..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Ömer Faruk Hüsmüllü




14 Kasým 2010
Kapitalizmin Tanrýsý Buyurdular Ki…  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Yakýnda “þimdi al, öldükten sonra öde!” kampanyasý baþlatýrlarsa þaþýrmayýn. Bu kadarý da olmaz mý diyorsunuz? Olur, olur bal gibi olur. Siz dedelerinizin borcunu ödemediniz, ama bu sistem sizin borcunuzu torunlarýnýza ödettirecekdir.“Borç yiðidin kamçýsýdýr” yutturmacasý toplumdaki itibarlý kiþilere söylettirilerek yeni yeni tuzaklar hazýrlanýyor. Halbuki “borç kapitalizmin kölelerine vurduðu bir pranga”dýr.


:AGHB:






























Bu kitapsýz yeni dinin tanrýsý(para)’nýn on emri þöyle:
1-Tüketeceksin
(Dün tüketimin birse bugün iki, yarýn da beþ olmalý. Tüket tüketebildiðin kadar. Mesela bir elektronik cihazýn bozuldu mu, tamir ettirme, at ve yenisini al. Üretmiyorsan bile gene tüket!)
2-Borçlanacaksýn
(Borçtan korkma. Paran mý yok? Kredi kartý verelim. Kefil mefil istemiyoruz, gelirin var mý yok mu ona da bakmýyoruz.
Daha çok paraya ihtiyacýn var ama etraftan borç bulamýyor musun? Dert ettiðin þeye bak, üzme kendini; çünkü bizde kredin hazýr. T.C kimlik numaraný yaz, … nolu telefona gönder, hemen kredini çek ve cebine koy.
Kredi kartý ve tüketici kredi borcun mu var? Biz ödeyelim; sen de bize 60 aya varan vade ile ödeme yap. Yani borcu borçla öde.
Beyaz eþya, araba ya da ev almak istiyorsun ama nakitin mi yok? Taksit yapalým. Taksidi de mi ödeyemeyecek durumdasýn? Onun da çaresi bizde: 2 ya da 4 ay taksit erteleme imkaný verelim. Bu da mý olmaz? Öyleyse þimdi al seneye ödemeye baþla.)
**
Yakýnda “þimdi al, öldükten sonra öde!” kampanyasý baþlatýrlarsa þaþýrmayýn. Bu kadarý da olmaz mý diyorsunuz? Olur, olur bal gibi olur. Siz dedelerinizin borcunu ödemediniz, ama bu sistem sizin borcunuzu torunlarýnýza ödettirecekdir.
“Borç yiðidin kamçýsýdýr” yutturmacasý toplumdaki itibarlý kiþilere söylettirilerek yeni yeni tuzaklar hazýrlanýyor. Halbuki “borç kapitalizmin kölelerine vurduðu bir pranga”dýr.
3-Ýhtiyaçlarýný artýracaksýn
(Dün evinde bir televizyonun bile yokken bugün odalara bile yerleþtirmiþsin. Ama yetmez! Tuvalete de bir tane koymalýsýn. Günde birkaç dakikaný geçirdiðin bu yerde de TV izlemelisin. Hem böylelikle “bilmem kimin aklý ya kaçarken ya da s….ken gelirmiþ” deyiþine karþý da tedbir alýnmak isteniyor. Yani “sen aklýný sakýn ola ki kullanma, biz senin yerine o iþi de yaparýz” deniliyor.
Ailenizdeki herkesin birer tane cep telefonu var mý? Yok mu? Ayýp, ayýp; hele bu devirde çok ayýp. Derhal bu ayýbý sonlandýrmalý ve herkese birer telefon almalýsýnýz.
Peki, siz hâlâ evdeki bilgisayarý dört kiþi ortaklaþa mý kullanýyorsunuz? Bu daha da ayýp!)
4-Örgütlenmeyeceksin
(Örgütlenme ancak kapitalizmin izin verdiði ölçüde ve yandaþ kurluþlarda yapýlabilir. Kapitalizmin denetimi dýþýndaki sivil toplum örgütleri yaþama hakkýna sahip deðillerdir. Yanýnýlýp þaþýp bunlara üye oldu isen yandýn gitti. Ya üyeliðini sonlandýracaksýn ya da iþinden olacaksýn. Bizden uyarmasý. Sana baský yapmýyoruz, ama senin özgür iradeni kullanarak doðru tercihi yapacaðýna inanýyoruz!)
5-Demokrasi havarisi olacaksýn
(Demokrasi, özgürlük kavramlarýný aðzýndan düþürmeyeceksin; ama uygulamada faþizmi ve komünizmi bile mumla aratacaksýn.)
6-Bireyselliði ön plâna çýkaracaksýn
(Milli, üniter devlet anlayýþý ilkelliktir. Bireye önem veren, bireyi ön plâna çýkaran fedaratif yapý esaa alýnmalý ve uygulanmalýdýr. Dünyadaki devlet sayýsý yüzlerle deðil binlerle ifade edilmelidir. Büyük devletler büyük lokmadýr, adamýn boðazýna takýlýr; yani sömürmek biraz zordur. Ufacýklar ise kolay yutulan zevkli lokmalar gibidir.)
7-Zamanýný boþ iþlerle harcayacaksýn
(Zamanýn bol, harca harca bitmez. Bu konuda kitle iletiþim araçlarýyla sana yardýmcý olabiliriz. Mesela çöpçatanlýk iþi yapan ya da gerilimden baþka seyirciye hiçbir þey kazandýrmayan yarýþma programlarýnýn TV’lerdeki sayýsýný artýrabiliriz. Bunlar hoþunuza gitmezse sýr dolu yani gizemli olaylarý anlatan; ya da baþlarý, ortalarý ve hatta sonlarý birbirinin ayný olan uyduruk dizilerimizi izleyebilirsiniz. Ya internete ne dersiniz? Býrakýn saatleri, günleri; yýllarca zamanýnýzý harcýyabileceðiniz þeylerle dolu.)
8-Globalleþmeyi savunacaksýn
(Dünyaya entegre olmak gerek. Ýçine kapanamazsýn. Senin, benim, memleketimin þirketi ya da bankasý artýk yok. Devletçi anlayýþ bitmiþtir. O nedenle özelleþtirme yapmalýyýz ve varýmýzý yoðumuzu yabancýlara yok pahasýna satmalýyýz. Sadece þirket deðil yabancýlara ev ve toprak da satmalýyýz. Gücün yetiyorsa yani paran varsa sen de git ve yabancý ülkelerden þirket, ev veya toprak satýn al. Nahh, alýrsýn da, gene de bir dene þansýný!)
9-Sermayenin kölesi olacaksýn
(Sermayenin dini, milleti yoktur. Küresel sermaye en büyük güçtür. Senin de bu güç karþýsýnda eðilmekten hatta onun kölesi olmaktan baþka yapabileceðin bir þey yoktur. Eðer sadýk bir köle olursan, küresel efendi belki de senin bu sadakatini ödüllendirebilir. Ödüllendirilebilme ümidini hiç yitirme, çünkü ömrünün sonuna kadar bu ümit havucunu yakalayabilme hayali ile avunacaksýn.)
10-Düþünmeyeceksin
Çünkü ne demiþler:
“Fazla düþünme kafana kötü fikirler üþüþür,
Büyüklerimiz her þeyi bizden iyi düþünür.”
Senin için en iyisini düþünen; sermaye ve makam sahibi binlerce belki de on binlerce peygamber var. Sen sadece biat et yeter. Gerisine karýþma, çünkü düþünmek senin harcýn deðil!
**
Not: Bu din ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Google’a “Kitapsýz yeni bir din doðdu” yazýp aratýn ve çýkan sayfalarýn birini açýp okuyun lütfen!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Taþý gediðine koymak !
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
20 Kasým 2010
Tebrikler harika bir yazý olmuþ. Taþý gediðine koymak diye buna derim. Çünkü, eðer bir toplumda herkes ayný þeyleri söylüyorsa, haber kanallarý týpký basým gibiyse, hepsi tek merkezden emir almýþcasýna papaðan gibi içeriði boþ gündelik olaylarý haber diye millete yutturuyorsa, bir sürü medya kuruluþu, gazete ve derginin var olmasý özgürlük ve demokrasinin göstergesi olamaz. Çünkü hepsi -koro halinde haykýrsalar bile- aslýnda tek ses olmuþtur, tek ses halinde iþitilirler. Oysa, demokrasi çok sesli olmayý gerektirir. Çokseslilik "herbiri belirgin bir ezgi deðeri taþýyan, fakat birbirinden farklý iki ya da daha çok sesin bir arada oluþu"dur. Ýstiklal Marþýný bile, yarým yüzyýldan fazla bir süre geçmiþ olmasýna raðmen, hala doðru dürüst söylemeyi beceremeyen bir toplumun demokrasi algýsýnýn da tek sesli koro olmasýna þaþmamak gerekir.Esenlik

:: nereye kadar?
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
20 Kasým 2010
Merak ediyorum bu gaflet nereye kadar sürecek.. Ne zaman uyanacak bu dünya.. Yaþadýðýmýz bu düzen bir avuç insanýn kullarý olduðumuz koca bir kölelik ama herkes bundan ölesiye memnun ya da bunu umursamýyor. Nereye gidiyoruz diye kimse düþünmüyor, kimse "ulan bugün böyleyse benim çocuklarým ve torunlarým nasýl bir dünyada yaþayacak" diye kafasýný kaldýrýp düþünmüyor.. Suçluyuz, hepimiz suçluyuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Asýrlardýr Soykýrýmýna Uðrayan Bir Millet….

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.