..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > ERDEN ERKÝN




24 Þubat 2009
Aþkta Üçüncü Kiþi Olmak...  
ERDEN ERKÝN
Siz siz olun aþkta asla üçüncü kiþi olmayýn! Yoksa çok acý çekersiniz çok...ERDEN ERKÝN...


:CDHED:
Aþkta üçüncü kiþi olmak, "acý çekmek" demektir. Aþkta birinci olan, hiç kuþkusuz ve tartýþmasýz kadýndýr. Ýkinci olan, yine hiç kuþkusuz erkektir. Üçüncü kiþi, kadýn ya da erkek olabilir; bu deðiþkendir. Üçüncü olmak, göreceli olmamakla birlikte kuþkulu ve tartýþmalýdýr.

Kadýnlarýn aþktaki üstünlüðü asla tartýþýlmaz. Ýlk insandan itibaren üstünlük kadýndadýr. Yaþamsal kuramlar üzerinde kadýnlar hep baþrolü üstlenmiþlerdir. Bakmayýn siz erkeklerin üstünlük tartýþmalarýna, son sözü hep kadýnlar söylemiþlerdir. Onay makamý her zaman kadýndýr.
Erkeklerin, "Alt tarafý kadýn," "Eksik etek,""Saçý uzun, aklý kýsa," gibi hiçbir dayanaðý olmayan tutarsýz iddialarý sadece egolarýný tatmin etmek ve hödüklüklerini gizlemek için uydurduklarý sözlerdir. Açýklamamalarýna karþýn, bu sözlerin ipe sapa gelmez saçmalýk olduðunu erkekler de çok iyi bilmektedir. Kabul etmek gerekir ki, aileyi yöneten nasýl ki kadýnsa, gerçekte ülkeyi yöneten de kadýndýr, ne yazýk ki erkekler bunun ayrýmýna henüz varamamýþlardýr. Konuyu geniþletip daðýtmadan özüne dönelim. Kadýn her zaman olduðu gibi aþkta da üstündür ve birinci kiþidir.

Unutmayýn ki mutlu bir evlilik yapan kadýn, geçmiþteki aþklarýný hatýrlamak dahi istemez. Bir erkek, mutlu bir evlilik yapsa bile geçmiþteki aþklarýný unutmaz. Ýþte fark buradadýr. Bu ince ayrýntýyý herkesin bilmesi ve kabullenmesi gerekir. Kadýn isterse anýnda sizi silebilir. Kadýn acýyý, terk edene kadar çeker; sizi terk etmeye karar verdikten sonra bir kadýný kimse durduramaz ve asla size geri dönmez. Sizi, deyim yerindeyse tek celsede deþifre edebilir, silebilir, buruþuk bir kaðýt gibi çöpe atabilir. Siz siz olun asla bir kadýnla bu konularda deneyim sahibi olmadan aþýk atmaya kalkmayýn; zira kaybeden taraf hep siz olursunuz; bunu asla unutmayýn.

Ancak sanýlanýn, genel kanýnýn aksine, bir erkek böyle yapamaz. Gaddar, kaba, hain olduklarý sýk sýk kadýnlar tarafýndan yinelenen erkekler aþkta daha çok duygusaldýr. Kadýnýn aþktaki duygusallýðý, metabolizmasýndan kaynaklanmaktadýr. Aþkta acýyý hep erkek çeker. Bu nedendir bilinmez, ancak bu bir varsayým deðil; gerçek budur; sanýldýðý gibi kadýn daha çok acý çekmemekte, acý çektirmektedir.

Kadýn tek baþýna her þeydir, kadýnsýz bir erkek hiçbir þeydir. Bir kadýn tek baþýna kendini, evini, iþini yönetebilir, bir baþkasýna gereksinim duymaz. Bir erkek arkasýna kadýn desteði almadan bunlarýn hiçbirini yapamaz. Kendimden bir örnek vermek gerekirse; babam ben küçükken vefat etti, çok zor anýmsýyorum, yalnýz büyüdüm. Annem bir kamu kurumunda daire baþkanýydý, orayý yönetiyordu. Dedelerinden kalma tekstil üzerine iþyerini ve yüzlerce iþçinin sevk ve idaresini iki kardeþiyle birlikte yönetiyordu. Ardýndan evdeki yardýmcýlarý yönetiyordu. Bunlar yetmezmiþ gibi her gece bir toplantýya, bir düðüne, bir derneðin çalýþmalarýna koþturuyor ve üstüne üstlük bir de özel olarak beni yönetiyordu. Ben de size bir sýrrýmý açýklayayým, (ki annem bunun hep farkýnda ancak iliþkimizi zedelememek; daha doðrusu benimle yüz göz olmamak için farkýnda deðilmiþ gibi görünür;) annem bile olsa bir kadýndan emir almamak için onun istemediði ve sýk sýk bana, "Git uþaklýk et!" dediði turizmcilik iþini seçtim ve annemden emir almak yerine Fransýzlardan emir almaktayým ve onlarýn tabiriyle direktörlüklerini, benim tabirimle temsilciliklerini yapmaktayým. Görüldüðü üzere cefakar, fedakar taraf hep kadýndýr. Biz erkekler þýmarýk, tatminsiz, tembel, isyankar olduðumuz kadar da nankörüz ayný zamanda. Bir dakika, hemen "Oooo!" çekmeyin lütfen' Þöyle bir düþünün arkanýza yaslanýp, bu Erden Erkin'in 38 yýllýk yaþamýnýn bir araþtýrmasýdýr, bunu yadsýyamazsýnýz, lütfen sakince bir düþünün...

Hiç kuþkusuz istisnalar, tam tersi gerçekler de vardýr hayatta, ancak bunlar genel kuralý bozamaz.

Aþkta üçüncü kiþi bir kadýn olursa sorun yok. Bir kadýn, bir bakýþ, bir gülüþ, yeni açmýþ bir çiçeðin görüntüsü, sohbet ettiði bir eski dostun güzel bir çift sözüyle mutlu olabilir. Bir erkek bu baþarýyý asla gösteremez.

Aþkta üçüncü kiþi bir erkek olursa, kendisini aþk acýsý ile cehennem arasýnda bir boþlukta bulur. Sanki dünyanýn sonu gelmiþtir, yaþam tükenmiþtir. Sanki uzay boþluðunda bir zerrecik olup fýrtýnalar önünde savrulmuþtur. Ayrýca üçüncü kiþi olmanýn verdiði acý, eziklik, burukluk, terk edilmiþlik, atýlmýþlýk, satýlmýþlýk, istenilmeme duygusu içinde bocalar erkek. Bu bocalama durdulamazsa psikolojik sorunlar baþ gösterir, kiþilik çatýþmasý, iç çatýþma derken depresyon geçirmeye kadar gider.


Siz siz olun aþkta asla üçüncü kiþi olmayýn! Yoksa çok acý çekersiniz çok...


Sanýrým çok kiþi benim aþkta üçüncü kiþi olduðumu sanmýþtýr, ya da geçmiþimde böyle bir aþk yaþadýðýmý sanmýþtýr. Sanýrým bu konuda bir açýklama yapmam gerekir:

Hep ulaþýlmaz aþklar yaþadým ben. Her zaman güzel gösteren aynanýn arkasýnýn katranlý kaðýtla kaplý olduðunu; geceleri dünyamýzý aydýnlatan ay ve yýldýzlarýn bir taþ ve kum yýðýný olduðunu bilerek yaþadým. Hiç kimsenin aþkýna, arkadaþýna hariçten gazel okumadým. Hiç kimsenin girdisi, çýktýsý, yaþantýsý beni ilgilendirmedi. Sadece anlatýlaný dinledim, hiç kimsenin çok özeline girmedim, Hülyaným da öyle ve beni de öyle yetiþtirdi, ailece hep böyleyiz; kimsenin iþine gücüne karýþmayýz. Her zaman gurur duyduðum, onur duyduðum bir annem, dünya tatlýsý bir kýz kardeþim var.

Her zaman eriþilmez aþklarýn zirvesinde yaþadým. Ben her zaman bir numaraydým; býrakýn üçüncü kiþi olmayý, aþkta ikinci kiþi bile olmadým. Her zaman ölümüne sevdim, ölümüne sevildim...

Bu belki bir þans, belki de bir lütuftur. Her zaman çok özel seçimler yaptým ve her zaman çok özel insanlarla büyük aþklar yaþadým. Hiçbir piþmanlýk duymadým, hala hepsine çok özel olduklarý için derin saygý duymaktayým.


Lütfen sizler de tercihinizi sizin için özel olandan yana yapýn, basite indirgemeyin ve özellikle tercihinizi cinsellikle asla karýþtýrmayýn. Yoksa çok acý çekersiniz çok...


ERDEN ERKÝN...
AÞKTA ÜÇÜNCÜ KÝÞÝ OLMAK...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Mükemmel
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
24 Ocak 2010
Kadýn acýyý, terk edene kadar çeker; sizi terk etmeye karar verdikten sonra bir kadýný kimse durduramaz ve asla size geri dönmez. Sizi, deyim yerindeyse tek celsede deþifre edebilir, silebilir, buruþuk bir kaðýt gibi çöpe atabilir. Siz siz olun asla bir kadýnla bu konularda deneyim sahibi olmadan aþýk atmaya kalkmayýn; zira kaybeden taraf hep siz olursunuz; bunu asla unutmayýn. .............Mükemmel bir yazý okudum.Teþekkürler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn estetik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Deniz Yaþardý Buralarda
Huzursuz Akþamlarýn Koynunda

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bitmeyen Dans...
Aþk Nedir?
Þimdiki Aklým Olsaydý...
Olmuyor Aþk!
Ýnternet Arkadaþý
Benim Burada Ne Ýþim Var?
Severek Ayrýlmak
Arayýþlar
Ýstanbul'da Son Düþüm (Romance)
Hüzün Sýrtýmý Sývazladý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Aþkýmýz [Þiir]
Karanlýðýn Gözleri [Þiir]
Son Bölüm [Þiir]
Ýçimdeki Fýrtýna [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Sen de Gittin Oldun El [Þiir]
Armaðan [Þiir]
Mutluluk Masallarý... [Þiir]
Sabah Saat Beþti [Þiir]
Doðanýn Deðiþen Dokusu [Þiir]


ERDEN ERKÝN kimdir?

Bilmiyorum þimdi kiminlesin, nerde? Eðer düþmeseydim ayrýlýklarla derde, seninle çok mutlu olurdum, olur olmaz her yerde. . . Ne olur gitme, kal! Bitmesin bu masal. . . ERDEN ERKÝN Uluslararasý Turizmci

Etkilendiði Yazarlar:
Aþk, martý kanadýnýn denize deðdiði andýr; yitirilen, kumsalda beklemekle geçirilen zamandýr. ERDEN ERKÝN


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ERDEN ERKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.