..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Þevket Baþýbüyük




16 Aralýk 2010
Þiddetin Her Türlüsüne Hayýr  
Þevket Baþýbüyük
Her gün þiddetle yüzleþen bir toplum olarak; “neden yalnýz kadýna þiddete hayýr?” Bu memlekette þiddet gören yalnýz kadýnlar mý? Erkeði þiddet görmüyor mu? Çocuklar þiddet görmüyor mu? Gençler þiddet görmüyor mu? Yaþlýlar þiddet görmüyor mu? Son günlerde nerden ve ne amaçla ortaya çýkýp, þiddet gördüðü iddia edilen bazý gençler polislere þiddet uygulamýyor mu? Býrakýn polisleri, bu ülkenin baþbakaný þiddet görüyor… Tevafuk bu ya, Malatya’da ‘þiddete hayýr” sempozyumun devam ettiði gün ve saatte Ortadoðu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) de, Baþbakanýn þiddete maruz kaldýðý haberi geçiyordu tüm ajanslarda…


:BFJD:
Þiddetin her türlüsüne hayýr

Geçen gün Malatya Belediye Konferans Salonu'nda “Kadýna Þiddete Hayýr” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açýlýþýnda konuþan Malatya Emniyet Müdürlüðü Toplum Destekli Polis Büro Amiri Süleyman Hancer, “Tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de kadýnlara yönelik þiddet, gerek ulusal gerekse uluslar arasý düzeyde tüm çalýþmalar ve tedbirlerde raðmen toplumsal bir sorun olarak varlýðýný sürdürmektedir. Aile içinde kadýna yönelik þiddet her yaþtan, her öðrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boþanmýþ, evli, her ülkeden kadýnýn gerçeðidir” þeklinde laflar etti. Konuyla ilgili Malatya ile ilgili bazý istatistikler verdi. Kadýna þiddette, -adeta- Malatya’nýn karnesini çýkartan Hancer, “Malatya'da kadýna þiddet olaylarýnýn 2009 yýlýnda toplam 450 olarak gerçekleþtiðini, bu sayýnýn 2010 yýlýnda þuan itibariyle 588 olay olarak” görüldüðünü falan söyledi.

Þimdi ben sizlerin kafasýný bu tür matematiksel ifadelerle meþgul etmeyeceðim.

Hem iþin bu yönünü, haberciler teferruatýyla zaten yazmýþ/vermiþ…

“Kadýna Þiddete Hayýr” konulu bir sempozyum gelince…

Ýsterseniz önce konu baþlýðýndan baþlayalým: “Kadýna Þiddete Hayýr”

Her gün þiddetle yüzleþen bir toplum olarak; “neden yalnýz kadýna þiddete hayýr?”

Bu memlekette þiddet gören yalnýz kadýnlar mý?

Erkeði þiddet görmüyor mu?

Çocuklar þiddet görmüyor mu?

Gençler þiddet görmüyor mu?

Yaþlýlar þiddet görmüyor mu?

Son günlerde nerden ve ne amaçla ortaya çýkýp, þiddet gördüðü iddia edilen bazý gençler polislere þiddet uygulamýyor mu?

Býrakýn polisleri, bu ülkenin baþbakaný þiddet görüyor…

Tevafuk bu ya, Malatya’da ‘þiddete hayýr” sempozyumun devam ettiði gün ve saatte Ortadoðu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) de, Baþbakanýn þiddete maruz kaldýðý haberi geçiyordu tüm ajanslarda…

Þiddet dozajýnýn bu kadar yükseldiði/yükseltildiði bir memlekette, ‘þiddete hayýr sempozyumun’ da konuþan bir prof, “Türkiye'de her 10 kadýndan 7'sinin eþinden izin almadan ailesini ziyaret edemediði ve alýþveriþe çýkmadýðýnýn” kadýna þiddet olduðunu söylüyordu.

Sempozyumda konuþmacýlarýn birine; “eþinden izin almadan evden çýkan kadýnýn nesini savunuyorsun” diyeceðim, kendisi kadýn…

Bir baþkasýna; “Sizin yaptýðýnýz, kadýna þiddete hayýr deðil, kadýn feministliðidir”, ya da “kadýnla erkeði birbirine düþürtmektir”, diyeceðim, kendisi erkek…

Kadýn olsun erkek olsun, hiç kimse hiç kimsenin özel aile hayatý üzerinden prim yapmaya kalkmasýn.

Zira aileler toplumlarýn çekirdeði ve temel taþýdýrlar.

Bir kadýn ne olursa olsun (ister prof olsun) eþinden izin almadan dýþarýya çýkamaz. (Nisa Suresinin 34. ayetinde ruhsat verildiði gibi; erkeðini dinlemeyen kadýnlara dayak caizdir.)

Evet, yanlýþ duymadýnýz; feministler istemese de erkekler, kendine itaat etmeyen kadýnlarýný dövebilirler/dövme ruhsatý verilmiþtir.

“Erkekler, kadýnlardan üstündür, çünkü Allah onlarý birçok þeylerde kadýnlardan üstün etmiþtir, çünkü onlar, kadýnlarý, mallarýyla geçindirirler, doyururlar; iyi kadýnlar da itaatli olurlar ve Allah, onlarýn hakkýný nasýl korumuþsa onlar da, kocalarý yanlarýnda olmasa bile, iffetlerini korurlar. Kadýnlarýnýzýn serkeþliðinden korkunca onlara öðüt verin, onlarý yatakta yalnýz býrakýn, dövün onlarý. Fakat itaat ettikleri takdirde de aleyhlerine bir sebep araþtýrmayýn, þüphe yok ki Allah çok yüce ve büyüktür.” .” (Nisa 34)

Yanlýþ anlamayýnýz; ayette kastedilen, Saliha, itaatkâr kadýnlar deðildir, kocasýný dinlemeyen (izinsiz dýþarý çýkan) þýmarýk kadýnlardýr

Zira kadýn kocasýna itaat etmediði takdirde, ona kocasý tarafýndan öðüt verilir ki, bu erkeðin hanýmýna karsý ilk görevlerden birisidir. Rabbimizin buyurduðu gibi: "Ey iman edenler! nefislerinizi ve aile efradýnýzý yakacaðý taslar ve insanlar olan cehennem ateþinden koruyunuz" (Tahrim 6)

Anlýyorum, kadýn feministler bu yazýya rahatsýz olacaklardýr. Zira onlarýn verdiði reçete ile hayatýn sahibinin (Allah’ýn) verdiði reçeteler birbirini tutmaz. Tutmuþ olsaydý bu gün, aile hayatý, kedinin fare ile oynandýðý gibi maskara olup ayaða düþmezdi.

Yani demek istiyorum ki; tek reçetemiz, hayatýn bütününde olduðu gibi aile hayatý da Allah’ýn verdiði reçete doðrultusunda olmadýkça aileler düzelmez/düzeltilemez.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tasalanma Ey Reis!..
Baþbakanýn Malatya Mitingi
Yalnýz Deðilsin Reis!
Anneler Günü Safsatasý
"Auto Show"
Ey Dünyanýn Buzdaðlarý!..
Goji Berry
O Hem Ulvi
"Para Veren Altýn Bulsun"
Hepimiz Öðrenciyiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Piyerloti
Akabe
Beydaðý"na Kar Düþtü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.