..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




11 Temmuz 2009
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 8  
Hayýrdýr inþallah!

Kâmuran Esen


" Derviþin fikri neyse, zikri de o olurmuþ."


:AGHE:
Dün gece bir rüya gördüm sevgili okurlar. Saçmalýk, sýkýntý, sinir bozukluðu adam boyu. Ama rüya iþte , ne yapabilirim ki ?

Rüyamda bana, hiç tanýmadýðým birileri gelecekmiþ. Zaten saçmalýk burada baþlýyor. Beni tanýmayan birileri, ne diye bana gelsinler ? Hani gelinlik kýzým da yokmuþ ki , kýz istemeye geleceklerdir desem. Bir karý – kocaymýþ gelecek olanlar. Bir de küçük kýzlarý varmýþ. Bende bir telâþ bir telâþ , sormayýn gitsin. Temizlikler yapýyorum, yemekler- tatlýlar hazýrlýyorum. Yani cumhurbaþkaný gelecek olsa , bu kadar telâþ yapýlmaz. Her þey de öylesine ters gidiyor ki. Bir bakýyorum evde tuz bitmiþ , yað yok, elektrikler gidip geliyor. Kek yapýyorum, kabarmýyor ; tavuk haþlýyorum , piþmiyor. Giymek istediðim bütün çoraplar kaçýk , eteklerim kýrýþ kýrýþ falan. Henüz ütü de icat edilmemiþ. Sýkýntýdan ter içinde kalýyorum.

Derken ; çok genç bir kadýnla, yaþýný baþýný almýþ bir adam geliyor. Adam , daha kapýmdan girerken “ Ne bu evin hali ? ” diyor. Ne gibi , diyorum ; ” Ev ev deðil , çiçek sarayý ; her yaný çiçek. Dinimizce çok sakýncalý . Çiçekler , yoldan geçen erkeklerin dikkatini çekiyordur. Pencere kenarýndaki çiçeklere bakan erkekler, sizi rahatsýz etmiyor mu ? Yabancý erkeklerle göz göze gelmek çok nahoþ bir durum. “ diye yanýtlýyor.

Neyse, giriyoruz içeriye. Yerdeki antika kilim dikkatini çekiyor beyefendinin. “ Harika ! ” diyor…Ben , “ Seksen yýllýk kilim ” deyince , kaþlarýný çatýyor. ” Rica ederim SEKSEN demeyin ; çok tahrik edici bir sayý ” diyor. “ Seksen diyeceðinize , yetmiþten on yýl daha fazla dersiniz , olur biter.”…Allahallah ! Nerden geldi bu adam diye ter basýyor sinirden.

Gözlerini kilime dikerek konuþuyor : “ Kilime sarý renk , fazla vurulmuþ. Biliyorsunuz ki Anadolu kilimindeki sarý renk, aþktan sararýp solmayý ifade eder. Ýmandan yoksun olanlar, ancak böyle aþk acýsý çeker. Allah aþkýný inkâr eden bir renk . Bu sarý renk, halýnýn bütün deðerini sildi süpürdü.”

Tam o sýrada kýzcaðýz , bir kenarda duran bebeði görüyor ve bebekle oynamaya baþlýyor. Adam, yerinden fýrlayýp, bebeði alýyor kýzýn elinden. Bana dönüp, diyor ki : “ Uzun ve çýplak bacaklar, Mýsýr Piramidi gibi göðüsler…Çok tahrik edici bir bebek , kaldýrýn þunu. ”…….Utanacak ne varsa, ben de bir utanýyorum bir utanýyorum ; utancýmdan yüzümde ateþler yanýyor sanki.

Korka korka yemek masasýna buyur ediyorum konuk aileyi. Hemen , masadaki tatlý dikkatini çekiyor adamýn. Soruyor : “ Nedir bu tatlýnýn adý ? ”…Kekeleye kekeleye “ di di dilber dudaðý ” diyorum. Gözleri yuvalarýndan çýkýyor adamýn. ” TDK’ ya dilekçe verip, bu tatlýnýn adýnýn deðiþtirilmesini isteyeceðim. Bir dilberin dudaðýnýn, benim aðzýmda iþi ne ? Cýk cýk cýk ! ”

Rüya bu ya , adamý evden kovmam gerekirken ; yerlere kadar eðilip özür diliyorum salak gibi ( af edersiniz ). Sonra gözlerini kýsýp sigara böreðine bakýyor. “ Allah bilir, siz buna hâlâ sigara böreði diyorsunuz. Bu börek , insanlarý sigara içmeye teþvik ediyor ; sigara haram ! ” diye bas bas baðýrýyor. Ýþte o anda ben küçülüyor küçülüyor, incir çekirdeði kadar kalýyorum.

Kendimi temize çýkarmak için, “ Sanýrým imam bayýldýya bir þey demezsiniz .” deyince, iyice kýzýyor. ” Dini, imaný olmayanlar ; din adamlarýmýzla dalga geçmek için bu adý koymuþlar. Çabuk kaldýrýn masadan þu yemeði ! ” diye tepiniyor. Korkudan zangýr zangýr titreye titreye kaldýrýyorum masadan imam bayýldýyý . Rüyamda, çok salak biriymiþim sevgili okurlar.

Diyor ki karýsý : ” Þu sehpa üzerindeki yemeninin oyasý ne kadar güzel ! ”……Oh ! Çok þükür, nihayet azarlanmaktan kurtuldum diye seviniyorum. ” O oyanýn yöresel adý, Türkân Þoray’ ýn Kirpiði ” der demez, adam baþlýyor konuþmaya . ” Çektiði filmlerde rol arkadaþý erkeklerle fingirdeþen bir kadýnýn adýný böyle tarihi bir oyaya vermek , dinimizce hiç caiz deðil.”….Kendimi kurtarmak için, “ Bakýn ! Þu oyanýn adý erkek adý. Zeki Müren’ in Yan Diþi. ” diyorum. Çatalýný tam aðzýna götürmek üzereyken, hiddetle masaya býrakýyor adam. ” Bu oyayý yapan genç kýzlar ve hanýmlar , sürekli olarak Zeki Müren’i , yani bir erkeði düþünüyorlar. Kim bilir, ne fanteziler kuruyorlar. Böyle sapkýn hayaller, kýzlarýmýzý dinden çýkarýr. ”…Ýþte tam burada, rüya bu ya, baþýma kocaman tokmaklar inip kalkýyor. Diþlerim birbirine vuruyor.

Bu sýrada adamýn cep telefonu çalýyor. Aðzýndaki yemek kýrýntýlarýný bitirmeye çalýþýrken konuþuyor:

“ Alo ! Merhaba Haným !...Ýþte falan fiþman, þu þöyle olacak, bu böyle olacak, výr výr, dýr dýr, kih kih kih , koh koh koh vs.”….Korka korka soruyorum, “ Kim bu haným ? ” diye. Bana neyse. Göbeðini þiþire þiþire yanýtlýyor : ” Ýlk eþimdi arayan. Ýkinci ve üçüncü eþimle beraber benim için dünürlüðe gittiler. Sözü almýþlar da, onun müjdesini veriyor. Bizim mahallede genç ve güzel bir kadýnýn kocasý öldü. Kadýncaðýz ortada kaldý. Kendisine imam nikâhý kýyacaðým. Zavallý kadýn yoksulluk çekmesin. Ýnsanlýk ölmedi ya ! ”

Ýþte o zaman anlýyorum , kimlerin bazý sözcüklerden ve görüntülerden neden rahatsýz olduðunu ? “ Aç adam, gökteki Ay’ ý yufkaya benzetirmiþ.” diye bir atasözü var. Kiþinin kalbi bozuksa, seksen deyince “ seks ” aklýna gelir ; süt deyince de “ dolgun göðüsler ” diyorum içimden….Sinirden , elektriðe kapýlmýþ gibi zangýr zangýr titrerken, sarsýntýdan uyanýyorum. Bir bakýyorum, sýcak yataðýmdayým.

Uyanýnca ; böyle bir Türkiye’ de yaþamadýðým( ! ) için, sabah sabah zil takýp oynamak geldi içimden. Tam oynamaya baþlayacaðým sýrada , içimden gelen ve sýk sýk beni uyaran ses þöyle dedi:

“ Oynamanýn sýrasý mý ? Tehlikenin daha farkýnda deðil misin ? ”

Tehlikenin farkýnda olmasam , hiç böyle rüya görür müyüm ? Eðer siz farkýnda deðilseniz sevgili okurlar, aklýnýza turp sýkayým söylemesi ayýp.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.