..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dostluk ve Düþmanlýk > Öner KARADAÐ




8 Aralýk 2010
Tarih Bize Ne Anlatýyor 3  
Öner KARADAÐ
köþe yazýsý


:BCAJ:
TARÝH BÝZE NE ANLATIYOR? ANDIMIZ POLEMÝKLERÝ:
Merhaba deðerli okuyucular. Bu hafta ülke gündemi oldukça yoðundu. Ancak bizce en önemlisi bir Milletvekilinin (acaba tüm milletin vekili olduðunu unuttu mu) ben Türk deðilim neden andýmýzý okuyayým ki, varlýðým neden Türk varlýðýna armaðan olsun ki tarzýndaki serzeniþiydi. Yazýk Sýrrý SAKIK’a deðil mi? TÜRK deðilmiþ ama meclise girip maaþ almakta bir sakýnca görmemiþ. Güya siyasi olarak bir takým sorunlarý çözmeye talip olmuþta meclise gelmiþ. Ancak görebildiðimiz kadarýyla aleni olarak sorun çýkarmakta ve ABD politikalarýna hizmet etmekte. Peki bölücülük etmesine ses çýkarmadýðý gibi Ýstiklal Marþýmýzý da kaldýrýlmasý düþünülebilir diye tartýþmaya açan MÝLLÝ Eðitim Bakaný Nimet ÇUBUKÇU’YA ne demeli?

ANDIMIZIN TARÝHÇESÝ
Yetmiþ yýldan beri okullarda her sabah söylenmekte olan "Öðrenci Andý" ný yazan ve 23 Nisan 1933'te Türk çocuklarýna armaðan eden de Dr. Reþit Galip'tir.
Prof. Dr. Afetinan, "Atatürk Hakkýnda Hatýralar ve Belgeler" adlý eserinde (s. 213) Dr. Reþit Galip ve "AND" hakkýnda þunlarý yazmýþtýr:

"1933 yýlýnýn 23 Nisan Çocuk Bayramý idi. O, heyecanla Çankaya köþküne geldiði vakit, Atatürk'ün yanýnda bana bir kâðýt uzattý ve þunlarý anlatmaya baþladý. 'Sabahleyin ilk bayramlaþmayý kýzlarýmla yaptým. Onlara bir þeyler söylemek istediðim vakit, bir and meydana çýktý. Ýþte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarýna armaðaný' dedi:

Bu sözler, Türk çocuklarý tarafýndan o yýldan beri tekrarlanmaktadýr. Vatanperver Dr. Reþit Galip, evvelâ bir baba olarak bu hisleri duymuþ; sonra da Millî Eðitim Bakaný olarak okul çocuklarýna bu andý içirmiþti."

Öðrenci andýnda yer alan her sözde ve anlamýnda Türk Millî Eðitiminin amacýnýn özü vardýr. And'da geçen her sözün ve ettikleri yeminin anlamý öðrencilere iyi kavratýlmalý. Öðrenciler, okul içinde ve okul dýþýndaki hayatlarýnda, her sabah söyledikleri and'a göre hareket ederek "doðru" ve "çalýþkan" olmalý. Küçükleri korumalý. Büyükleri saymalý. Yurdunu ve milletini özünden çok sevmeli. Yükselmeyi ve ileri gitmeyi "ülkü" edinmeli. Atatürk'ün açtýðý yolda, gösterdiði hedefe durmadan yürümelidir. Yeri gelince varlýðýný, Türk varlýðýna armaðan edebilmelidir.

Öðrencilerin okul içinde ve okul dýþýndaki davranýþlarý, AND'da söyledikleri sözlere ve ettiði yemine uygun olmalýdýr
Son söz : Ülkemiz üzerine oynanan bu oyunun tezgahlayýcýsýnýn ABD olduðunu artýk saðýr sultan bile duydu. Peki Türkiye’nin milli bütün deðerlerine saldýran ABD maþalarý Amerika’nýn andý olduðundan haberdarlar mý? Tabi ki biliyorlar. Biz bilmeyenler için yazalým.


ABD ANDI
“AMERÝKA BÝRLEÞÝK DEVLETLERÝNÝN BAYRAÐINA VE O BAYRAÐIN SÝMGELEDÝÐÝ CUMHURÝYETE BAÐLILIK ÝÇÝN ANT ÝÇÝYORUM. HERKES ÝÇÝN ÖZGÜRLÜK VE ADALETLE TANRININ GÖZETÝMÝNDE BÖLÜNMEZ TEK VATANA ÝNANIYORUM
(Tansu ÇÝLLER ve ilk türbanlý Milletvekili Merve KAVAKÇI ABD vatandaþý olurken bu yemini etmiþlerdi)
Gördünüz mü ey deðerli okurlarým. Nüfusunun % 42’si Alman olan Amerikan halký Ýngilizce ant içiyor 7000 bin yýllýk tarihin mirasýný yiyen AKP ve BDP Türkçe konuþulmasý, istiklal marþý ve ant içilmesini tartýþmaya açýyorlar.
Peki BDP’liler Amerika’da yaþasalardý bu yemini Kürtçe’mi okuyacaklardý? ABD buna izin verecek miydi?
Yada baþka bir soru soralým 3 milyon Türk’ün yaþadýðý Almanya’da böyle bir polemik yaþanýyor mu?
Bakýn Fransýz düþünür Jean JEAURES diyor ki,
“Yurtseverliðin azý enternasyonalizmi zayýflatýr, yurtseverliðin çoðu enternasyonaliz mi güçlendirir. Enternasyonalizmin azý yurtseverliði zayýflatýr. Enternasyonalizmin çoðu yurtseverliði güçlendirir.
Yani geliþen dünyaya adapte olmak yurtseverliði güçlendirmeli yoksa baþkalarýnýn uydusu oluruz. Biz ulusalcýlar olarak gelecekte bu adamlarýn aynaya nasýl bakacaðýný merak ediyoruz.
Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Anlatýyor 19
Tarih Bize Ne Anlatýyor 6
Tarih Bize Anlatýyor 16
Tarih Bize Anlatýyor 18
Tarih Bize Anlatýyor 15
Tarih Bize Anlatýyor 12
Tarih Bize Anlatýyor 13
Tarih Bize Anlatýyor 11
Tarih Bize Anlatýyor 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Maça Kýzý [Þiir]
Seven Bir Erkek Bir Ülke Gibidir [Þiir]
Deniz Mahirdir Kýyýya Ulaþmakta [Þiir]
Zeytin Karasý [Þiir]
Bu Bahçe Çiðnenmiþtir Artýk [Þiir]
Kendi Beynindeki Teröre Yeniksin [Þiir]
Ay Karanlýk Geceyi Iþýtmýyorsa Sende Unutmuþsundur [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Bu Hasat Bizimdi Bu Sene [Þiir]
Bu Saatte Telefonu Kim Açarsa Kýymetli Olur [Þiir]


Öner KARADAÐ kimdir?

ben tanýnmamýþ bir neslin oðluyum ve tanýnmadýðýmýzdan memnunum. anlatacaðýz kendimizi ama önce hazýr olmasý lazým anadolunun


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Öner KARADAÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.