..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Özgür Yenigün




23 Nisan 2007
Cehennem Cevdet'in Ýpleri  
Özgür Yenigün
Cehennem Cevdet! Ýplerin hepsi kopmadý, unutma. Hepsi kopsa nasýl gönderirdim sana selamýmý? Selam olsun sana...


:BIHE:
     Bu dünya ne garip! Her an birileri doðuyor bu dünyaya ve her an birileri gidiyor buradan. Þu an bile nefes alýþýmýzla ilk nefeslerini alanlar, bizle nefes almaya devam edenler ve nefes veriþimizle son nefesini verenler var. Devam edenlere kendimi kapkalýn iplerle defalarca baðlýyorum, gün geliyor ölüyorlar ve iþte o zaman bu ipleri koparmak vücudumdaki bir damarý söküp atmak gibi zorlaþýyor.
     Edebiyat öðretmeni Cevdet Tonay... Cevdet hocam... Edebiyat denizinde yüzerdi hep. Güzelim Türkçemizin ölüme ne kadar fazla yer verdiðinin farkýndaydý. Cahit Sýtký'nýn "Otuz Beþ Yaþ" þiirinden bilirdi ölümün kaçýnýlmazlýðýný ve bize o öðretmiþti "Bir namazlýk saltanatýn olacak, Taht misali o musalla taþýnda" dizelerini. Yahya Kemal'e dönüþtüðü de olurdu "Sessiz Gemi" þiirinde. Ölüm üzerine ne kadar deyim olduðunu da bilirdi. Yavuz Bülent Bakiler'in sýraladýðý kadar var gerçekten. "Can kuþunu uçurdu, cennete kavuþtu, dünyasýný deðiþtirdi, ecel þerbetini içti, kuþ gibi uçtu gitti, merhum oldu, ölüm kapýsýný dövdü, ömür defteri kapandý, topraktan geldi topraða gitti, yensiz gömlek giyindi." Daha birçoðu... Türkçemiz ölümü ne kadar güzel ve çeþitli yollarla anlatmýþ. Ama olmuyor. Cevdet hocanýn yaptýðýna "Can kuþunu uçurdu." diyemiyorum. "Yensiz gömlek giyindi." deyimini yakýþtýramýyorum onun merhum oluþuna. Damdan düþer gibi deðiþtirdi dünyasýný. Ateþ almaya gelmiþ bir komþu gibi girdi topraðýn altýna. Ona ancak "Kuþ gibi uçup gitti." deyimi yakýþýr. Birdenbire, haber vermeden... Sýradan bir günde "Ah Yalan Dünya" adlý türküyü çýðýrýrken, türkünün manasýnda bir boþluk varmýþ da dolmasý gerekiyormuþ gibi aldýk ölüm haberini.
     Ne günler yaþamýþtýk onunla! Sinirlenirdi bazen. Ýstediklerini yapmayan öðrencilere kýzardý. Yumruklarýna hepimiz maruz kalmýþýzdýr mutlaka. Bir gün boyunca aðrýrdý omzumuz bu yumruklardan. Üniversite yýllarýnýn “Boksör Cevdet’i”, öðretmen olduðunda “Cehennem Cevdet” diye anýlýr olmuþtu bu yumruklar yüzünden. Cehennemi yaþatýr gibi görünürdü bize, ama attýðý her yumrukta, verdiði yýðýnla ödevde, sýnavlarýnda sorduðu zor sorularda hep bir hayat dersi nakýþlýydý ince ince. Attýðý bir yumruk için bin nasihat verirdi bize ve o yumruðun hiçbir önemi kalmazdý. Ýsmail’e söylediði sözler hiç çýkmaz aklýmdan. “Üniversitede ölümü bile göze alýp istediðin her olayý yaþa, üniversiteden sonra istesen de yapamayacaksýn.” demiþti. Birçok kiþiye saçma gelen bu nasihat üniversitede haklýlýk yarýþýný kazandý. Hele üniversite tercihi yaparken söyledikleri… Biz o hocadan bu hocaya gidip "Nereyi tercih edelim?" diye þaþkýn þaþkýn sorarken o "Ben annesiz, babasýz, bazen beþ parasýz okudum Ankara gibi bir þehirde; siz hala bunu mu düþünüyorsunuz? Yazýn aklýnýza yatan ilk yeri ve gidip okuyun." demiþti. Bu söz onu bir öðretmenden dev bir insana dönüþtürmüþtü. Onu dev yapan baþka olaylar da vardý. Bize verdiði "dil yozlaþmasý" konulu ödevden bilirim sömürgeye "koloni", dükkana "shop", ayaküstü yemeðe "fast-food" dememeyi. O öðretti "selam" yerine "slm", "merhaba" yerine "mrb" yazmamayý. Bir de onun açtýðý þiir yarýþmasý sevdirdi bana edebiyatý. Dev bir insan bunlarý yaptý.
     Artýk alýþmak lazým Cevdet hocanýn ölümüne. O bir namazlýk saltanatýný sürdü. Memnundur yerinden ki geri dönmeyecek. Umudum "Cehennem Cevdet'in" orda cenneti yaþamasý. Bense "Ah Yalan Dünya" türküsü benim için çýðrýlana kadar devam edeceðim türkülere. Bu akþamki maçta Fenerbahçe'ye karþý Gençlerbirliði'ni destekleyeceðim. Adýný "Kuzu's Döner" koyan dönerciye kýzacaðým. Yazmaya devam edeceðim. Uzun lafýn kýsasý, Cehennem Cevdet 'in iplerinden bir kýsmýný koparýp devam edeceðim hayata.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerin Agrimasin.
Gönderen: Hardal Biber / Ýstanbul/Türkiye
7 Mayýs 2007
Sen simdi de bu deyisi merak edersin. "Ellerin Agarmasin"',bizim "Ellerin dert gormesinin" Azeri kardesi. "Firdolayi" da "cepecevrenin" Yasar Kemal dilinde karsiligi. Haklisin Farsi klavye kullanmanin gadrine ugruyorum. (I),(i) oluyor ve digerleri. Yazilarina gelince heycanina ve yazma istegine hayran kaldim. Ufak bir not birakmadan edemedim. Yazinaanlam kaybina ugramadan hangi sozcukleri cikara bilirim diye bak. Ozellikle yazinin basindaki bir cok sozcuye gule-gule diyeceksin. Bu sozcukler gittiginde yazin daha bir icten olacak. Karari sen ver.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bursa Bir Devdir

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Salgýn Sendromu [Öykü]
Salyangoz [Öykü]
Cami Konuþur Mu? [Öykü]
Cýrcýr Böceði Savaþý [Öykü]
Fatma'nýn Koþusu [Öykü]
Merdiven Basamaklarý [Öykü]
Ay Gülecek [Öykü]
Yaþlý Bir Adamýn Hasreti [Öykü]


Özgür Yenigün kimdir?

Ne yaþarsam ya da yaþamak istersem onu yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
..............


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özgür Yenigün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.