..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun  
M.Nihat MALKOÇ
Gümüþhane Üniversitesi nihayet kuruldu. Bu üniversite þehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkýnmasýna büyük faydalar saðlayacaktýr. Gümüþhane’de hýzlý bir göç dalgasý görülmektedir. Geçimini bu topraklardan temin edemeyenler bu þehri terk etmektedir. Bu þehre üniversitenin kurulmuþ olmasý göçü önleyecektir. Belki de tersine göç baþlayacaktýr. Yani iþ ve aþ imkâný bulan Gümüþhanelilerin bir kýsmý þehirlerine geri döneceklerdir.


:CAHC:
GÜMÜÞHANE ÜNÝVERSÝTESÝ HAYIRLI OLSUN

M.NÝHAT MALKOÇ

     Gümüþhane Üniversitesi nihayet kuruldu. Bu üniversite þehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkýnmasýna büyük faydalar saðlayacaktýr. Gümüþhane’de hýzlý bir göç dalgasý görülmektedir. Geçimini bu topraklardan temin edemeyenler bu þehri terk etmektedir. Bu þehre üniversitenin kurulmuþ olmasý göçü önleyecektir. Belki de tersine göç baþlayacaktýr. Yani iþ ve aþ imkâný bulan Gümüþhanelilerin bir kýsmý þehirlerine geri döneceklerdir.

     Gümüþhane’ye üniversite kurulmasý önemli ve tarihî bir hamledir. Fakat keþke bu þehre bundan daha evvel üniversite kurulabilseydi. Üniversite þayet daha erken kurulsaydý bugünkü hâli çok daha geliþmiþ olurdu. “Her ile bir üniversite” kurulunca Gümüþhane de il olduðu için bundan faydalandý. Yani Gümüþhane için özel ve ayrýcalýklý bir þey yapýlmadý. Bundan sonra Gümüþhane’ye özel bir önem verildiðini göstermek için mevcut üniversite altyapýsýnýn geliþtirilmesi gerekir. Sadece bir mühendislik fakültesiyle ve meslek yüksekokuluyla üniversite olmaz. Gümüþhane Üniversitesi’nin gerçek anlamda üniversite olabilmesi için kýsa zamanda bu üniversiteye baðlý Eðitim Fakültesi ve Týp Fakültesi kurulmalýdýr. Üniversitelerin can damarý bence bu iki fakültedir. Bunlarý mevcut bünyeye katabilirsek üniversitenin itibarý hýzla artar. Bundan sonra bunun mücadelesi verilmelidir.

Tabela asmakla üniversite olmaz. Üniversiteleri yücelten öðretmen kadrolarýdýr. Gümüþhane’de nicelik ve nitelik olarak yeterli öðretim üyesi kadrosu mevcut deðildir. Þehir küçük olduðu için, sosyal imkânlarý yetersiz olduðu için her öðretim üyesi bu kente gelmeyi tercih etmez. Devlet bu gibi yerlerde görev yapan kiþilerin þartlarýný maddî ve sosyal açýdan iyileþtirmelidir. Bir anlamda buralarda görev yapmak teþvik edilmelidir. Gümüþhaneliler üniversitelerine dört elle sarýlmalýdýr. Devlet yeni kurduðu üniversiteleri geliþtirmelidir.

     Bugün “Gümüþhane Üniversitesi” olarak adlandýrýlan üniversitenin yakýn zamanda þehrin deðerlerine uygun bir isimle taçlandýrýlmasý gerekmektedir. Bununla ilgili deðiþik alternatifler var. Hatta www.gumushane.gen.tr adlý bir internet sitesi üniversitenin adýyla ilgili bir anket baþlatmýþ. Ankette baþta “Gümüþhane Üniversitesi” adý olmak üzere Süleymaniye Üniversitesi, Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi, Aydýn Doðan Üniversitesi, Orhan Yüce Üniversitesi, Halit Zarbun Üniversitesi, Gümüþvadi Üniversitesi, Harþit Üniversitesi, Kuþakkaya Üniversitesi, Zigana Üniversitesi, Doðu Karadeniz Üniversitesi, Gümüþ Kent Üniversitesi, 15 Þubat Üniversitesi, Gümüþhane Maden Üniversitesi adlarý sýralanmýþtýr.

Bu isimlerin hepsinin Gümüþhane için ayrý ayrý anlam ve önemi olsa da bence Gümüþhane’nin en önemli deðerlerinin baþýnda Ahmet Ziyaüddin Gümüþhanevî gelmektedir. Onun içindir ki üniversiteye yakýþan en güzel ad “Gümüþhane Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” olacaktýr. Bundan on yýl evvel bununla ilgili bir de yazý kaleme almýþtým. Ta o zamanlar Gümüþhane Üniversitesi’nin bir an evvel açýlmasý gerektiðini, isim olarak da “Gümüþhane Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” ifadesinin uygun düþeceðini dile getirmiþtim. Söz konusu ankette de “Gümüþhane Üniversitesi” ifadesi en yüksek oyu almýþ, onu “Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” ifadesi takip etmiþ. Demek ki Gümüþhaneliler de bu ismi benimsiyorlar.

     Gümüþhane Üniversitesi için az mücadele verilmedi. Bu þehre üniversite kazandýrmak için þehrin ileri gelenleri, sivil toplum kuruluþlarý canla baþla çalýþtýlar. Fakat yine de “her ile bir üniversite kurma” projesinden evvel Gümüþhane Üniversitesi’nin kurulmasýný saðlayamadýlar. Mühim olan neticedir. Artýk Gümüþhane’nin de bir üniversitesi var. Bu üniversite Gümüþhane Mühendislik Fakültesi, Gümüþhane Ýktisadî ve Ýdarî Bilimler Fakültesi, Gümüþhane Meslek Yüksekokulu, Þiran Meslek Yüksekokulu, Gümüþhane Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kelkit Aydýn Doðan Meslek Yüksekokulu bölümlerinden oluþuyor. Bunlarýn yanýnda ilk planda Ýletiþim Fakültesi de kurulacak. Ýnþallah bu üniversite kýsa zamanda çok büyüyecek. Üniversitenin kurulmasýnda emeði geçenlere þükranlarýmýzý sunuyoruz. Gümüþhane Üniversitesi, Gümüþhane’ye ve Gümüþhanelilere hayýrlý olsun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.