..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Görüþ ve Eleþtiriler > Ahmet Sargýn




28 Mart 2010
Fatma Çetin Kabadayý Ýle Röportaj  
Ahmet Sargýn
Fatma Çetin Kbadayý Ýle Röportaj


:BCAA:
FATMA ÇETÝN KABADAYI ÝLE RÖPORTAJ
............................................................................................




Ýleri Gazetesi olarak hikaye ve roman yazarý, eðitimci þair- yazar Fatma Çetin Kabadayý ile yaptýðýmýz röportajý Ýleri okurlarýyla paylaþýyoruz.



A.SARGIN: Sayýn F:Ç.Kabadayý, sizi hikaye ve romanlarýnýzla biliyoruz. Türk Edebiyatýnda adýný duyurabilmek için mücadele veren bir eðitimci olarak Ýleri Okurlarýna kendinizi tanýtýr mýsýnýz?



F.Ç.KABADAYI: Sizinle tanýþmama vesile olan Ýleri Gazetesine ve size çok teþekkür etmek istiyorum. Ahmet Hocam, ben Kayseri ili Yeþilhisar ilçesi doðumluyum. 1974 yýlýnda memur bir babanýn beþ çocuðundan ikincisi olarak dünyaya gelmiþim. Ýyi ki de gelmiþim, çünkü yaþamayý, insanlarý, çocuklarý ve doðayý çok seviyorum. Bizim zamanýmýzda ilköðretim yoktu. O yüzden ilkokulu okuduk biz. Ardýndan Ýmam Hatip Lisesi’nin ortaokulunu ve Cami Kebir Kur’an Kursunu bitirdim.

Kýz meslek Lisesi ve derken üniversite. Yýllar bir çýrpýda bitivermiþ oldu. Mesleðe 97 de baþladým. Çocuk Geliþimi ve Okul Öncesi Bölümünden mezun oldum fakat Okul öncesi Öðretmenliðini tercih ettim. Arada Kýz Meslek Liselerine gidiyor olsak da ilk tercihimiz küçükler oluyor. Onlara güzel þeyler aþýlamayý hedefliyorum ve elimden geleni de yapmaða çalýþýyorum. On üç yýl boyunca deðiþik il, ilçe ve köylerde görev yaptým. Mesleðimi seviyorum. Küçükken de öðretmencilik oynadýðýmý hatýrlatanlar oluyor bana...



“29 yaþýnda erkenden evlendim” esprisini çok yaparým çevreme. Bu evlilikten iki oðlum oldu. Hayatýma anlam kattýlar ve yaþama daha çok baðladýlar beni. Hatta anne olduktan sonra insan diyor ki: “Ben bugüne kadar ne için yaþamýþým?” Evlenince iyi bir eþ, çocuk olunca iyi bir ebeveyn olmak istiyor insan. Ben de kendime anne ve babamý örnek aldým. Onlarýn bizi yetiþtirdiði gibi çocuklarýmý doðru þekilde yetiþtirmeyi istiyorum.



Yazarlýk hayatýma gelince. Ýþte o bir tutku. Hiç vazgeçemediðim bir tutku. Ýlk þiirimi ilkokul dönemimde bizim köyden Yaþar Amcama yazmýþtým. Onun kavak aðacýndan düþüp ölmesi beni çok etkilemiþ olmalýydý. Eþinin asfalta çýkýp taþýtlarý durdurmaya çalýþmasýný görmüþtüm ve o dakikalar dün gibi aklýmda. Yaþar amcamýn ölümü üzerine yazdýðým o ilk þiir uzun ve güzel bir þiirdi. Fakat þu an birkaç kýtasýndan baþka bir de çocukluk iþte diyebildiðim baþlýðý var aklýmda. Þiirimin adý “Yaþar amcam yaþamaz oldu” idi. Þimdi hem mantýklý hem komik geliyor iþin açýkçasý. Sonra da kalemim hiç durmak bilmedi. Bilirsiniz bir çok yazar þiirle baþlar yazý hayatýna, devamýnda acý ve hüzünle beslenir eserleri.



A.SARGIN: Deðerli hocam, bu güne kadar kaç eser hazýrladýnýz, bunlarýn kaçý yayýmlandý. Hikaye ve romanlarýnýzýn konularýný nasýl seçiyorsunuz. Bu konularýn hayatla ve gerçeklerle iliþkisi nedir?



F.Ç.KABADAYI: Ben yazdýklarýmý bekletmeyi sevmiyorum. Sabýrsýzlýðýmdan öte, bir an önce paylaþma arzusu var içimde. Þuana kadar altý kitabým yayýnlandý. Bunlardan üçü yardýmcý ders kitabý. diðer üçü ise roman. Yazdýðým hikayeleri daha çok köþe yazýlarýmda ve bazý internet sitelerinde deðerlendiriyorum fakat birkaç yýl içinde bir hikaye kitabý çýkramayý da düþünmüyor deðilim.



Þuan yayýma hazýrlanan “Akýl Küpü” isimli bir masal kitabým var, önümüzdeki aylarda piyasada olacak Allah’ýn izniyle. Bu yýl kendi öðrencilerimle yaptýðým özel bir çalýþmamýn da son aþamasýndayým. Onu da tamamladýktan sonra deðerlendirmeyi düþünüyorum.

Konularýný seçmek konusuna gelince; öyle katý bir kalýbým yok açýkçasý. Bazen durakta bacaðýný sallayarak oturan bir genç bana ilham olabiliyor. Bir otobüs dolusu yolcudan ben ayný sayýda hikaye çýkabileceðine inanýyorum. Gözlem yapmayý çok seviyorum. Bundan vazgeçemediðim sürece de hep yazmaya çalýþacaðým.Özellikle olabilecek þeyleri yazmaya çalýþýyorum. Uç noktalarda gezmek hoþuma gitmiyor. Romanlarýmda herkes kendinden bir þeyler bulduðunu söylüyor. Bu da çok hoþuma gidiyor açýkçasý. Bir de yazmak isteyip de yazamadýðým bir çok konu olmuþtur. Biliyorsunuz bir çok yazar var, biz ve yazar arkadaþlarýmýz yayýnevlerinden sýkýntýlar çekti ve çekiyor.



A.SARGIN: Fatma Haným, eserlerinizi yayýmladýktan sonra nasýl bir tepki alýyorsunuz? Olumlu , olumsuz mana da…Ülkemizde okuyucu kitlesinin az olduðunu düþünürseniz, Bu baðlamda eserlerinizi okutabilmek için neler yapýyorsunuz?



F.Ç: KABADAYI: Evet okuyucu az. Fakat neden? Çünkü bizde kitap okuma zamanýnda sevdirilmiyor. Dersine çalýþ, dersine çalýþ der dururuz. Hayýr, önce okumayý sevmeli çocuk. Okumayý seven çocuk her þeyi baþarýr ve bunun da küçük yaþlardan itibaren kazanýlacaðýna- kazandýrýlmasý gerektiðine inanýyorum. Çocuk ne görürse onu örnek alýr. Evde baba okumaz, anne okumaz, abla, aðabey okumazsa çocuk da elbette okumaz.

Ben oðluma ilk kitabýný altý aylýkken almýþtým. Banyo kitabýydý. Banyo yaparken naylon sayfalarýný çeviriyor, hayvan resimlerine bakýyordu. Þuan üç buçuk yaþýnda ve bakýcýmýzýn kitap okumadýðý günlerde þikayetleri diz boyu. Her akþam okunan kitabý bize dili döndüðünce anlatýyor. Bence önemli olan doðru kitabý da seçmeyi bilmektir. Þimdilerde bakýyorum da insanlar övülen kitaplarý alýyor fakat okumuyor. Sebep nedir peki? Çünkü doðru kitap deðil. Seçim yanlýþ. Nasýl ki, gazete seçerken özeniyorsak kitap seçerken de zevklerimizi, ilgilerimizi göz önüne almalýyýz. Yoksa aldýðýmýz kitap bizi sýkar, okumaktan da soðuturuz kendimizi.

Yoksa insanlarýn “Kitaplar pahalý” , “Vaktim yok” bahanelerine inanmýyorum. Ayda bir- iki kitap almak kimseyi zor duruma düþürmez. Bazen bir cümle için bile bir kitap fiatý ödemek gerekir diye düþünüyorum. Belki o cümle hayatýmýzý olumlu yönde deðiþtirecektir. Vakti gelince. Bu daha komik. Kitap okumaya günde yarým saat ayýramýyorsanýz ya uzaydasýnýz, ya da dünyayý kurtaracak proje hazýrlamakla meþgulsünüz. Çünkü televizyonda reklam aralarý dahi en az altý dakika ve hiçbir getirisi olmayan dizilere vakit harcayanlara inanýn þaþýyorum ben.

Benim ders kitaplarým branþýyla ilgilenen öðretmenler tarafýndan biliniyor. Bazen gittiðim okullarda kendi kitabýmla ders yaptýklarýný görüp seviniyorum. Ya da isim olarak tanýdýklarýnda. Bu yýlki günlük planlarý imzalarken kendi kitaplarýmdan alýntýlar gördükçe de çok mutlu oluyorum. Bu yazdýklarýmýn beðeniliyor olduðunu düþündürüyor bana.

Öðretmen emeklisi olduðunuz için bilirsiniz, okullara sýk sýk kitap tanýtýmý için gelirler. Geçen ay yaþadýðým bir anýmý paylaþmak isterim sizlerle. O gün okulun çay ocaðýndan sorumlu çalýþaný Filiz Haným izinliydi. Ben de zümre öðretmen arkadaþla idare odasýndaydým. Müdür Beye ve kendimize çay ocaðýndan çay getirdim. Tepsiyle içeri girdiðimde birileri yine kitap tanýtýmý için gelmiþlerdi. Müdürümüz bizim öðretmenimizde yazar, diyerek beni överken ismimi sordular. Sonra da þaþýrdýlar. Hocam biz sizin kitabý müthiþ satýyoruz. Ben sizi Gazi Üniversitesinde görevli zannediyordum deyince ben de “Hayýr bu beldede öðretmenim hatta bugün çay ocaðýna bakýyorum diyerek espri yaptým.



Romanlarýmdan “Elveda Evliliðim” ve “Hoþça Kal Anne” isimli gençlik romanýmý okuyup aðlayarak arayanlar çok oldu. Fakat son romanýmýn duygusal deðil gerçekler olmasýndan dolayý genelde bu aralar “Bu da mý gerçek?” sorularý ve “Bu sivri dilinle baþýna iþ alacaksýn! Bu da yazýlýr mý?” gibi tepkiler geliyor ve okuyanlar tarafýndan olumlu tepkiler alýyorum. Bunlar tabii ki, beni sevindiriyor.



A:SARGIN: Hocam, sevdiðiniz, örnek aldýðýnýz yazarlar var mý? Türk Edebiyatýnda hangi yazarlarý seviyorsunuz? Örnek aldýðýnýz yazarlar- þairler- romancýlar var mý?



F.Ç.KABADAYI: Ben okuyorum. Ýlgimi çeken her kitabý. Yazarýnýn adý, kaçýncý baský olduðu hiç önemli deðil. Ýhtiyacým olan kitabýn bana bir þeyler kazandýrabilmesi. Emeðe sonsuz saygým var. Fakat bizde þu var, yazarlar arasýnda “Þair çok, þiir yok.” Diyenler oluyor. Bazen katýlmamak elde deðil bu düþünceye... Ben þiir yazýyorum diyen her yazara þair diyemem. Anlamlý mý anlamsýz mý, anlatmak istediði nedir, ben de bir duygu seli yaþatmasa dahi bir þeyler hissettirebiliyor mu, yoksa o þiiri ilhamla deðil, zorlamayla mý yazmýþ arkadaþýmýz? Ben piyasa da gerekli gereksiz birçok kitap olduðunu düþünüyorum. Fakat olmasýnda zarar yok, kötüler olmasa iyilerin kýymeti anlaþýlamazdý. Özellikle þiire deðindim çünkü þiir gerçekten kabiliyet isteyen bir iþ. Yoksa ben de yazardým.



A.SARGIN: Eserlerinizi tanýtma adýna imza günleri yapýyor musunuz? Sizden Yozgat’ ta bir imza günü yapmanýzý istesek hangi okulumuzda imza günü yapmayý düþünürdünüz?



F.Ç.KABADAYI: Evet, birçok imza günüm oldu. Duyurabildiðimiz ölçüde katýlým oldu. Özellikle yazar arkadaþlarý burada teþvik etmek gerekir diye düþünüyorum. Siz yazara deðer vermezseniz sizin yazdýklarýnýza da deðer verilmez. Bizim yazarlarýmýz, ben yazayým herkes benim eserlerimi okusun diye düþünüyorlar. Hayýr, yaz ama sen de al, oku. Yazar yazarla dost olmalýdýr. Kendimizi geliþtirmek adýna sürekli okumalýyýz. Özellikle öðretmen arkadaþlarýmýzýn az okuduðu kanaatindeyim. Benim iþ arkadaþlarým her çýkan kitaplarýmý alýrlar fakat ellerinde baþka kitaplar göremem. Hatýr için deðil de kendin için okumalý deðil mi Ahmet Hocam? Zaten bize inen ilk ayette bu emredilmiyor mu?

Yozgat’ta imza günü..Neden olmasýn. Elbette istenirsek geliriz. Ne demiþler “Çaðrýlan yere erinme, çaðrýlmayan yerde görünme.” Mesela Tarihi Yozgat Lisesinde, ya da Erdoðan Akdað Öðretmen Lisesinde kitaplarýmýn tanýtýmý adýna bir imza günü yapmayý isterdim.



A.SARGIN: Deðerli hocam, sizi yakinen tanýmak, eserlerinize ulaþmak ve okumak isteyecek okuyucularýmýz bu eserleri nerden nasýl temin edecekler?



F.Ç.KABADAYI: Bütün kitaplarým kitapevlerinde, Internet sitelerinde bulunmaktadýr. Ayrýca tanýþmak, görüþmek isteyenlere de kapýmýz her daim açýktýr. Ben insanlarý, dostluðu, paylaþýmý seven bir eðitimciyim.Eserlerimiz ülke genelinde tüm kitapçýlarda var, arzu edenler sipariþte verebilirler.



A.SARGIN: Sayýn F.Ç. Kabadayý, çalýþan, üreten bir haným olarak, Eðitim camiasýndan eserlerinizi alan, okuluna davet eden, sizi örgencileriyle buluþturan kitap sevdalýlarý oluyor mu? Bu konuda ne söylemek istersiniz?







F:Ç.KABADAYI: Genelde okul öncesi kitaplarýmý almýþ ve yakýnýmda olanlar kendi yazdýklarýmý çocuklarla nasýl paylaþtýðýmý görmek babýnda davet ediyorlar. Bunun dýþýnda kitap imzalatmak ve tanýþmak için gelenler oluyor. Ayrýca kaynak kitaplarýmýz pazarlamacýlar tarafýndan ülke geneline ulaþtýrýyor.



A.SARGIN: Fatma Hocam, hedefinizde nasýl bir dünya var? Kaç eser çýkarmayý düþünüyorsunuz? Ya da þöyle diyelim yakalamak istediðiniz hedefler nelerdir?



F.Ç KABADAYI: Ben kitap sayýsýndan çok ne kadar kesime ulaþabileceðimi düþünüyorum. Amacým O Henry gibi iyi bir hikayeci, Gogol gibi iyi bir romancý olmak. Arkamýzda iyi eserler býrakamadýktan sonra 60-70 kitap yayýmlamýþ olsak da hiçbir iþe yaramaz diye düþünüyorum. Zaten kitaplar bilgi birikimi, düþünme, planlama, uygulama aþamalarýyla bir çok çaba gerektiren bir iþ. Sabýr ve zaman istiyor. Herkes yazar fakat, eseriniz kalýcý olamaz. Ben eserlerimle kalýcý olmak isterim.



A:SARGIN: Sayýn F.Ç.Kabadayý hikaye ve romanlarýnýzýn konusu gerçek hayattan mý, yoksa hayallerinizdeki kahramanlar mý? Bu seçimi nasýl yapýyorsunuz?



F.Ç.KABADAYI: Kahramanlar karýþýk. Bazen hayattan, bazen hayal dünyamýzdan. Kurgularken ya da yazarken karakterler yerine oturduðunda onlarýn nasýl davranacaðýný biliyorsunuz . Onlar seni yönlendiriyor. Ben “HOÞÇA KAL ANNE” romanýmda ölümle ilgili satýrý yazarken aðladýðýmý da, son romanýmda birkaç bölümü her okuyuþumda kahkahalara boðulduðumu da biliyorum. Benim hissettiklerimi okuyucumda hissetmeli. Yoksa yazdýklarýmýn bir anlamý olmaz diye düþünüyorum.



A.SARGIN: Hocam, Yozgatlý Yazarlar ve Þairlerle diyalogunuz var mý?Yozgatlý Þair ve Yazarlarý nasýl deðerlendiriyorsunuz?



F.Ç.KABADAYI:Yozgatlý Þairlerden bir kaçýný tanýyabildim sadece. Çok takdir ediyorum hepsini de. Çok Ýyi çalýþmalar yapýyorlar kanaatindeyim, güzel eserler sunuyorlar. Bizlere þevk veriyor, örnek oluyorlar. Hepsine sizin aracýlýðýnýzla selam ve saygýlarýmý yollamak isterim.



A.SARGIN: Saygýdeðer hocam, Yozgat' ýn tanýtýmý adýna Mücadele eden Yozgat Þairler ve Yazarlar Birliði size de ulaþarak Sürmeli Festivaline davet etti..Ýþleriniz nedeniyle bu katýlýmý bir baþka tarihe býraktýnýz. Sizce Yozgat’ýn tanýtýmý için neler yapýlabilir? Bu yýl ki yapýlacak olan Sürmeli Festivaline katýlmayý düþünür müsünüz?



F.Ç.KABADAYI: Bu tür etkinliklere katýlmayý çok istememe raðmen çocuklarýmýn çok küçük olmasý nedeniyle birkaç yýl mahrum kaldým. Bu yýl olmasa bile önümüzdeki yýllar inþallah katýlacaðým. Yozgat bizim kardeþ þehrimiz. Sürmeli Festivalini de zaten duymayan kalmamýþ. Tanýtým için gerekli her þeyin yapýldýðýna gönülden inanýyorum.



A.SARGIN: Sayýn hocam, çalýþmalarýnýzda baþarýlar diliyorum. Sizinle görüþmelerimiz devam edecek. Temenni ederiz ki, Türk Edebiyatýnda iyi bir yerde olursunuz, baþarýlarýnýza baþarý katarsýnýz. Bunlarýn dýþýnda Yozgatlý hemþerilerimize ve Ýleri Gazetesi okurlarýna söylemek istediðiniz bir þey var mý? Ya da bir mesajýnýz?...



F.Ç. KBADAYI: Ben bütün Yozgatlýlara selamlarýmý iletiyor, hayýrlý çalýþmalar diliyorum. Görüþmek üzere diyorum, size de çok teþekkür etmek istiyorum.







A.SARGIN: Sayýn F.Ç. Kabadayý, bize zaman ayýrýp sorularýmýzý cevapladýðýnýz için asýl biz teþekkür ediyoruz. Bundan sonraki hayatýnýzda da baþarýlar diliyoruz.. Yozgat'tan ve Yozgatlýlardan sizlere selamlar yolluyoruz.


................................................

Ahmet SARGIN

Yozgat Ýleri Gazetesi

a.sargin@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hocam hoþgeldiniz
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
28 Mart 2010
Öncelikle hoþ geldiniz.Sizi fikiryolu sitesinden de tanýyorum.Ýzedebiyatta eserlerinizi paylaþmanýz sevindirici.Burasý kaliteli bir site.Ben de burayý bulalý henüz iki ay oldu,ama çok beðendim.Çünkü birçok edebiyat sitesinin aksine okunacak çok yazý bulabilyýrsunuz.Bilgilendirici röportajýnýz için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yozgat Agahefendi Ýlköðretimde Yazarlýk Dersi [Þiir]
Bir Selam Gönder [Þiir]
Yolun Açýk Olsun [Þiir]
Ýçim Yanýyor! [Þiir]
Seni Seviyorum [Þiir]
Kurtlar Sofrasý [Þiir]
Yaktýn da Gittin [Þiir]
Özledim Seni [Þiir]
Yozgat Fatih Sultan Mehmet Ortaokulunda Kariyer Günleri [Deneme]
Yozgat Sorgun Kapaklý Köyü Þiir Þöleni [Deneme]


Ahmet Sargýn kimdir?

Emekli Öðretmen Yozgat Þairler Yazarlar Birlið Baþkaný

Etkilendiði Yazarlar:
Türk Yazarlarý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Sargýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.