..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mehmet Sinan Gür




17 Haziran 2002
Hiçbir Þey Deðiþmez, Her Þey Deðiþir  
Mehmet Sinan Gür
Felsefede birbiriyle çatýþan iki temel görüþ.


:DJII:
Dünyada temel olarak iki felsefe vardýr. Biri “hiçbir þey deðiþmez”; diðeri “her þey deðiþir” þeklinde özetlenebilir. Bu iki sözü hemen her yere uygulamak mümkündür. Din konusuna uygulayalým. Hiçbir þey deðiþmez sözü, Adem’le Havva’dan geliþimize, her þey deðiþir sözü, evrim kuramýna karþýlýk gelir.

Gök yüzü ve yýldýzlarýn yerlerini gösteren haritalar binlerce yýldýr yapýlmakta. Binlerce yýl önce yaþamýþ insanlarýn bir geçmiþi olmadýðý için yaptýklarý haritalarý önceden yapýlmýþ haritalarla karþýlaþtýrma olanaklarý yoktu. Yýldýzlarýn birbirlerine göre yerlerinin hiç deðiþmediðini kabul ediyorlardý. Ancak yapýlan haritalar sonra gelen kuþaklara kaldýktan sonra bunun böyle olmadýðý anlaþýldý. Kuyruklu yýldýzlar ve gezegenleri ayrý tutuyorum. M.Ö. 2. yüzyýlda Hipparcus isimli bir kiþi bir yýldýz haritasý ya da katalogu yaptý. Bu kiþinin yaptýðý harita günümüz haritalarý ile karþýlaþtýrýldýðýnda iki temel farklýlýk göründü. Haritada olan ve bugün olmayan yýldýzlar, harita da olmayan fakat zaman içinde varlýklarý rapor edilen yýldýzlar, ve takýmyýldýzlarda birbirlerine göre yerleri tespit edilmiþ yýldýzlarýn faklý konumlarda olmalarý. Çünkü aradan geçen 2000 yýlda bazý yýldýzlar sönmüþ, zaman zaman yýldýz patlamasý ile geçici olarak bir yýldýzlar oluþmuþ (daha doðrusu dünyadan öyle görünmüþ), ve yýldýzlarýn yerleri deðiþmiþtir. Þimdi bizim için pek normal görünen bu durum, hiçbir þey deðiþmez felsefesine sýký sýký yapýþmýþ kiþiler için korkunç bir durumdu. Deðiþimin farkýna varan ve söyleme cesaretini gösteren ilk batýlý gözlemci Ýsveçli Tycho Brake (1546- 1601) oldu. Cesaretini gösteren diyorum, çünkü o sýralar Engizisyon mahkemeleri dünya güneþin çevresinde dönüyor diyenleri kazýða oturtup yakýyordu.

Ýki temel felsefeden söz ettim. Her þey deðiþir. Hiçbir þey deðiþmez. Ýnsanlar isteseler de istemeseler de her þey deðiþir. Ölenlerin yerine yeni insanlar gelirler. Gözünü deðiþimin bir yerinde açan kiþi o an geliþen süreci görür ve onun deðiþmez, mutlak gerçek olduðuna karar verebilir. Yani bir kiþinin geçmiþ çaðlara göre çok ileri olan bir þeyi kabul edip uygulamasý onun deðiþime açýk olduðunu göstermez. Zaman içinde, þartlarýn deðiþmesiyle kiþi deðiþime ayak uydurabilirse, o zaman o kiþinin deðiþime açýk olduðu anlaþýlýr. Basit bir örnek vereyim. Ben küçükken 78 devirli taþ plaklar ve onlarý çalan pikaplar vardý. Sonra 45 devirli plaklar ve onlarý çalan pikaplar çýktý. Sonra 33 devirli plaklar ve onlarý çalan pikaplar. Sonra CDler çýktý. Deðiþime ayak uydurmak, ayný zamanda deðiþen teknoloji ile gelen yeni olanaklardan yararlanmak gerekir. Deðiþime ayak uyduramama çeþitlemeleri: Hala taþ plakta ýsrar etmek, 33 devirli plaklara geçip orada kalmak. Taþ plaklarý CD çalarlarda, CDleri taþ plak çalan pikaplarda çalmaya çalýþmak.

Deðiþim her olay için farklý zaman dilimleri içinde oluþur. Deðiþimi gözleyebilmek için bunlarýn kimine insanýn ömrü yeter, kimine yetmez. Yýldýzlarýn deðiþtiðini anlamak için binlerce yýlýn geçmesi gerekmiþtir. Ama tarihin deðiþimine ayný insan tanýk olabilir. Ýki Almanya’nýn birleþmesi, Sovyetler birliðinin daðýlmasý, benim dünyada yaþadýðým sýrada oldu. 1877’de 10 yaþýnda olan bir insan II. Abdülhamit’in istibdat dönemini de, savaþlarda ölmeyip yaþadýysa 1923’te Cumhuriyetin ilanýný da gördü. Üç yýl önce ölenler, Türkiye’nin futbolda dünya kupasýna katýldýðýný ve üçüncü olduðunu göremediler.

Slide Rule (Kayar cetvel) nedir bilir misiniz? Hesap makineleri çýkmadan önce 4 iþlem ve daha birçok iþ yapmaya yarayan bir alet. Ben üniversitede iken hesap makineleri yaygýn olarak kullanýlmaya baþlamýþtý. Ama öðretmenimiz bize zorla slide rule kullanmayý öðretmeye kalktý. Onu kullanmayý öðrenmenin ne kadar iyi bir þey olduðunu savundu. Þimdi onun ne olduðunu bilen çok az kiþi var ve yokluðunun sýkýntýsýný çekmiyoruz.

Osmanlý zamanýnda kullanýlan Türkçe gömülüp gitmiþtir. Fakat bazý insanlar hala marifetmiþ gibi kutlamak kelimesi yerine özellikle tebrik etmek kelimesini kullanýrlar. Bunun gibi daha birçok kelime vardýr. Yeni doðanlar, gençler Türk ordusunun devrimciliðinden söz edilince insanýn yüzüne garip garip bakarlar. Son örneklerden anlaþýldýðý gibi deðiþim her zaman ileriye doðru olmaz. Deðiþim düzgün doðrusal bir hareket deðildir. Eðriler, spiraller çizerek yürür.

Bu iki felsefeyi anlayýnca bazý insanlarýn neden dediklerinin doðruluðunda bu kadar ýsrarcý olduklarýný anlamak kolaylaþýr. Çünkü gözlerini açýp dünyayý gördükleri zaman onu öðrenmiþlerdir. Bazý þeylerin deðiþmesini istediðiniz halde deðiþmiyorsa üzülmeyin. Siz görmeseniz de iyi veya kötü, bir kuþak sonra deðiþecektir.

Kaynakça: Patlayan Güneþler, Isaac Asimov, Ýnkýlap Yayýnlarý

17.Haziran.2002

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: deðerlendirme
Gönderen: sezai / Ankara
3 Ekim 2002
Sinan bey öncelikle böyle bir felsefi konuyu seçtiðiniz ve açýklamaya çalýþtýðýnýz için sizi kutlarým.Ancak bildiðiniz gibi felsefe herkesin anlayacaðý bir þey deðil yazýlarýnýzda özellikle böyle konularda biraz duyarlý olsanýz çok sevinirim.A.Ü D.T.C.F öðrencisi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Zaman Çizgisi
Homojen Toplum
01 12 Küreselleþme
Anti Küresel bir mektup, yanýt, öykü, þiir

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine
Nuh Tufaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.