..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > gürsel çolakoðlu




3 Mart 2011
Aynaya Yorgunca Bakan Kadýn...  
gürsel çolakoðlu
Aynaya baksa, o bile kendine aynýsýný yapardý. Baþka bir yüze artýk bakamayan bakmak istemeyen o gözlerin sahibini; bakarak, konuþarak, sorarak mahcup etmek istemezdi… Bu nasýl bir çaresizlik diye içinden geçirdi. O çaresizliði tekrar hissetti… Sonra gururu aklýna geldi. Istýrabýnýn asýl nedeni olan o gurur...


:BDIG:
Istýrabýný belli etmemek için uðraþýyordu ama nafile. O çaresizliðinin izleri belli oluyordu yüzünden, gözlerinden. Öyle hissediyordu. Durumu; sokaklardaki bakýþlardan, gözlerini kaçýranlardan, soru soramayanlardan anlaþýlýyordu. Aynaya baksa, o bile kendine aynýsýný yapardý. Baþka bir yüze artýk bakamayan bakmak istemeyen o gözlerin sahibini; bakarak, konuþarak, sorarak mahcup etmek istemezdi… Bu nasýl bir çaresizlik diye içinden geçirdi. O çaresizliði tekrar hissetti… Sonra gururu aklýna geldi. Istýrabýnýn asýl nedeni olan o gurur... Gururunu yenebilse bitecek çekilen ama… “Nasýl kanarým, nasýl inanýrým?” dedi.
Solgun görünüyordu, dýþarý çýkmamalýydý çýkacaksa da makyajýna dikkat edecekti. Sesi de titriyordu konuþmamalýydý ya da tebessüm edip geçecekti, çevresindekilere. Yalancý gülüþ, evet onu denemeliydi. Bunu yapabilir miydi? Düþündü! Þekil olarak yapabilirim dedi. Kolay mý, yýllarca ona yalancý gülüþü uygulamalý gösteren birine inanmýþtý. Bu konudaki tecrübesi ilerde iþe yarar mýydý acaba? Sahte gülücükleri ayýrt edebilir miydi bundan sonra? Esasýnda konuþmalýydý da rol yaparak, ýstýrap verenin yaptýðý gibi aynen. Bunun için sadece ýstýrap vereni hatýrlamasý yeterdi. Ýnandýðý o insanýn replikleri ve yüz hatlarý, evet bunu da deneyebilirdi. Acaba bu kadar sahtekar olmak daha çok acýtmaz mý canýný? Ne ilginç diye düþündü sahtekâr biri tecrübe kazandýrtmýþtý ona. Ya o gurur; o nasýl kabul edebilir böyle yalancýktan vücut dilini?
“Nedir, nedir derdim?” dedi aynaya bakarken yalnýz kalmayý hak ettiðini düþünen gururlu kadýn. Ayna sihirli deðil ya seslenemedi ona; senin derdin “gurur deðil” diye… Diyebilseydi keþke o ayna düþünen taraftan ona bakana; ama o mücadeleci kadýn da cevap verirdi aynaya; ne yapsaydým yani, görmezlikten mi gelseydim? Gelemezdi görmezlikten ne þimdiki benliðim ne de gelecek yaþlardaki benliðim, yaradýlýþ meselesi iþte, derdi.
Sorguladý kendini; yalnýz kalmayý hak eden ben miyim yoksa yalnýz býrakýp giden mi? Düþündü geçmiþi ve cevap verdi kendine; hayýr… Hayýr, hak etmedim, dedi… Gözleri hala aynadaydý…
Aynadaki yüz, yani düþünemeyen taraftaki o, düþünen taraftaki ona söylemek istedi; yalnýzlýk kötü mü, ya yanýnda biri varken yalnýz hissetseydin kendini? Yalnýzlýk hissettiren biriyle yaþamak nasýldýr bir düþün! Çevrede yalnýz olmadýðýný düþünen birçok insan olacak ama ya yalnýzlýðý yaþayan gururlu bir kadýn olarak öylesine kalsaydýn? Yalnýzlýk hissettiren biriyle yaþayan, gurur ve verilen sözlere esir bir kadýn olarak aynaya baksaydýn? Ya o sahte gülücükleri ve yalan vücut dilini hiç fark edemeseydin ve çevrendekiler deseydi senin için; “zavallý bu sahtekarý nereden bulmuþ?”. Gitmiþ yani, þükret demek istedi aynanýn düþünemeyen tarafýndaki o, düþünerek ýstýrap çekene.
***
Istýrap çeken, aynada bir þey fark etti. Gözleri baktýðý gözler deðildi sanki, farklýydý. Daha derin bakýyorlardý, hissettiði gibi deðillerdi yani, umut vardý gördüklerinde. Rengi de hissettiði gibi deðildi yüzünün. Hiç solmamýþ gibiydi, canlý bir renk vardý yüzünde.
Sokaða çýktý hemen. Yürüdü çok uzunca, sonra kahvelere girdi, çay bahçelerine; hedefi insanlardý. Yüz ve gözlerinden, gülücüklerinden mutlu olanlarý ayýrt etmeye çalýþtý. Baþarýsýz olmuþtu, mutluluk belli olmuyordu gözlerden. Zaten gülücükleri ayýrt etmek ona göre deðildi, yine yanlýþ karar veririm belki dedi. Eve dönmeye karar verdi. Cadde de çalýþan birkaç yorgun iþçi gördü akþamüstü, evlerine gitmeye hazýrlanýyorlardý. Yorgundular belliydi, iþçilerin gözlerine baktý. Kendi gözlerini gördü. Kendi solmuþ yüzünü hissetti.
***
Anlamýþtý artýk kendini, sadece yorgundu. Giden bir anlaþýlamayaný düþünmekten yorulmuþtu. O akþam aynaya çaresiz deðil sadece yorgunca baktý. Ve o gece sadece yorgun hissederek uyudu ve sabah uyandýðýnda yorgunluk hiç kalmamýþtý.
(Gürsel ÇOLAKOÐLU)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýným Yalnýzlýk Kokuyordu...
Devlet Adamýna Öðüt...
Vitrin Gibi Hisseden...
Gelincik Çiçeklerini Gözyaþýyla Sulamak...
Issýzlýkta...
Anlamsýzlýklarla Kavga Etmiyorum Artýk
Gardiyan Gölgeler...
Emekçi Olmayan Kadýn Var mý?
Anneler ve Þehitleri...
Deve Kuþundan Özür Diliyorum.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah... [Þiir]
Solduk Ama Ölmeyeceðiz... [Þiir]
Damla Gibi... [Þiir]
Bir Çýnar Altýnda Mesela... [Þiir]
Feleðin Ýþbirlikçisine... [Þiir]
Aþure Gibi Biri Ýþte... [Þiir]
Libya'dan... [Þiir]
Ýsyaným Var... [Þiir]
Þehitlerin Asenalarý... [Þiir]
Merhaba Arkadaþým... [Þiir]


gürsel çolakoðlu kimdir?

gurselc@hotmail. com


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gürsel çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.