..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…  
M.Nihat MALKOÇ
Ölüm meleði Azrail, kýymetli kýymetsiz ayrýmý yapmadan “Her canlý ölümü tadacaktýr” ayeti gereðince canlarý ötelere taþýyarak ölümsüzleþtiriyor. Gün geçmiyor ki sala sesleriyle uyanmayalým. Gerçi son yýllarda þehirlerde sala seslerini pek duymuyoruz. Zira ölümü çaðrýþtýran bu sesler, insanlarýn moralini bozuyor diye artýk þehirlerde yankýlanmýyor. Oysa gerçeklerin üstünü örterek onlarý bertaraf edemeyiz. Ölüm de hayatýn vazgeçilmez bir gerçeðidir. O hepimizin tadacaðý, bazý kiþilere göre acý, bazý kiþilere göre tatlý olabilecek bir duygudur. Bu, kiþinin sürdüðü ömrün içeriðine göre deðiþiyor. Kiþi cenneti de, cehennemi de dünyadan götürüyor. Kimseyi suçlamaya, boþu boþuna yakýnmaya hakkýmýz yoktur.


:BDJC:
ÞÝMDÝ BESTELER SUSKUN… GÖÇ ETTÝ AVNÝ ANIL…

M.NÝHAT MALKOÇ

     Ölüm meleði Azrail, kýymetli kýymetsiz ayrýmý yapmadan “Her canlý ölümü tadacaktýr” ayeti gereðince canlarý ötelere taþýyarak ölümsüzleþtiriyor. Gün geçmiyor ki sala sesleriyle uyanmayalým. Gerçi son yýllarda þehirlerde sala seslerini pek duymuyoruz. Zira ölümü çaðrýþtýran bu sesler, insanlarýn moralini bozuyor diye artýk þehirlerde yankýlanmýyor. Oysa gerçeklerin üstünü örterek onlarý bertaraf edemeyiz. Ölüm de hayatýn vazgeçilmez bir gerçeðidir. O hepimizin tadacaðý, bazý kiþilere göre acý, bazý kiþilere göre tatlý olabilecek bir duygudur. Bu, kiþinin sürdüðü ömrün içeriðine göre deðiþiyor. Kiþi cenneti de, cehennemi de dünyadan götürüyor. Kimseyi suçlamaya, boþu boþuna yakýnmaya hakkýmýz yoktur.

Ölüm bu sefer de bestelerin gür sesi olan Avni Anýl’ý susturdu. Türk musikisinin gelmiþ geçmiþ mühim þahsiyetleri arasýnda çok önemli bir yere sahip olan Avni Anýl, arkasýnda birbirinden kýymetli besteler býrakarak aramýzdan ayrýldý. O, bundan sonra duygularýmýzý coþturan besteleriyle yaþayacak. 23 Nisan’da doðmuþtu Avni Anýl… Çocuklarýn bayram ettiði bir günde dünyaya gelmiþti. 23 Nisan 1928 tarihinde Ýstanbul’da doðan Anýl, seksen yýllýk uzun ve verimli bir hayat sürdükten sonra 14 Haziran 2008 tarihinde çok sevdiði güzel Ýzmir’de hayatýný kaybetti. Anýl’ýn 120’nin üzerinde bestesi vardý. Kültür Bakanlýðý 1998 yýlýnda yerinde bir kararla kendisine Devlet Sanatçýsý unvanýný vermiþti.

Polislikten gelme bir bestekârdý O… Askerliði sonrasý Polis Enstitüsü’ne giren Avni Anýl, 1955 yýlýnda polislikten ayrýlmýþ ve gazeteciliðe baþlamýþtý. Üç yýl Akþam gazetesinin sanat sayfasýný yönetmiþti. 1955-1967 yýllarý arasýnda Ýstanbul Radyosu’nun haber servisinde çalýþmýþtý. 1967’de ‘Anýl Yayýn Ajansý’ný kurmuþ, Dünya gazetesinin sanat sayfasýný yönetmiþti. ‘Musiki ve Nota’ dergisini çýkarmýþtý. Ýki kýzý bulunan ve hayatýný Ýzmir’de sürdüren Avni Anýl, beynindeki bir rahatsýzlýk nedeniyle iki defa hastanede tedavi görmüþtü.

Türk sanat müziði denince akla gelen ilk isimlerdendi Avni Anýl… Ýlk bestesini 1951 yýlýnda yapan Anýl, 57 yýlda pek çok unutulmaz besteye imza atmýþtý. Müzik eðitimine Üsküdar Halkevi’nde 1943 yýlýnda baþlayan ünlü bestekâr, ilk derslerini Emin Ongan’dan almýþtý. “Musiki Sözlüðü” adlý dört ciltlik eserinde musiki tarihi için önemli hatýralar yayýmlamýþtý. Þarkýlarýndan birçoðu, son elli yýlýn en sevilen þarkýlarý arasýnda sayýlýyordu. Avni Anýl’ýn dillerden düþmeyen, gönül telimizi oynatan ve unutulmayan bestelerinden bazýlarý þunlardýr: “Biraz Kül Biraz Duman, Aðla Gitar, Aþk Bu Deðil Yapma Güzel, Akþamýn Olduðu Yerde Bekle Diyorsun, Gözlerin Bir Aþk Bilmecesi Sorar Gibi, Mihrabým Diyerek Sana Yüz Vurdum, Kaderimde Hep Güzeli Aradým, Öyle Dudak Büküp Hor Gözle Bakma, Dilþâd Olacak Diye Kaç Yýl Avuttu Felek, Bir Peri Masalý Kulaklarýna, Gün Be Gün Yaþanan O Hatýrayý Unutup Bir Yana Atmak Olmaz ki...” Hiç unutulur mu bu þarkýlar?...

Türk müziðinin yaþayan en büyük isimlerinden biri olan bestekâr Avni Anýl, göçüp giderken arkasýnda hoþ bir seda býraktý. O, bestelere bir ömür adayarak, Türk müziðine büyük katkýlarda bulunmuþtu. Türk müziðinin tartýþmasýz duayenlerinden biriydi Avni Anýl… Saðlýðýnda adýna beste yarýþmalarý düzenlenmiþti. Yaþarken kýymeti bilinen ender þahsiyetlerden biriydi. Rast makamýndan hicaz makamýna kadar her makamda beste yapan Anýl, gençlerimize Türk müziðini sevdirmiþti. Anýl’ýn TRT repertuarýnda pek çok eseri vardýr.

Türk sanat musikisine ölümsüz eserler kazandýran Anýl, hicaz makamýndaki “Dil Þad Olacak” adlý bestesiyle tanýnmýþtý. Arkasýndan nihavent makamýndaki “Biraz Kül Biraz Duman” adlý bestesi þöhret basamaklarýný týrmanmasýna zemin hazýrlamýþtý. Onun, beste yapmanýn dýþýnda ülkeyi baþtanbaþa gezme sevdasý vardý. Ülkemizi gezmek için vesile arardý.

Müzikte kaliteye çok önem verirdi Avni Anýl... Onun eserlerinin geniþ kitleler tarafýndan çok sevilmesi ve kalýcý olmasý, sanýrým bestelerini bir kuyumcu titizliðiyle yapmasýndandýr. Kanaatimce, onun býraktýðý boþluk kolay dolmayacak. Avni Anýl dünyadan göç eylese de birbirinden deðerli þarkýlarý gönüllerde yankýlanacak. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.