..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Natüralist Roman > Aydýn akdeniz




29 Temmuz 2007
Ýþgüzar Tefecinin Marifetleri (1)  
Aydýn akdeniz
Akýllý bir tefecinin insanlarýn güvenini kazanarak onlarý amaçlarý için kullanmak istemesi ironik bir anlatýmla ele alýnýyor.


:BFHD:
Giyimine çok özen gösterir, dýþ görünüþün hayatta pek çok þeyden daha önemli olduðuna inanýrdý. Yalnýz, kýlýk ve kýyafetinde abartýya kaçmaz ortamýn gerektirdiði þey ne ise buna uyum saðlamayý da bilirdi. Tabiî ki bir nebze diðerlerine göre daha dikkat çekici olurdu giydikleri. Belli baþlý markalarý kullanýr, modayý yakýndan takip ederdi. Pijamalarý dahi hep ütülü ve göz okþayýcý yumuþaklýktaki çizgilere sahipti. Kullandýðý parfüm, türünün en kaliteli markalarýndan olup etkisi bulunduðu ortamlarda defalarca test edildikten sonra seçilen bir üründü. Nedense bu markayý benimsemiþ, kiþiliðinin dýþa vuran ayrýlmaz bir parçasý olarak özdeþleþmiþti onunla. Giyim ve kuþamda dengeleri gözetiyor olsa da parfümeri söz konusu olduðunda zaaflarýný gizleyemez, çocuksu bir saflýkla aklýndan geçenleri ulu orta dökerdi ortaya. Bu özelliðinin çevresindekilerce beðeniyle karþýlandýðýný fark ettiði gün bu durumu ilgi odaðý haline gelmek istediði zamanlarda kullanmaya karar verdi. Nitekim giriþimlerinde baþarýlý da oldu. Güzel bir kokunun sihirli etkisine kapýlmayacak kiþi yoktur diye düþünüyordu. Gardýrobunda ayný markanýn yýllar öncesinden kalan cicili bicili þiþeleri birikmiþ, yenilerini koyacak yer kalmayýnca o’da gidip sýrf þiþeleri saklamak üzere küçük bir komodin almýþtý. Ürünün piyasaya düþen serisinden her defasýnda üç tane alýr. Bunlardan birini kullanýr, birini saklar ve diðerini de ne olur ne olmaz diye yedeklerdi. Kýsa zaman içinde güzel bir koleksiyona sahip olmuþtu. Þiþelerin tozunu bile kendisi alýr, kimsenin bunlara dokunmasýna izin vermezdi. Öyle ki, bir defasýnda eve gelen temizlikçi kadýn þiþelerin bulunduðu odanýn temizliðini yaptý diye iþinden olmuþ, zavallý kusurunun ne olduðunu dahi öðrenememiþti. Parfümeriye olan düþkünlüðü zaman içinde iþte böyle güçlü bir tutkuya dönüþmüþtü. Gözü gibi koruduðu bu koleksiyonu çok özel anlarda çok özel dostlarýna gösterirdi. Tabiî ki misafirleriyle dolabý arasýna kendisini siper ederek, aralarýndan seçtiði birkaç þiþeyi uzaktan görmelerine izin vererek olurdu bu kaçamak anlarý!
Dýþ görünümün tek baþýna yeterli bir nitelik olmadýðýnýn farkýndaydý bizimkisi. Görünüþün karþý tarafta uyandýrdýðý etkinin sürdürülebilmesi için tavýr ve davranýþlarýn da bu etkiyi dengelemesi gerektiðine inanýyordu. Bu denge öyle bir kurulmalýydý ki fiziki görünümle þekillenen imaj, davranýþlarla kazanýlan imaj ile örtüþmeli ve ortaya çýkan görüntü tamamen doðal olup aralarýnda herhangi bir tezat bulunmamalýydý. Örneðin kýlýk ve kýyafette aðýrbaþlý bir insan izlenimi vermek isteyen biri, hal ve davranýþlarýyla da bu imajý destekleyebilmeliydi. Aksi durumda amacýna ulaþamayacaðý gibi baþkalarýnca alay konusu olmaktan kurtaramazdý kendisini. Ya da ortamýn gereðine uygun davranamamak ta ayný sonucu verir diye düþünüyordu. Bunun için yakýndan tanýmadýðý insanlar arasýna katýlacaðý zaman eðer yeterli zaman bulabilirse önce onlar hakkýnda bilgi sahibi olmaya çalýþýr. Bu fýrsatý bulamamýþsa bir süre aralarýnda sessizce kalýr, bu insanlarýn genel eðilimlerini anlamaya çalýþýr ve sonra harekete geçerek gösterirdi kendisini.
Ýnsanlar arasýnda bulunduðu sürece onlar arasýnda ayýrým yapmaz, birini diðerine tercih ettiðine dair en ufak bir açýk bile vermezdi. Ýnsanlarýn kendisi hakkýnda olumlu bir izlenime sahip olmalarýna son derece dikkat eder, her taþýn yerinde aðýr olduðu inancýyla insanlara gereken saygýyý göstermekte kusur etmezdi….










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçük Dedektifler Tavþan Adasý`nda (Iý)
Küçük Dedektifler Tavþan Adasý'nda
Politik Ýllüzyon ve Babil"in Ýskambil Kuleleri
Politik Ýllizyon ve Babil'in Ýskambil Kuleleri
Ýþgüzar Tefecinin Marifetleri (2)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.