..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Osman Volkan Þahin




28 Haziran 2007
Türk ve Kürt Bal Gibi Kardeþtir  
Þovenizme Hayýr!

Osman Volkan Þahin


Bir edebiyat çevresinde þovenizmin "þ" si geçiyorsa, tavrýný edebiyattan yana koyanlar þovenizme karþý çýkmalýlar. Çünkü sanattan yana olmak demek insandan yana olmak demektir.


:BIJI:
Direkt söyleyelim: Faþizm, finans-kapitalin en azgýn sömürü þeklidir. Biraz açacak olursak iktisadi bunalým en aðýr dönemlerinde ""huysuzlaþan" emekçileri, iþsizleri, küçük ticaret erbabýný va zanaatkarlarý zapt u rapt altýna almaktýr. Tabii bunu "hayda ne iþin var çayda" diyerek herkese zor uyguluyarak yapmaz. Onun da bir ideolojisi vardýr. yani toplumun geniþ kesimlerini asilerden uzak tutmak için kullanabilecekleri, akýldan çok kalbe hitap eden bir ideoloji...

Faþizm topluma der ki "Ey toplum sen açsýn çünkü -yahudiler, çingeneler, þunlar bunlar var- senin hakkýný onlar yiyorlar. Zaten onlar hep þöyle pistiler, böyle kalleþtiler" Toplum da ne yapsýn bu kadar güçlü adamlarýn bir bildikleri olduðunu düþünür. Daha doðrusu aklý çalýþmakta ve eve ekmek getirmektedir. Ýnanýr.Bu düþman bazen sadece ülkede olmaz. Kapitalistler haliyle yabancý pazarlarý elle geçirmek isterler. Ne denir buna? Emperyalizm... Þimdi bizim saf emekçi toplumumuz vardý ya -emekçi olmayan toplum yoktur- kendisi gibi emekçi olan -mesela polonya halkýna- baþka bir ülkenin insanýna gýcýk olmaya baþlar. Çünkü denir ki okullarda, radyolarda -artýk tv ve internette-
"En üstün biziz. Hepimiz biziz. Hatta herkes biziz yahu!" Zaten bu savaþlarda da hep emekçiler savaþmýþtýr. General Motor, Wolswagen (böyle mi yazýlýr) Hitler Aðbimiz'i yarattý da ben þimdiye dek duymadým bunlardan birinin çocuðu cephenin en önünde ölmüþ olsun. 2. Dünya Savaþý'nda tek Alman þehit o olurdu gerçekten, çünkü kendi için orada olurdu o zaman.

Bir de bunlar hep kendi yaptýklarýný karþýsýndakine atar. Hitler Amerikan ve Avrupa tekelleriyle flört ederken ülkesindeki yahudi ve koministleri SSBC'den yardým almakla, ajanlýkla suçluyordu. Amacý bir taþla iki kuþ vurmaktý. Ama sapan kullanmayý bilmediði için döktüðü kanda kendi boðuldu.

Neyse konumuza dönelim. Ýþte o ideoloji vardý ya... O da þovenizm'dir. O da ýrkçýlýktan beslenir.

Þimdi efendim...

Fransýz Devrimi ile birlikte burjuvazi feodaliteyi devirip, giyotini kullandý ya. Köylülerle ittifak yapmýþlardý. Bu þu anlama gelirdi: "Ey Krallar bakýn toplumda sýnýflar var hepsi elini taþýn altýna koyuyor. Sen ne napýyosun? Bütün bu açlýk ve pislik senin yüzünden." Ýþte böylece ulus fikri ortaya çýkýyor. Fransýz Ulusu, Alman Ulusu vs. Ama ulus kavramýný yaratan burjuvazi -ki o dönem ilericidir bunlar- sonra o faþizmi yaratan adamlardýr. Ulus'u ýrka kadar indirgerler. Böylece millet koltuk alltlarý kabarýk, poposunda yýrtýk pantol'u çalýþýr babam çalýþýr. Kahveye gider en büyük biziz der. Patron paralarý sayar.

Þimdi bu þovenizm denen bela 20. yy. 'ýn içine etmiþti dersem yazým kaldýrýlýr mý bilmiyorum. Ama tarih öyle diyor. Hadi onu kaldýrmaya çalýþalým.

Olmuyor mu?

Þunu konuþalým o zaman:

Almanlar, Amerika'lýlar, Japonlar kendilerini üstün görmeseydi 2. Dünya Savaþý olur muydu?

Hayýýr diyenler yanýldýlar. Çünkü 1930 bunalýmý bu paylaþým savaþýný getirdir. Bütün Avrupa ve ABD SSBC'ye karþý Hitleri yarattý. Ama Faþizm de kendi dinamikleriyle geliþti. Hadi burayý da atlayalým bu kadar bilimsel tespit pek çok arkadaþa anlamsýz gelir.

Þovenizm'in bir de vatan aldatmacasý vardýr. Uzun uzadýya anlatmayacaðým. Demagojiye fýrsat vermeden derdimi deyivereyim:

Dostlar! Siz eðer ülkenizde yaþayan herkesi olduðu gibi sevemiyor ve onlarla yaþayamýyorsanýz, illa herkes sizin aynýnýz olacak diye tutturuyorsanýz, kimse kusura bakmasýn, siz vatansever olamazsýnýz.

Çünkü böyle düþünen arkadaþlar 46'dan beri varlar ve ABD de 46 dan beri var. ÞÝmdi mi uyandýlar? Günaydýn.

Merak ediyorum... 6. Filo eyleminde öðrencileri taþlayanlar, "ABD Askeri olmayacaðýz" dedikleri için tutuklanan -bu olay da geçen sene oldu- çocuklarýn yanlarýnda olmayanlar nasýl olup da utanmýyorlar.

Aslýnda cevabý basit: Þovenizm, insaný bir kez çemberine aldý mý ar býrakmaz.


Bakýnýz. Anti-emperyalist ne demek oluyor? Anti-kapitalist demek oluyor. Demek ki o zaman bütün emekçilerin rengarenk bir dünya olduðunu kabul etmek demek oluyor. Yani ABD li burjuva senin burjuvanla iþbirliði yapsýn sen Amerikalý emekçilere düþman ol. Öyle olmaz. Onlar bizim kardeþimiz. Hepimiz ayný acýlarý yaþýyoruz.

Son söz:

Bütün dünya halklarý kardeþtir. Türkler, Türk; Kürtler, Kürt olarak benim kardeþlerimdir. Ben birinden biri olmasa ülkemde huzur bulamam. Çünkü ben ülkemi çok seviyorum.

Not: Vatanhainliði ile ilgili derdi olanlar açsýnlar Nâzým Usta'nýn "Nâzým Hikmet Vatan Hainliðine Devam Ediyor Hâlâ" adlý þiirini okusunlar.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: hatice gök / Ýstanbul/Türkiye
24 Temmuz 2007
Merhaba; Yazýnýzdan önce yazýnýza dair yapýlan yorumlara bakýnca, anlatýlan konunun ne kadar hassas bir noktada olduðu zaten ortada.Aynen yazýnýzda belirttiðiniz hipnotik yöntemlerin insanlar üzerinde etkili olduðunun bir ispatý yine yapýlan bu yorumlar. Çok yoðun bir þekilde gördüðüm olay þu ki, herkes herþeyin temeline bakmayý býrakmýþ, saçma sapan, ufak tefek ne kadar konu varsa onlara takýlýp; o konularda yoðunlaþmayý tercih ediyor.Tabi bu durum da yine kapital sistemin insanlar üzerinde yaptýðý hipnozun en güzel sonucu. Þuna inanýyorum ki unutulan bir tek þey var ve bütün acýlarýn sorunlarýn çýkýþ noktasý da bu unutulan tek þey.O da "ÝNSAN" olduðumuz.Ben kimim sorusunun cevabýnda, akla gelen ilk þeyler türk veya kürt ya da laz olduðumuz.Ondan sonra gelen cevap öðretmen avukat doktor vs. olduðumuz.Ondan sonra gelen cevap hangi þehirli olduðumuz falan.Halbu ki verilen cevaplar sadece akýp gidecek bir boyadan baþka birþey deðil.Türkiye'de doðduðum için Türküm; eþþek gibi bütün güzel zamanlarýmý ders çalýþarak geçirdiðim için þu an bir meslek sahibiyim; babam nereli ise ben de oralýyým iþte.Bu cevaplara sarýldýkça da bencillik ve onun getirdiði bütün çirkinliklere sahip olmaya devam.. Neden herkes sadece ÝNSAN olduðunu unuttu???????? Hiçkimsenin birbirinden farký yokken aslýnda... Duysun!!!Herkes duysun!!!:Kapitalizmin seline kapýlanlar, onun kölesi olanlarýn hastalýðý saldýrganca herkese bulaþmaya devam ediyor.Herkes gittikçe çýldýrýyor. Belediye otobüsüne bindiðim zaman camlarýný kapatmýþ olan reklamlardan, dýþarýyý net göremeyince anamalcýlarýn sisteminin içine fiili olarak ne kadar hapsedilmiþ olduðumuzu en basit ve derin bir þekilde hissediyorum.... Neyse... Yazýnýzý çok keyif alarak ve eþit düþünmeyi bilen insanlarýn varlýðýndan bir kez daha haberdar olmanýn mutluluðunu yaþayarak okudum. Çok teþekkürler!!!!

:: Yazarýn Notu
Gönderen: Osman Volkan Þahin / Ýstanbul/Türkiye
3 Temmuz 2007
Hakan Bey, yazýyý baþtan okuyun sonra bir daha baþtan okuyun yatmazse bir daha... Benim anti-emperyalist olduðumu anlamadýysanýz bir daha... Mustafa Kemal'e ýrkçý-þovenisy-faþist dediðimi düþünüyorsanýz bir daha... Sonra açýn Mustafa Kemal'i bir daha okuyun... Mustafa Kemal'in derdi dýþ dünyaya karþý tek vücut olmak için Tüklük kavramýný yaratmak olsaydý, gerçekten de Milli Mücadele Döneminde bunu kullanýrdý. Hayýr, O Mustafa Kemal ki TBMM kayýtlarýna "Türk ve Kürt kavimlerinin kardeþçe savaþtýðýný" geçirmiþtir. Türklük meselesine gelince bir ulus devlet yaratabilmek adýna kullanýlmýþ, ümmete karþý ulus, komprador-iþbirlikçi burjuvazi yerine üreten-milli burjuvazi getirebilmek için propagandasý yapýlmýþtýr. Gayet de ilerici bir bakýþtýr o dönem içerisinde...Ta ki Kemalizm'in -ne yazýk ki etkisini kaybedip- yeniden eski kompradorlarýn yavaþ yavaþ güçlenmesi ve 40'larýn baþýndan sonuna kadar geliþen süreçte ABD ve Alman emperyalistlerin teþvikleriyle yönetimi etkilemeleri bu durumu deðiþtirmiþtir. Atatürk yine aðýzlardadýr ama sizin kullandýðýnýz kavram, yerini Almanlarýn da etkisiyle ýrkçýlýða býrakmýþtýr. Gözünün önündeki Ýtalya'da yükselen faþizmi gören Mustafa Kemal'in bu konuda tam da sizin karþý çýktýðýnýz türden söylevleri de yok deðildir. Tv. ve gazeteleri býrakýn bu ülkenin üniversitelerinin tarih ve sosyoloji alanýnda yetkinleþmiþ ve gayet saygýn akademisyenlerin kitaplarýna bakýn. Birkez daha söylüyorum sizi tatmin etmek için -çünkü belli ki anti-emperyalistsiniz- ulus devleti þu ya da bu þekilde savunmak baþka bir þeydir, þovenist olmak baþka birþeydir.Sizin iyi niyetinize inanýyorum. Ama bu demek deðil ki sýrasý geldiðinde þovenizme karþý çýkmayacaðým. Katkýnýz için teþekkürler. Bence bir yanlýþ anlaþýlmayý telafi etme þansý buldum böylelikle...

:: Koca Mustafa Kemal
Gönderen: Hakan GÖKYUSUFOÐLU / Kayseri/Türkiye
3 Temmuz 2007
Bravo sana Türkiyeli insan. Sende o KOCA MUSTAFA KEMALÝ ahlayamayanlardansýn. O ne kadar dýþ dünyaya karþý tek bir vücut olmak için "Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk milleti denir" dediyse ve bunu bir ýrka dayandýrmadýysa bu onun ne kadar yüce bir insan olduðunun ispatýdýr. Atatürk milliyetçiliði budur. Sen Türkiyeliyim demeye devam et. Yarýn Türkiyenin þu eyaletindeyim. Daha sonra da þu özerk cumhuriyetteyim dersin. Yugoslavya sana ders olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýzedebiyat"ta Modern Zamanlara Uygun Bir Dönem
Bir Polemik!
Murat Belge ve Demokrasi
Ýsa'nýn Çilesi
Meslek Liseleri Üzerine
Buyrun Tartýþmaya

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þair ve Silahþör [Þiir]
Emanet [Þiir]
Kýrlangýç'ýn Türküsü [Þiir]
Ey Deliler Deliler [Þiir]
Ýnsanýn Kendiyle Zoru [Þiir]
Yazgý [Þiir]
Zaten Beni Sevme Þiiri [Þiir]
Yine Kerem Ýçin [Þiir]
Ýdil'in Anýsýna [Þiir]
Bir Ýstanbul Þarkýsý Ýçin [Þiir]


Osman Volkan Þahin kimdir?

Kimse bizi yazmaya zorlamýyor. Aksine yazmamamýz için uðraþýyorlar bizimle. Ýyi ya da kötü, inatla yazmak, yazmak, yazmak lazým.

Etkilendiði Yazarlar:
Nâzým Hikmet, Hasan Hüseyin, Attila Ýlhan, Özdemir Asaf, Ýbrahim Karaca, Ahmet Telli, Adnan Yücel, Müþtak Erenus ve cümle halk þairleri


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman Volkan Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.