..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Varsýllar ve Yoksullar > Hulki Can Duru




1 Temmuz 2010
Halk Düþmanlarý  
Hulki Can Duru
Anayasa Mahkemesi “Ýntibak Yasasý” için yetkisizlik kararý verince emekli maaþlarý arasýndaki farký ortadan kaldýrmak için açýlan dava düþtü. Gerekçe þu: Ankara 5. Ýdare Mahkemesi usül yönünden bu konuda yetkili deðilmiþ! ! ! Emekliler AÝHMsine gitmeye hazýrlanýyor !


:AFHF:
Halk düþmanlarýný saptamak için çok yalýn bir yöntem vardýr. Halkýn toplumsal çýkarlarýna karþý çýkan, halký ezen her kurum, uygulama, yasa, devlet, statüler ve benzerleri -hangi gerekçeyle olursa olsun- “halk düþmaný” kategorisine girer.

Halk derken, emekçiler, emekliler, iþçiler, velhasýl “kapitali olmayan" ve emrinde iþçi çalýþtýrmayan kitleyi kastediyorum.

Eðer bir toplumda çalýþan kitle bir þey kazanamýyor, fakat sadece bin bir güçlükle hayatta kalmayý baþarabiliyorsa, öbür taraftan en büyük parsayý “hiç çalýþmayanlar”, holdingler, bankalar, bankerler, tefeciler, sigorta þirketleri topluyorsa, burada ters giden bir þeyler var demektir.

Ýþi olduðu sürece özgürce (!) yaþayabilen insanlar, kafa ve kol emeðiyle kapitali çoðalttýðý ölçüde veya borsa yükseldiði oranda iþ bulabiliyorlarsa bu korkunç bir durumdur. Bu kýsýr ve iðrenç döngü nasýl kýrýlacaktýr?

Tuhaf çeliþki þudur: Marx'ýn da saptadýðý gibi uygarlýk ve teknik geliþtikçe, halk ve emekçiler yükseleceði yerde bulunduklarý düzlemden daha aþaðý kaymakta, kendi sýnýflarýnýn varlýk koþullarýnýn daha da altýna doðru batmaktadýr. Halk giderek yoksullaþmakta, yoksulluk ve iþsizlik nüfustan ve kapital birikimininden daha hýzla artmaktadýr.

Ýþte emeklinin durumu: 25-30 sene çalýþýp posalarý çýktýktan sonra “hiçbir þey kazanamaz” , "hiçbirþey üretemez" duruma düþüyorlar.

Emekliler arasýndaki maaþ uçurumunun bir az olsun düzeltilmesi için yapýlan baþvuruyu “Ýdare Mahkemesi”      kabul ediyor. Güzel. Fakat o ne? Anayasa Mahkemesi 30.6.2010 günü yaptýðý açýklamayla Ýdare Mahkemesinin yetkisinin olmadýðýna karar veriyor! Böyle bir rezalet, böyle bir ucubelik nerede görülmüþtür? Baþka bir ülke var mý bizim gibi? Ýdare Mahkemesinin “yetkisi” yoksa o zaman kapatýn o mahkemeyi!

Deniyor ki güya Anayasa Mahkemesi konuyu “usulden” reddetmiþ! Ne demek bu? Halka bunu anlatamazsýnýz. Ben de anlatamam. Bu kendi kalesine gol atmaktýr. Anayasa Mahkemesi böyle karar vermekle halk için olmadýðýný, halkýn çýkarlarýna hizmet etmediðini, halký bir düþman olarak gördüðünü ortaya koymuþtur. Bu ne biçim iþ böyle? Ben hukukçu deðilim. Ama böyle “halka karþý” bir kararýn savunulacak bir yaný yoktur. Utanç verici bir durumdur. Þiddetle kýnýyorum.

Çünkü, halk yasa için deðil, yasa halk içindir, halkýn mutluluðu içindir. Anayasa Mahkemesinin birinci amacý halka hizmet etmektir. Devlet de, belediyeler de, valiler de, baþbakan, bakanlar, statüler halka hizmet için vardýr. Halkçýlýðý “popülizm” ile suçlayanlar, veya, halk lehine yapýlan düzenlemeleri “popülist” yaklaþýmlar olarak görenler, iþte gerçek halk düþmanlarý onlardýr.

Halk devlete hizmet ediyorsa bu kölelik düzenidir, demokrasi makesiyle gizlenmiþ örtülü faþizmdir. Bu düzen ise sadece halka kötülük eder. Küresel düzenin mimarlarý tüm ülkelerdeki halk düþmaný gericileri destelemekte, beslemekte, askeri üslerle yarý-sömürge ülkeler oluþturmakta, dünya barýþýný nükleer savaþla tehdit etmektedirler. Yeni Dünya Düzeni'nin acýmasýzca baskýsýna ve saldýrýsýna son vermek Türk halkýnýn ve dünya halklarýnýn ilk görevidir.

O halde, demokratik düzen, özgür ticaret, liberal ekonomi halkýn çýkarlarýný deðil, halký sömürenlerin çýkarlarýna hizmet etmekte, yeni sömürü koþullarýný, yeni ilik çýkarma yöntemlerini desteklemektedir. Ben böyle özgürlüðü, böyle mezar kazýcý bir demokrasiyi ne yapayým?

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararý gözden geçirerek asalaklarý desteklemekten vazgeçmesini ve halk düþmaný bir konuma düþmekten kurtulmasýný diliyorum.

* * * *

EK NOT: Anayasa Mahkemesi 12 Eylülde referanduma sunulacak Anayasa deðiþiklik paketinin tümünü iptal etmeliydi. Ancak, ne yazýk ki sadece bazý maddeler deðiþtirilmiþtir. Bu baðlamda hukukçularýn görüþleri aþaðýda verilmektedir:

YARSAV (Yargýçlar ve Savcýlar Birliði) Baþkaný Emine Ülker Tarhan hukukun önüne kaya düþtüðünü, hukuk devleti ilkesine çok aðýr aykýrýlýklarý Anaysa Mahkemesinin görmediðini, ancak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek Anayasa Mahkemesinin kararýný sert sözlerle eleþtirmiþtir:

“Siyasi iktidarýn Anaysa Mahkemesi kararýndan memnuniyetsizlik duyduðunu sanmýyorum. (...) Hukuk devletinin önüne koskocaman bir kaya düþmüþtür. Bu kaya görünmezden gelinerek kenardaki ufak taþlar temizlenmeye çalýþýlmaktadýr. Hukuk devleti ilkesine çok aðýr aykýrýlýklarý Anayasa Mahkemesi görmemiþtir. Anayasa Mahkemesini bu noktada sonuna kadar eleþtiriyoruz ve bu konudaki mücadelemizi sürdüreceðiz.”

O halde sade yurttaþ olarak soralým: “Hukuk devleti ilkesine çok aðýr aykýrýlýklarý” Anayasa Mahkemesi nasýl olur da görmez? Bu sorunun yanýtýný Yargýtay Onursal Cumhuriyet Baþsavcýsý Vural Savaþ veriyor. Anayasa Mahkemesinin deðiþtirdiði maddelerin referanduma sunulamayacaðýný belirten Savaþ bazý üyelerin “beklentilerinin karþýlandýðýný” belirterek þöyle demiþ:

“Hukukçu dostum öyle þeyler anlattý ki bu üç kiþi ve diðer bazý üyelerin iliþkileri hakkýnda... Hala dehþet içindeyim... Ancak kanýtlayamayacaðým hiçbir þeyi açýklamayý doðru bulmadým þimdiye kadar...”
(Kaynak: Sözcü Gazetesi, 13 Tem. 2010, s: 4)

Türk halký dostu ve düþmanýný ayýrt edemeyecek kadar kör deðildir. Son sözü halk söyleyecektir...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Egemen sýnýf bölüntüleri/Sýnýflararasý uçurum
Gönderen: Taner / , Türkiye
21 Temmuz 2010
Emek sermaye çeliþkisi temelinde yazýlan bu tür yazýlar gerçeklerle örtüþebiliyor ancak. Bu nedenle tesbitler doðru oluyor. sýnýflar arasý uçurum aslýnda üretici güçlere egemen olanlarý sonlarýna yaklaþtýrýyor. ayrýca egemen sýnýf bölüntüleri arasýnda çeliþkiler görülmeye baþlamýþtýr. diðer taraftan halk kendi gündemini yaratma ve bu baðlamda geliþmeye baþlamýþtýr. þöyle ki Atatürk' ün bu ülkeyi getirdiði bir nokta vardýr bunu hiç kimse yatsýyamaz. Atatürk'den sonra gelen iktidarlar bir tuðla koymamýþlardýr. Ama son iktidar, mevcut tuðlalarý sökmeye baþlamýþtýr. Halk süslü sözlerle bir takým istatistiklerle konuþanlardan hiç bir þey anlamaz. Ama halk yaþadýðý sefaleti, çektiði zorluklarý bilir. sivil dikta anayasasýnýn oylanacaðý referandum dönüm noktasý olacak. benim tahminim yüzde altmý Hayýr. daha da yüksek çýkabilir. son sözüm: Ne cunta, ne sivil dikta; gelecek halkýn iktidarýnda.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
2 Temmuz 2010
Bir toplum için en büyük tehlike toplumsal tabakalar arasýndaki uçurumdur. Sizin de belirttiðiniz gibi bu uçurum her geçen gün daha fazla derinleþmektedir. Sistem zaten güçsüz olan bu insanlarýn aleyhine iþlemekte. Lafa gelince en büyük güç dedikleri "halk" paryaya dönüþtürülmektedir. Korkarým bizde ve birçok toplumda büyük bir patlama her an olabilir...Teþekkürler,saygýlarýmla. // Sn Hüsmüllü'ye yanýt: SN HOCAM, ÇOK DOÐRU BÝR SAPTAMA. Çünkü, halk yasa için deðil, yasa halk içindir, halkýn mutluluðu içindir. Anayasa Mahkemesinin birinci amacý halka hizmet etmektir. Devlet de, belediyeler de, valiler de, baþbakan, bakanlar, statüler halka hizmet için vardýr. Halkçýlýðý “popülizm” ile suçlayanlar, veya, halk lehine yapýlan düzenlemeleri “popülist” yaklaþýmlar olarak görenler, iþte gerçek halk düþmanlarý onlardýr. Halk devlete hizmet ediyorsa bu kölelik düzenidir, demokrasi makesiyle gizlenmiþ örtülü faþizmdir. Bu düzen ise sadece halka kötülük eder. Küresel düzenin mimarlarý tüm ülkelerdeki halk düþmaný gericileri destelemekte, beslemekte, askeri üslerle yarý-sömürge ülkeler oluþturmakta, dünya barýþýný nükleer savaþla tehdit etmektedirler. Yeni Dünya Düzeni'nin acýmasýzca baskýsýna ve saldýrýsýna son vermek Türk halkýnýn ve dünya halklarýnýn ilk görevidir. Teþekkür ve saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.