..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Mehmet CAN




4 Temmuz 2007
Hamas Gizem'i Arap Kabile Ýktidarlarýný Sarsarken!  
Mehmet CAN
Baþlýða uygun olduðunu düþünüyorum!


:AEDA:
Hamas Gizem'i Arap Kabile Ýktidarlarýný Sarsarken!

Ortadoðu halklarýnýn baðrýnda yer edinmiþ olan Hamas, Hizbullah ve Ýhvan harektlerinin tabaný halktan gelen bölgenin yerli harektleridir. Halihazýrdaki ortadoðuda yapýlmakta olan savaþ Batý adýna Batýnýn sorumluluðunu üstlenmiþ yerli halktan belli azýnlýk ile doðru ve kendi kalýcý deðerlerini koruma ve savunma mücedelesi veren yerli halkýn kendi arasýndaki savaþýdýr.
Mahmut Abbas ile Dahlan ve Lejyonerleri Ýsrail þovelyeliðini üstlenirken, Arap Kabile yöneticilerinin sýnýrsýz desteklerine ve övgülerine mazhar olmalarýnýn Hikmeti ne olsa gerek? Oysa Hamas'ý ve El-Fetihi yaratan halk ayný halk. Yani her iki hareketin mensuplarý mazlum Filistin halký!
Bayram ve seyran deðilken El-Fetih neden Suudi krallarý Ürdün Krallarý ve Mýsýr Firavunlarý tarafýndan öpülsün ki? Bununlada yetinilmeyip, ABD AB ve Korsan Ýsrail siyonistleri tarafýndan da öpülmeye mazhar olsun!

Arap elit tabakasýnýn (bölgenin edilgen yöneticileri) ihtimalen kazanacaðý zafer görünürde kendi yönetim ve iktidarýný koruma ve savunma gibi görünse bile, gerçekte Batý kaynaklý ideolojinin zaferi sayýlmalýdýr.
Bölgenin Siyasi geleneklerine sahip (ki bu gelenek Muaviye kurnazlýðý mirasýný devralmýþ) ikili olan Suudi arap ile Mýsýr kendilerine yönelecek olan tehlikeyi zamanlý fark ettiklerinden olsa, Ýsrail gibi en olunmaz bir þergüç ile yanyana durmayý Siyasi ve insani erdemliliðe sýðdýrabilecek bir anlayýþla gerdekleþtirebiliyorlarsa bu eylemleri dahi baþlýbaþýna net bir veri olarak deðerlendirilebilir.
Arap üstün ýrk anlayýþýna dayalý Arap Siyasi arenasý kapatýlma endiþesi ve riskini ensesinde hissetmeye baþladýðýný algýlayanlar 1400 küsür yýldýr ayný reaksiyonla hayat bulacaklarýný umadursunlar. Ýslam deðerlerinin karþýsýnda ki kesik süre sessizligi kendisine yer edinememede saklý olduðu bir kez daha algýlandý
Ebu Cendel* stratejisinin karþý ataðýný uygulamaya belki karþýt ideolojinin önçüsüne sýðýnýp yeni þekillenmelerde bulunabilirler! Bu minval ve ihtimal iledir ki önümüzdeki günlerde biryerler de Suudilerin diplomasi giriþimleri olabilir! Kaldý ki; Suud, Ürdün, Mýsýr ve diðerleri Þarm El-Þeyh'te istedikleri sonucu ve umduklarý çözümü üretememenin stresini üstünden atabilmiþ deðiller.

Abluka altýndaki Gazze þekilsel olarak Hamas'ý kýskaçta tutma ve izale etme motivasyonu ile Filistin halkýnýn kalýcý deðerlerini imha etme komplosudur. Keza Lübnanda ki düzen de ayný paralellikte kendisini gösteriyor. ABD'nin Milyar dolarlarý Sinyora'ya akadursun kapital deðerler dünyasý Maveradenizinden susuzluðunu gideren milletlerin özgürlük tutkularýný soðuk yüzlü dolarlarlýyla satýn alabileceðini sanýyorsa bu düþünce insanlýk deðeri taþýyan her kiþioðluna bir utanç olarak yeterlidir, yada kendisi gibi dünya hayatýnýn görünen kýsmýna inanan insanlara ait bir tutkudur bu tukunun adresi de ancak Abbas ve Dahlan olabilirler!

Oysa gelecek nesillere onurlu eylemlerde bulunmanýn ilkelerini miras olarak býrakmak ve bu ilkeler ile hareket etmek Ýlahi medodun kendisi deðilmi dir?
Þehadet güzelliðinden ziyade zafer þarabýnýn tesiriyle mest olma hýrsý bizi biz yapamamaktadýr gibi geliyor! Bu sonun götüreceði durak
Abassi'lerin Al-i muhammed adýna yola çýkarak kývrak, yollar izleyerek, ikatidarý ele geçirince sonucu malum ve tarih sayfalarý onlarý lanetle anýlmalarýný getirdi!

Mýsýr Ýhvanýnýn (müslüman kardeþler hareketi) özellikle Seyyid Kutup ve Hasan El-Bennah'ýn þekillendirdiði yerli halk hareketi ve bu halkýn kalýcý dikeydeðerleri üstüne bina edilmek istenen Siyasal oluþumdu. Geldiði son aþama ise Batýnýn tahamülsüzlüðü ve fiilen Batý adýna yapýlan askeri müdahale bize Hizbullahlý Lübnan'ý ve Hamaslý Filistin'in gelecekteki olasý karþýlaþacaðý tehlikeyi gösterir gibi.

Batýnýn çifte standartý ve halkýn baðrýndan kopan (büyüyen) Hamas iktidarýna tahammülsüzlüðü gerçekte Ýsrail'in Ortadoðu hegemonyasýný yenilgiye uðratamasa bile durdurma, hiç deðilse geriletmede önemli bir etken olduðu bilinen bir olgu.

Batý adýna olumsuz geliþen bölgedeki geliþmelerin müsebbibi olarak Ýran'ýn günah keçisi olarak kabul edilmesinde en önemli etken Ýslami deðerlerin halk kitlerleri tarafýndan benimsenmesi ve savunulmasý ve savunmayla birlikte eylemde ispatlamasý. Sözlü savunma olarak gerçekte Arap, Fars, Türk, Kürt ve diðer halklarýn ayný Ýslami cephede birleþtiði doðrudur. Ýlginç olaný ve istenilmeyeni ise, Ýslam devriminin uyguladýðý en dinamik etken savunduðu pradigmasýný eylemde ýspatlamasý oldu. Bir diðer ifade ile; Kuram ve eylem iliþkisinin getirdiði rahatsýzlýk

Peki bunun diðer halklara etkisi ne ? Etkisi þu; Kendi deðerlerini sözlü savunma getirisi eylemde uyulanmadýðý sürece Batýnýn çýkar ve menfaatlerine getireceði herhangi bir halel gözükmemekte, bunun en güzel pratiðini El-Fetih yansýtmakta. Sözlü Ýslam savunculuðu ile kalýcý Ýsrail menfaatlerinin otoriteliðini muhkemleþtirmenin ideal örneði bundan öteye daha nasýl uygunalabir ki?
Ama bilinen bir olgu daha var ki; Ortadoðuda yükselen feryat sadece Filistin halkýnýn feryadý deðil.
Ortadoðuda yükselen feryat yalnýz Filistin halký ve Lübnan halkýnýn da deðil! Yükselen bu feryat onlarýn þahsýnda bütün insanlýðýn feryadýdýr. Ortadoðuda ki nida insanlýk tarihi ile özdeþ olan Enbiyalar harekatýnýn nidasýdýr. Kaldý ki; bu nida kendisini Ortadoðu, Asya ve Afrika ile sýnýrlandýrmanýn da ötesinde evrensel mesajý bünyesinde taþýyarak haykýrýlmak ve pratikte uygulanmak istenen Ýlahi bir nefhadýr!
Ortadoðuda yükselen feryat mazlumlarýn, yalýnayaklýlarýn feryadýdýr. Bu feryat üstünden politika yapan sahte kahramanlarýn boðulacaðý kanselidir, dökülen kanlar!
Hamas er yada geç alnýnýn aký ile kalýcý zaferini ilan edecektir. Þu farkla ''üzülmeyin gevþemeyin eðer gerçekten inanmýþsanýz þüphesiz galip gelecek olanlar sizlersiniz'' Hamas ve Hizbullah'ýn taþýdýðý Ýlahi nefhalý mesajýn kendileri açýsýndan Ortadoðu coðrafyasýnýn yeraltý ve üstü zenginliklerinin yaðmalanmsýný engellemesinin de ötesinde kendi coðrafyalarýndaki halkýn sinesine düþmelerinden duyduklarý endiþe! Onlarýn (Batý) uykusunu kaçýrmýþ olmalý. Nitekim NATO'nun Varþova paktý ve CENTO anlaþmasýnýn kendilerini fesh etmeleri veya miadlarýný doldurmalarýndan sonra üstlendiði yeni misyonun arka planýnda bu gerçek yatmaktadýr.

Sonsöz: ''Onlar istemesede Allah Nur'unu Tamamlayacaktýr.'' Nevar ki; dün toplu halde ve belirgin kimlikleri ile yaþayan "Onlar" bugün içimizde bizden olduklarýný söyleyerek kendilerini kamufle etmektedirler!


NOT
* Ebu Cendel'in Ýslam tarihinde özel bir harekat matodu vardýr! Ne yazýkki bu metod yeteri kadar incelenip geliþtirilmemiþtir. Hasan Sabbah nispi olarak geliþtirmiþ olsa bile yalnýþ uygulamalarý ve eleþtirilebilecek deðerleri yüzünden ciddi tenkitlere maruz kalmýþtýr!?








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcýlarýn Mele/molla Planý!
Türkiye"nin 2009 Dýþ Politikasýnda Þu Ana Kadar En Onurlu Çýkýþ Ve...
Yeni Süreç Üzerine Anekdotlar
Akp ve Türkiye; Diklenmeden Dik Duruþu Sergileyebilecek mi?
Gümüþ Hilal Ýmparatorluðu Mu?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu? - 2
Kim Kazanacak?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu?
Ninova'da Olanlar Bizi Ürkütmesin
Sevdamýzýn Adý ve Sýrrý Kudüs!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Mehmet CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.