..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > M.NÝHAT MALKOÇ




30 Kasým 2011
Bir Bað - I Ýrem"dir Trabzon…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Karadeniz’in mavi döþeðinde en keyifli uykusunu uyur Trabzon!… Yorganý, yaðmur damlalarýný taþýyan bembeyaz bulutlardýr. Yaðmura sevdalýdýr bu topraklar; yaðmurun düþmediði gün enderdir bu diyarda. Bulutlar alabildiðine cömerttir Karadeniz göklerinde…


:BDDE:

               M.NÝHAT MALKOÇ

     Karadeniz’in mavi döþeðinde en keyifli uykusunu uyur Trabzon!… Yorganý, yaðmur damlalarýný taþýyan bembeyaz bulutlardýr. Yaðmura sevdalýdýr bu topraklar; yaðmurun düþmediði gün enderdir bu diyarda. Bulutlar alabildiðine cömerttir Karadeniz göklerinde…

     Kahramanlar yataðýdýr Trabzon!... En zor þartlarda bile ölüm kalým savaþý vermiþtir bu kentin sakinleri. Topraðý mübarek ve muazzez kanlarýyla sulamýþlardýr. Þehitlikler bunu ispat edercesine maðrurdur. Sultan Murat Yaylasýndaki þehitler, yýlýn yarýdan çoðunda kar altýnda sonsuzluk uykularýný uyusalar da güneþ bir yorgan misali onlarý ýsýtýr, baðrýna basar.

     Bir þiirdir Trabzon; þairlerin tükenmez ilham kaynaðýdýr. Tarih ve medeniyetle yoðrulmuþtur bu kadim topraklar… Hayallerimizi besler Trabzon’un hasreti, hüznü, taþý ve topraðý. Sýlada keskinleþir bu þehre dair hasretin bilediði ayrýlýk hançeri… Nostalji yaþarsýnýz tepeden týrnaða kadar… Gözyaþlarýnýzýn suladýðý, hüzünlerinizin yeþerttiði mümbit topraðýnda cömertlik görülmeye deðerdir. Toprakla, onu iþleyenin samimi dostluðu sürüp gitmiþtir.

Bu kadim þehirde zamanýn ruhunu yakalarsýnýz kýskývrak… Darda kaldýðý o en zor zamanlarda bile asaletinden ve dik duruþundan hiçbir þey kaybetmemiþtir bu asil ve vakur þehir… Düþman çizmeleri altýnda kalsa da hiçbir zaman korkudan el ayak öpmemiþtir.

Bir türküdür Trabzon, yürek yangýnýdýr. Ezgilerin en yanýðý, en yürek delenidir. Bu þehri biraz da türküleriyle, türkülere hayat veren eþsiz kemençesiyle sevdik. “Oy Trabzon Trabzon/Ýçin kalayli kazan/Efkarli günlerime/Geldi çatti ramazan” diye baþlayan türküler, alýr götürür sizi uzaklara... Trabzonlu þair Bedri Rahmi Eyüboðlu ne güzel anlatmýþ türkülerimizin doyumsuz hazzýný ve havasýný: “Ah bu türküler/Türkülerimiz/Ana sütü gibi candan/Ana sütü gibi temiz/Türkülerde tüter dað dað, yayla yayla/Köyümüz, köylümüz, memleketimiz./Âh bu türküler,/Köy türküleri/Dilimizin tuzu biberi/Memleket ahvalini onlardan sor/Kitaplarda deðil, türkülerde ara Yemen’i/Öleni, kalaný, gidip gelmeyeni.../Ben türkülerden aldým haberi.”

     Büyüleyen bir þehirdir Trabzon… Þehrin büyüsünü iliklerinize kadar hissedersiniz bu güzel þehrin cadde ve sokaklarýnda. Kendine çeker sizi bu týlsým… Bu þehri görüp de sevmeyen görülmemiþtir. Zira bu þehir, dünle bugünü birbirine baðlayan saðlam bir köprüdür.

Ruhu olan þehirdir Trabzon... Ruh veren þehirdir. Yanýmýzda ve yakýnýmýzda olmasýna raðmen yine de bir çeþit hayal þehirdir. Bu þehre uzak düþenler, onu düþlerinde yaþatýrlar. Trabzon’un en yakýnýnda olsanýz da, onu içinize alsanýz da her daim özlenen ve gözlenendir o.

     Trabzon biraz da horon demektir. Horon bu coðrafyada bir çeþit hayat tarzýdýr. Genci, yaþlýsý, kadýný, erkeði; uzayýp giden horon halkalarýnda yerini alýr. Kemençenin yürekleri hoplatan ezgilerine kimse dayanamaz. Karadeniz’in yiðit delikanlýlarý dizlerini topraða vurduklarýnda adeta yer titrer. Niyazi Tarakçýoðlu horonu içselleþtirerek bakýn nasýl anlatýr:

“O, güzel yurdumuzun bir bölgesi demektir,
Horon bu bölge için, su, hava ve ekmektir.”
Onsuz tarla ekilmez, onsuz biçilmez baþak,
Onsuz fýndýk toplamaz kara zýpkalý uþak.”

Trabzon, þairlerin yazýp bitiremediði yerdir. Keþke Ahmet Hamdi Tanpýnar bu þehri de gönül gözüyle görseydi. Ýstanbul, Ankara, Erzurum, Bursa ve Konya’dan sonra Trabzon’u da satýrlarýnda ebedileþtirseydi. Bu þüphesiz ki Tanpýnar’a da, Trabzon’a da çok þey kazandýrýrdý.

Kadim devirlerde ayinler yapýlan Sümela Manastýrý’nda; eski kiliselerden biri olan, þimdilerde ezan okunan Yenicuma Camii’nde, bir zamanlar yine ezanlar okunan Ayasofya’da zaman durmuþtur sanki… O günden bugüne, köprülerin altýndan çok sular akýp geçmiþtir.

Bað-ý Ýrem’dir Trabzon… Renk renk çiçekler açar yaylalarýnda. Kuþlar en güzel bestesini okur seher vakitlerinde. Cennetin dünyaya düþen emsalsiz gölgesidir. Âb-ý hayat akar onun çeþmelerinin altýn sarýsý kurnalarýndan. Baþý göðe deðer dumanlý daðlarýnýn…

Trabzon; Kerem’in Aslý’sý, Mecnun’un Leyla’sý, uzak düþenlerin karasevdasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Âh Þehir! Rüya Þehir!
Trabzon Büyür Gözbebeklerimde–1
Kentin Hafýzasýna Yolculuk...
Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde...
Selâm Trabzon'uma!..
Bir Baþkadýr Köprübaþý
Þehrin Aynasýndan Yansýyanlar...
Yeþil Trabzon Özlemi
Trabzon Atatürk Köþkü
Gel Çýkalým Zigana'ya!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.