..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Natüralist Roman > Ayhan Sarýkaya




28 Ekim 2009
Mevsimlik Köleler  
Ayhan Sarýkaya
Gençlik yýllarýmda Ünye'deki fýndýk iþçiliðini anlatmaktayým...


:BBFF:
Çaltý bey, maðrur bir edayla kahyasýna dönerek:

-Bunlara yatacak yerlerini göster bakayum da.
Çaltý bey o kadar katý görünmesine raðmen aslýnda hiç de öyle deðildi.Kendi evinde yaþanan sorunlar karþýsýnda o da þaþýrmýþ durumdaydý.Oðlunun biri,hapisteydi.Küçük bir tartýþmada hasmýnýn dalaðýna býçak darbelerini indirmiþti.Diðer oðlu da kendini içkiye vermiþ asabi bir insandý.Doðal olarak bütün iþler kendisine bakýyordu.Davranýþlarýnýn altýndaki gizli öfke buradan kaynaklanýyordu.


Kahya yani usta baþý,yýllardýr Çaltý bey’in fýndýk iþlerini takip ederdi.Ýþçiler bir yevmiye alýrsa O, çift yevmiye alýrdý.
O’nun görevi, senede bir kez o da bir ayý geçmeyecek þekilde fakir bölgelerden Niksar’ýn kenar mahallelerinden, ya da Akkuþ,Kumru,Korgan gibi Ordu’ nun iç kesimlerdeki fazla fýndýk yetiþmeyen bölgelerinden fakir-fukarayý toplamaktý.Bu yýl ise getirdiði iþçiler,
Niksar’ýn varoþlarýnda kýt kanaat geçinen yoksullardý . Onlarýn da zaten çoðunlukla Niksar ovasýnda ýrgatlýk yapmak suretiyle ömürleri geçiyordu.Böyle zor iþlere aþinalýklarý her zaman vardý.
Kahya ,aðanýn emrinden sonra iþçilere dönerek:

-Beni takip edin bakýyým.”Konuþmasýnda kendisinde farklýlýk hissediyor gibiydi.Üstünlük edalarýyla kývranýp duruyordu.Konuþmasýnda laz þivesi olmadýðý belli oluyordu.Zaten laz da deðildi.Niksar’ýn bir köyündendi.O da yýllar öncesi Çaltý bey’ e iþçi olarak gelmiþ.Sonra her nasýlsa kendisini sevdirince “kahyalýk “ terfisini kazanmýþtý.Öbür kahya þutlandý mý yoksa
kendiliðinden mi bu iþi býraktý o da belirsizdi… Ýþçiler,kahyanýn ardýndan yürüdüler.Küçük
kulübeye yanaþtýlar.Yanýna geldiklerinde kahya, el iþaretiyle göstererek:

-Burada yatýp kalkacaksýnýz” dedi.

Terk edilmiþ bir görünüm arz eden kulübe þeklindeki evin içerisine girdiler.
Ýçerisi,yamuk þeklinde tahta zemin,tahta duvarlar,pencere olarak býrakýlmýþ küçük bir aralýk ve bu aralýktan içeriye zar zor giren güneþ ýþýðýyla yarý karanlýk loþ bir görünüm arz ediyordu.Sanki Nazi toplama kampýndaki hücreler gibiydi…Kahya,ara verdiði konuþmasýna odanýn köþesinde yukarýya doðru istiflenmiþ eðreti yataklarý göstere-
rek:


- Bu döþekleri,akþam iþten gelince tahtalarýn üzerine serip yatacaksýnýz.Sabahleyin de iþe
giderken düzgünce katlayýp yine ayný þekilde istif edeceksiniz.Ha þunu da söylüyüm.Bu fýndýksahibi,çalýþtýrdýðý iþçilerden düzgün iþ istediði gibi saða sola sarkýntýlýk gibi abuk-subuk haraketler olmasýndan hiç hoþlanmaz.Bir de kendisine karþý laga-luga yapýlmasýndan hoþlanmaz.”


Konuþmasý bittikten sonra kapýyý gýcýrtýyla kapatýp iþçilerin kulübesinden uzaklaþtý. Kendi kalacaðý yere yöneldi.Aslýnda kendi kaldýðý yer de o kadar farklý deðildi.Biraz daha muntazam.camý,çerçevesi,kapýsý daha düzgündü.Kahyanýn karýsý da yanýndaydý.O da aþçýlýk görevini üstlenmiþti.Ýki tane büyük kazan dört tane de orta büyüklükte alüminyum tencere vardý.Onlar da kazanlar kadar olmasa da büyüklükleri epey vardý.Otuz-kýrk kiþilik iþçilerin yemeklerini piþirmeye yetiyordu…

Ýþçiler, bulunduklarý kulübenin tahta ve çýplak zeminine oturdular. Kimileri baðdaþ kurmuþ,
Kimileri de ayaklarýný uzatýp duvara yaslanmýþlardý…Kadýnlar, erkeklerden ayrýlýp odanýn bir köþesinde kendi aralarýnda kümelendiler.Bir süre sessiz kaldýlar.Erkeklerden bazýlarý,sigara içmeye baþlamýþlardý..Zaten karanlýk olan oda,yavaþ yavaþ sigara dumanýn içerisinde boðulmaya baþlýyordu.Ýçlerinde biri vardýki konuþma istemiyle yanýp tutuþuyordu.Fransýz turistlere isyan bayraðýný çeken genç,Ýlyas’tan baþkasý deðildi.Bu yýl Ziraat okulu son sýnýfa geçmiþti.Her yýl yaz tatillerinde boþ durmaz illaki deðiþik iþlere girip çýkardý.Ýnþaat iþçiliðinden, lokantalarda bulaþýkçýlýk,garsonluða hatta simit satmaya kadar aklýna ne gelirse yapmaktan çekinmezdi.Artýk hayatýn zorluklarýný kanýksamýþtý.O,yýlgýnlýk diye bir kavramý kabul etmez olmuþtu.
Konuþkan,sevimli,sakallarý gür olmasa da idare ediyordu.Yutkundu.
Gür, kalýn ve etkileyici bir ses tonuyla aðýr aðýr konuþmaya baþladý:

-Arkadaþlar,burada hepimiz iþçiyiz.Buraya niye geldik.Ekmek parasý için,deðil mi?...Çalýþýrken,yediðimiz ekmeðin hem hakkýný vereceðiz.,hem de þerefli çalýþacaðýz.kadýnlara doðru bakýþlarýný çevirerek konuþmasýna devam etti:

-Analarým,bacýlarým burada hepimiz kardeþiz.Birbirlerimize yardýmcý olacaðýz.Birbirimize karþý sýcak davranalým..”

Ýlyas,konuþmasýna biraz daha devam etti.Ýþçilerin hepsi de sessizce dinlemiþlerdi.Böylece iþçilerin liderliðini Ýlyas üstlenmiþ oldu.Bundan sonra Ýlyas’in sözleri geçerli olacaktý…


(Devam edecek)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn natüralist roman kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsimlik Köleler (7)
Mevsimlik Köleler (6)
Mevsimlik Köleler (5)
Mevsimlik Köleler
Mevsimlik Köleler (4)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsimlik Köleler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sokak Fahiþesi [Öykü]
Kaynana Gelin Kavgalarý [Deneme]
Melankolik Kadýn!.. [Deneme]
Son Mektup [Deneme]
Beyaz Geceler [Deneme]


Ayhan Sarýkaya kimdir?

Küçük yaþlardan itibaren içimde doðup büyüttüðüm okuma tutkusu,yazma isteðimi kendiliðinden filizlendirdi. . . Kýsa öykülerle denemeye baþladým. Yazmaya devam ediyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aymetov,Jack London,Jhon Stenbeck,Reþat Nuri Güntekin,Orhan Kemal...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayhan Sarýkaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.