..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Aný > CEM AKKILIÇ




11 Temmuz 2007
Yes 10 Yaþýnda  
CEM AKKILIÇ

:CBCJ:


YES 10 Yaþýnda

Evet tamýtamýna 10 yýl oldu Yes kitabým çýkalý.Türkiyede bir ilkti ve ne yazýk ki ilk ve son olarak kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.Kitabý hazýrladýðýmda o zamanlar ne internet
diye birþey, ne de bu günün geliþmiþ bilgisayarlarý yoktu bende.Kitabýn hazýrlanmasý için gerekli olan materyaller son derece kýsýtlýydý.Varolan þey bir plakçalarým ve Yes in her biri sanat eseri sayýlacak plaklarýndan ibaretti ve de geniþ hayalgücüm.Sadece bu imkanlarla hazýrlamýþtým kitabýmý.
Bir daktilodan dahi mahrum samanlý kaðýtlara el ile yazdýðým eskizler kitabý oluþturdu ve Yes’in kendisine yürekten baðýmlý hayran kitlesinin kütüphanelerinde saklanmaya devam ediyor.Bunu adým gibi biliyorum.Metallicalarýn Nirvanalarýn Pearl Jamlerin prim yaptýðý bir dönemde kartpostal basar gibi üretilen Metal müzik kitaplarý ve dergilerinin yanýnda Yes bir
süs gibi duruyordu aslýnda.
Yes kitabý hazýrlýk aþamasýndayken yanlýzca bu zorluklarla boðuþmak zorunda kalmamýþtý.Editörlerin sert muhalefetine, acýmasýz eleþtirilerine dayanmak zorunda kalmýþtý, hatta yayýnevi kitabý basmak konusunda karar verdiðinde kitabýn ticari zararýnýn diðer kitap satýþlarýyla dengelenebileceði söylenmiþti.
Metal müziðin endüstiri olduðu doksanlarda cilalý parlak kaðýtlara basýlan heavy metal müzik kitaplarýndan kaç tanesi hatýrlanýyor acaba þimdi?.Yes’e sýký sýkýya baðlý fanatikleri için (her yaþ grubundan)Türkiye’de hazýrlanmýþ bu yeðane tek kitabýn deðeri kuþkusuz çok büyüktür.Fakat Yes dönemin þartlarýna göre ticari bir intihar olarak görülmüþtü ve bu açýdan
tüm diðer kitaplarýn arasýnda bir istisnaydý kuþkusuz.Yayýnevi için boþuna sýkýlmýþ bir kurþun, az sayýda bulunan fakat gruba gönülden baðýmlý hayranlarý için bulunmaz bir nimetti .Kýsa süre sonra görüldü ki Müzik kitabý endüstirisi baronlarýnýn(kiþi isimleri vermek istemiyorum)kaygýlarý boþunaymýþ. Kitabýn basýlmasýna karþý olan(ticari intihar olarak gördükleri için)birkaç editör bile basým tarihinden sadece 3 ay gibi kýsa bir sürede Yes’ ikinci baskýya girmesini hayretle ve þaþkýnlýkla izlemiþlerdi.
2010’lu yýllara yaklaþtýðýmýz þu dönemde hala Yes’le ilgili yeni bir kitabýn yazýlmamýþ olmasý ne kadar üzücü olsa gerek.Oysa ben tüm imkansýzlýklar içinde Yes’i hazýrladýðýmda en büyük
amaçlarýmdan biriside bir milatýn baþlangýcý olmasýydý.Ýleride benden çok daha fazla imkanlara sahip olabilecek müzik yazarlarýnýn Yes’le ilgili kitaplar yapmasýný beklerdim.Ancak ne yazýk ki devamý getirilemedi.Kýsacasý bayraðý kimselere devredemedik.Yes grubuna gelirsek; grup70’lerde müzik devriminin içersinde yeterince yerini almýþtý.80lere doðru çöküþ dönemide yaþamýþtý.Ancak Yes 90’lara çok daha güçlü temellerle giriyordu.Kuþkusuz O yýllarda çýkartmýþ olduðu albümler için saman alevi denilebilir.Fakat Yes bir klasik olma konusunda 90larý bir þýçrama tahtasý olarak kullanmýþtý diyebiliriz.Yes zaten 70’lerde piyasaya sürmüþ olduðu albümlerle sýrtýný saðlama almýþtý ve 90larda bu kredisiyle besleniyordu.Herþeyden önce Grup artýk 80lerin ezici,yýkýcý punk akýmýnýn o büyük sallantýnýn tecrübesini yaþamamýþmýydý? Ýþte 90larýn poprock, hip hop akýmýndanda sýyrýlýp 2000’lere merhaba diyebilirdi ve aynende öyle oldu.Yes bundan 300 yýl sonrada dinlenecek, konuþulacak bir müzik grubu konseptini , müzik ekolünü ve tarihin derinliklerinden almýþ olduðu týnýyý en baþlarda zaten yakalamýþtý.

Evet iþte bu konsepttir,ekoldür ve týnýdýr beni 10 yýl önce bu kitabý yazmaya yönelten ve þimdi kitabýn10.yaþ gününde bu yazýyý yazdýran.Tüm Yes’cilere sevgilerle.

CEM AKKILIÇ
Heybeliada Ýstanbul Þubat 2007



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Horse Latitudes

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Makinam
Hala Çarþambaya Perþembe Diyenleriniz Var.
Canlandýr
Canlandýrdý
Hayvanlar ve Hayvanlar
Aptal Adam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Salome'nin Hikayesi [Öykü]
Dumlupýnar Faciasý ve Bir Aþk Hikayesi [Öykü]
Led Zeppelin [Öykü]
Yalanlara Dair Erdinç Aras [Eleþtiri]
Pal Sokaðý Çocuklarý [Eleþtiri]
Dingil Rover [Eleþtiri]
Amerikan Kovboylarý [Eleþtiri]
2009 Blog Ödülleri ve Wolkanca [Eleþtiri]
Amerikadan Örnekler [Eleþtiri]
Wowturkey. Com Un Gerçek Yüzü [Eleþtiri]


CEM AKKILIÇ kimdir?

DUYGUSAL, GURURLU, KRÝSTAL BÝR AYNAYIM. Gülene kahkaha, sýrýtana tokat, tükürene balgam atarým.

Etkilendiði Yazarlar:
ALDOUX HUXLEY


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © CEM AKKILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.