..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Mehmet Sinan Gür




23 Mayýs 2002
Türkiye’nin Avrupa Birliðine Girme Umutlarý  
Mehmet Sinan Gür
AB'ye girebilir miyiz, giremez miyiz diye çok düþünmeye gerek yok. Veriler ne olacaðýný gösteriyor. Yeter ki at gözlüklerini çýkarýp görebilelim.


:BHBA:
Türkiye kötü bir durumda. Bütün umudunu AB’ne girmeye baðlamýþ. Böyle düþünmekte haksýz de sayýlmaz; ancak acaba AB bizi bünyesine kabul eder mi? Düþünmemiz, bakmamýz gereken noktalar var.

Kiþi baþýna yýllýk gelir
Türkiye’nin kiþi baþýna düþen yýllýk geliri gerçekten de kiþi baþýna 2140 dolara düþtü. Aylýk 200 dolar bile deðil. Bu da yüksek göstermek için kim bilir ne dolambaçlý yolardan geçilerek hesaplanmýþtýr. Türk lirasýna çevirirsek 260 milyon lira eder. Bu paranýn da çok büyük bir kýsmýný büyük þirketler ve birkaç aile kazanýyor. Yani ülkemiz insanlarýnýn çoðunluðu fakirlik sýnýrý altýnda yaþýyor.
AB ülkelerinde kiþi baþýna yýllýk gelir 20000 dolar civarýnda. Bizim 8-9 katýmýz kadar para kazanýyorlar. Baþka hiçbir veriyi düþünmeden yalnýz bu iki rakama bakarak Türkiye’nin bu þartlarda AB’ye girmesinin hayal olduðunu söylemek garip kaçmaz. Çünkü Türkiye bu haliyle AB’ye girebilirse onlarýn cebinden yüklü bir para çekecek demektir. Hangi enayi buna razý olur?

Ekonomik çýkarlar
Türkiye AB ile gümrük birliðine girmekle pazarlarýný zaten açmýþ durumdadýr. Bu durumda Türkiye’nin birliðe girmesinde onlar açýsýndan fazladan bir yarar yoktur. Zaten istediklerini þimdi almaktalar. Bu durumda Türkiye bir ortak deðil, saðýlmasý gereken bir inek konumundadýr. Türkiye’nin AB gözünde bir Afrika ülkesinden farký yoktur. Hatta gümrük birliðine girdiðimiz için daha da kötüdür.

Sosyal farklýlýklar
Türkiye çoðunluðu Müslüman olan bir ülkedir. Ýçinde aþýrý dinci unsurlar barýndýrmakta, Türk hükümeti bile onlarla tam olarak baþa çýkamamaktadýr. Bazý uzantýlarý devlet içine girmiþtir. Halk arasýnda da çok sayýda destekçileri vardýr. Ayrýca aþýrý milliyetçiler de devlet kademelerinde yer edinmiþlerdir ve onlarýn da geniþ kitle tabaný vardýr. Bu iki unsur, yalnýz AB’yi deðil, ülke içindeki birçok insan grubunu kendileri için tehlike olarak görmektedirler. AB de bunun böyle olduðunun farkýndadýr. Doðal olarak kendisini korumak ister.

Türkiye’deki karýþýklýklar
Bilindiði gibi uzun bir süredir güneydoðu illerinde Kürtlerle sorun yaþanmaktadýr. Bu sorunlarda ve Ermenilerle olan sorunlarda AB üyelerinin çoðunluðu, neredeyse hepsi Türkiye’nin deðil karþý taraflarýn yanýnda yer almýþlardýr. Gerçeði görmek gerekirse Türkiye’nin bölünmesi için gizli veya açýk ellerinden geleni yapmaktadýrlar. Çünkü þimdikinden küçük bir Türkiye daha az korkulan hatta korkulmayan bir ülke olur.

Tarihsel çeliþkiler
Türkiye ile AB ülkeleri arasýnda henüz çözüme ulaþmamýþ çýkar çatýþmalarý vardýr. Örneðin Kýbrýs, Ege Denizinde 6 mil, 12 mil sorunu ve Lozan Antlaþmasý. Lozan antlaþmasýnda taraf olan ülkelerin hemen hepsi þu anda AB içindedir. Bu antlaþmayý içlerine sindirememektedirler. Bu ülkeler Türkiye’ye dostça bir tavýr içinde deðillerdir. Türkiye’nin zayýf bir anýnda ve ilk fýrsatta Osmanlý Devletinin yýkýlmasýna neden olan Sevr antlaþmasýný yeniden ortaya çýkarmak niyetindedirler. Gözlenen her davranýþlarý bunu gösteriyor. Daha da kötüsü Türkiye’ye zaman zaman dostmuþ gibi yaklaþmakta, yöneticiler de gösterilen güler yüze kanmaktadýrlar. Ýki taraf da yüzyýllardýr süren ayný tavýrlarý þimdi de göstermektedirler.

Her þeye raðmen Türkiye’nin geleceði AB olabilir. Ancak yapmasý gereken þeyler var. Yukarýda saydýðým bütün sorunlarý eksiksiz aþmalýdýr. Bu sorunlar aþýlmadýkça Türkiye’yi AB ülkesi olarak görmek hayalden öteye gidemez, aksine bunu hayallemek bize yarar yerine zarar getirir.

Kýsa cümlelerle çözümler:
-     AB ile birleþmeden önce Türkiye kiþi baþýna düþen gelirini onlarýn düzeyine çýkarmalýdýr.
-     Birlik eþit þartlarda oluþmalýdýr. Þartlar eþit deðilse birlik mümkün olamaz. O yüzden gümrük birliðinden çýkýlmalýdýr.
-     Türkiye içindeki karýþýklýklarý önlemek üzere etnik ve dini kimlikler geri çekilmelidir. Yalnýzca yurtsever ve yurttaþ olma kimliði kalmalýdýr.
-     Bu þartlar yerine getirilirse Türkiye güçlü olur. Türkiye’nin güçlü olmasý, Sevr antlaþmasýnýn gündeme gelmesini olanaksýz kýlar.

Çok zor bir duruma girdik. Ne yazýk ki kabahatin büyük çoðunluðu AB ve ABD’de deðil, bizi yönetenlerde. Türkiye bu durumdan kurtulacaksa bunu baþaracak, saðlayacak olanlar ekonomistlerden önce yurtseverler olacaktýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Zeynep'e yanýt
Gönderen: M. Sinan Gür / Kadýköy/Ýstanbul
20 Ocak 2003
Sayýn Zeynep Tok, (Sanýrým isminizi doðru yazdým) Önce, mesajýnýz için teþekkür ederim. Benim asýl mesleðim mimarlýktýr. Avrupa Birliði konusunda bildiklerim gözlemlerime ve dinlediklerime dayanýyor. Bende uyanan kaný yazýda yazdýðým gibidir. Bu yazýyý yazdýktan sonra geliþen olaylar, kanýmýn doðru olduðunu gösteriyor. Bir brifing sýrasýnda brifingi veren generale AB ne yapmak istiyor diye sorduðumda bana yanýtý: “AB bir ev ise, biz küçük bir kýz çocuðu gibi kapýyý çaldýk, içeriden þiþman bir alman kadýn çýktý. Bize bakýp, ‘tamam, içeri giremezsin, ama bir yere de ayrýlma.’ dedi.” Gümrük Birliðinden çýkma konusu ise biraz daha karmaþýk. Baþka bir kiþiden öðrendiðime göre bu birlik 50li yýllardan beri imzalanan antlaþmalarýn bir sonucu. O yüzden o kiþinin dediðine göre çýkmak istemek yeterli olmuyor. Ancak Ýspanya’nýn AB’ye katýldýktan yýllar sonra gümrük birliðine gitmesi, gerçekte bu olayýn olmasýnýn gerekmediðini gösteriyor. Bizi gümrük birliðine sokan Tansu Çiller Türkiye’yi yüzmeyi öðrenmek için havuza býrakýlan çocuða benzetmiþti (Ya yüzer, ya yüzer). Ama geçen zaman boðulmakta olduðumuzu gösteriyor. Selamlar M. Sinan Gür

:: ???
Gönderen: zeynep / eskiþehir
19 Ocak 2003
ben türkiye ve ab iliþkileri üzerine oldukça ilgilenen üniversite öðrencisiyim ve bunun üzerine de ders almaktayým ... bu yazdýklarýnýzýn çoðunu hepimiz biliyoruz..önemli olan sonuç yani þimdiye kadar bunlarýn gerçekleþmesi ne yaptýk yada naptýnýz? türkiye gümrük birliðinden nasýl çýkabilir?ve çýkabildiði takdirde bu ülke ekonomisini nasýl etkiler? bu yazýnýn sonucunda insanýnkafasýnda gerçekten soru iþartetleri kalýyor.. biraz daha ayrýntý olur ve sorularýma cevap alabilirsem sevinirim..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
01 13 Sivil Toplum Örgütleri Nasýl Güçlenir?
Çanakkale Kara Savaþlarýnda Taktik Kararlar
01 10 Anti Küreselleþme
01 14 Teröre ve Savaþa Hayýr!
01 11 Bizim Kýzýlderililerimiz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.