..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Diren Yardýmlý




30 Mayýs 2008
Sydney Pollack  
Diren Yardýmlý
Son filmi, 2005 yýlýnda çektiði Interpreter (Çevirmen) yaþlý ve deneyimli bir yönetmenin elinden çýktýðý belli, sabýrla izlenmesi gereken, hatta birkaç defa izlenmesi gereken güçlü bir filmdi.


:CHCF:
Adý fazla bilinmez belki ama filmlerinden en azýndan birini izlememiþ insan yoktur fazla. Sinema tarihinden Sydney Pollack adýndan büyük bir yönetmen geçti. Arkasýnda da sessiz ve görkemli bir miras býraktý.
   1975 yýlýnda çektiði Three Days of the Condor (Akbabanýn Üç Günü) Amerikan gizli örgütleri ve dýþ politakalarý üzerine çekilmiþ belki de en cesur ve ilginç filmlerden biriydi. CIA'in kendi içindeki çekiþmeleri ve bütün dünyayý parmaklarýnýn ucunda tutmak için baþvurduðu akýl almaz yöntemleri konu alan film, bugün bile, piyasa gizli örgüt filmleriyle dolup taþsa bile, hepsine þu ya da bu þekilde esin kaynaðý olmuþtur. Yönetmenin 1985 yýlýnda çektiði Out of Africa ona en iyi yönetmen ve en iyi yapýmcý Oscar’larýný kazandýrdý. Film bunun dýþýnda da beþ farklý dalda Oscar aldý. Çektiði filmlerin farklý dönemlerde alýnmýþ, toplam 11 Oscar’ý olduðunu da söylemekte yarar var.
   Sydney Pollack Hollywood’da çerez film çekmeyen birkaç yönetmeninden biriydi. Çektiði her filmde moral bir mesaj, toplumsal bir duyarlýlýk ve görsel bir güzellik sunmaya özen gösteriyordu. Birçoðu yoðun kurgularý, nefes kesen tempolarýyla tam birer "giþe baþarýsý" olsa da, hiçbiri tek bir defa izlenecek filmler deðildi. Son filmi, 2005 yýlýnda çektiði ve baþrolünü Nicole Kidman'ýn zarafetle üstlendiði Interpreter (Çevirmen) yaþlý ve deneyimli bir yönetmenin elinden çýktýðý belli, sabýrla izlenmesi gereken, hatta birkaç defa izlenmesi gereken sakin ama güçlü bir filmdi. Tom Cruise’ün adýyla öne çýkan, arkasýnda John Grisham'ýn güçlü romanýnýn bulunduðu bir uyarlama olan The Firm (Þirket) ise özellikle piyano müzikleriyle ve ilginç senaryosuyla daha popüler filmlerindendi. Ayný roman ve ayný film, kýsa bir süre sonra çekilen Þeytanýn Avukatý’na da esin kaynaðý oldu. Ama en ünlü filmi belki de Dustin Hoffman’ýn baþrolünü oynadýðý Tootsie idi.
   Sydney Pollack ayný oyuncalarla çalýþmayý seven bir yönetmendi. Filmlerinin önemli bir kýsmýnda Robert Redford oynadý. Bir anlamda denilebilir ki Redford Pollack’ý yarattý, Pollack da Redford’u. Nicole Kidman, Paul Newmann ve Dustin Hoffman da yönetmenin tercih ettiði oyuncular arasýndaydý. Bütün bu adlarýn ortak özelliði ise Demokrat olmalarýydý.
   Eyes Wide Shut Sydney Pollack’ýn politik olmayan konularda da keskin ve cesur filmlerde yer alabileceðinin bir göstergesiydi. Yönetmenliðini Stanley Kubrick'in yaptýðý, Arthur Schnitzler'in Traumnovelle (Düþ Novellasý) adlý kitabýndan uyarlanan bu ilginç yapým Sydney Pollack'ýn sayýsýz oyunculuk denemelerinden sadece biriydi.
   Ve Sydney Pollack’ýn en romantik filmi... Bunu özellikle vurgulamakta yarar var, çünkü genelde "entelektüel" içerikleri, karmaþýk kurgularý ve kývrak hikayeleriyle ünlenen Pollack filmleri, her zaman belli bir miktar aþk ve romantizmi barýndýrýyordu. Ama hiçbiri doðrudan "romantik" birer film deðildi. The Way We Were, dýþýnda. Bir kez daha Robert Redford’u kameralar karþýsýna koyan yönetmen, bu kez yanýna da Barbara Streisand’ý koydu. Robert Redford da týpký yönetmen gibi "romantik" filmlerde görmeye çok da alýþýk olmadýðýmýz bir addý o zamanlar. Buna karþýn, ikisi birlikte belki de Hollywood’un en büyük aþk klasiklerinden sayýlabilecek bu büyüleyici filmde rol aldýlar ve unutulmaz performanslarýyla yönetmenin adýný bir kez daha ölümsüzleþtirdiler.
   Sydney Pollack’ýn daha az bilinen filmleri arasýnda ilk filmi olan ama bütün dünyada hayranlarý bulunan This Property is Condemned,, tek bir adamla doðayý karþý karþýya getirerek, 3 saatlik bir filmi götürmeyi baþardýðý Jeremiah Johnson ve bir sirk atýný kaçýrmaya çalýþan bir kovboyun hikayesini anlattýðý ve Jane Fonda ve Robert Redford’un baþrollerini paylaþtýðý The Electric Horseman var. Bilindik olsunlar, olmasýnlar, Sydney Pollacak sinemaya hakkettiði saygýyý gösteren, oyunu kurallarýyla oynayan ama sýk sýk da kurallara cesurca meydan okumayý göze alabilen büyük bir yönetmendi. Bugüne kadar hiçbir filmini izlemediyseniz, þimdi izlemenin tam zamaný. Çünkü keyifli birer sinema þöleni olmanýn yanýsýra, yakýn tarihimizde sadece sinemayý deðil, politikayý ve toplumu da etkileyebilen filmlerdi bunlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Amelie

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Momo ve Duman Adamlar
Tolstoy ve Anna Karenina
Bülbülü Öldürmek
Bir Devlet Ýdeolojisi Olarak Kemalizm
"Para Ýçin Yazmak" Gerçekten Duyulduðu Kadar Kötü Mü?
Kemalizm'in Çeliþkileri
Osmanlý'dan Cumhuriyet'e Mimari Geleneðin Çöküþü
Endiþe Edebiyatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Varsa Gördüm [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Olanaksýz [Þiir]
Kimse Kimseyi Görmedi [Þiir]
Karanlýðý Boyamak - GÝRÝÞ [Roman]
Karanlýðý Boyamak - Gizemli Bir Irk [Roman]
Karanlýðý Boyamak - Uðursuz Uðurböceði [Roman]
Karanlýðý Boyamak - Çiðdem'in Tarihi [Roman]
Lusifer'in Lambasý - 6. Bölüm - Gecenin Karanlýðýnda [Roman]
Karanlýðý Boyamak - 'Elveda Mina!' [Roman]


Diren Yardýmlý kimdir?

Geçenlerde kapýma bir satýcý geldi. Sigorta poliçeleri satan gencecik bir tüccar. Yaþamýmý sahiplenecek biri olsun mu diye sordu bana. Yoksa sahipsiz, yerle gök arasýnda baþý boþ bir þekilde oraya buraya sürüklenmesini mi istiyordum. Ýkna edici duyuldu, ben de satmaya karar verdim. Böyle kimseye hayrý yoktu. Ve yaþamým böylece yerle gök arasýnda gezinmekten. . . onun deyiþiyle sürüklemekten bir anda çýkýverdi. Artýk toplumda bir yeri olan birþey olmuþtu.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Howard Fast, Björk, Harper Lee, Betty Smith, John Steinbeck, Ingvar Ambjörnsen, Michael Ende


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2023 | © Diren Yardýmlý, 2023
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.