..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > M.Nihat MALKOÇ




27 Ocak 2008
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…  
M.Nihat MALKOÇ
Önümde bir gazete duruyor… Üzerinde de “Gümüþhane’nin sevilen simalarýndan emekli öðretmen, fotoðraf sanatçýsý Güneri Kadirbeyoðlu hayatýný kaybetti.” haberi… Ýnsan tanýdýðý bir kiþinin bu son haberiyle mahzunlaþýyor bir an… Hayatýn yoðunluðunda belki çoktandýr hatýrýmýza getirmeyiz dostlarýmýzý… Fakat bu hüzünlü manþet bize onu hatýrlatýyor. Acý bir hatýrlayýþ bu… Bu son hatýrlayýþ oluyor. Üzücü olan da bu zaten… Acýyla ve kederle son hatýrlayýþ… Gözlerimin önünde asýlý kalýyor gülen simasý… Gördüðümüz son görüntü gitmiyor göz önünden. Zira son kare kalýyor zihinlerde. Öylece resmediliyor belleklere…


:BBFF:
M.NÝHAT MALKOÇ

Önümde bir gazete duruyor… Üzerinde de “Gümüþhane’nin sevilen simalarýndan emekli öðretmen, fotoðraf sanatçýsý Güneri Kadirbeyoðlu hayatýný kaybetti.” haberi… Ýnsan tanýdýðý bir kiþinin bu son haberiyle mahzunlaþýyor bir an… Hayatýn yoðunluðunda belki çoktandýr hatýrýmýza getirmeyiz dostlarýmýzý… Fakat bu hüzünlü manþet bize onu hatýrlatýyor. Acý bir hatýrlayýþ bu… Bu son hatýrlayýþ oluyor. Üzücü olan da bu zaten… Acýyla ve kederle son hatýrlayýþ… Gözlerimin önünde asýlý kalýyor gülen simasý… Gördüðümüz son görüntü gitmiyor göz önünden. Zira son kare kalýyor zihinlerde. Öylece resmediliyor belleklere…

Beklenmedik bir zamanda aramýzdan ayrýlan Güneri Kadirbeyoðlu, Gümüþhane’nin yetiþtirdiði ‘beyefendi’ mizaçlý insanlardan biriydi. O, bir Gümüþhane âþýðýydý. Ýçinde doðduðu topraklara aþk derecesinde baðlýydý. Kadirbeyoðlu, adý Gümüþhane’yle özdeþleþmiþ deðerlerden birisiydi. Gümüþhane ona sevginin en üst basamaðý olan aþký çaðrýþtýrýrdý. Eðitimci ve fotoðraf sanatçýsý olan Güneri Aðabey, dürüstlük ve hoþgörüde emsalsiz bir insandý. Þahsiyetiyle Gümüþhane’nin yerel kimliðini ve insanî yapýsýný yansýtýyordu. Akif Timurhan(Zevrakî)’ýn ardýndan bu þehre düþen büyük bir acýdýr onun aramýzdan ayrýlýþý. Gümüþhane her geçen gün deðerlerini kaybediyor, abide þahsiyetler ebediyete göçüyor. Fakat endiþe etmeye gerek yok, onlarýn yerinde yeni deðerler filizleniyor.

     Güneri Bey nice güzel iþler yapacakken, genç sayýlabilecek bir yaþta ayrýldý aramýzdan. Zira O, 65 yaþýnda olmasýna raðmen hayat doluydu. Zamanýn içini güzelliklerle doldurma heyecaný ve telaþý içerisindeydi. Fotoðrafçýlýk onun için bir tutkuydu. O, yazýyla kolay kolay anlatýlamayacak pek çok þeyi fotoðraflarýn diliyle sözsüz anlatmýþtýr. Deneme yanýlma yoluyla fotoðrafçýlýðýn püf noktalarýný öðrenmiþtir. Fakat bu iþten para kazanmayý düþünmemiþtir. Onun fotoðraflarý çok kere kendisinden izin alma nezaketi gösterilmeden kullanýlmýþtýr. Kendisi çok zengin bir fotoðraf albümüne sahipti. Gümüþhane tarihini yazacaklarýn bu zengin fotoðraf albümünü görmeleri bir mecburiyettir.

Fotoðrafçýlýk onun en keyifli uðraþýydý. Bu iþte maharetliydi. Bununla ilgili olarak Turan Tuðlu Aðabey’in bir yazýsýndan alýntý yapmak istiyorum. Buna merhum Güneri Bey’le Turan Bey arasýnda geçen bir diyalog olarak da bakabilirsiniz: “Bir gün cep telefonum çaldý, açtým Güneri Kadirbeyoðlu, ‘Aðabey’ dedi, fotoðraf makineni al ve Kuþakkaya tepesinin bir fotoðrafýný çek. Ne var ki, dedim… ‘Kuþakkaya tepesini bir bulut çepeçevre sarmýþ, çok güzel bir görüntü oluþmuþ, o güzelliði kaçýrmayalým.’ Sen niye çekmiyorsun, diye sordum. ‘Aðabey, ben hastanedeyim, yatýyorum, pencerem Kuþakkaya’ya bakýyor’ dedi.”

Hatýralar ve doyumsuz güzellikler mazinin sisleri arasýnda kaldý artýk. Þimdi Güneri Kadirbeyoðlu’nu ifade eden mütevazý bir parantez var gözlerimizin önünde. 1943 yýlýnda Gümüþhane’de açýlan bu parantez, 2008 yýlý kýþýnýn iliklere iþleyen soðuðunda Trabzon’da bir hastanede sessizce kapandý.(1943–2008)… Bu paranteze dolu dolu 65 yýl sýðdýrdý Kadirbeyoðlu. Bu 65 seneye de nice güzel þeyler doldurdu. 1965’te öðretmenliðe baþlayýþ, Bayburt’ta geçen görev yýllarý…1970’li yýllarda Gümüþhane Eðitim Araçlarý Baþkanlýðý’ndaki çalýþma hayatý… Yýllarca görev yaptýðý kurumun baþkaný olarak emekliye ayrýlýþ… Yani 1994’te gelen gecikmiþ emeklilik… Baþarýlý hizmetlerle geçen otuz yýl…

Eðitimi insan olmanýn ve insan kalmanýn gereði sayan bir anlayýþla köy köy dolaþýp eðitim camiasýný bilgilendirme gayretleri… Ortaokul yýllarýnda baþlayan fotoðraf merakýný profesyonelliðe taþýma… Türkiye genelinde pek çok gazete ve dergide birbirinden güzel ve özel fotoðraflara atýlan imzalar… Son olarak da Gümüþhaneliler ve Gümüþhane’yi Sevenler Hizmet Vakfýnýn Genel Sekreterliði’ndeki samimi ve karþýlýksýz gayretler… Gümüþhane’nin gözü, kulaðý ve dili olan Kuþakkaya gazetesinde gönüllü çalýþmalar… Ve Gümüþhane’nin en büyük camii olan Kemaliye Camii’nde kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan sevenlerin dualarý ve gözyaþlarý arasýnda Emirler Mezarlýðýnda son bulan þerefli, parlak ve sade bir hayat…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.