..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yapýtlar > ALÝ YERLÝ




1 Mart 2010
Ýki Darbe Bir Kitap  
ALÝ YERLÝ
Bir gün özgürlüðü ve soru sormanýn ne olduðunu anlayacak bir toplum hayal ediyorum. Ýskender Pala’nýn kitabý sanki bana bu hayalim gerçek olacak ümidi veriyor.


:BGEF:
Ýskender Pala’nýn “Ýki Darbe Arasýnda” adlý yeni çýkan kitabýný dün okudum. Bir edebiyatçý ayný zamanda bir asker! Subay öðretmen. 1980 darbesinin hemen akabinde askeri okullarda öðretmenlik yapmak üzere subay oluyor ve 13 Þubat 2007 tarihinde ordudan atýlýyor. Yazar bu iki tarih arasýnda yaþadýklarýný kitap haline getirmiþ. Gerçekten okunmaya deðer bir kitap var elimizde. Ýskender Pala ile birkaç yýl geriden de olsa ayný dönemleri yaþamýþ biri olarak hayli ilginç.

Her darbe bu topraðýn insanlarýnda derin izler býrakmýþtýr. Saðý solu islamcýsý yok bunun. Yaralar hala taze ve kiminde hala kanýyor. Rahmetli babam tam bir Adnan Menderes hayranýydý. Asýlmasýný hiçbir zaman hazmedemedi. Menderes’i sanki yakýn bir arkadaþý gibi anlatýrdý. Okulda Deniz Gezmiþ için eylem yapan arkadaþlarým oldu. Onlar için ve benim için de sanki okuldaki sýra arkadaþýmýz asýlmýþ gibiydi. Fakültede okurken ve sonrasýnda üniversitelerden atýlmýþ hocalarýmýz vardý. Kitaplarý derslerde okutulan ama kendileri akademisyenlikten atýlan… Ben 1982 yýlýnda üniversiteye girdim. Bir albayýn müdürlüðünü yaptýðý bir devlet yurdunda kaldým. Dýþ politika dersini bir generalden aldýk.

Þimdi 28 Þubat ve sonrasý var. Herkesin kafasý karýþýk þu aralar. Kimi demokrasinin çýtasýnýn yükseldiðinden kimi sivil vesayetten dem vuruyor. Ýþin özü kaçtý… Kim olursa olsun, ne olursa olsun, ne düþünürse düþünsün ne önemi var! Binlerce maðdur durup dururken…

Bazen durup düþünüyorum. Bizler nasýl oluyor da birbirimizi böylesine harcamaya dayanabiliyoruz? Nasýl oluyor da sýrf bizden farlý düþündüðü için kýyýyoruz? Kýyma makinesi mübarek.

Özgürlüðe ve sorulara takýntýlýyým… Tatmadýk çünkü. Soru sormayý bilmiyoruz. Özgürlük kenarýmýzdan bile geçmedi. Ben özgürlüðü gördüm. Yaþamadým ama gördüm. Bir insanýn kendisine nasýl düþüncelerden duvarlar ördüðünü biliyorum. Çünkü o benim. Korkularýyla yaþayan, düþündüðünü sanan ama aslýnda bir rayda gidip gelen…

Bir gün özgürlüðü ve soru sormanýn ne olduðunu anlayacak bir toplum hayal ediyorum. Ýskender Pala’nýn kitabý sanki bana bu hayalim gerçek olacak ümidi veriyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aynen Katýlýyorum
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
3 Nisan 2010
Düþüncenize yürekten katýlýyorum. Doðru sorularý düþünüp, gerçek özgürlüðü anlayacak bir toplum hepimizin hayali olmalý... Teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neþet Ertaþ / Yolcu
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kýrýlma
Çakýl Taþlarý
Üç Günlük Yol
Özgürlük Duygusu
Bir Kalite Hikayesi
Beyaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


ALÝ YERLÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ALÝ YERLÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.