..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ýsmail Sarýgene




1 Nisan 2008
Gardolabýmda Ütüsüz Kalmýþ Satýrlar  
Ýsmail Sarýgene
Biz ki acýya baðdaþ kurmuþ iki zamandýk, susuþlara meyilli. Birbirine hiçbir zaman kavuþmayacak trenlerin tek suçlusuyduk. Sevdaya itham edilmiþ romanlarýn katili, yüreðinden sýzan kanlarý susuz topraða ifþa edilen iki hükümlüydük..Biz ki hüzne örülüydük..Sonra sýrtlarýmýzý dayadýk birbirimize. Kalabalýklarýn arasýna iki kýrýk bedenle yürümektense; bir kýz çocuðuna renkli balonlar alma suçuyla ölmeyi tercih ettik .. Kavganýn ortasýnda, gölgenin avcuna, karanlýðýn sabahýna bir filiz ekmeye yemin ettik biz..Günahlarýmýza tövbe diye degil, Elif’in dilsiz duvaðýna dua saflýðý katmak için ayný safa durduk. Ayak uçlarýmýza dökülen gözyaþýna biz umut ilave ettik ta ki bu iki beden bir canda vücut bulana kadar...Çünki bizim ekmeðimiz; hayata hüzün miktarý ölüm, ölüme bir dua miktarý hayat katmaktý. Baþardýk sevgili..Baþardýk..Kendi ayaklarýnýn üzerinde durabilen sevdayýz biz..


:BGJF:
" Geceye kurban edilmiþ bir karanlýða gözlerin miktarý bir umut yaktým.
Sonra büyüdüm biraz.
Sorma ne kadar büyüdün diye..
Sen kadar büyüdüm dün gece..
Ve bir türlü bitiremediðim önsözümü tamamlayýp,
Lafzýmdaki tüm alfabeyle söylüyorum;
Seni bir Elif miktarý seviyorum..."


Çýplaktým adým miktarý / seni giyindim bolca..

Seni tanýdýðým zamanlardý acýya tuz basýþlarým. Gömleðimden sýzan kan rengine benziyordu göðümün rengi. Sen yoktun ilkin, kýyýsýzlýðýn eþiðindeydi gözlerim..Yarým yamalak sözlerim, yamalý susmalarým vardý dudaðý kuyulara dayanmýþ..Çýplaktým adým miktarý, üryandým yaralarýndan feragat edip kaldýrýmlarý yatak bilen. Yer edinemedi sözlerim dudaklarýmýn cografyasýnda, ölemedi yüreðim kendi infazýnýn avucunda.Tam vazgeçmiþken umuttan, tam da sözlerimi sýrtýma vurmuþken düþtün düþ’üme..Yalnýzdým kalýbým kadar seni diktim önsözüme. Yarýmdým, seninle tamamladým acýkta kalan yanlarýmý..


Seni tanýdýðýmda gardolabýnda ütüsüz satýrlarýn vardý. Ertelenmiþ, geçiþtirilmiþ ya da zamana ötelenmiþ rüyalarýn vardý..Karanlýða çaldýðýn lakin tutmamýþ bir sabah yaðmuru vardý kirpiklerinde birikmiþ. Kýyýsýzlýk dururken yüzünde, daðlarýn arsýzlýðý vurmuþ sevda rengine..Kaybetmiþliðin rengi siyaha çalarken, koynuna döþenmekteydi ayrýlýk trenlerinin gri sirenleri..Bir yaný üþümekteydi ellerinin, diðer yaný ise idam sehpasýndaki urganý düðümlemekteydi..Seni tanýdýðým zamandý, gölgelerin karanlýða baþkaldýrýþý.


Biz ki acýya baðdaþ kurmuþ iki zamandýk, susuþlara meyilli. Birbirine hiçbir zaman kavuþmayacak trenlerin tek suçlusuyduk. Sevdaya itham edilmiþ romanlarýn katili, yüreðinden sýzan kanlarý susuz topraða ifþa edilen iki hükümlüydük..Biz ki hüzne örülüydük..Sonra sýrtlarýmýzý dayadýk birbirimize. Kalabalýklarýn arasýna iki kýrýk bedenle yürümektense; bir kýz çocuðuna renkli balonlar alma suçuyla ölmeyi tercih ettik .. Kavganýn ortasýnda, gölgenin avcuna, karanlýðýn sabahýna bir filiz ekmeye yemin ettik biz..Günahlarýmýza tövbe diye degil, Elif’in dilsiz duvaðýna dua saflýðý katmak için ayný safa durduk. Ayak uçlarýmýza dökülen gözyaþýna biz umut ilave ettik ta ki bu iki beden bir canda vücut bulana kadar...Çünki bizim ekmeðimiz; hayata hüzün miktarý ölüm, ölüme bir dua miktarý hayat katmaktý. Baþardýk sevgili..Baþardýk..Kendi ayaklarýnýn üzerinde durabilen sevdayýz biz..

" Büyüdük lakin sen hala benim için saçlarý örgülü bir kýz çocuðusun rüzgarýn peþinde koþan "

Küçük bir kýz çocuðu canlanýyor gözlerimde siyah- beyaz fotoðraflarýn þahitliðinde. Çocukluðuna dair tek bir resim olmasa da arþivimde, biliyorum ki o siyah- beyaz sinemasýna hayat rengi katansýn.Bilirim ki, gözlerine sirayet etmiþ renklerden çýkarýrým seni siyah - beyaz tonlardan.Onca çocuðun arasýndan saçlarýndaki rüzgardan tanýrým ben seni. Bilirim ki, örgülü saçlarýna kurulmuþtur dört mevsim. Þimdilerde iki yetiþkiniz zamanýn dudaklarýnda. Sýrtý birbirine deðmemiþ iki sýradaðdýr omuzlarýmýz. Gözlerimizde iki tren garý beslenir, kirpiklerimizde kýsýr topraklar..Hadi imkansýzlýðýn kanamasýn dudaklarýnda..Kanatlan siyah-beyaz fotoðraflardan..Bizi bekliyor Elif diyen cicekler...Vuslat yakýndýr artýk...

Ey hayat rengine bürünmüþ gözlerimin sahibi,

Sýrça bir köþke denk gelmese de düþlerimiz, biz yine de yürüyelim elimizde bir kutu çikolata ile. Gardolabýnda ütülenmeyi beklese de satýrlarýn, eselim bir deli rüzgarýn peþinde..Durma sakýn, sevdamýzla daha nice yetim ceylaný emzireceðiz. Gülüþlerimizle kurulayacaðýmýz o kadar ýslak kirpik var ki sakýn duraksama..Ayakkabýlarým ayaðýmda deðil sevgili diye yorma kendini. Toprak ayakkabýn olmuþken neye gerek ki uzun topuklu ayakkabýlarýn..Koþ hadi..Zaman Elif’in düþ’ü deðil mi..Yaþadýklarýmýz umudun ta kendisi deðil mi ?

Özür dilerim ey yaralarý tuz kokan sevgili,

Güya seni yazacaktým satýrlara. Diz çöktüm lahfzýmdaki dimaða lakin baþaramadým yine..Anlatamadým yine..Anlamadýðýmdan çýkardýðým, hiçbir sözcüðe emanet edemem seni. Seni ancak ben yaþarken yazabilirim dudaklarýma. Yüreðinin büyüklüðüne tekâbül eden anlam ancak benim nefesimde saklý...En iyisi Elif miktarý susmak. Bilirsin ki bir Elif miktarý susmak; sözcüklerin yetmediði yerden hayatý yaþabilmektir Týpký senle ben gibi..Þimdi ben sustum..Seni bana Elif anlatsýn...

................
Yeþeren düþlere,
Dudak kenarlarý Nisan sevinciyle dolan Elif niyetine..
Sustum...
Sustuðum kadar sevilesin diye..

..............

Ey gözlerinde hayat bulduðum..
Verdiðin hayat miktarý gülümsüyorum

Ey yüreðindeki umutlara tutunduðum...
Adýn miktarý büyütüyorum seni...

Ey sevginle Elif’i soluduðum..
Aldýðým nefes miktarý yaþýyorum seni..

Ey adýna sustuðum, canýna can diye susadýðým..
Bir "Elif " miktarýnca seviyorum seni ..

Beni en iyi sen anlarsýn yine de hatýrlatayým;
Sustum..
Baþýmý eðdim sana..
Sað elimi sol göðsüme götürdüm...
Seni sevdiðim için..
Senin tarafýndan sevildiðim için..
Koca bir "eyvallah"....

" 8 Nisan’a verebileceðim en büyük hediyem; yüreðimdir.
Kabul eyle..."

01 Nisan 2008 20.45

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler!
Gönderen: Hilal ÖZGÜL / /Türkiye
3 Mayýs 2008
Hocam kaleminize,yüreðinize,kelimelerinize saðlýk.Allah'ým yazma imkanýnýzý elinizden almasýn. Nefessiz okumak bu olsa gerek...

:: cok guzel
Gönderen: nuray su / vilnus/Litvanya
5 Nisan 2008
cok guzel gercekten begenerek okudugum nadýr yazarlardan býrýsýnýz yazýlarýnýz cok guzel basarýlarýnýzýn devamýný dýlýyorum

:: HARÝKAYDI
Gönderen: özge serra / Tekirdað/Türkiye
3 Nisan 2008
Yeþeren düþlere, Dudak kenarlarý Nisan sevinciyle dolan Elif niyetine.. Sustum... Sustuðum kadar sevilesin diye.. ........................... YÜREÐÝNE SAÐLIK YÜREÐÝ YANÝ AÞK ÞÝÝR KOKULU ÝNSAN YÜREÐÝNE SAÐLIK JA

:: en güzele nisan ayý...
Gönderen: fatmanur özpýnar / Konya/Türk ve Caicos Adalarý
3 Nisan 2008
Nisan ayýnda nederdir bilmem ama içimde ayrý bir çoþkusu vardýr. Bu yazýnýzda onlardan birisi desem..tek kelimeyle müthiþti.Ya nedenebilirki bu kadar kelimeleri süsleyen, anlam kazandýran bi yazara...

:: Çok Beðendim...
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
2 Nisan 2008
Tekrar tekrar büyük bir keyifle okudum satýrlarýnýzý. Yüreðinize, kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bedelini "" Yüreðimle "" Ödediðim En Masum Günahýndým
Gözümü Kapadým / Yakala Beni Ey Aþk!
Özlediðim Kadar Sensin / Sevdiðim Kadar Bensin
Ayyuka Çýkmýþken Kekemeliðim / Bir Býçak Yürür Sol Yanýma
Gözlerinin Kýyýlarýnda Büyümek Öylece
Her Gülüþün Dua Olur Yalnýzlýðýma
Bir Dua Asýlý Kaldý Dudaklarýmýn Ýki Yakasýnda
Sen Geldin / Bildiðim Herþeyi Unuttum
Ben Sana Mecburum Sen Ýmkansýzlýða!
Nüshasý Yok Hiçliðimin* / Aslým Sadece Sana Ait

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Demlenmiþ Yalnýzlýðýný Yudumluyorum
Kendime Virgülsüz Sitemler
Umudum Oldu Gözlerin
Hasretinle Öptüm Yokluðunu
Yokluðunun Yoksuluyum / Düþmesin Mavi Bilyelerim
Umut Ektim Karanlýklarýna
Küçüðüm
Gidiyorum
Ýmkansýzlýðýnýza Þerh Düþüyorum
Yaðmurlarý Giyindik Üzerimize

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðunu Öptüm [Þiir]
Hasretinle Yaþýyorum [Þiir]
Kýyamam Sana [Þiir]
Severken Unutmayý Öðrenemedim [Þiir]
Ýmkansýzlýðýný Sevdim [Þiir]
Nerden Bileceksin ki [Þiir]
Güllerim Yansýn Avuçlarýnda [Þiir]
Gözlerine Sakladým Cenneti [Þiir]
Hiç Yaðmur Üþür Mü Anne? [Þiir]
Unutmak Ölmekti [Þiir]


Ýsmail Sarýgene kimdir?

Bir anahtar deliðinin ardýna gizlenmiþ Cenneti, gözlerinin ovalarýna seren kelimelerimi arayacaksýn yorgun kaðýtlarýn suskun nefeslerinde. Bulutsuz düþlerin , yýldýzsýz gecelerin ardýnda takýlýp rüzgarlarý avuçlarýnda çýplak denizleri senin gözlerin için yaktýðým satýrlarýmý özleyeceksin. En çok yüreðine dokunduðum " yüreðimi " özleyeceksin. Yüreðini yýldýzlara yaslayýp özlemi demleyeceksin gecenin karanlýk çaydanlýklarýnda. . Hasretim büyüyecek damarlarýnda, duvarlar dilini yutmuþcasýna suskunluðun maskesini giyinecek. Beni arayacaksýn bensiz cümlelerin sen kokan satýrlarýnda. Bir sigara daha yakacaksýn dumanýný daðlarýn yüksek yamaçlarýna yolladýðýn. Kesmeyecek bir daha. Küllüklerde öldürdügün sigara izmaritlerinle sönmeyecek hasretim. . Seni þimdiden özlediðim gibi sende " beni " özleyeceksin. . Her dokunuþumda saçlarýna gelincikleri seren ellerimin kücüklügünü arayacaksýn avuç içlerinde. Temmuz gecesi sebebsizce üþtüðünde titreyen tenine gözlerimi sermemi dileyeceksin. Hasreti kanatýp özleyeceksin. . Belki de en çok parmak uçlarýnýn üþümüþlüðüne gözyaþlarýmý ateþlere rehin verdiðim gözbebeklerimi özleyeceksin.

Etkilendiði Yazarlar:
Acýlarýmýn arasýnda kalmýþ yetim düþlerim beni anlatmaya yetiyor


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail Sarýgene, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.