..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > YETER ÖZHAL




9 Ocak 2009
Türk Adý,soyu ve Manasý  
Türklerin Tarihi

YETER ÖZHAL


Tevrat rivayetlerinde ise Nuh tufanýndan sonra Nuh peygamber dünyayý üç oðlu arasýnda pay etmiþ.Yafes'e Orta Asya ve Çin ülkeleri düþmüþ,Yafes ölürken tahtýný sekiz oðullarýndan biri olan "TÜRK" e býrakmýþtýr.


:BCFB:
TÜRK ADI:

Türk Milleti'nin tarihi insanlýk tarihi kadar eskidir. "Türk" sözü tarihin en eski çaðlarýndan beri kullanýlýyordu ve belirli bir kavmin yada kavimler birliðinin adý olarak mevcuttu.
Türkler'in köklü ve çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olmasý nedeniyle birçok bilim adamý "Türk" adýnýn nereden geldiði hakkýnda araþtýrmalar yapmýþ, bu araþtýrmalar neticeside Türk adý ilk defa MÖ. XIV. yy'da "Tik" vveya "Tikler" adýyla geçmeye baþlamýþtýr. Diðer bir görüþe göre ise Türk adý MÖ. XIV. yy'dan öncede varolduðudur. Zira Türk ýrkýnýn tarihi insanlýðýn tarihi kadar eskidir. Bu gerçeði kavmi ve milli mitolojilerde ve tarihi oluþumlarda izaheden eski kayýtlarda görmek mümkün olmaktadýr.
Türk ýrkýnýn çok eski olmasý nedeniyle Türk adýnýn nerden geldiði hakkýnda birçok iddia ve görüþler ileriye sürmüþlerdir. Buna göre,

-Heredotos'un doðýu kavimleri arasýnda zikrettiði TARGÝTAB'lar.

-Ýskit topraklarýnda doðduklarý söylenen TYRKAE'ler

-Tevratta adý geçen Togarma'lar.

-Eski Hint kaynaklarýnda tesadüf edilen TURUKHA'lar veya THRAK'lar

-Esiki Ön Asya çivili metinleride görülen TURUKKU'lar.

-Çin Kaynaklarýnda MÖ. I.yy'da rol oynadýklarý belirtilen TÝK veya DÝ'ler
Bizzat "Türk" adýný taþýyab Türk kavimleri olarak gösterilmektedir.

Ýslam kaynaklarýnda yer alan Ýran menþeli "Zend - Avesta" rivayetleri ile Ýsrail menþeli "Tevrat" rivatetleride Nuh Peygamber'in torunu olan Yafes'in oðlu "Türk" ile Ýran rivayetlerideki Feridun'un oðlu "Türac" vveya "Tur"un soyu türk adýný taþýyan ilk kavim olarak gösterilmek istenmiþtir.
"Avesta"da yer alan "Ebül Beþer"den (1) ,Cemil ve oðu Ferdiun'dan bahsedilmektedir. "Ferdidun ülkesi Salm, Irak ve Turak (Türk) ismindeki üç oðlu arasýnda pay etmiþtir. Salmala bugünkü Ýran ve havalisi, Irak'a bugünkü Irak ve havalisi ,Turak'a ise Orta Asya ve Çin havvalisi düþmüþtür. Feridun ölünce Irak, Salm'a saldýrarak Ýran ve havalisini almýþ,daha sonra Turak'a saldýrmýþtýr.
Irak, Turak'ý yenememiþ, savaþ bunlarýn torunlarýna uzanan dek senelerce sürmüþtür. Sonunda Turak'ýn torunu "Afrasyap"(2) Irak torunun "Muncihir"i maðlup ederek Ceyhun nehri sýnýr kabul edilen bir anlaþma yapmýþtýr. Bu tarihten sonra ceyhun nehri doðusunda "TURAN", batýsýna da "ÝRAN" denmiþtir.
Tevrat rivayetlerinde ise Nuh tufanýndan sonra Nuh peygamber dünyayý üç oðlu arasýnda pay etmiþ.Yafes'e Orta Asya ve Çin ülkeleri düþmüþ,Yafes ölürken tahtýný sekiz oðullarýndan biri olan "TÜRK" e býrakmýþtýr.
Görülmektedirki Hz. Adem devrine yakýn zamanlarda Turak(Türk)'den Ýran-Turan savaþlarýndan ve Alp Er Tunga gibi büyük bir Türk Baþbuðunndan ve Saka Ýmparatorluðu Kaða'nýndan bahsedilmektedir. Yukarýda mitoloji ve tarihi kayýtlar içerisinde yer alan "Türk" kelimeleriden ,Türk adýnýn ne kadar eski olduðu ortyaya çýkmaktadýr.
MÖ XIV. yy'da yer alan "Tik"ler ile dünyada mevcut olan medeniyetlerin en eskisi olan MÖ. VII. yy. da Orta Asya'da kurulan "Anav" medeniyeti de Türkler tarafýndan kurulmuþtu. O halde Türkler MÖ. XIV. yy'da Tik'ler , MÖ. VII. yy'da Anavlar ,MÖ IV yy'da Sakalar ile tarih kayýtlarýnda yer almaktadýr.
Türk kelimesinin yazýlý olarak kullanýlmasý ilk defa MÖ 1328 yýlýnda Çin tarihide "Tu-Kiu" þeklinde görülmektedir.
MÖ. I yy'da Roma'lý yazarlardan biri olan Pompeius Meala'nýn Azak Denizi kuzeyinde yaþayan halktan "Turcae" olarak bahsetmesi ile ilk defa yazýlý olarak karþýlaþýyoruz.
Türk adýnýn tarih sahnesine çýkýþý MS VI yy'da kurulan Kök-Türk Devleti ile olmuþtur. Orhun kitablerinde yer alan "Türk" adý daha çok "Türük" þeklide gösterilmektedir. Bundan dolayý Türk kelimesini Türk Devleti'nin ilk defa resmi olarak kullanýlan siyasi teþekkülün Kök-Türk imparatorluðu olduðu bilinmektedir. Kök-Türkler'in ilk dönemlerinde Türk sözü bir devlet adý olarak kullanýlmýþken,sonrada Türk millietini ifade etmek için kullanýlmaya baþlanmýþtýr.
MS. 585 yýlýnda Çin Ýmparatoru'nun KÖK-TÜRK Kaðaný Ýþbara'ya yazdýðý mektupta"Büyük Türk Kaðaný" diye hitap etmesi, Ýþbara Kaðan'ýn ise Çin Ýmparatoruna verdiði cevabi mektupta "Türk Devleti'nin Tanrý tarafýndan kuruluþundan bu yana 50 yýl geçti" hitaplarý Türk adýný resmileþtirmiþtir.
Kök-Türk yazýtlarýnda Türk sözü daha çok "Türk Budun" þeklide geçmektedir. Türk Budun'un ise Türk Milleti olduðu bilinmektedir. Dolayýsýyla türk adý bu dönemlerde bir topluluðun veya kavmin isminden ziyade ,siyasi bir mensubiyeti belirleyen bir kelime olarak görülmektedir. Yani Türk soyuna mensup olan bütün boylarý ve topluluklarý ifade etmek üzere milli bir isim haline gelmiþtir.

Türk'ün Manasý:


Türk adýna çeþitli kaynak ve araþtýrmalarda türlü manalar verilmiþtir. Çin kaynaklarý Tu-küe (Türk)'ü miðfer olarak , Ýslam kaynaklarý ise ses benzetmesine dayanarak terkedilmiþ,olgunlukçaðý ve benzeri manalar vererek yeni anlamlar üretmiþtir.
XIX. asýrda A. Vambery'nin ilmi izaha yakýn olan fikrine göre ise Türk kelimesi "TÜREMEK"ten gelmektedir. Zira Gökalp bunu "TÜRELÝ" yani kanun ve nizam sahibi olarak açýklamýþtýr.
Ancak Türk sözünün cins isim olarak "GÜÇ-KUVVET" manasýnda olduðu, buradaki Türk kelimesinin milletin adý olan "Türk" kelimesi ile ayný olduðu A.V. Le Coq tarafýndan ileri sürülmüþtür. Bu iddia Kök-Türk kitabelerinin çözücüsü olan V. Thomsen tarafýndan kabul edilmiþ,ayný iddia G. Nemeth'in tetkikleri ile de ispat edilmiþtir.
Ayrýca Türk kelimesinin cins isim olarak "ALTAYLI" (Ceyhu ötesi Turanlý) kavimlerini ifade etmek üzere 420 yýllarýna ait bir Pers metninde,daha sonradan 515 hadiseleri dolayýsýyla "Türk-Hun"(Kudretli-Hun) tabirleride geçtiði bilinmektedir.
Ýran kaynaklarýnda Türk sözü "Güzel Ýnsan" karþýlýðýnda kullanýlýrken, XI. yy'da Kaþkarlý Mahmut "Türk adýnýn Türkler'e Tanrý tarafýndan verildiðini " belirterek,"Gençlik,kuvvet,kudret ve olgunluk çaðý" demek olduðunu bir kez daha belirtmiþtir. Tarihçiler ise Türk kelimesinin "Güçlü-Kuvvetli" anlamýna geldiðini kabul etmektedirler.
Türk Soyu


Tarihte Türk ýrký hakkýnda çeþitli tasvirler yapýlmýþtýr. Çin,Latin ve Grek kaynaklarýnda Türkler daha çok Moðol tipinde tasvir edilmiþlerdir. Bunun sebebi ise Türkler'in tarih boyunca en çok temasýnýn Mogollar'la olmasýdýr. Moðol kitleleri yýllarca Türkler'in idaresinde yaþamýþ,göçlere,savaþlara Türkler'le beraber katýlmýþlardýr. Bunun sonucunda bu kaynaklar Türk ile Moðol tipini birbirine karýþtýrmýþtýr.
Son yarým asýr içinde yapýlan ilmi çalýþmalar ve araþtýrmalar sonucu Türkler'in beyaz ýrka mensup bulunduklarý, yeryüzünde mevcut üç büyük ýrk grubundan "Europid" adý verilen grubun "Turanid" tipine mensup bulunduklarý anlaþýlmýþtýr. Kafa yapýlarý Brakisfal (yuvarlak kafalý)dýr. Türklerin kendilerini baþta "Mongolid" Moðollar olmak üzere diðer topluluklardan ayýran antropolik çizgilere sahip olduklarý tespit edilmiþtir. Türkler'in hakim vasfý beyaz renk,düz burun,deðirmi çene,hafif dalgalý saç,orta gürlükte sakal ve býyýktýr.
Turan tipine örnek olan Orta Asya, Maveraünehir ve diðer Yakýn Doðu Türkleri beyaz tenli ,koyu parlak gözlü, deðirmi yüzlü,endamlý,saðlam yapýlý erkek ve kadýnlarý ile Ortaçað kaynaklarýnda güzelliðin timsali olarak gösterilmiþ hatta Ýran edebiyatýnda Türk sözü "Güzel Ýnsan" manasýnda kullanýlmýþtýr. Tevrat'ta nakledilen bir rivayette ise Türk soyunun Ham ve Sam'dan deðil, Yafes'den türemiþ olarak beyaz ýrktan geldiði gösterilmiþtir.

Türk Yurdu:

Yeryüzünde 350 milyonu aþan sayýlarý ile çok geniþ bir bölegeye yayýlan Türkler'in ilk anayurdu'nun tespiti birçok bilimadamýný asýrlarca meþkul eden büyük bir konu olmuþtur. Bilim adamlarý ve araþtýrmacýlar yaptýklarý çalýþmalar sonucu Türkler'in ilk Anayurdu ile ilgili bir çok iddialar ortaya atmýþlardýr.

Tarihciler , Çin kaynaklarýna dayanarak Altay Daðlarýný,

Etnologlar,Ýç Asya'nýn kuzey bölgelerini,

Dil araþtýrmacýlar,Altaylar'ýn veya Kingan Daðlarý'nýn doðu ve batýsýný,

Kültür Tarihçileri , Altay-Kýrgýz Bozkýrlarý arasýný,

Sanat tarihçileri , Kuzeybatý Asya sahasýný,

Antropologlar ise Kýrgýz Bozkýrý-Tanrý Daðlarý arasýný ilk Türk Anayurdu olarak iddia etmiþlerdir.

Bütün bu araþtýrmalara göre ilk türk yurdunun kesin sýnýrlarýný çizmek mümkün olmamaktadýr. Zira Türkler'in ilk zamanlardan itibaren çok geniþ bir sahaya yayýlmalarý bu tesbitte güçlük çýkartmaktadýr.
Bununla beraber son yýllarda yapýlan dil araþtýrmalarý ve yukarýda yapýlan çalýþmalar göz önüne alýndýðýnda , ilk Türk yurdunun "Altay Daðlarý'ndan, Urallar'a kadar uzanan , Hazar Denizi Kuzeydoðu Bozkýrlarýndan,Tanrý Daðlarý'ný kapsayan çok geniþ bir bölge olduðudur."
Tarihi akýþ içerisinde meydana gelen göçler sonucu Anayurtlarý'ndan çok uzak mesafelere ve geniþ bir coðrafyaya yayýlan Türkler, bugün Balkanlar'dan doðuya Çin Seddi'ne ,Kuzeyde Sibirya Bozkýrlarý'ndan Güneyde Horasan, Afganistan,Tibet'e kadar olan bölgeleri yurt tutmuþlardýr.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Dünya Düzeni 'Novus Ordo Seclorum'

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Selahattin Eyyubi Türk Mü,kürt Mü?
Ayna Dünyalar
Suikast ve Ýntihar
Yavuz Sultan Selim ve Kürtler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zamanýn Boþluklarý [Þiir]
Yokluðun [Þiir]
Kendime Mektup! [Þiir]
Hayýr Desende [Þiir]
Git, Ama... [Þiir]
Unutamýyorum [Þiir]
Dar Sokaklar [Þiir]
Ahhhhhh,yalancý Yarim! [Þiir]
Unuttum [Þiir]
Sinsi Bir Kýþ [Þiir]


YETER ÖZHAL kimdir?

Yazmak yaþam biçimim, çizmek ise suskunluðumun çaresi.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmiyorum, sadece okuyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YETER ÖZHAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.