..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Nazlý Usta




13 Kasým 2009
Körfez Savaþý ve Türkiye  
Nazlý Usta
Bu çalýþma, Körfez Savaþý hakkýndaki bilgileri Türkiye'ye olan etkileri çerçevesinde inclemektedir.


:BGJJ:
Bu savaþta önemli nokta, TR artýk Araplar arasýndaki sorunlara karýþmama politikasýný terketmiþtir. ABD ve diðer batýlý ülkeleri gibi TR de bu savaþta Irak’a ambargo uygulamýþtýr. Bölgede gittikçe silahlanan bir Irak, TR için de tehdit teþkil etmektedir.
90’da Irak Kuveyt’i iþgale baþlamýþtýr. Ýþgalin farklý iki sebebi olduðu söylenmektedir: 1) Ýran ile savaþý bitirmiþ olan Irak’ýn Þii radikalizminin Kuveyt’e de sarkacaðýndan endiþe etmiþ olmasý 2) Irak’ýn, Kuveyt’in yaratýlmýþ bir ülke olduðunu düþünmesi ve bu ülkeyi kendi parçasý olarak görmesi... BM Güvenlik Konseyi hemen Irak’ýn saldýrgan bir ülke olduðunu kabul eden bir karar alýyor ve Irak’a zorlayýcý diplomasi uygulanýyor. Bu karar Kasým 90’da alýnýyor ve Irak’a 15 Ocak’a kadar Kuveyt’ten çekileceksin yoksa silah kullanacaðýz deniyor. Sonuç’ta Irak 26 Þubat’ta Kuveyt’ten çekiliyor.
Burada önemli tartýþmalar var. “ABD Soðuk Savaþ sonrasýnda bir süper güç olabilir mi?” tartýþmalarý var mesela. ABD Körfez Krizi’nde askeri gücünü kullanmýþtýr; ama ekonomik açýdan krizin yükünü çekememiþ ve Arap ülkelerinden yardým almýþtýr. Yani savaþ süresince uyguladýðý her þeyi kendisi saðlamamýþ ve kendisine Ortadoðu’dan finansörler bulmuþtur. Bu da onun “süper güç”lüðünü sorgulatmýþtýr.
Bu dönemde, Özal’ýn cumhurbaþkaný olmasýna raðmen, yoðun bir þekilde müdahale ettiði dýþ politikada etkili olan eðilim Saddam karþýtlýðý olmuþtur. TR’nin politikasýný deðiþtirip Irak’a karþý durabilmiþ olmasýnýn sebebi olarak da tüm dünya ülkelerinin Irak’a karþý tavýr almýþ olmasý gösterilebilir. TR taraf olurken ayný zamanda fiili þeyler de yapýyor. Ýncirlik Üssü’nü açmýþtýr Yani askeri bir müdahale olmasý durumunda TR de direkt olarak olayýn içinde bulunmuþ olacaktýr. Özal’ýn dýþiþlerine bu kadar müdahale etmesi sonucu da Genelkurmay Baþkaný, Dýþiþleri Baþkaný ve Milli Savunma Bakaný istifa etmiþtir.
Bu savaþ için yapýlan yorumlarý sýralamak gerekirse; savaþýn petrol için yapýlmadýðýný, bölgede bir þekil verme politikasý sürdürüldüðünü savunan bir kesim vardýr. Baþka bir kesim ise, petrolle baðlantýlý iliþkilerin varolduðundan fakat bu iliþkilerin de Ortadoðu’yu istikrara kavuþturmaktan geçtiðini savunmaktadýr.
Bu savaþ sonucunda;
1- Arap dünyasýnýn bütünleþmesine dönük giriþimler iyice zayýflamýþtýr.
2- Petrol üreticilerinin dünya piyasasýný ve uluslararasý sistemi þekillendirme olanaklarý gittikçe ellerinden kaçmýþtýr.
3- Dolaylý bir sonuç : Batýlý ülkeler, zengin Arap dünyasýndan kendileri için finansman saðlamýþlar ve kendi ekonomik sýkýntýlarýný aþmýþlardýr.
4- Dolaylý bir sonuç : Irak’ýn saygýnlýðýnýn ortadan kaldýrýlmasý eliyle, Ýsrail’in güvenliði saðlanmýþtýr.
5- Dolaylý bir sonuç : ABD’nin bölgeye yerleþmesi kesinleþmiþtir.
Körfez Savaþý’nýn dolaylý bir sonucu olarak TR’yi belki de en çok etkileyen Kürt sorunu olmuþtur. Özal bu dönemde bu konuya iliþkin, bir güvenli bölge oluþturma önerisi getirmiþtir. Bu öneri, 36. paralelin kuzeyinde uçuþa yasak bir alan oluþturulmasý fikrine evrilmiþtir. Bölgenin güvenliðinde ayrýca sonradan “çekiç güç” olarak adlandýrýlacak olan askeri kuvvet de rol oynamýþtýr. Böylece TR sýnýrlarýna yýðýlan Kürtler de kendi alanlarý içinde konuþlandýrýlmýþlardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk
Disk, Tip ve Sosyal Politika Ýliþkisi
Ermeni Tehciri Meselesi
Türk - Kürt Sorunu
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


Nazlý Usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazlý Usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.