..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Fuat Türker




9 Mart 2011
Medya Kaçýncý Kuvvet?  
Fuat Türker
"Televizyon ne derse onu yapmaya baþladýnýz. Onun gösterdiði gibi giyiniyor, onun gösterdiklerini yiyorsunuz. Çocuklarýnýzý onun dediði gibi yetiþtiriyorsunuz; hatta onun istediði gibi düþünüyorsunuz. Allah aþkýna, sizler gerçeksiniz! Hayali olan ekrandakiler…”


:BCDB:
Bugün toplumda yaþanan dejenerasyonu yönlendiren güçler etkili propaganda araçlarýna sahiptir. Bu propagandanýn en önemli sloganlarý; çaðdaþlýk, modernlik, özgürlük ve cesarettir. Kuþkusuz söz edilen modernlik ve çaðdaþlýk, çaðýn geliþmelerini izlemek ve yeniliklere açýk olmak anlamýnda deðildir. Batýda yaþanan ahlaksýzlýk ve sapýklýðý topluma olaðan gibi göstermektir. Ýnsanlarýn kýnadýklarý ve karþý olduklarý davranýþlarýn bugün artýk olaðan karþýlanýyor olmasý, söz ettiðimiz propagandanýn din ahlakýndan uzak toplumlar üzerinde ne denli etkili olduðunu gösterir.

Ýnsanlar yoðun telkinlerle, yaþanan ahlaksýzlýðýn çaðdaþlýðýn bir gereði olduðu yanýlgýsýna düþerler. Bu dejenere yapý, tüm dünyada bilinçli bir þekilde ayakta tutulmaya çalýþýlýr.

Yazýlý ve görsel medya, toplumda yaþanan ahlaksýzlýklarý modernlik ve çaðdaþlýk baþlýðý altýnda insanlara iletir. Ahlak dýþý yaþayan ünlüler özellikle gündemde tutulur.

Televizyon programlarýnda ve magazin dergilerinde, her tür ahlaksýzlýk sergilenir, yolsuzluk yapanlar, eþcinseller, ahlak deðerlerden uzak kiþiler özenilecek kimselermiþ gibi tanýtýlýr ve karanlýk yaþamlarý çekici gösterilmeye çalýþýlýr. Bu kimselerin ahlaksýzlýklarý cesaret ve modernlik olarak adlandýrýlýr; verilmek istenen mesajlar insanlarýn bilinçaltýna ustaca yerleþtirilir.

Yasa dýþý yaþam þeklini öven, gerilimi hatta silahlý çatýþmalarý makul gibi gösteren dizi ve filmler de ayný þekilde olumsuz etki oluþturur. Reklam, sinema, edebiyat, mizah gibi kültürel araçlarda hep ayný mesajlar iþlenir, toplumlar din ahlakýnýn deðerlerini göz ardý etmeye ve inançsýzlýða özendirilir.

Ruh saðlýðý için zararlý þov programlarýnda þiddet ve kavga görüntülerinin dozajý gittikçe artmýþtýr. Psikologlar bu tür program ve yarýþmalarýn, hem katýlýmcý hem de izleyicilerin ruh dengesini bozduðunu, onlarý suç iþleme, intihar etme gibi fiillere eðilimli hale getirdiðini ifade ediyorlar.

Marjinal müzik gruplarýnýn gündemde tutulmasý, satanizm gibi sapkýn inanýþlara sahip kiþilerin söyleþi programlarýna çýkarýlmasý, sapkýn kiþilerin sempatik gibi gösterilmeleri de dejenerasyonun çarpýcý örneklerindendir.

Bugün hýzla yaygýnlaþan ahlaki dejenerasyonun en önemli nedeni dinsizliðin oluþturduðu kendini baþýboþ ve sorumsuz zannetme görüþüdür. Materyalizmin ve dinsizliðin en büyük silahý olan evrim teorisinin bilimsel bir gerçekmiþ gibi zorla benimsetilmeye çalýþýldýðý, bencil, maddiyatçý karakterlerin ön planda olduðu senaryolar yaygýnlaþarak, milyonlarca insanýn izlediði filmlere dönüþtürülür. Bu filmlerin belli bir amaca yönelik olarak kullanýldýðý çok açýktýr.

Geçtiðimiz günlerde çekilmiþ bir belgeselde insanlar, medyanýn yönlendirici gücüne karþý þu sözlerle uyarýlýyorlardý: “Ýnsanlarýn çok fazla düþünmeleri istenmiyor. Bu yüzden tüm dünya gün geçtikçe eðlenceyle, medyayla, tv programlarýyla, uyuþturucuyla, alkolle ve aktivitelerin her çeþidiyle dolu hale geldi. Bunlarýn tümü insanlarýn zihnini meþgul tutmak için. Çok az insan gazete ve kitap okuyor; tek gerçeðiniz ekranda gördükleriniz. Þu an dýþarýda, ekranlarda gördükleri dýþýnda hiçbir þey bilmeyen koskoca bir nesil yaþýyor. Bu ekran, bu inançsýz dünyadaki en muhteþem lanet olasý güç. Ve bu inançsýz dünyadaki en büyük þirket, en muhteþem propaganda gücünü kontrol ettiðinde, bu ekranda gerçek diye neler sunulacaðýný kim bilebilir?.. Sizler sabahtan akþama kadar her yaþtan, her renkten, her dinden insan, baþýna oturuyorsunuz. Burada dönen illüzyonlara inanmaya baþladýnýz. Ve televizyondakilerin gerçek, kendi hayatlarýnýzýn ise hayali olduðuna inanmaya baþladýnýz. Televizyon ne derse onu yapmaya baþladýnýz. Onun gösterdiði gibi giyiniyor, onun gösterdiklerini yiyorsunuz. Çocuklarýnýzý onun dediði gibi yetiþtiriyorsunuz; hatta onun istediði gibi düþünüyorsunuz. Allah aþkýna, sizler gerçeksiniz! Hayali olan ekrandakiler…”

’Çaðdaþlýk’ adýna batýnýn dejenere yönlerini taklit ederek oluþan çürüme, bir meyvedeki çürüðün, sepetteki diðer meyvelere de bulaþmasý gibi zamanla herkese zarar verebilir. Her insan dünyada yaþanan ahlaki dejenerasyondan, çatýþmalarýn, savaþlarýn, acýlarýn sürmesinden, insanlarýn zulüm görmelerinden kendisini sorumlu hissetmelidir. Ýnanan insanlar, en önemli görevlerinden olan iyiliði emredip kötülükten sakýndýrma ibadetini samimiyetle yerine getirmeli, çarpýk görüþ, sapkýn felsefeler ve körü körüne Batý taklitçiliðiyle fikir mücadelesi içinde olmalýdýrlar. Din dýþý toplumdaki “çaðdaþ” kiþileri deðil, Allah’ýn kutlu elçilerini ve onlarla birlikte Rabb’leri yolunda malýný ve canýný feda etmiþ olan samimi inananlarý kendilerine örnek almalýdýrlar. Bu samimi çaba, –Allah’ýn dilemesiyle- Kur’an ahlakýnýn yaygýnlaþmasýna ve insanlýðýn aydýnlýk günler yaþamasýna vesile olacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumda Ahlaksýzlýk Nasýl Özendiriliyor? - II

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.