..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Meryem Rabia Taþbilek




28 Haziran 2007
Surda Bir Gedik Açmak  
Meryem Rabia Taþbilek
"Surda bir gedik açtýk, mukaddes mi mukaddes, Ey kahpe rüzgar artýk ne yandan esersen es!" Necip Fazýl Kýsakürek Dünyanýn sonu tezleri aslýnda her devrin insanlarý tarafýndan farklý üsluplarla yazýlmýþ, söylenmiþtir diye düþünüyorum. Hatta genellikle insanoðlunun ben bittim, biz bittik demeyi hazmedememesinden dolayý Dünya bitti, herþeyin sonu geldi deme kolaycýlýðý defalarca yaþanmýþ olmalý.


:DHEI:
"Surda bir gedik açtýk, mukaddes mi mukaddes,
Ey kahpe rüzgar artýk ne yandan esersen es!"
Necip Fazýl Kýsakürek

Dünyanýn sonu tezleri aslýnda her devrin insanlarý tarafýndan farklý üsluplarla yazýlmýþ, söylenmiþtir diye düþünüyorum. Hatta genellikle insanoðlunun ben bittim, biz bittik demeyi hazmedememesinden dolayý Dünya bitti, herþeyin sonu geldi deme kolaycýlýðý defalarca yaþanmýþ olmalý. Elbette bu sadece sade bir vatandaþýn mütevazi bir varsayýmý. Oysa biraz kendimizi zorlayýp gerçeklerle yüzleþmeyi daha ciddiye alsak belki Dünyanýn gýyabýnda cenaze namazý kýlmak yerine, inceldiði yerden kopmadan kuvvetlendirmek için zoru seçebiliriz. Tüm bu hipotezlerin yanýnda elbette kum saati de bizimle yarýþta her zamankinden daha da yakýn olmalý sona.


XI. yüzyýlýn sonuna doðru müslüman valilerden bazýlarý mülk hýrsýyla diðer þehirlerin sahip olduðu vergiden mütevellit hazineleri gasp etmek için ordular toplayýp müslümaný müslümana kýrdýrmaya yeltenmiþlerdi. Eminim ki bu can yakýcý durumlara þahit olan aklý selim insanlar da üzüntüyle, kýyametin yaklaþtýðýndan dem vurup, tarihin sonunun geldiðine dair serzeniþlerde bulunmuþlardýr bugün olduðu gibi.


"Avrupa’dan gelen ilk dalgada Mýsýr’dan Anadolu’ya dek, doðu Akdeniz’in tüm kýyý þeridiyle beraber Urfa haçlýlarýn eline düþmüþ ve buralarda ufak devletçikler kurulmuþtu. Bu ilk dalga Kudüs’ü de yutmuþtu. 1144 yýlýnda Urfa’dan Haçlýlar geri püskürtüldüðünde, Selahaddin Eyyubî henüz altý yaþýndaydý." Ýþte tam da bu vakitlerde emektar bir marangoz iþinden arda kalan zamanlarda ellerine bakarak dua etmeyi kafi bulmamýþ olacak ki, mescidi Aksa Haçlýlar tarafýndan çiðnenmiþ ve minberi sökülüp atýlmýþken, onun yeniden inþasý ve geri alýnmasýna dair duasýna ellerini de katma sorumluluðunu hissetmeiþti. Zira hayata dair güzel temennilere ulaþma yolunda herkesin elinden geleni yapmasýdýr fiili dua. O bir kumandan deðildi ve elinden ancak bir minber yapmak gelirdi. Hal böyle olunca marangoz vakit geçirmeden fiili duaya baþladý. Peki bu marangoz nerede yaþýyordu; Halepte... Belki de ömründe Mescid-i Aksayý hiç görmemiþti... Ama þaheser niteliðinde bir minber yapiyor Halep'in göbeðinde. Bu öyle bir tesir uyandýrýyor ki müslümanlarýn bilincinde, dalga dalga þehirden þehire yayýlýyor. Kaybedilmiþ ve henüz geri alýn-a-mamýþ bir þehir için yapýlan mimber bir çoklarý gibi Selehaddin'e de bir iþaret olup hedef teþkil ediyor. Senelerce hep bu sancý onun içindeki koru körükleyip, bilincini emziriyor, diri tuttuyor þevkini. Ve sonunda Selahaddin Kudüs’e 1187 yýlýnýn 2 Ekim’inde, yani Recep ayýnýn 27’sinde adýmýný atýyor... Arastirmalara göre bu gün Allah Rasulü s.a.v.’in Mescid-i Aksa’dan göklere yükseltildiði güne tekabül ediyor... Etmesi güzel bir tevafuk olsa da bunun sahih olmamasý da neyi deðiþtirir, yada neyin kýymetini azaltýr ki?... Aslolan; o gün bizler gibi hayatta sade bir konuma sahip bir marangozun ayakta uyuyanlara inat, uyanýkken gördüðü rüyanýn mana aleminden, dünya alemine yansýmasý...


Selehaddin haber salýp Halepli marangozu arattýyor. Fakat mimberi bu günü beklemiþ olsa da marangozun vefat haberi geliyor. Marangozun uyanýkken gördüðü rüyanýn meyvesi 9 Ekim’de coþkulu bir Cuma namazýna müetakip Mescid-i Aksa'ya yerleþtirilliyor.


1967 yýlýnda Kudüs'ün Yahudi ve Siyonist’ler tarafýndan iþgaline kadar minber mescitteki yerini muhafaza ediyor. Fakat malesef iþgalden hemen sonra yakýlýp imha ediliyor. Üzerinde tüm bunlarýn yaþandýðý bir Dünyada hayatýný sürdürenler olarak, biz de en azýndan o ismi dahi bilinmeyen marangoz kadar olabilmeliyiz. Kendimizi, bireysel tesirimizi, kuvvetimizi önemsemeliyiz. Ne realist olmak adýna idealistliðimizi budamalýyýz, ne de idealist olma yolunda realiteleri görmezden gelmeliyiz. Elimizdekileri avuçlarýmýzda sabýrla yoðurup, hayatýn zorluklarýndan, utanç duvarlarýndan güzellikler yontmalýyýz.


Tarihte bir defa olan bir daha neden olmasýn?!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dün Gece Güneþi Ýizledim Sabaha Dek
Cinnet Modern ve Truman Þov
Birini Anlamak Ýçin Onun Ayakkabýsýyla Yürümek
Kendini Ýyileþtiren Bir Yara Gibi
Sudan Çýkmýþ Balýk Sendromunun Mutlu Versiyonu
Bir Gül Tohumu Ekmeli Küllerimize/bosna - 1
Lal Muhabbet/ler
Benim Sadýk Yarim
Kaleme Yemin Olsun
Tarih & Dünya En Güzel Asrýn Tekerrürüyle Taçlanmak Ýstiyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim [Öykü]
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu" [Öykü]
Pencere Önü Düþünce Rutinleri [Öykü]
Kuþ Bakýþý/bosna/4 [Öykü]
Otantik Eðitim Metodlarý [Öykü]
Dilsiz'in Ben Tercümesi [Öykü]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.