..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Hulki Can Duru




25 Mayýs 2011
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini  
Hulki Can Duru
Papalýk kurumundaki süre gelen seks skandallarý, Avrupa'da eþcinsel evliliklerin yasallýk kazanmasý, Ýslam ülkelerinde artmakta olan dinsel içerikli pedofili, tecavüz, saldýrganlýk, çokeþliliðin yasal olmasýnýn talep edilmesi ve harem (kiþiye özgü genelev) hayatýna duyulan özlem konuyu irdelemeyi gerekli kýlmaktadýr.


:CDHB:
Russell, Kierkegaard, Tolstoy gibi düþünürler, dinsizlikten ziyade, dinin neden olduðu ahlaksýzlýk (çok eþlilik, riya, ikiyüzlülük, dövme, sövme, cihat, kölecilik, savaþ ganimetlerini paylaþma, savaþta kaybeden tarafýn karýlarýna ve kýzlarýný her türlü cinsel fantazilerinin gerçekleþtirebilecekleri cariye ve köleler haile getirmek... vs) olgusuna ýsrarla dikkat çekerek, çok önemli dinsel bir ahlaksýzlýðý açýða çýkarýrlar.

O halde, eðer "dinin ahlaksýzlýðý" söz konusu ise, dinin, aslýnda "ahlaksýzlýðýn dini" konumuna düþmesi de kaçýnýlmaz olabilir.

Papalýk kurumundaki süre gelen seks skandallarý, Avrupa'da eþcinsel evliliklerin yasallýk kazanmasý, Ýslam ülkelerinde artmakta olan dinsel içerikli pedofili, tecavüz, saldýrganlýk, çokeþliliðin yasal olmasýnýn talep edilmesi ve harem (kiþiye özgü genelev) hayatýna duyulan özlem konuyu irdelemeyi gerekli kýlmaktadýr. Bu tür eylemlerdeki artýþýn yetkililerce ve belli etkin çevrelerce hoþ görülmesi veya görmezden gelinmesi neticesinde, dinsel kýlýflý ahlaksýzlýðýn her geçen gün daha da arttýðý görülmektedir. Bu baðlamda ülkemizde bir "patlama" yaþandýðýný söylemek herhalde abartýlý olmayacaktýr.

Psikiyatrik tetkiklerde, gündelik dilde “þeriatçý, dinci, gerici, tutucu, mutaassýp, mürteci, yobaz, baðnaz, mukaddesatçý, aþýrý dindar” diye nitelendirdiðimiz tipleme türleri çok belirgin ortak psikopatik eðilimler taþýrlar. Aslýnda "dindar" ile "koyu dindar"ý da çok ince bir çizgi ayýrýr.

Günde en az beþ kere ve ortalama 45 dakikadan toplam 4 saate yakýn süren gündelik dinsel seanslarla belirli hareket, pozisyon ve belli dualarýn anlamý bilinmeden yinelenmesine yönelik böylesine hipnotik ve baðlayýcý bir tapýnmanýn saðlýklý, dengeli, erdemli ve uygar bireyler oluþturmaya katkýda bulunmasý çok düþük bir olasýlýktýr.

Ýþte býkýp usanmadan günde beþ kez tapýnarak dinsel görevlerini yerine getirdiklerine ve cenneti garantilediklerine inanan kiþilerin, salt kendilerince kutsal gördükleri, nesnelere, taþa, topraða, yapýlara, eþyalara, ölülere tapan nevroz ve psikoz hastalarý olma olasýlýðý bu nedenle çok yüksektir. Bunlar Ýslamiyet’in yetiþtirdiði deðerleri , filozoflarý, bilim adamlarýný küçümseme, hatta ret noktasýna kadar gidebilir. Çünkü onlar için akýl, bilim, bilgi ve mantýk, birer puttur.

Bu baðlamda, sözde ahlakçý, kuralcý, dindar görünmelerine karþýn, özde fevkalade ahlaksýz, þehvet düþkünü, çýkarcý, antisosyal, toplumsal sorumluluk duygusundan uzak, yurttaþlýk ve ulus bilincinden yoksundurlar. Salt anlýk ruhsal ve fiziksel doyum yollarýný tercih ettiklerinden toplumsal ve etik kurallarý dikkate almazlar. Hatta toplumun ahlak kurallarýna düþman kesilirler. Ýþte onun için çok eþ yasal olsun diye tepiþiyorlar. Böylece çok eþliliðin yasa dýþý olduðunu kendi aðýzlarýyla da itiraf ediyorlar.

Sado-mazo bir öte dünyanýn hayalleriyle dolu, kanlý, irinli, kaynar sularýn içileceði, zebanilerin bulunduðu ürkünç bir cehennem sanrýsý ile, erotik-pornografik hezeyanlarýn þehveti ile dolu bir cennette kara gözlü huriler ve gýlmanlarla seviþeceðine dair bir inancýn insaný sürükleyeceði son nokta budur. Ahlaksýzlýða yasal kýlýf. Çünkü, bu asla sonu gelmeyecek iþkence ve seks cümbüþünün hezeyanlý sayýklamalarýnda beyinler öte dünya hayalleriyle korku ve zevk gel-gitinde uyuþmuþ gibidir. Gerçeði göremezler ve insan olmayý öðrenemezler. Kesin çözüm Mevlana’nýn bir rubaisinde belirtiði gibi tüm bunlarý ortadan kaldýrmaktýr:

Ta medrese vü minare viran neþeved
Ahvali kalenderi be saman meþeved
Ta iman küfrü küfr iman neþeved
Yek bendei Hak behak Müslüman meþeved

Medreseler, minareler yýkýlýp skolastik öðretiler, dogmatik inançlar ortadan kalkmadýkça, düþüncelerdeki baský, vicdanlardaki acý da ortadan kalkmayacaktýr. Küfrün de bir çeþit iman, imanýn da bir çeþit küfür olduðu anlaþýlýp, inançlar ve görüþlerde karþýlýklý hoþgörü saðlanmadýkça Tanrýyý ve gerçeði arayanlar¬dan hiç biri ülküsüne ulaþamayacaktýr.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Öneri...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
26 Mayýs 2011
H.C.D'nin anlattýðý ikiyüzlülüðün, kandýrmacanýn yaþamýn pratiðine nasýl yansýdýðýný anlamak için, bu yazýnýn ardýndan mutlaka, büyük kent dehlizlerinin gözlemcisi, tanýðý Þenol Durmuþ'un "Gel Abi" baþlýklý öyküsünün okunmasýný öneriyorum. Bu iki yazý teoriyle pratiðin kesiþtiði yeri imliyor. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Mevlana ve Ýslam
Sevgililer Günü ve Dinlerin Sevgi Algýlayýþý
Din ve Metafizik Üzerine Çeþitlemeler (1ci Bölüm)
Ýsa ve Pavlus'un Þeriata Bakýþý
Din ve Metafizik Üzerine Çeþitlemeler (2ci Bölüm)
Dünya Yaþamý Bir Oyun, Bir Eðlence Midir?
Kader ve Elindelik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým
Tevfik Fikret'ten Teröre Övgü
Yeni Hayat (2ci Bölüm)
Yaþam, Aþk ve Rastlantý
Özel Mezarlýklar: Kârlý Bir Yatýrým Kapýsý!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.