..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




2 Mart 2010
Gidenlerden Son Kareler  
Ömer Faruk Hüsmüllü
-Ýki buçuk yaþýndaki yeðenim annesinin kucaðýnda,kapý önünde gülerek beni uðurluyordu.Yanacýklarý elma gibi kýrmýzý kýrmýzýydý.Bir ay sonra bu ufacýk bedeni topraðýn altýna sakladýk.


:CFII:



“Son”larýn çokça olduðu “sonsuz” bir evrende yaþýyoruz.
*
Hiç düþündünüz mü,beyninizde tanýdýðýnýz/tanýmadýðýnýz insanlara, hayvanlara, nesnelere,doðaya ait, ne kadar çok kaydedilmiþ son kare var?Hatýrlamaya çalýþýn bakalým beyninizdeki son fotoðraf karelerini …
Ben zaman zaman tanýdýðým insanlarla ilgili olarak bunu yaparým.Mesela bazýlarýný sizinle de paylaþmak isterim:
-Yaþým fazla deðildi.12 veya 13.Ninem baþýnda beyaz tülbenti,ayaðýnda þalvarý ile evimizin önünden babamýn yardýmýyla bir faytona bindi.Solgun yüzüyle bize gülümsemeye çalýþýyordu,ama bu yüz hareketi hiç de gülümsemeye benzemiyordu.El sallamak istedi, takadi olmadýðýndan elinin havaya kalkýp kalkmadýðýný anlayamadým.Ve onaltý gün sonra vefat haberi geldi.Ninemden kalan son kare bu idi.
-Ýki buçuk yaþýndaki yeðenim annesinin kucaðýnda,kapý önünde gülerek beni uðurluyordu.Yanacýklarý elma gibi kýrmýzý kýrmýzýydý.Bir ay sonra bu ufacýk bedeni topraðýn altýna sakladýk.
-Çok samimi deðildik,ama Cengiz’le liseyi ayný yýl bitirmiþtik.Pansiyonun kapýsýndan elinde siyah valiziyle gidiyordu.Bir sene sonra KTÜ’ni kazandýðýný ve denizde boðularak öldüðünü duydum.
-Niyazi bey,dersaneden öðretmen arkadaþýmdý.Son zamanlarda bitkin görünüyordu.Yaþý biraz fazlaydý.”Hocam nasýlsýn,rahatsýz gibi duruyorsunuz?” dedim.”Fazla bir þeyim yok,ama bazen baþým dönüyor.Herhalde dersler aðýr geliyor artýk.”dedi.”Býrak da dinlen be hocam.Maddi yönden sýkýntýn yoksa otur evde keyfine bak.Bu dünyaya bir defa geliniyor” dedim.”Haklýsýn.Maddi hiçbir sýkýntým yok.Çocuklarý yetiþtirdim,emekli maaþým var.Biraz da birikmiþ bir köþede duruyor.”dedi.Zil çaldý,çantasýný eline aldý,beyaz önlüðünün yakasýný diðer eliyle düzeltti,kapýya yöneldi derse gitmek için.Sonradan duydum ki dersaneyi býrakmasýna býrakmýþ ama özel bir okulla da anlaþmýþ.Ve göreve baþladýktan birbuçuk ay sonra da Trakya Üniversitesi’nin hastanesinde kan kanserinden ölmüþ.
-Haydarpaþa Numune hastanesinin bir odasý.Orada hasta yataðýnda yatan anacýðým,o zaman dört yaþýnda olan oðlumu ve dokuz yaþýndaki kýzýmý uzun uzun koklayýp öptü.”Gene getir bana onlarý!” diye seslendi arkamýzdan.Üç gün sonra anamý da sakladýk.
-Düzce Devlet hastanesinin bir odasýnda babamý gördüðümde ne yapacaðýmý þaþýrdým.Gözleri kapalýydý.Gürültülü bir hýrýltý çýkýyordu aðzýndan.Yanýna oturdum,elini tuttum.Soðuktu.Tepki vermiyordu.Upuzun yatmasýný ve ýztýraplý nefes alýþýný sürdürüyordu.Dakikalar geçti ayný.Kulaðýna doðru yaklaþtým ve “Baba ben geldim,duyuyor musun?” dedim.Sanki göz kapaklarý biraz aralandý gibi geldi bana.Ertesi gün ölmüþtü.
-Delikanlýlýk dönemlerimde gönül iliþkimiz vardý onunla.Sonra ayrýldýk.Uzun hikaye,çeþitli nedenlerden dolayý diyelim…Banliyö treninde kapý kenarýnda duruyorum.Oturacak yer var,fakat ayakta gitmeyi tercih ettim.Vagonun en sonunda onu gördüm.Yanýnda bir adam vardý.Eþi olmalýydý.O da beni gördü.Bakýþlarýmýz kesiþti.Gülümsedi.Ben ise nasýl bir tepki vermem gerektiðini bilemiyordum.Bir ara yerinden kalkacakmýþ gibi yaptý,bir saðýna bir soluna bakýp vaz geçti.Oturduðu koltuðun kenarýna sýkýca sarýldý.Bir defa daha baktý,mahcup bir þekilde baþýný önüne eðdi.Gene gülümsüyor gibi geldi bana…Sekiz sene sonra öldüðü haberini aldým.Bir zamanlar sevdiðm bu kýzýn son karesi de iþte o gülümsemesiydi…
-Bayram ziyaretinden ayrýlýrken kayýnpederin elini öptüm.Yüzüme baktý “Hakkýný helal et,bir daha görüþemeyiz.” Dedi.Yüzü çok ciddiydi ve gözleri buðuluydu.”Olur mu öyle þey,Allah korusun.” Dedim.”Olur,olur.”dedi.Yerinden zorlanarak kalktý.Evin kapýsýnýn yanýna kadar geldi,bir eli belindeydi ve hem öne doðru eðik hem de yamuk duruyordu.Sessizce bize baktý,baktý…Söyledikleri beni etkilemiþti,ama ciddiye almak istemedim.”Daha önceleri de benzeri türden þeyler söylemiþti”dedim kendi kendime.Konuþmadan da kimseye bahsetmedim.Onsekiz gün sonra kayýnpederi bir kalp krizi aldý aramýzdan.
Daha var tabii ki.Bu liste uzar gider…Okuyucunun sýkýlmasýndan korktuðum için burada kesmeliyim.
Düþünüyorum da ne kadar çok tanýdýðým insaný kaybetmiþim,ne kadar çok insana ait son kareleri saklýyorum
Tabii benimle/bizimle de ilgili son kareler bir çok insanýn belleklerininin bir köþesinde belli bir süre saklý kalacak.Kareleri tekrar tekrar izleyenler olacaðý gibi,hiç hatýrlamayanlar da olacak.
*
Sonsuz evrenin sonlarýndan bazýlarýný anlatmaya ve ayný zamanda anlamaya çalýþtým iþte!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzeldi...
Gönderen: Eda ÝÞLER / , Türkiye
12 Temmuz 2010
Okurken herkesin kendinden bir þeyler bulacaðý, yalýn ve samimi bir paylaþým olmuþ.Bir dolu aný canlandý gözümde.Sayenizde.Ellerinize saðlýk...

:: ..
Gönderen: nur þahin / , Türkiye
22 Mayýs 2010
yüreðinize saðlýk gerçekten çok güzel olmuþ :))

:: Teþekkürler Didem Haným
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
4 Mart 2010
Yazýnýz yorumun ötesinde deðerli bir eser olmuþ.Bence siz daha çok yazmalý ve paylaþmalýsýnýz.Saygýlarýmla.

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
3 Mart 2010
Bu yazýnýn özetini gördüðümden beri okumamak için kendimle cebelleþiyorum.Az önce cesaretimi topladým ve okudum, giden kendi sevdiklerimin son karelerini düþünemiyorum bile. Sizin son kareleriniz öyle etkiledi ki beni, sanki onlarý tanýyormuþçasýna aðlýyorum þu anda.Özetten bebeðin ölümünü anlatacaðýnýzý düþünmüþtüm. Oysa siz sadece gencecik bir hayatýn deðil, birçok baþka hayatýn bitiþinden söz etmeyi tercih etmiþsiniz, anlatýmýnýzdan bahsettiðiniz kiþileri kendi gözümle görmüþ gibi hissettim. Acý veren düþünceleri yeniden yaþamayý, hatýrlamayý seçmek zordur.Amacýnýz öyle anlamlý ki, üzerinde düþünmeye korkuyorum biraz da.Korkunun ecele faydasý olmasa da, bizi harekete geçmekten alýkoyuyor ve kazanan korku oluyor.Bir de kendi adýma, hayatýmdan bir þekilde uzaklaþan kiþileri son kareleri yerine, birlikte paylaþýlan güzel anýlar ile hatýrlamayý tercih ediyorum.Aklýma gelen bir aný Uður Amcam kanserden hastanedeydi,hastaneye ilk geldiði zaman onunla pek ilgilenmediklerinde onlara "Ben kimim, biliyor musun? Berk'in dedesiyim " demiþti. Görevliler de bu önemli birinin yakýný diyerek onunla daha çok ilgilenmiþ, iþlemlerini daha çabuk tamamlamýþlardý. Bu arada Berk Uður Amcamýn bir aylýk torunuydu.Saygý ve Sevgilerimle.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþünen Kafalardan Düþündürücü Cevaplar
Tanýdýðým Sen
Bir Arkadaþýmý Kaybettim
Yaðmurdan Kaçarken
Mersin Garý'nda Bir Sabah
Birde Çokluk,ya da Çokda Birlik

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Varoluþ ve Ölüm
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi
Bekri Mustafa'dan Fýkralar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.