..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > gürsel çolakoðlu




25 Þubat 2011
Gardiyan Gölgeler...  
gürsel çolakoðlu
Alevler sardý duygularýný. Aðlayamadý, hiç aðlamadý zaten korktu gözyaþlarýndan, yanmak istediði ateþi söndürürler diye. Sadece derin bir nefes aldý ve verdi. Alevleri çoðaltan gardiyanlarý hareketlendiren bir nefes oldu.


:BCGH:
Þömine önünde biri, kaldýðý sessizlikte esir gibi hissetti kendini… Çevresinde yalnýz olmadýðýný hissettiren alevlerin gölgeleriyle, baþ baþaydý. Ama o gölgeler onun gardiyanlarýydý sanki. Gardiyanlar arasýnda ateþin önünde bir mahkum, yalnýzlýðýný alevler arasýndaki þekillerle avutuyordu. Karanlýktaydý, gözleri baktýðý o ateþin havýyla parlamasý gerekirdi ama o sanki ateþin içindeydi. Çok önceden alevsiz yanmýþtý yüreði. Þimdi ise gözlerini alevlerle kör etmeye çalýþýyordu, göz göze kaldýklarýyla. Dalan gözleriyle, yüreði yanmýþ olana výz gelir dedi iki kývýlcým. Ateþ basmýþtý yine ruhunu. Hissetti ve söylendi; demek hala ruhum varmýþ. Ruhu olan ve içi ateþsiz yanmýþ, dýþý alevlere yakýn bir adam gardiyanlarý olan alev gölgeleriyle baþ baþa, gözleri bazen gölgelerde bazen gölgelerin sahipleriyle göz göze. Kendine yandýðý geçmiþe ve keþkelere esir olduðu o akþam, o odada hesap sormak istedi. Karþýsýnda ateþ ve düþüncesinde o ateþ içinde yanmasý gereken hayalindeki resimler vardý. Yakmayý düþündüðü elinde kalan ama hayal olmayan o son fotoðrafýn çekildiði güne gitti, yaþanmýþlara daha sonra yürekte yanmýþ olanlara uzandý.
     ***
     Deklanþöre bastýðý an esasýnda sürekli yaþadýðý andý. Sürekli gördüðü dünyanýn en güzel yüzünün fotoðrafýný neden çekmiþti o gün? O en güzel gülen kadýnýn gençliðini ilerde hatýrlamak için mi? Ama yaþlýlýðýnda da þimdiden daha güzel olacaðýný bildiði ve onunla yaþlanmak için dua eden, neden böyle bir resim çeksin ki? Neydi, yakaladýðý poz onda sürekli görmek istediðimiydi yoksa? Ama her aný ayrý bir güzelliði olana tek poz yeter miydi? Neydi ve neden bu tek kare kalmýþtý elinde, sakladýðý? Ve yakamadýðý…
     ***
     Alevler sardý duygularýný. Aðlayamadý, hiç aðlamadý zaten korktu gözyaþlarýndan, yanmak istediði ateþi söndürürler diye. Sadece derin bir nefes aldý ve verdi. Alevleri çoðaltan gardiyanlarý hareketlendiren bir nefes oldu.
Ve nefes alamadýðý o zamaný hatýrladý. Saniyelerin asýrlar olduðu, zamanýn ilerlemediði, yutkunacak bir þeyin olmadýðý; kuru bir boðaz, kuru dil, kuru damakla, kuruyan bir adam gibiydi o an. Beyine sitem etme zamanýydý. Beyine; kulaðý duysun diye açmýþ ama ses tellerine sus emrini verdiði ve bir asýr gibi hissettiði o konuþamadýðý birkaç dakika için sitem etmeliydi. Ve sonrasý sorgulama zamanýydý; “deðer verensem deðeri hak eden o ise; iyide beni deðersiz yapan ne?”, ”Deðer vermekte haksýz mýydým, haklýydým” dedi adam kendi kendine. Haklýydým dedi; “sevdiðine deðer vermeyen mi var?”. Ama deðersizmiþ hiç diyemedi ona, kabullenemedi, iþte esareti buydu alevlere bakan adamýn. Deðersize bir türlü deðersiz diyememeydi gölge gardiyanlarýn arasýndaki mahkûmun. Ýtiraf etse ateþ sönecekti ama o resim olduðu sürece itiraf olamazdý…
Ýþte o pozu çeken deðil de çektirendi, ýstýrap veren. Hatýrladý o aný, demiþti çektiren; çeker misin bir kare ve yalnýz. Diðer bütün resimlerde ikisi vardý ama bunda tekti, çektiren. Yine gülüyordu o resimde de. Gülüþün yaz mevsimini ve çocukluðumu hatýrlatýyor, senden önce mutluluðu hatýrladýklarým; biri çocukluðum diðeri yaz aylarý demiþti. Daha neleri hatýrladý ateþini denize atmak isteyen adam.
Neler demiþti; nefesin bazen poyrazý, bazen meltemi… Konuþman bazen dalga sesi, bazen martý sesi… Bakýþýn sabah güneþi ve yelkenler arasýndaki mehtabý… Yaþatana yaþadýklarýný söylemiþti.
Ama sonrasý; gidiþi karayel gibiydi çektirenin, giderken o ýssýz bir adada ki, lambasý sönmüþ bir deniz feneri gibi kalmýþtý adam.
Ve alev gölgeleri gardiyanlar arasýnda, ateþe bakan adamýn gözleri ateþ gibi olmuþtu. Elindeki resme baktý, gözlerini yumdu. Gözlerini tekrar açtýðýnda alevlerin azaldýðýný fark etti, gardiyanlar kayboluyordu.
Ýki odun daha atýverdi ateþe, mahkum kalmak isteyen adam.
(GÜRSEL ÇOLAKOÐLU)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýným Yalnýzlýk Kokuyordu...
Vitrin Gibi Hisseden...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devlet Adamýna Öðüt...
Gelincik Çiçeklerini Gözyaþýyla Sulamak...
Issýzlýkta...
Aynaya Yorgunca Bakan Kadýn...
Anlamsýzlýklarla Kavga Etmiyorum Artýk
Emekçi Olmayan Kadýn Var mý?
Anneler ve Þehitleri...
Deve Kuþundan Özür Diliyorum.
Düðün Mevsimi ve Havai Fiþekler...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah... [Þiir]
Solduk Ama Ölmeyeceðiz... [Þiir]
Damla Gibi... [Þiir]
Bir Çýnar Altýnda Mesela... [Þiir]
Feleðin Ýþbirlikçisine... [Þiir]
Aþure Gibi Biri Ýþte... [Þiir]
Libya'dan... [Þiir]
Ýsyaným Var... [Þiir]
Þehitlerin Asenalarý... [Þiir]
Merhaba Arkadaþým... [Þiir]


gürsel çolakoðlu kimdir?

gurselc@hotmail. com


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gürsel çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.