..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > gürsel çolakoðlu




24 Þubat 2011
Gelincik Çiçeklerini Gözyaþýyla Sulamak...  
gürsel çolakoðlu
Þehitlerimizin ruhlarýna saygýsýzlýk olur diye normal ses tonumuzdan daha düþük bir ses tonuyla konuþmaya çalýþýrken, bir dondurmacýnýn sesiyle irkildim. Sonra kalabalýðý gören diðer satýcýlar; kartpostal, hediyelik eþya ve su satýcýlarý bir taraftan, yiyecek satanlar diðer taraftan baðýrýp duruyorlardý. Sanki bir mahalle pazarýnýn esnafý gibiydiler.


:BEFD:
Çanakkale’deydik. Þehri bir çok kez ziyaret etmeme raðmen þehitliklere üçüncü ziyaretimi gerçekleþtirdim. Her defasýnda müthiþ bir duygu seli yaþanan bir yer. Ýlk ziyaretim 1978 yada 1979 yýlýydý. O dönem beni þaþýrtan Anzak ve Ýngiliz askerlerinin mezarlýklarý ve anýtlarýnýn bakýmýydý. Þaþýrmýþtým, çünkü bizim þehitliklerimiz o dönem için Anzaklarýn ki kadar bakýmlý deðildi. Þimdiki ziyaretimde özellikle Abidenin çevresi, þehitlikler ve Kilitbahir kalesini eski halleriyle karþýlaþtýrdýðýmda açýkçasý sevindirici buldum, ama…
Þehitlerimizin ruhlarýna saygýsýzlýk olur diye normal ses tonumuzdan daha düþük bir ses tonuyla konuþmaya çalýþýrken, bir dondurmacýnýn sesiyle irkildim. Sonra kalabalýðý gören diðer satýcýlar; kartpostal, hediyelik eþya ve su satýcýlarý bir taraftan, yiyecek satanlar diðer taraftan baðýrýp duruyorlardý. Sanki bir mahalle pazarýnýn esnafý gibiydiler. Bu durumda þehitlerimize olan borcumuzu en azýndan bir fatiha okuyup anmak isteyen bizleri de bir müþteriymiþ gibi görüyorlardý herhalde. Eski halinde þehit kanlarýyla sulanmýþ bu topraklarda belki fazla anýtýmýz ve sembolik þehit mezarlarý da yoktu, ama bu þekilde davranan saygýsýz satýcýlar hiç yoktu. Yada o dönemlerde bu tür davranýþlara kalkýþan insanlara izin verecek yöneticiler yoktu. Milli parklar genel müdürlüðü, bu milli park için alan kýlavuzlarýný nasýl yetiþtirdiyse burada iþ yeri verdiði satýcýlarý da bir an önce yetiþtirmesi gerekiyor. Yada buralarý kiralayacaðý kiþileri seçerken biraz daha dikkatli olmasý lazým.
Milli Parklar Genel Müdürlüðü þehitlikler için alan kýlavuzlarý yetiþtirmiþ. Hatta alan kýlavuzlarýnýn bir derneði de var. Kafilelere talep etmeleri durumunda yaklaþýk altý saat süren bir ziyaret turu içerisinde bilgi aktarýyorlar. Kýlavuzlar gezdiðimiz bölgedeki savaþý, tabyalarý, sargý merkezlerini, göðüs göðse yapýlan süngü savaþlarýný dahi ayrýntýsýna kadar aktarýyorlar. Bunlar dýþýnda yalan yanlýþ bilgilere sahip sözde kýlavuzlar ise nabza göre þerbet veriyorlarmýþ. Bu nasýl oluyor demeyin her kesimden insan geldiði için giyim biçimine göre bilgi aktarýyorlarmýþ.
Sertifikalý olan kýlavuzumuza insanlarýn ilgisi nasýl diye sordum. Beklediðim cevaplar yanýnda hiç ummadýðým þeyler de duydum. Bir meslektaþýnýn baþýna gelen olayý aktardý. Bir kafilenin otobüsünde savaþýn ayrýntýlarýný anlatýrken Atatürk’ün kahramanlýklarýndan ve askeri baþarýsýndan bahsetmiþ ve sonrasýnda otobüstekiler kýlavuza ihtiyacý olmadýklarýný söyleyerek otobüsten inmesini istemiþler.
Yýllar önce Alçýtepe köyünden Salim Mutlu hayatta iken Gelibolu savaþlarýnýn yapýldýðý alanlardan topladýklarýyla müzeye çevirdiði evi de ziyaret etmiþtim. Þimdi kapýda rahmetlinin damadý ve kýzý var. Baðýþ vermeden içeri giremiyorsunuz. Karþýsýnda gözlemeciler, yanýnda bir lokanta açýlmýþ.
Bir kýsým insanýmýz Anzak ve Ýngiliz askeri mezarlarýnýn bulunduðu yerlere bakýþlarý daha farklý. Halbuki onlarýn çoðu da sembolik mezar. Ayný yerlerde þehitlerimizin de olabileceðini düþünemiyorlar. Otomobillerini park ettikleri, piknik yapmaya çalýþtýklarý, sigara izmaritini, çöplerini attýklarý yerlerde bile… Örnek olarak 12 Temmuz 1992’de açýlmýþ olan ve 628 þehidimiz için yapýlan 57. alay þehitliðini gösterebilirim.
Bu þehitliðin yapýmý sýrasýndaki kazýlarda, Ýngiliz Yüzbaþý Woiters ve 57.Alay 6.Bl. Komutaný Erzincanlý Üsteðmen Mustafa Asým Bey'in iskeletleri yan yana ve yanlarýnda tabancalarý, mermileri ve mataralarý ile birlikte bulunmuþ ve olduklarý yere bulunduklarý gibi gömülmüþler. Ýngiliz subayýn kimliði boynundaki künyesinden, Türk üsteðmenin kimliði de boynundaki bal mumlu muska açýldýðýnda anlaþýlmýþ. Buradaki bu mezar hariç diðerlerinin tamamý sembolik mezar. Bu durumda buraya yapýlan otoparkýn, büfelerin, lavabolarýn altýnda yatan þehitlerimizin olmadýðýný söyleyebilir miyiz? Bu nedenle o topraðýn her yeri bizim için ayný olmalý.
Sonuç olarak; rant konusu olarak düþünülmemesi gereken bu topraklarda herkes bir yanlýþ içerisinde olduðunu görmek üzücü oldu.
Halbuki yýllar önce subay arkadaþlarýn rehberliðinde gezdiðimde anýtlarýmýz yoktu, doðru. Ama o günlerdeki ziyaretimde; kuþ ve rüzgar sesinin ahenginde, mis gibi kokan topraðýn üzerinde göz yaþlarýmla suladýðým boynu bükük kýrmýzý gelincik çiçeklerini ve dualarýmý kahraman þehitlerimize býrakarak geri dönmüþtüm. (GÜRSEL ÇOLAKOÐLU)








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anlamsýzlýklarla Kavga Etmiyorum Artýk
Emekçi Olmayan Kadýn Var mý?
Deve Kuþundan Özür Diliyorum.
Düðün Mevsimi ve Havai Fiþekler...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýným Yalnýzlýk Kokuyordu...
Devlet Adamýna Öðüt...
Vitrin Gibi Hisseden...
Issýzlýkta...
Aynaya Yorgunca Bakan Kadýn...
Gardiyan Gölgeler...
Anneler ve Þehitleri...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah... [Þiir]
Solduk Ama Ölmeyeceðiz... [Þiir]
Damla Gibi... [Þiir]
Bir Çýnar Altýnda Mesela... [Þiir]
Feleðin Ýþbirlikçisine... [Þiir]
Aþure Gibi Biri Ýþte... [Þiir]
Libya'dan... [Þiir]
Ýsyaným Var... [Þiir]
Þehitlerin Asenalarý... [Þiir]
Merhaba Arkadaþým... [Þiir]


gürsel çolakoðlu kimdir?

gurselc@hotmail. com


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gürsel çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.