..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




16 Ocak 2009
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda  
M.Nihat MALKOÇ
Ne türküler yakýlmýþtýr, ne þiirler yazýlmýþtýr özgürlük üstüne. Bazýlarý özgürlüðü insanlýkla, aþkla, umutla ve hayata tutunmakla özdeþleþtirmiþtir. Güvercin ve zeytin dalý barýþ ve özgürlüðün sembolü olmuþtur kültürümüzde. Bütçelerinin yarýsýný silahlanmaya ayýranlar da barýþ ve özgürlük lafýný aðýzlarýnda sakýz etmekten geri durmamýþlardýr yine de.


:BHFD:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Ne türküler yakýlmýþtýr, ne þiirler yazýlmýþtýr özgürlük üstüne. Bazýlarý özgürlüðü insanlýkla, aþkla, umutla ve hayata tutunmakla özdeþleþtirmiþtir. Güvercin ve zeytin dalý barýþ ve özgürlüðün sembolü olmuþtur kültürümüzde. Bütçelerinin yarýsýný silahlanmaya ayýranlar da barýþ ve özgürlük lafýný aðýzlarýnda sakýz etmekten geri durmamýþlardýr yine de.

     Þairlerin en büyük malzemesi olmuþtur özgürlük. Bu kavramla ilgili þiir yazmayan þair yok gibidir. Daha doðrusu henüz özgürlük þiiri yazmayan þair, kendini eksik hisseder. Kâðýtla mürekkep arasýnda gidip gelen duygular, özgürlüðe methiyeye dönüþür hissiyatýn kanatlarýnda. Özgürlüðe özgürlük talep edenler, iradenin zincirlerden kurtarýlmasý için bazen kalemini, bazen yüreðini, bazen de bileðini kullanýrlar. Her þey özgürlüðün varlýðý adýnadýr.

     Mersin’in Yenice beldesinde her yýl “Barýþ ve Kültür Festivali” yapýlýyor. Dört yýldan beri de deðiþik konularda þiir yazma yarýþmalarý düzenleniyor. Akdeniz’in incisi olan bu güzel beldede 1 Eylül Dünya Barýþ Günü’nde insanlar barýþýn, demokrasinin, insan haklarýnýn ve özgürlüðün hayatýmýzýn bir parçasý olmasý taleplerini yüksek sesle haykýrýyorlar. Ýki gün devam eden etkinlikler içerisinde ülkemizin tanýnmýþ bilim adamlarý ve yazarlarý barýþa ve dostluða dair söz ve düþüncelerini insanlarla paylaþýyorlar. Yine ülkemizin sevilen ses sanatçýlarý da bu barýþ bayramýnda halký bir araya toplayarak gönüllerince eðlendiriyorlar.

     2007 yýlýnda Mersin-Yenice Belediyesi’nin davetlisi olarak bu festivale ben de katýlmýþtým. Barýþ, demokrasi ve özgürlük kavramlarýnýn yüksek sesle seslendirildiði böyle bir festival sanýrým sadece Yenice’de yapýlýyor. Festival boyunca insanlar bu güzel kavramlar etrafýnda kenetleniyor; dostluðun ve kardeþliðin güzellikleri örneklendiriliyor bu festival boyunca. Beldenin deðerli Belediye Baþkaný Veli Serin bu festivali aksatmadan baþarýyla sürdürüyor. Çünkü o, bu kavramlara çok inanýyor ve bunlarýn içlerini doldurmaya çalýþýyor.

     Mersin Yenice Barýþ ve Kültür Festivali’nin bu yýl beþincisi düzenlendi. Dört yýldan beri olduðu gibi bu yýl da festivalin bir ayaðýný da þiir yarýþmasý oluþturdu. Konusu “Özgürlük” olan bu yýlki þiir yarýþmasýna çok büyük ilgi ve katýlým oldu. Jüri üyeliklerini Mehmet Babacan, Mustafa Emre, Mehmet Kabak ve Emin Þengül gibi deðerli isimlerin yaptýðý þiir yarýþmasýnda hece dalýnda ve serbest dalda ilk üçe giren þiirler belirlendi. Hece dalýnda Çorum’dan Emine Arslan birinci, Karaman’dan Ýbrahim Þaþma ikinci, Ýzmir’den Sabri Yücel ise üçüncü oldu. Yarýþmanýn serbest vezin dalýnda da Sinop’tan katýlan Necmettin Çakýr birincilik, Çorum’dan katýlan Þahin Örgel ikincilik, Hatay’dan katýlan Muhammet Akyýldýz üçüncülük baþarýsýný elde ettiler. Yarýþmada dereceye girenler deðiþik miktarlarda para ödülüyle ödüllendirildiler. Fakat iþ bununla bitmedi. Mersin Yenice Belediyesi’nin hem kültür, hem de zabýta müdürlüklerini tek baþýna yürüten Tuncay Akdað “Özgürlük” temalý yarýþmaya katýlan bu þiirleri iki kapak arasýna alarak Türk okuyucusunun ilgisine sundu.

     Geçenlerde posta kutuma içi týka basa birbirinden özgün ve güzel özgürlük þiirleriyle dolu bu kitap düþtü. Kitabý heyecanla açýp birbirinden kýymetli þiirleri okumaya baþladým. Sözcüklerin özgürlük etrafýnda dans ettiðini gördüm. Bordo renkli kapaðýn ön yüzünde zeytin dalý taþýyan bir güvercin figürü, arka kapaðýnda ise 30 Ocak 1943 Ýnönü-Churchill Beyaz Vagon Görüþmesi’nin yapýldýðý istasyon fotoðrafý yer alýyor. Kitap 334 sayfadan oluþuyor.

     “Bölgemizde ve dünyanýn birçok yerinde sürmekte olan haksýz savaþlara dur demek, emperyalist güçlerin saldýrgan politikalarýný teþhir etmek, savaþlarýn vahþetini ülkemiz kamuoyu ile birlikte kýnamak, barýþýn insanlýk için ne kadar önemli olduðuna ve tüm dünyada kalýcý olmasýna katký yapmak, toplumumuzun en hassas ve duyarlý insanlarý olan þairlerimizin duygusal ve anlamlý þiirleriyle tüm insanlýða mesaj vermelerini saðlamak amacýyla, düzenlediðimiz “Özgürlük” konulu, Þiir Yarýþmasýna katýlarak bizleri onurlandýran tüm þairlerimizin eserlerini kalýcýlaþtýrmak amacýyla kitaplaþtýrmýþ bulunmaktayýz.” diyor Belediye Baþkaný Veli Serin… Bu kitabý hazýrlayan Tuncay Akdað’ý yürekten kutluyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan…
Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü
Anadolu Basýný Susturulmasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi [Ýnceleme]
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun [Ýnceleme]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.