..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Levent Ölçer




17 Nisan 2011
Milliyetçilik Kötüdür  
Dünyayý fahiþesi yapmaya kalkanlarýn saldýrdýðý ilk þey ruhunuz.

Levent Ölçer


Ama onlar özgür halklarýn özgür iradeleriyle bir amaç doðrultusunda birleþmesini istemiyor. Onlar tek bir halka ve ruhsuz koca bir ET YIÐININA ÝNDÝRGENMÝÞ hýmbýl, akýlsýz bir kitleyi "KENDÝ hakimiyetleri altýnda" istiyor.


:BDFA:
Uzun zamandýr elim kaleme gitmedi. Belki üç belki beþ ay oldu. Hayat nehrinde akýntýda yüzerken bazen tek yapabildiðimiz suyun dibine batmadan baþýmýzý yukarda tutmaya çalýþmak. Ne ay ve yýldýzlarýn ýþýltýsýný ne de mavi gökte ýþýldayan güneþli ve pofuduk bulutlu tabloyu izlemeye vaktimiz kalýyor..

Yine de baktým bahar gelmiþ. Baktým yaz kapýda. Farkýnda olmadan insanýn içine yeni bir umut ve canlýlýk da geliyor ve yeniden yeni bir güçle baþtan baþlamaya cesaretleniyorsun.

Bir süredir aklýmý kurcalayan ve dikkatimi çene bir konuyu iþaret etmek istiyorum.

Konu: Milliyetçilik kötüdür.

Milliyetçilik öcüdür.

Yersen.

Milliyetçilik insanýn sosyal doðasýnýn ve psikolojisinin dayattýðý bir kavramdýr ve dahasý insanýn bu dünya üzerinde ÖZGÜR mevcudiyetinin en TEMEL SÜTUNLARIndan bir tanesidir. Milliyetçiliðe yapýlan saldýrý reklamý yapýlanýn tam aksine, aslýnda kesinlikle bütün dünya halklarýnýn özgürlüðüne ve mevcudiyetine yapýlan çok planlý çok kapsamlý bir saldýrýnýn bir koludur.

Bakýnýz, insanlar iki nedenden kendine arkadaþ seçer ve bu insanýn kendine arkadaþ seçme nedenleri ile milliyetçilik konusu birbiriyle çok alakalýdýr.

Birinci neden, neden arkadaþlarýmýzý seçeriz, neye göre seçeriz: Bizim gibi olanlarý, bize benzeyenleri seçeriz. Yalnýz kalmayalým ve omuz omuza ayný yolda birbirimizden destek alarak yürüyelim diye. Ayný þartlara ve zorluklara beraber karþý koyup birbirimizi destekleyerek hayat kavgasýný dövüþelim diye.

Ýkinci neden: Bizim gibi olmayanlarý arkadaþ seçeriz. Yalnýz kalmayalým diye ve tamamlanalým, eksik kalmayalým diye. Bizim yetiþemediðimiz yerde onlar uzansýn, onlarýn olmadýðý yerde biz olalým diye. Birbirimizi tamamlayýp eksikliklerimizin üstesinden gelelim diye..

Milliyetçilik ayný amaç ve coðrafya çevresinde buluþmuþ çok yakýn kültürlere sahip insanlarýn biraraya gelmesinin adýdýr. Milletlerin varlýðý "birinci nedenin" karþýlýðýdýr.

Milliyetçiliði kötülemenin nedeni ise "ikinci nedende" yatar. Birileri insanlarýn biraraya gelmesinden ölesiye korkmakta ve bunu istememekte çünkü Sun Tzu'nun dediði gibi, Ýnsanlar bir kez birleþti mi ne cesurlar tek baþýna ilerleyebilir ne de korkaklar tek baþýna geri çekilebilir..

Konu karýþýk bir hal mi alýyor? PLAN'ýn arkasýndakiler de aslýnda birleþmeyi istiyor deðil mi? Yani milliyetçiliði kötüleyenler? Elbette onlar da birleþmeyi istiyor. Ama onlar özgür halklarýn özgür iradeleriyle bir amaç doðrultusunda birleþmesini istemiyor. Onlar tek bir halka ve ruhsuz koca bir ET YIÐININA ÝNDÝRGENMÝÞ hýmbýl, akýlsýz bir kitleyi "KENDÝ hakimiyetleri altýnda" istiyor.

Uzun uzun kelimenin köklerine ve tarih boyunca aldýðý anlamlara, karþýlýk geldiði kavramlara dair yazabilirim ama bu kadar derine inmeye þu aþamada gerek yok. Bazen kýsa ve öz olan hamal yüküyle olandan çok daha iyi iþ görür.

Ýnsanýn özünü kýrýp büyük halk topluluklarý içinde sadece bütünün bir parçasý olmasýný savunanlarýn söylediði þey milliyetçiliði kötülemek. Yani "sen kendinden ve özünden vazgeç ve bütünün bir parçasý ol" demektir. Oysa insan özgür olmadan hiçbir þeyin parçasý olamaz. Kendi bilmeden, kendini tanýmadan bir yere ait olamazsýn. Kiþi önce kendini bilmeli. Dünya üzerinde ayný sosyal ve kültürel geçmiþe sahip ayný-yakýn coðrafyalarda yaþayan insanlar YANÝ MÝLLETLER olmak zorunda.

Dünya bir gün birleþtiðinde ve sýnrlar ortadan kalktýðýnda bu tamamen ayný olduðumuz için, hepimiz tektip ve bir yumurta ikizi olduðumuz için olmamalý. Bu birleþme hepimiz bütün farklýlýklarýn ötesinde BÝR olduðunda, farklýlýklarýmýzla BÝR olduðumuzda olmalý. Birbirimizln kopyasý ve klonu olmak yerine bir bütünü oluþturan emsalsiz ve tamamlayýcý parçalar olmalýyýz. Bunu baþarmak istiyorsak milletleri, milletlerin kültürünü, milletlerin coðrafyasýný korumak zorundayýz.

Milliyetçilik kötü deðildir. Birinin diðerinden farklý olmasý kötü deðildir. Birbirimize benzemememiz kötü deðildir. Aslýnda bütün bu farklýlýklarýmýzýn bizim birleþmemizi saðlayacak asýl tutkal olduðunu artýk daha çok insan görmeli.

Cevap doðada, kanýt doðada. Diversity. Baþkalýk, çeþitlilik, farklýlýk.. Genetik çeþitlilik türlerin, soylarýn devamý için þarttýr. Çeþitlilik farklý doðal þartlarýn ve zorluklarýn, hastalýklarýn aþýlmasýnda bir güç havuzu oluþturur. Çiftçiler ve genetikçiler bunu iyi bilir.

Milliyetçilik son tahlilde, aþýrýya kaçýlmadan ve diðerlerinin varlýðýný aþaðýlamadan sarýldýðýmýzda bizi ve de Dünyayý kurtaracak olan þeydir. Çünkü dünyayý kendi fahiþesi yapmaya çalýþanlarýn ilk saldýrdýðý þey bizim özümüz, onurumuz, kendimize saygýmýzdýr. Ýlk yýkýp yoketmeye çalýþtýklarý þey eþsiz ruhumuzdur. Çünkü ruhuna sarýlan birisini köle edemezsin.

Ruhunuza sýký sarýlýn. Kim olduðunuzu sakýn unutmayýn, unutturmayýn.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
20 Nisan 2011
Kutlarým deðerli dost. Çok beðendim. Ýsterim ki bu yazýnýz sadece burasý ile sýnýrlý kalmasýn, lütfen diðer sitelere de ekleyin. Tutarlý, mantýklý, akla uygun bir yazý olmuþ. Ýzninizle facebook'taki sayfama ekleyeceðim. Saygýlarýmla. (Yazarýn cevabý: Ýzin ne demek Ömer Bey, rica ederim. Sevgilerimle)

:: Türk milliyetçiliði
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
19 Nisan 2011
Milliyetçilik herþeyden önce ülkeyi ve vataný sevmektir. Dünyada iþgal güçlerine savaþarak, onlarý yenerek, masaya oturtarak, antlaþma yaparak baðýmsýzlýðýna kavuþmuþ çok az ulus vardýr: Türkiye, Çin, Vietnam, belki Nazi iþgaline direnen Fransa… Tüm Avrupa devletleri Roma Ýmparatorluðunun artýklarýdýr. ABD sömürge ayaklanmasý ve iç savaþla ite kaka kurulmuþ þova dayalý demokratik bir diktatörlüktür. Ekonomik denge bozulunca Yugoslavya örneðinde olduðu gibi birbirlerini boðazlayacaklar. Hiçbirinin tarihinde bir baðýmsýzlýk ve kurtuluþ savaþý yoktur. Onlarýn kurtuluþ günü ancak hayali filmlerle (Ýndependence Day, gibi) olur. Ruhumuzun deðerini iyi bilelim öyleyse… Esenlik.

:: Deðiþim...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
17 Nisan 2011
Egemenlerin propagandasýný açýða çýkartan, günümüzün gerektirdiði geliþtirilmiþ bir milliyetçilik anlayýþýný sergilemiþsiniz. Kutlarým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Medeniyet (!)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Seninle Ýlk Defa...
Üç Kitap Eleþtirisi
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.