..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




16 Aðustos 2009
Dün Gece Bir Rüya Gördüm – 12  
Zavallý olan vatandaþ mý, milletvekillerimiz mi?

Kâmuran Esen


Böyle rüya, düþman baþýna.


:AFCH:
Hani, T.B.M.M Baþkaný M. Ali Þahin meclis baþkanlýða gelir gelmez “ Milletvekileri zor durumda ” demiþti ve kendilerinin uygun fiyatlarla ev sahibi olabilmeleri için TOKÝ’ yle iþbirliði olanaklarýnýn araþtýrýlmasý talimatýný vermiþti ya. Anýmsadýnýz mý? Ýþte dün geceki rüyam, bu konuyla ilgili. Yani, uykuda bile rahat yok bu siyasiler yüzünden.

Kendi derdime yanarken , bir de milletvekillerimizin zor durumunu düþünecek , bu konuya kafa yoracak deðilim elbette. Ama yine de kafamý meþgul etmiþ olmalý ki , rüyama girdi.

Rüyamda, Mudurnu’daki bayanlar, vekillerimizin bu zor durumunu konuþmak ve görüþ alýþveriþinde bulunmak, “ Kendilerine nasýl yardýmcý olabiliriz ? ” sorusunun yanýtýný bulmak için bir toplantý düzenlemiþiz. Þu saçmalýða bir bakýn hele. “ Kelin ilâcý olsa , önce kendi baþýna çalar.” deme de dur þimdi.

Salon bir kalabalýk bir kalabalýk, anlatýlýr gibi deðil. Mudurnu’ da yapýlan etkinliklere katýlmayan memurlar, daire amirleri bile gelmiþler. ” Bizim de yapacaðýmýz bir þey olmalý.” d iye can atýyorlar. Vatandaþ; maddi sýkýntýnýn ne demek olduðunu çok iyi bildiði ve damdan düþenin halinden yine damdan düþen biri anladýðý için sanýrým bu kadar kalabalýktý. Millet yýrtýnýyordu adeta vekillere yardýmcý olmak için. Ödenecek dað gibi faturalarýmý, taksitlerimi düþündüm. Kimsenin umurunda bile deðil. Milletvekili olmak varken , niye öðretmen oldum diye saçýmý baþýmý yolasým geldi rüyamda.

Önce bir ev hanýmý, titreyen bir sesle konuþtu usul usul: “ Aðlayacaðým þimdi, bir evleri bile yokmuþ. Bir biz deðilmiþiz ölünceye kadar kirada oturacak olan. ”

Sonra baþka birinin sesi duyuldu: “ Vekiller için hemen kampanya baþlatalým. Zavallýlar zor durumda kalmýþlar. Bankada hesap açalým.”

Baþka biri iyice ileri gitti: ” Birer aylýðýmýzý vekillere gönderelim.” ( Ýyi, gönderelim de; biz bir ay gazete kâðýdý mý yiyeceðiz diyorum içimden.)

Baþka biri: “ Ben, ramazanda eþin dostun bana vereceði fitreleri göndereceðim. Ne de olsa din kardeþiyiz.”

Bir baþkasý baþladý aðlamaya: ” Kendimden utandým, 650 lira emekli maaþý alýp kirada oturan babamdan utandým. Meðer milletvekilleri bizlerden de zor durumdaymýþ ! ”…Rüya bu ya, toplantý salonunda kâðýt mendil, dua kitabý, çiklet satanlar var. Kadýna hemen bir paket mendil satýn alýyoruz gözyaþlarýný silmesi için. Mendiller, sýcak simit gibi alýcý buldu.

Yalnýz, bir bayan þöyle azýcýk diklenir gibi konuþtu: “ Ayol bize ne ! Melih Gökçek onlara yardým paketi gönderir.”……Salonu dolduranlar baþladýlar kadýna baðýrmaya. “ Sen, 3 çocuk okutuyorsun dul halinle. Üstelik rahmetli kocandan kalan 500 T.L ile. En iyi senin anlaman lâzým zavallý vekillerin içler acýsý durumunu.”

Yaþlý bir kadýn göz yaþlarýný silerek konuþtu: “ Taþýma suyla deðirmen dönmez. Yasa çýkarsýnlar. Çalýþanlarýn maaþlarýndan keserek vekillere ev alýnsýn. Vatandaþýn tabaný toprak, tavaný gökyüzü; yeter de artar bile. Her þey milletvekilleri için. ”…..Tam bu sýrada salonda bir alkýþ koptu, kesin meclisten duyulmuþtur.

Genç bir bayan ayaða kalktý, salonu terk etmeye hazýrlanýrken kükredi aslan gibi : “ Ahhhhhhhhh ! Çok yazýk ya, içime oturdu, ben yardým toplamaya gidiyorum. Arkadaþlar haydi el ele verelim.”…Ve kadýn savaþa gider gibi çýktý salondan “Allah Allah Allah Allah ! “ diyerek.

Sonra, salonu dolduranlar “ Ey halkým uyuma. Yardým edelim. Zavallý vekillerimizi evlendirelim.” sesleriyle çýnlattýlar ortalýðý. Þaþýrdým kaldým. Yaralý parmaða iþemeyenler bile, bugün nasýl da yardýmsever kesilmiþler. Hayret !

Derken çatlak ve kinayeli bir ses duyuldu arkadan: “ Üzülürüz, çok üzülürüz. Emeklimiz 630 TL. ile lüks içinde yaþarken vekillerimizin zorda olduðunun söylenmesi çok ayýp.”….Kadýnýn sözü bitince , önce bir sessizlik oldu salonda . Daha sonra, ben yapmayýn – etmeyin demeye fýrsat bulamadan kadýný attýlar salondan. Kadýn salondan çýkarken baþlamaz mý baðýrmaya : “ R.Tayyip Erdoðan mecliste acýklý bir konuþma yapsýn zavallý vekillerimizin durumuyla ilgili . Arkasýndaki aðlak vekiller de baþlasýnlar aðlamaya. Ýþte o zaman bütün milletin yelkenleri suya iner, kesin bir çare bulunur.”

Derken yaþlý bir teyzenin sesi duyuldu : “ Diyanete talimat versinler, Cuma namazýndan önce milletvekili evleri için yardým toplasýnlar, iki cumada biter. ”

Þaþýrýyorum bu sözlere. Bu insanlar nasýl bu kadar yardýmsever ve saf olabiliyorlar ? Salondakileri býraksanýz, sanki her vekil için bir ev yapmaya baþlayacaklar. Ýnþaatta çalýþmak için kazma küreklerini bekliyor gibiler.

Derken , geç kalan biri girdi içeriye. “ Ne yapýyorsunuz burada ?” diye sordu þaþkýn þaþkýn. Arkasýndan, bütün salon inledi aðýz birliði etmiþçesine: ” Milletvekillerimiz zor durumdaymýþ. Kendilerine nasýl yardýmcý olacaðýmýzý düþünüyoruz.”….Bu sözleri duyunca, kadýn baþladý aðlamaya : “ O halde hemen yardým edelim.Olur mu gurbet ellerde evsiz barksýz. ”

Ben derseniz sinirden dudaklarýmý yiyorum. Ay sonunu getiremeyen bu insanlarýn nasýl bu kadar yardýmsever olabildiklerine þaþýrýyorum . Kalkýyorum ayaða, var gücümle baðýrýyorum:
“ Uyanýn ey ahali, uyanýn ! Vekillerin aldýðý maaþ, bir emeklinin aldýðýnýn 10-12 katý. Siz , kendinize yardým edin, kendinize. ”

Salondakiler saldýrýyorlar bana. Adeta linç edecekler. Beni yaka paça salondan atarlarken ” Ýmdaaaaaaat ! ” diye baðýrma sesimle bir uyanýyorum, sýcak yataðýmdayým. Bu yazýyý yazarken, benim vatandaþým bu kadar saf deðildir diye teselli bulmaya çalýþýyorum.















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.