..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Haydar Köprülüoðlu




14 Nisan 2011
Sabahattin Ali  
Haydar Köprülüoðlu
Sabahattin Ali'yi az da olsa görüp, tanýyan kiþi olarak görüþlerimi bildirdim.


:CABB:
Sabahattin Ali

Emin Karakuþtan birazcýk uzun
Feridun Fazýl’dan az daha kýsa
Yoluna konuldu ýpýslak sabun,
Bir yýldýzdý kayýp gitti hülasa.

Ýçinden yaralý boynu büküktü
Ne aðlayabildi, ne gülebildi
O dava içinde yalnýz ve tekti,
Âliden davacý, Ali’den öldü.



Bu þiirde Sabahattin Ali’nin boyunu, bosunu örnek göstererek yazmamýn bir nedeni de, ceset üzerinde Hükümet Tabibinin raporudur. Rapor aynen þöyledir:

“Ceset sarýmtýrak saçlý, tahminen uzunca boylu izlenimini veren bir erkeðindir. Kafanýn sað cidar kemiðinin iç bölümünde görülen çöküntü… “ diye devam eder. Raporun sonunda, “ölçülen kemiklere göre ceset 1.64 veya 1.65 boyundadýr” denerek (kafa karýþtýrarak) biter.

Sabahattin Ali’ni kaybolduðunu hatýrlýyorum. Birkaç ay sonra Bulgaristan sýnýrýnda cesedine ulaþýlmýþ, kendisini Bulgaristan’a götürecek olan kamyon þoförünün öldürmüþ olduðu anlaþýlmýþtý.

Öldürülüþünün üstünden uzunca bir süre geçip, gündemi soðutulduktan sonra, Ali Ertekin isimli katil yakalanmýþtý. Bazý aydýn çevreler, katili suçu üstlenen kiþi olarak tanýmlamýþ, Milli Ýstihbarat’ýn parmaðý olduðu söylenmiþti.

Sabahattin Ali’yi 1944 yýlýnda Akba Kitapevinde çalýþýrken yakýndan tanýmýþ, kitapevinin sahipleri ve gazeteci arkadaþlarýyla sohbetlerine tanýk olmuþtum. O sýralarda ‘Kuyucaklý Yusuf’un 2. baskýsý bu kitapevinde basýlmýþ, daðýtýmý yapýlmýþtý.

Onun bende býraktýðý izlenim, orta boylu, kýrçýl saçlý, yakýþýklý ve itinalý giyinmesidir. Kitapevi içinde yapýlan sohbetlerde az konuþuyor, daha çok dinlemeyi tercih ediyordu. Kitapevindeki gruptan ayrýldýðý zaman da arkasýndan, siyasi görüþü, özellikle de Nazým Hikmet’ten, o günlerin gündemi olan komünist kiþiliklerden söz açýlarak, biraz önceki sohbetin seyri deðiþmiþ olurdu. O günlerin siyasi, ekonomist görüþlerine göre, baþý dertte olduðu anlaþýlýyordu.

Sabahattin Ali, bazý aydýn çevrelerce toplumdan soyutlanmýþ olmasýna karþýn dimdik ayakta, yalnýzlýðý yaþayan bir kiþiliðe bürünmüþ olmasýydý.

Sabahattin Ali, 1930/1931 ders yýlý baþýnda Aydýn Ortaokuluna Almanca öðretmeni olarak atanýr. Yazýn tatil aylarýnda Ýstanbul’a gelir. Ne yazýk ki tekrar Aydýn’a dönmek zorunda kalýr, hem de tutuklu olarak. Okulda, öðrencilerin dolaplarýnda, gizli Türkiye Komünist Partisinin ‘Kýzýl Ýstanbul’ adlý gazetesi bulunmuþ, ayný zamanda bazý talebeler de, yýkýcý propaganda yaptý diye hocalarýnýn aleyhinde ihbarda bulunmuþlardý.

Sonunda aklansa da üç ay hapis yatmýþ, Kuyucaklý Yusuf ve Jandarma Bekir’i öldüren Halil Efe’yi bu hapis damýnda tanýmýþtý.

Hapishaneden çýkýnca Konya’ya Almanca öðretmeni olarak atanýr. Romaný ‘Kuyucaklý Yusuf’ burada tamamlanarak, Konya’da Cemal Kutay’ýn Yeni Anadolu Gazetesinde 15 sayý bölüm, bölüm yayýnlanýr. Telif hakký ödenmediði için yayýn yarým kalýr.

Gazete sahibi buna içerleyerek, Sabahattin Ali’nin bir toplantýda okuduðu, güya Atatürk’ü taþlayan þiirini, kendi yakýnlarýný da þahit göstererek ihbar eder. Aslýnda þiir güncel bir olay için yazýlmýþ, Atatürk’ü yeren bir düþüncenin ifadesi deðildi.

Savcýlýk düzmece ihbara deðer vererek, Sabahattin Ali’yi Tutuklar, sonunda 1 yýla hüküm giyer. Üç ayýný Konya’da geçirirken, kalaný için Sinop Cezaevine gönderilir.

Dava konusu olan þiirin iki kýtasý þöyledir:

(…)

Asarlar mý hâlâ hakka tapaný?
Mebus yaparlar mý her þaklabaný?
Köylünün elinde var mý sabaný?
Sýska öküzleri dirilmiþ midir?

(…)

Cümlesi belî der enelhak* dese
Hâlâ taparlar mý koca terese
Ýsmet girmedi mi hâlâ kodese
Kel Ali’nin boynu vurulmuþ mudur?

(…)


* ‘Hallacý Mansur’un (857–922) “Ben Tanrýyým” anlamýndaki sözü. Tarihte Hallacýn vecd içinde söylediði bu söz, onun da öldürülmesine neden olmuþtur.

Sabahattin Ali’nin kiþiliði o devrin þakþakçýlarýna ters gelmiþ olacak ki, ihanetlere, haksýzlýklara, hukuksuzluklara, yanlýþlara maruz kalmýþtýr.













Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Orhan Veli

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.