..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Biçimler > Fuat Türker




16 Aralýk 2011
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur  
Fuat Türker
Tek bir oksijen atomu, rahatlýkla içip kullanabildiðimiz, yaþamýmýzýn en önemli parçasý olan suyu, havadaki sis ve kirliliðin oluþmasýnda etkili olan, zehirli bir madde haline getirmektedir.


:FCHJ:
Hayatýn kaynaðý su. Olmazsa olmazýmýz. Yaþam için gerekli iþlemlerin gerçekleþtirilmesi için, sývý bir ortamýn varlýðý zorunlu. Sývýlarýn en ideali daha doðrusu tek ideal olaný ise su.

Suyun genel doða kanunlarýna aykýrý gibi görünen aþaðýda kýsaca deðineceðim bazý özellikleri, onun yaþam için özel yaratýldýðýnýn kanýtýdýr.

*Bilinen tüm sývýlar, ýsýlarý düþtükçe büzüþür, hacim kaybederler. Hacim azalýnca yoðunluk artar ve katýlaþan madde daha aðýrlaþýr. Ancak su, tam aksine, +4°C’ye düþene kadar büzüþür, sonra birdenbire genleþmeye baþlar. Donduðunda ise daha da genleþir. Bu nedenle suyun katý hali, sývý halinden daha hafiftir. Yani buz, bilinen fizik kurallarýna göre ve diðer sývýlarýn katý halleri gibi suyun dibine batmasý gerekirken, su üstünde yüzer. Bu sayede, buzun altýndaki canlýlar için kýþýn bir barýnak oluþmuþ olur.

Peki su diðer sývýlar gibi, katýlaþtýðýnda yoðunluðu artarak suyun dibine batsaydý ne olurdu?

Bu durumda Dünya’daki göllerin, denizlerin ve okyanuslarýn çok büyük bölümü dev birer buz kütlesi haline gelirdi. Denizlerin yüzeyinde yalnýzca birkaç metrelik bir su tabakasý kalýr ve hava sýcaklýðý arttýðýnda dahi, dipteki buz çözülmezdi. Ýçinde dünyanýn nefes almasýný saðlayan fotosentezi gerçekleþtiren canlýlarýn yaþayamadýðý, denizlerin ölü olduðu bir ekolojik sistemde kara canlýlarýnýn varlýðý da söz konusu olamazdý.

Suyun +4°C’ye kadar büzüþtükten sonra neden genleþmeye baþladýðý ise, halen cevaplanamamýþ bir soru.

*Suyun bir diðer önemli özelliði, yüzey geriliminin bilinen sývýlarýn hepsinden daha yüksek olmasý. Yüzey gerilimi, sývýlardaki moleküllerin birbirlerini çekim kuvvetlerinden kaynaklanýr.

Suyun yüzey geriliminin özellikle bitkilerdeki etkisi çok önemli. Bitkilerin köklerindeki ve gövdelerindeki kanallar, suyun yüzey geriliminden yararlanacak þekilde tasarlanmýþ. Böylece topraðýn derinliklerindeki su, týpký binalardaki hidrofor sisteminde olduðu gibi, metrelerce yukarý taþýnýr.

*Vücudumuz yaklaþýk 100 trilyon hücreden oluþur. Dýþarýdan aldýðýmýz havanýn ve enerjinin, hücrelerimize damarlarýmýz yoluyla daðýtýlmasý, artýklarýn da yine damarlar tarafýndan toplanmasý gereklidir. Kalp tarafýndan pompalanarak damarlarýmýzda akan kan, asýl olarak sudan oluþur.

Suyun akýþkanlýðý, dolaþým sisteminin düzgün çalýþabilmesi için çok önemlidir. Eðer suyun akýþkanlýðý katranýnkine hatta zeytinyaðýnýnkine benzer bir deðerde olsaydý, kalp bunu pompalayamayacaktý. Kalp pompalasa bile, vücudun her yanýný kaplayan milyarlarca kýlcal damarýn içinde kan akýþý zor olacak ya da kan, damarlarýn içine bile giremeyecekti.

Kanýn bu kadar dar olan damarlarda týkanmadan hareket edebilmesi, suyun akýþkanlýðýnýn yüksek olmasý nedeniyledir. Böylece kýlcal damarlar, vücuttaki hücrelere oksijen, besin, enerji, hormon gibi yaþam için gerekli maddeleri kolaylýkla taþýrlar.

*Suya bir oksijen atomu katýldýðýnda H2O olan formülü H2O2 haline gelir. Bu, hidrojen peroksittir. Güçlü bir oksitleyicidir; onunla temas eden tüm canlý bileþikleri ya yok eden ya da onlara ciddi zararlar veren bir maddedir. Tek bir oksijen atomu, rahatlýkla içip kullanabildiðimiz, yaþamýmýzýn en önemli parçasý olan suyu, havadaki sis ve kirliliðin oluþmasýnda etkili olan, zehirli bir madde haline getirmektedir.

Bilim adamlarý yýllar süren çabalarýna raðmen en geliþmiþ laboratuvarlarda bile su üretmeyi baþaramamýþken, etrafýnýza bir bakýn. Baþta bedeniniz, musluðunuzdan akan su, denizler, göller, nehirler, þelaleler; Allah asla bir benzeri oluþturulamayacak özel bir yaratýlýþý sergilemektedir. Tek bir atomun bile dengeleri deðiþtirdiði sudaki bu eþsiz tasarým ve yaþam için uygunluðu, Allah’ýn üstün iradesinin ve ilminin kontrolündedir. Ýçtiðimiz her yudum suda bu mucizeleri hatýrlayalým...


Þimdi siz, içmekte olduðunuz suyu gördünüz mü?
Onu sizler mi buluttan indiriyorsunuz, yoksa indiren Biz miyiz?
Eðer dilemiþ olsaydýk onu tuzlu kýlardýk; þükretmeniz gerekmez mi? (Vakýa Suresi, 68, 69, 70)

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arýlar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluþma
Daðlardaki Mucizeler
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!
Tavus Kuþlarý
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor
Bir Devrin Hurafesi
Zaman Nedir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.