..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Muhammed CAN




2 Kasým 2009
Gümüþ Hilal Ýmparatorluðu Mu?  
Muhammed CAN
geleceði görmek mi?


:BJFI:
Mavera-un nehirde yapýlan Talas savaþýnda ’Abbasi iktidar Ýslam’ý anlayýþý ile tanýþan Türkler, nedendir bilinmez o günden bugüne sahip olduðu Ýslam’ý rafine etme ihtiyacý duymadý. Oysa Türkiye, Abbasi Siyasal Ýslam’ý ile beslenerek bugünlere gelebilmiþ yegane devlet geleneðine sahip bir ülke ve bu konuda muazzam entelektüel potansiyeli ile mükemmel bilgi arþivi de var.

’’Abbasi Siyasal Ýslam etiði’’ ile beslenen Selçuklu ve Osmanlý hanedanlarýnýn birikimlerinden, elde ettikleri tecrübelerinden, kendine has otantik kimlik çýkarmayý bilen AKP iktidarlý Türkiye Cumhuriyeti, en son açýlým politikalarý ile devinimini sürdürme kararlýlýðýný bir kez daha göstermiþ oluyor.

Geçmiþte kalan iki kutuplu dünyanýn güvenlik þeridi olan CENTO, Ýran’ýn kendine has ’’ Siyasal Ýslam’ý’’ ile üçgeni bozan temel etken olunca, Türkiye gözlerini dahi ovuþturamadan tek kutuplu dünya da yerini almak zorunda kalmýþtý. Aradan geçen zaman, Saddam’ýn ve Bin Laden’in beceriksizliði, ABD ye üçüncü Planý olan Neo-Osmancýlýðý yürürlüðe koymasýný gerektirdi.

Türkiye’nin dýþýnda kalan, köklü devlet geleneðine sahip, Mýsýr ve Rusya da var dý. Pek ala bunlarý nereye koymalýydýk? Rusya dini kimliðinden ötürü örtüþmüyor, Mýsýr ise Coðrafi menfilik ve kendine has olumsuzluklardan ötürü uygun düþmüyor olmalýydý.

Türkiye’nin geçmiþte üstlendiði tarihi rolü yeniden ve tam anlamýyla oynayabilmesi için kendine çekidüzen vermesi de lazým dahasý kaçýnýlmaz da olmuþtu.
Böylece Obama’nýn Ankara ziyaretinde bir çýrpýda saçýverdiði incileri ve mavi boncuklarý adeta pýrlanta kabul edildi.

Ýþin iç yüzünü görmeyen-göremeyen Osmanlý Ýslamcýlarý’nýn körlük ve de siyasi eblehliðine sözümüz yok ve olamazdý da. Düþündüren olan asýl sorun ise ana-akým Ýslamcý entelektüellerin olayýn siyasi boyutunu ve arka planýný görememe Sendromu!

Obama renk kartýndan ötürü ABD için önemli bir etken aracý. Amerika Ortadoðu’da stratejik sonuçlarý dikte edebileceði ekonomik ve siyasal günü yitirdiðini bilmiyor deðil.
Buna raðmen ABD için bu kritik bölge hayati çýkarlar taþýyor ve her ne pahasýna olsa da etkinliðini yitirmek istemiyor. Ötesi de var, elde ettiði imtiyazlarýný da korumak ve daha bir geliþtirmek.
Ne var ki, bölge cadý kazanýna dönmüþ bir vaziyette ve eski stratejilerle bölge haklýný ve iktidarlarýný elde etmek imkan dýþý. Geride sadece yumuþak güç kullanarak bölgeyi elde tutmak kalýyor. Bunun için de ana-akým’ýn etkisi ile evrilen güç dengelerine nispi saygý göstermek, diðerlerinin meþru çýkarlarýyla uyumlu gibi görünen bir yöntem sergilemek.

Þu halde; Türkiye’nin 86 yýldýr dünyadan kopup, geri planda kaldýðýný düþünenler büyük yanýlgý içerisindedirler. Öyle ki o günler sona ermedi ve deðiþmedi de!
Ýngiltere öncülüðünde hazýrlanan ve Batý’nýn arzu ettiði ’’büyük plan’’.
Lozan’da Türkiye’ye zafer kazanmýþ gibi lanse ettirilerek, yazdýrýlýp Ýsmet ve Rýza Nur’a imzalattýrýldý!

Ayný Türkiye Bu kez de ABD adýna bölgesel role soyunmuþ. Türk dýþ diplomasisi Afganistan’dan Pakistan’a, Kahire’den Kudüs’e büyük bir heyecan ve geleceðe dair cesaretli söylemlerle þaha kalkmýþ küheylandan farksýz. Ýran’ýn etrafýný kuþatan bölgelere aþina olanlar, Türkiye’nin neden çeþitli taraflarca söylenen ’’ýlýmlý Ýslam’’ Paradigmasýna celallendiðini rahatlýkla anlayabilir.

Çandar’ýn; ‘’Türkiye’nin ‘eksen kaymasý’ diye görülenin, uluslararasý sistemde eksen’lerin yerinden oynamasýnýn yol açtýðý bir ‘yanýlsama’, bir ‘göz aldanmasý’ olmasý ihtimali çok güçlü’’ tespitini de yabana atmak mümkün deðil.

Obama’nýn Ankara’da millet meclisinde saçtýðý incileri ve el altýndan mavi boncuklarýný daðýttýðý gün, GÜMÜÞ HÝLAL Ýmparatorluðu gözümde adeta ayýn Ondört’ü gibi parlamýþtý.

Türkiye’nin üstlendiði rol ve geleceðe dair beklentisi, elbette yersiz olmayabilir.
Buna raðmen, Türkiye Siyasal, Ekonomik, Sosyal sair sahalarda uzun süreli kapýþmaktan kendini alamayacaðý rakibinin kim olduðunu, yeterli tanýyýp sonucun ne gibi bir infiale yol açacaðýný bilmiyor olmasý düþünülemez.

Safevi þia imparatorluðu hülyalarýndan ötürü kafasýný kumdan çýkartamayan Ýran halký, þia’cýlýðý kullanan Þahlarýn ne denli Ýslamcý olduðunu yüzyýllar sonra, 1979’da ancak anlayabilmiþti!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcýlarýn Mele/molla Planý!
Türkiye"nin 2009 Dýþ Politikasýnda Þu Ana Kadar En Onurlu Çýkýþ Ve...
Yeni Süreç Üzerine Anekdotlar
Akp ve Türkiye; Diklenmeden Dik Duruþu Sergileyebilecek mi?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu? - 2
Kim Kazanacak?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu?
Ninova'da Olanlar Bizi Ürkütmesin
Sevdamýzýn Adý ve Sýrrý Kudüs!
Ortadoðu Labirent'i!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.