..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dostluk ve Düþmanlýk > Anýl YÜCEL




31 Aralýk 2010
Ötekileþtirme, Ötekileþtiriciler ve Ötekileþenler...  
Anýl YÜCEL
Türkiye tarihin de toplumu en çok tahrip eden, en çok parçalayan noktalardan biri nedir diye soracak olursanýz hiç þüphesiz bunun cevabý ötekileþtirme mantýðý olacaktýr.


:BBJG:
Türkiye tarihin de toplumu en çok tahrip eden, en çok parçalayan noktalardan biri nedir diye soracak olursanýz hiç þüphesiz bunun cevabý ötekileþtirme mantýðý olacaktýr. Yýllardýr Türkiye’de toplumu yaralayan ve insanlarý birbirinden ayýran en büyük etken sen-ben anlayýþýnýn sürdürülðü ötekileþtirme olmuþtur.

Gelin kýsaca ötekileþtirildiðimiz yönlerimize bir göz atalým;

Bir zamanlar bu ülke’de korkunç bir boyutta Alevi-Sünni ayrýmcýlýðý yapýlmýþtýr. Bir tarafta Alevi, diðer tarafta Sünni’ler sadece bu ötekileþtirme mantýðý yüzünden birbirlerini vurmuþlardýr. Her iki tarafta büyük acýlar çekmiþ ve sonucunda ülke olarak tekrar toparlanabilmemiz ve yaralarýmýzý sarabilmemýz kolay olmamýþtýr. Halen’de tam anlamýyla bunun yaralarý sarýlmýþ deðildir, etkilerini bügün bile bazý yerlerde görebiliyoruz.

Ayný þekil’de yine saðcý-solcu ayrýmcýlýðýna gidilmiþtir. Saðcýsýyla, solcusuyla hala büyüklerimiz anlatýrlar bize o dönemlerde sað ve sol olaylarý yüzünden insanlarýn nasýl birbirlerini vurduklarýný, sokaklarda rahat rahat gezemediklerini, okula gidemediklerini ve her an kurþunun nereden geleceði korkusuyla yaþadýklarýný her fýrsatta dile getirirler.

Kardeþin, kardeþe kýydýðý bir bir Türkiye döneminin manzarasýdýr o günler.

Bütün bunlarý en az sizde benim kadar duymuþsunuzdur…

Ama bir þeyi daha duymuþ olmanýz gerekir, o dönemin saðcýsý da, solcusu da bütün bu yaþananlarýn çok büyük bir yanlýþ olduðunu ve o zaman insanlarýn bu ötekileþtirme yüzünden büyük acýlar çektiðini dile getirirler.

Bütün bu yanlýþlar, yanlýþ uygulamalar dönemin siyasi iktidarlarýnýn yanlýþ politikalarý ve siyasi rant uðruna yaptýklarý ötekileþtirmelerin bir sonucudur.

Acýsýný çeken bizleriz, Türkiye halký…!

Þimdi’de ortaya Kürt, Türk ayrýmcýlýðýnýn atýlmak istendiðini görüyoruz. Bazýlarýmýz ýsrarla her Kürt’ün PKK olmadýðýný anlayamýyor veya iþin kolayýna kaçýp ötekileþtirme yolunu seçip anlamak istemiyor. Sevgili dostlar yýllardýr Türkiye’de oynanan oyunlar hep ayný ve dikkatle bakarsanýz sadece isimler deðiþiyor. Birbirimizi hep ötekileþtiriyoruz, ister Türk, Kürt, Alevi, Sünni, saðcý, solcu olun her zaman birbirimizi ötekileþtirecek birþeyler bulmayý baþarýyoruz. Bütün bunlarýn sonunda da hep büyük acýlar çeken yine bizler oluyoruz.

Týpký bizi bölüp acý çekmemizi isteyen baþka güçlerin istediði gibi.

Yetmez mi bu kadar bölündüðümüz dostlar yetmez mi?

Anýl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bence
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
2 Ocak 2011
Bence yeter de birileri daha kana doymadý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Engelleri Yok Edelim!
Afrika Açlýktan Kýrýlýrken...
Osmanlý Tarihinde Mehteran
Atatürk Döneminde Türkiye
Çaðdaþlýk ve Engelli Olmak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlýk ve Zeka [Deneme]
Dünya'yý Deðiþtirmek Ýstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine Ýþsizliðin... [Deneme]
Bir Moðol Hakaný Cengiz Han! [Ýnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaþý [Ýnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatý... [Ýnceleme]
Türkçe'nin Yozlaþtýrýlmasý! [Ýnceleme]


Anýl YÜCEL kimdir?

Anýl Yücel Malatya/Ýstanbul, Turkey 19 kasým 1985 Ankara doðumluyum. . . Malatya Ýnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Ýþletme bölümü 3. sýnýf öðrencisi. . . Emlak Müþavirleri Derneði üyesi ve Emlak danýþmaný. . . Siyaset ve dýþ politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeþitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuþmalar ve çalýþtaylar. AB projeleri yapým ve uygulamalarý, çaðdaþ yaþam adýna çalýþmalar. Engellilere yönelik çeþitli çalýþmalar ve engelliler için hazýrlanan "EngelSizce Dergisi" çýkartýlmýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl YÜCEL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.