..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Yusuf Ter




12 Mart 2007
1979 ve 2006 Kozaklý  
Yusuf Ter
Girerken ne deðiþti neler deðiþmiþ diye bakýnýyorum çevreme. Sonra yanýldýn diyorum. Yanýlýyorsun, kandýrýldýn diyorum. Devamlýda kandýrýlacaksýn böyle giderse, diyorum.


:BJFI:

Ekim ile Aralýk arasýnda kýþýn yüzü soðuk,soðuk kendini göstermeye baþlamýþtý. Zorlu, çetin bir kýþ olacaðýnýn haberini verir gibi soðuk dalga, dalga geliyordu. Baþýný kaldýrdýðýnda, kýraç, yazý, yaban, seyrek ,sakalý çýkmamýþ bir gencin suratýndaki kýllar gibi, aðaçlar yayýlmýþtý. Çevreye, çevredeki kuþlarýn, göçün sonunda aðaçlara, kara, kara üzüm gibi konmuþlardý.

Çaðýldayarak akan suyun hýzý kesilmiþ.Yeniden yaðacak olan karlarýn erimesiyle yine eskisi gibi coþup çaðlayacaktý. örklenmiþ kýratlar ,son, yeþilimsi çayýrlarýn yayýlýmýný yapýyorlardý. Koyunlar sürü halinde yazýn bitimini, kýrda kalan kýrýntýlarý geviþliyerek, derenin diplerinde azalmýþ su birikintilerini içiyorlardý. Ýçerken de kulaklarý en ufak bir harekete ürkecek tetikte bekler gibi iþlerini görüyorlardý.

Balýklar aðzýn kenarýnda, yosunlarýn altlarýndan saklanarak suyun geldiði yöne doðru çýkýyorlardý, ama su kalmamýþtý. Son pýnarlarýnda çekildiði, sularýn azalmasýndan beliydi. Kana ,kana içiyorlardý koyunlar.

Yamaç tepelerin altý gölgelenmiþ, ayazýn düþtüðü yerler beyaza dönmüþtü. Kuþlar, kayalarýn içindeki yuvalarýný korumak için kendi tüyleri ile, kapýyla kapatýr gibi kapatmýþlardý. Iþýðýn içeri sýzacaðý kadar yer býrakmýþlardý.
Aç kalan yýlanlar, açlýðýný, dýþarýda kalan farelerle giderir olmuþtu.

Boz, kýraç kurbaðalarý, toprak keseklerinin ve kaya parçalarýnýn arasýna gizlenmiþlerdi. Büzülmüþ gözlerini, yummuþ derin, derin çekerek içine býrakýyorlardý. Höyükler, insan boyundan yüksek, belli aralýklarda , yükselerek kendini gösteriyordu. Tepe olmuþtu sanki. Tepelerin baþýna týrmanmak bile zahmetli, zahmetli olduðu kadar da esen yelin ayrý bir tadýný veriyordu.

Tepelerin alt kýsýmlarýnda büyük kayalýklar, kayalýklarýn dibinde biten kara çalýlar vardý. Oyulmuþ, oyuklar içinde tilkilerin, kurtlarýn, zamanýnda sýðýndýðý yuvalar oluþmuþtu. Þimdi, tilkilerin kaldýðý, soðuktan kendilerini koruduklarý birkaç yerden biriydi.

Karþý kayalýklar, yamaç kayalýklardan farklýydý. Kara, kara duruyorlardý. Renk olarak. Güneþin ýþýnlarý vurmuþ gibi parlýyordu yamaçlar. Oysa, heyelan olmuþ topraklar altýndaki kýzýllýðý üste çýkarmýþtý, resmi çizilmiþ tablo gibi duruyordu. Baðlar, baðlarýn çýbýklarý, sarkmýþ köklerinden, sararan uçlarýna kadar, renkleri gittikçe koyulaþan bozarmýþ pörtlekler yeniden üzüm verecek gibi tomurcuða durmuþlardý. Üzümlerini dökmüþ, solmuþ üzümler, karýncalar, yerdeki boyu yetmeyen böcekler, kalan kýrýntýlarý toplayýp yuvalarýna taþýyorlardý. Taþýdýklarý kýrýntýlar bir kýþ boyu yetecek, yada yetmeyecek, ama gayretle, sabýrla taþýyorlardý. Toprak kendi uykusuna uyumak için aðýrdan aðýra kendini kapatýyordu. Güvercinler buðday tanelerini saplarýn arasýndan topluyorlardý.

iki boðazýn gelerek bir noktada teke düþtüðü yerde, suyun azalmasý gibi aðaçlarýnda çýplak gövdeleri sallanýyordu, rüzgarda. Yapraklarýndaki týrtýllar çocuk belenir gibi belenmiþti yapraðýn arasýna. Kýþý çoktan getirmiþ, uyumuþtu, bir daha ki yazý göremeyeceklerdi. Hayatta kalan, direnen, kendi türünden canlýlar, diðer türleri yiyerek hayata kalma mücadelesi vereceklerdi. Yolu tamamlanmamýþ, taþlý topraklý, toz kalkan yollar dökülerek kenarlardan bozulmaya yüz tutmuþtu. Aðýr vasýtalarýn gelip gittiði yerler oyulmuþ, onarýmý beklerken, geliþmesini istediðimiz kasabamýz, günler tükendikçe daha da kötüye, gerilere gidiyordu. Çok eksikleri vardý. Vergiler alýnýyor, alýnan vergiler ile yerine bir þeyler yapýlmýyordu. Yenilenmeyen, yapýlanmayan yerler çürüyor dökülüyordu. Doðayý koruyamadýklarý gibi, doðaya da sahip çýkýlmýyordu. Aðaç dikiminde yeþertilmiþ, yeþermeye yeni baþlayanlarý kýrmakta üstümüze yoktur millet olarak.

Verilen sözler tutulmuyor, 1979 yýlýnda temeli atýlan, insanlarýmýzýn büyük umutlar beslediði, hastasýnýn yolarda ölmeyeceði, hekimin yaný baþýnda olacaðý, güven içinde kendini eksik hissetmeyeceði, ilçemize hizmet için hastane temelini atmýþlardý, gelinen süreçte bir çok baþbakan, belediye baþkaný, devletin kendisi, devlet dediðimiz zatý büyükler, oy verip de seçtiklerimiz, halkýmýzý yine hayal kýrýklýðýna uðratmýþlardýr. Bunla da kalmayýp, baraj temeli atanlar paralarý iþ yapýp gösterip hortumlamýþlardýr. Sabýrla, sükunetle, Kozaklýmýza temeli atýlýp, inþaatý bitip, malzemeleri alýnýp sonardan bir emirle baþka yere taþýnan, halkýmýzýn malý olan geri halkýmýza iyade edilmeli. Bu kadar harcanan para elde var sýfýr, sýfýra karþý bekleyiþ. Bu çaresizliðe iten nedir insanlarýmýzý, çaresiz eli kolu baðlý býrakýlarak ne kazanç elde ediyorlar ki ?

Nevþehir'in Kozaklý Ýlçesi'nde 1987 yýlýnda 39 milyon dolar harcanarak yapýmý tamamlanan, ancak açýlýþý bir türlü yapýlamayan Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Kür Merkezi'nin hizmete açýlmasý için bakým ve onarým ihalesi yapýlacak ? Yapýlsa bile elde bir þey yok, yok olmaya, çürümeye býrakýlacak. Birde onun için paralar çöpe gidecek. Halkýn parasý halka hizmet karþýlýðýnda geri dönmeyecek. Bizi, bizleri kim kurtaracak bu vurdum duymazlýktan, her kaynayan suyun baþýna yýldýzlý hoteler dikmek bu kadar kolayken, bir hastanenin hizmete girmesi mi zor?
Elbete iþ alanlarý yaratýlmalý, iþsizlere iþ bulma olanaklarý saðlanmalý, ondan önce de saðlýðýmýz önemli deðil mi?

Kayseri ile ilçemizin arasý yüz kilometre. Kýþta, kýyamete revamý bu, kozaklý halký bunu hak etmiyor. Yurdumuzun her köþesinde bu tür yarým kalan, yapýlmýþ gibi gösterilenleri hiç kimse hak etmiyor. Hak edenler kimler? Ceplerini dolduranlar, sahte evraklar üzerinde kendi vatandaþýný soyanlar, kendi devletini soyanlar, devletin içindeki mekanizma çarký, bu çarkýn diþlerinin artýk kýrýlmasý lazým. Huzurlu, sosyal aktivitelerden yaralanacak, ulaþým kolaylaþacak, kolaylaþtýracaðýmýz mekanizmalar artýk var, bunlara kimse olmaz diyemez. Vergisini veriyorsak, hizmetini de getirmek zorundadýr devlet. Hýrsýzýna, hortumcusuna para buluyorsa, para yaratýyorsa, halkýnda yaratmak zorunda, hastanemiz açýlsýn. Yeter artýk. Baharý bekleyen çiçekler açsýn. Dalýnda solmasýn. Köylerimize toz, toprak, çamurlu, oyuk, oyuk yollardan gitmeyelim, can içinden can kopmasýn yollarda. Kader alýn yazýsý deyip boyun bükülmesin. Uzak eriþilmez yollarda hayat bitmesin.
Gururla bakalým, geliþmiþ ülkelerin insanlarýndan ne farkýmýz var. Bizlerden onlarý farklý kýlan nedir? Onlar insan ise bizler baþka bir canlý mýyýz? Hayalini kurduðumuz dünyanýn, hayal olmadýðýný, bunun gerçek olduðunun bilincine eriþtiðimizde gerçekleþtiririz halk olarak.

Tepenin baþýnda oturup dalmýþým uzaklara. Kendime geldiðimde yýllar akýp gitmiþti. Deðiþen bir þey olmamýþtý. Her þey yerli yerinde, daha da gerilere gitmiþti. Bir umutla, bir heyecanla bekliyorum açýlmasýný, açýlacak haberini, her yýl. Gözüm kapalý giriyorum. Girerken ne deðiþti neler deðiþmiþ diye bakýnýyorum çevreme. Sonra yanýldýn diyorum. Yanýlýyorsun, kandýrýldýn diyorum. Devamlýda kandýrýlacaksýn böyle giderse, diyorum.

O tepenin baþýnda hep kýþ var. Bahar gelmiyor tepelerimize diyorum. Týrmana, týrmana çýktýðým yokuþu koþarak inmek istiyorum. Çok mu görüyorsunuz ? Hak etmiyoruz deðil mi? Bunlarý hak ettiðimiz hiç bir zaman olmadý ki, olmayacakta. Gözlerimde yýldýz ýþýmasý gidiyor. Yüzümü dönüp bakamýyorum sana kozaklý. Gururla tepenin baþýnda oturup bekliyorum. Bekleyeceðim. Baharý yazý unutma….

Yusuf Ter 16.12.2006 Saat 15:06 Ýsviçre



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cenaze Birde Morg
Doyduk Köyü Barajý Hani?
Çoban Köpekleri
Acý
Kozaklý ve Çöp
Siyah Peçete

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Merhaba Þahturna" Ya [Þiir]
Yetenek Sizsiniz [Þiir]
Âþýk Ýhsani" Ye [Þiir]
Pezolar [Þiir]
*mahalle Baskýsý [Þiir]
Türk Halký [Þiir]
Yumruk [Þiir]
Kara Günü Sorma Bana [Þiir]
Güzel Günler Göreceðiz [Þiir]
Osmanlý [Þiir]


Yusuf Ter kimdir?

ESERLERÝ 2001 den bu güne çýkan kitaplarým Þiir Kör Ýnsanýn Gözüdür 2001,Palazlanmýþ Yavrum 2002, Rüzgar Gülü 2003. Daðlar Þahit Aþkýma 2004 Yeni çýktý Yalcýn Yayýnlarý:Ankara Cadesi No:45 Güncer Han Kat:2 Caðaloðlu 34410 Ýstanbul Tel. /Faxs: 0 (212) 519 31 35 Yeni çýkan kitabým Ey Renksiz Dünya Temmuz 2009


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yusuf Ter, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.