..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Polisiye > Bülent Efe




8 Ocak 2011
Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm  
Bülent Efe
Adamýn adým sesleri kulaklarýnda yankýlanýrken içi ürpermiþti. “Neden” diye geçirdi aklýndan, “Sadece küçük bir günah iþledim Allahým. Bu dünyada sen böyle bir ceza verir miydin?”


:DCHC:
Cihan Kadý, elindeki notlarýn karanlýkta derleyip toplamaya çalýþýyordu. Slâydýn deðiþmesi istedi, perdede beliren Willendorf Venüsü’ne bir süre bakýp bir iki adým attý. Gölgesi heykelin dolgun göðüslerinden birini kapatýnca sýnýfta gülüþmeler iþitildi. Cihan arkasýna dönüp telaþlýca kendini görüntüyü engellemeyecek kadar geri çekti. Boðazýna takýlan balgamý temizleyememenin sýkýntýsýnda kekelemeye baþladý.
-     Göçebe toplumlar gerçekten anaerkil miydi? Bu hanýmefendi Viyana Doða Tarihi müzesinde sergileniyor. Yaklaþýk yirmi beþ bin yaþýnda. Kireçtaþýndan yapýlmýþ, oysa Willendorf’ta kireçtaþý yok… yani bir yabancý… ve bizim ölçütlerimize göre biraz kýsa, on bir santim boyunda. Yine de hatýrý sayýlýr… bir kalçaya ve göðüslere sahip. Ana tanrýça mý?
Cihan slâyt makinesinin yanýnda duran arkadaþýna tekrar döndü, atkuyruðu saçlarý ile oynayan genç delikanlý hiç de hayatýndan memnun deðildi, esnedi ve kumandanýn düðmesine isteksizce basýverdi. Tarihöncesi Venüs heykelcikleri birbirlerinin peþi sýra loþ odada arzý endam ediyorlardý.
-     Doðurganlýk kutsal bir mucize gibidir. Anneler toplumun direði olabilirdi. Kraliçe arýlar, karýncalar ya da Kraliçe Ýkinci Elizabeth benzeri...
Heykelciklerin ardýndan gelen iri arý ve karýnca görüntüsüne anlam veremeyen öðrenciler kraliçenin resmini gördüklerinde yine gülmeye baþlamýþlardý. Cihan biraz gevþediðini fark edip, þamatanýn arasýnda boðazýný temizledi, kürsüdeki su þiþesinden bir yudum aldý. Kendine güveni gelmiþti. Arka bölüme bakýþlarýný yöneltti. Esas ikna etmesi gereken kiþiyi orada belli belirsiz seçti.
-     Peki, bu köklü sistem nasýl yýkýldý? Yýkýldýðýný biliyoruz, bazýlarý neolitik devrim diyorlar. Çatalhöyük'ün kýr kahvesinde örgütlenen beyler kadýnlarý tarlalara sürüp kentin yönetimini ele geçirmiþ olabilirler mi? Kadýnlarýn tepkileri ne oldu?
Önünde beliren Amazon resmine bir süre takýldý. Ýzmir kentini kurduðu söylenen kraliçe Myrina’nýn nefes kesen görüntüsüne kapýlmýþtý. Elleri bir an titredi, kürsüye dayanmak zorunda kaldý.
-     Kimileri direndiklerini savunuyor. Sistem çökmüþtü ama kutsal ana imgesi devam ede geldi. Kybele... Ýsis, Artemis, Athena, Meryem Ana... Erkek egemenliði sürüyordu, buna tepki gösteren kadýnlar vardý.
Rosa Luxenburg fotoðrafýný gören kimi öðrencilerden homurtular yükselmiþti. Bazýlarý ise bunun neden tepki çektiðini anlamamanýn þaþkýnlýðýnda etrafa bakýnýyordu. Muhtemelen bu asýk suratlý kadýnýn kim olduðundan haberleri yoktu. Arkasýndan gelen slâytta görülen Playboy güzeli onlarýn rahatlamasýna ve gözlerini perdeden alamamalarýna yetti de arttý bile.
-     10 bin yýl sonra bir arkeolog bu fotoðrafý bulabilse bizlerin ona taptýklarýný ileri sürebilirdi, belki de yanýlmazdý. Yaklaþýk olarak Willendorf Venüsü boyutlarýnda… Kâðýt üzerinde tabii ve onun da göðüsleri ve kalçasý hemen fark edilebiliyor. Sanýrým en az ilgi çeken yaný yüzü.
Tekrar kireçtaþýndan heykelcik görüntüsü belirince hoþnutsuz sesler yükseldi. Bilimin sýkýcýlýðýyla yüz yüze gelenler bakýþlarýný Cihan’dan kaçýrdýlar, sunumun bir an önce bitmesini dilediler.
-     Kim bilir... bu küçük haným da tarihöncesi bir derginin bize kalabilen bir sayfasýdýr.
Cihan bir iki adým atýp sýnýfýn elektrik lambalarýný yakan anahtara iþaret parmaðý ile dokundu. Bir hareketlenmenin arkasýnda kýmýldamadan duran hocasý Melisa M. Karabay ile göz göze geldi. Kývýrcýk saçlý, orta boylu, narin kadýnýn güzel ela gözleri sanki hiç kýrpmadan onu süzüyordu. Eli ayaðý bir kez daha dolaþtý, kürsüye yanaþýrken bir an sendeledi. Derin derin nefes almaya baþladý. Can çekiþiyor gibiydi. Ýki kolu göðsünün üstünde duran Melisa sonunda hareketlendi. Küçük camlý gözlüðünü sol eline aldý ve sandalyelerin arasýnda yürüyüp Cihan’a yaklaþtý.
-     Arkadaþýnýza soru sormak isteyen var mý?
Gençlerin çoðu sýrt çantalarýný toparlamaya baþlamýþlardý bile. Sýnýfa geçerken uðramýþçasýna eli kolu boþ olanlarsa yanýndaki arkadaþlarý ile þakalaþýyorlar, ufak ufak el þakalarý yapýyorlardý.
-     Bu kadar ilginç bir konuda ve tuhaf sunumda kafanýza bir þey takýlmamasý... Konuyu arkadaþýnýza ben verdim. Cihan'ýn geleceði parlak gözüküyordu. Yüksek lisans için... Ta ki bir sanat eserini sýrf göðüsleri iri diye bir sürtükle eþdeðer gösterinceye dek...
-     Ben fotoðrafýn gerçekten estetik olduðuna…
Cihan’ýn umutsuzca yanýt verme çabasýný Melisa tek bir hareketi ile kesti. Herkes susmuþtu, onu ilk kez görenler insanlar üzerinde bu denli etkili olduðunu tahmin edemezlerdi. Ayný günün akþamýnda ise aðzýndan dökülecek kelimelerin gönüllü esiri olup çýkarlardý.
-     Prokrustes kendi yataðýna uysunlar diye kurbanlarýný yatýrýr, uzun olanlarýn kollarýný bacaklarýný keser, kýsalarýn ise iplerle uzatýrdý. Cihan'ýn bu boþ çabasý ise ona hiçbir þey kazandýramayacak. Çünkü ben de dar görüþlü birine soru sormayacaðým...
Melisa son kez Cihan’a bakmýþtý. Yüzünde hayal kýrýklýðýnýn kýzgýnlýðýndan çok öç almak isteyen bir Amazon kraliçesinin kararlýlýðý vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn polisiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm
Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 2.
Kudüs Yolunda - 9. Bölüm
Kudüs Yolunda - 10. Bölüm
Kudüs Yolunda - 7. Bölüm
Kudüs Yolunda - 5. Bölüm
Kudüs Yolunda - 4. Bölüm
Kudüs Yolunda - 6. Bölüm
Kudüs Yolunda - 3. Bölüm
Kudüs Yolunda
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 1.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eski Bir Yaðmur [Öykü]
Maviydi Otomobilim, Hem de Ýtalyan Marka! [Deneme]
"Büyük Turist"; Batýlý Bir Gezginin Analizi [Deneme]
Sadece Hüzün [Deneme]
Küresel Köyün Kör Kuyusu Sosyal Medya; Bireyselliðin Zirvesi… [Deneme]
Ýletiþim Çaðýnda Sýfýr Bilgi [Deneme]
Nekrofili [Deneme]
Liberal Ekonomide Son Nokta; Piyasa Faþizmi [Eleþtiri]
G. W. Bush; Yeni Binyýlýn Günah Keçisi… [Eleþtiri]
Ýnsanlýk Anaerkil Bir Dönem Yaþadý mý? [Ýnceleme]


Bülent Efe kimdir?

Akdeniz Klasik Arkeoloji, Ege Radyo Tv, Sinema okuduktan sonra farkettim ki yazar olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Woddy Allen, G.G. Marquez, Jack London ve Dostoyevski


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.