..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Yürüyen Adam




12 Þubat 2007
Yeni Yazý  
Yürüyen Adam
YENÝ BÝR YAZI BU...Yazdýðým þey kelimeler, “sadece insanýn geliþtirdiði eþsiz dil”in imgeleri birden bire dökülüveriyor ekrana. Çook eskiden beri.


:BACC:
Bir, iki, üç…
Baþladým iþte. Yeni bir yazý bu. Yazdýðým þey kelimeler, “sadece insanýn geliþtirdiði eþsiz dil”in imgeleri birden bire dökülüveriyor ekrana. Çook eskiden beri. Yazýnýn icadýndan beri bu yolla, hayatla iyi bir iletiþim kurmuþ insanlýk. Yazýlmýþta ha yazýlmýþ yazýlar.
Kendini bir Kafka böceðinin, bir R. Bach martýsýnýn, bir M. Bilal mektup zarfýnýn yerine koyup yazmak ne kolay…
Doðmamýþ bir çocuðun, olmayan bir ülke insanýnýn, olan ya da olmayan bir savaþ anýsýnýn içmediðin bir içkisini içerken kurguladýðýn yazmalarýn içinde hep kendini yazmaya kalkmakta ne zor…
Birazdan intihar ettireceðin bir kahramanýn mektubunu yazmak, birazdan terk edip gideceðin kente kuru bir “Hoþ çakal” demek, birazdan en güzel aþk filmine “Seni seviyorum” senaryosu, komik sahnelere espriler derlemek, bekleyene “geleceðim bekle beni, kimseler beklemese bile bekle beni” þiiri ile söyleþmek, gülene; “daha çok gülesin, gülersen acýmýyor hücrelerim” demek, ölene “sakýn gitme, hep burda kal” çaresizliði yazmak, uyumak hiç uyanmamak gibi gibi yüzlerce gibiyle yazmak ne kolay…
Tankýn içinde, kýlýcýn keskinliðinde, gözlerinin buðusunda yazmak ne kolay…
Ancak gerçek ne kadar zor. Hiç kimse bir gerçeðini adýmlarýný atarken yürüdüðü kaldýrýmlara, kenarýndan çiçek koparacaðý uçurumda dururken, hastane kokusuna karýþýrken soluðu, savaþta vurulmama cephesinde sevgiliyi düþlerken; herhangi bir yazgýsýný yazarken bir kitap yazar gibi zorlanmamýþtýr.
Onun için yazmak kutsal deðildir, aslolan hayat, aslolan gerçektir.
Çünkü; yazdýklarýmýzý kaale almýyordur, bu yeni baþtan yazýlasý dünya… Yazýlan þiirler gibi yasak, romanlarý sansürlü, puntolarý küçük, televizyonda altyazýda gözükecek kadar önemsizdir “Dur” diyebilen kelimeleriniz ve yeni mavzerinden çýkmýþ bir kurþuna dur diyemiyordur henüz “Matrix” Neo’su gibi. Kelimeleriniz belki de zavalladýr nazarýnda okumaya kalkanýn.
Artýk “Kalbim senin” diye yazýlmýþ bir kaðýda, bir elektronik maile, bir cep sms’ine, öküzce bile bakamýyordur artýk çoðu sevgili olamayan. Yazýya inanmayan bir dünyaya inanýyordur artýk çevrenizdeki çoðu kiþi gibi. Yazdýkça yenilendiðinizi bilmeyenler, yazdýkça yenildiðinizi düþünenler doldurmuþtur vardýr hep saðýnýzda solunuzda.
Kitap okuyarak ya da yazarak bu zehir zakkum hayata ne katabilirmiþiz ki diyordur hani bazýlarý da, benim en çok onlardan ürktüðüm
Çünkü; yazýya çiziye inanmayýn demiþtir onlarýn aðýr sanayicileri, bil cümle füzesi tanký topu, inanýyorsa senin yazdýðýn bir iki slogancý, ajitasyon saydýðý þiirlere deðil, kandýrýlmýþ gözleri ile kadýnlarýn çýplak etlerinin sergilendiði gazetelerin kralcý editörlerinin sözlerine inanýyordur. Oysa sen ne kralsýndýr, ne padiþah ne imparator.
Ve þiire inanan hangi göz varsa ortalýkta mesela Ortadoðu olabilir, önce onlarýn önüne aþkýn ve devrimin karþýsýna, binlerce yýlýn mirasý sanki bir tek oymuþ gibi kocaman yasalarýný koymuþlardýr demokratikçe. Demokraaaaasi çoktur dünyamýzda, severisss servis etmeyi… Eylülleri bile severiss hala.

Ondan iþte bugün kendimi Orhun anýtlarý kadar taþ eskisi, kendimi içime çivi yazýlarý çizilmiþ kadar kanatýlmýþ, siyah beyaz ve hiyeroglif uykularýmda unuttuðum rüyalardan hala uyanmamýþ hissetmem. Henüz duþ almadýðým için papirüs kaðýtlarý kokuyorum. Hala kilise orguna eþlik ediyor koronun elindeki arya metni, ama hala rahlemden kalkmamýþ bir umut… Saksýda çiçeðime gözyaþlarým yetiyor. Ona bir nehir almaya gideceðim birazdan sokaða çýkýp.
Güvercin kanadýnda gönderilen posta kadar eskiyim bu gün. Yakýp sana gönderdiðim Kýzýlderili dumanýmda sana “seni bekliyorum” yazýyormuþ. Yalan!... Ne duman kokuyor ortalýk artýk, ne taþ baskýsý hüzün yüzüm, ne de Da Vinci þifresi gibi aðýr seni içimden kaldýramayan vinçler.
Zira dününe bakmadan bugünü yazmak hüznü ve üstüne üstlük geçmiþi iþin içine karýþtýrmadan yazabilmek ne kadar profesyonellik istiyor. Anlýyorum ki oysa yeniden yeniden yazdýðýmda, yazgýsýna “þiiþþþt” diyebildikçe ‘mutlulukmuþ’ hele o þöyle biraz köþede beklesin, umutlu olabilmeyi yazýyorum günlerin inadýna. Hiç yok olmasýn dileyeceðim tek profesyonelliðim budur belki benim. Yazdýkça beni devindiren beynimi kurdalamak huyum olmasa, yazmadýklarým beni nereye çeker götürürdü kim bilir … Onun için bu yazým Sait Faik’e benden selam olsun…
Yazgý kelimelerle yazýlýr mý? Yazýlmasa da olur…
Yazgý dediðin týrnaklarýnla da yazýlýr ama kalem ile de yazýlacak ben biliyorum ve inanýyorum hala… Ben de kaleminin kömüründe bomba olurum bir gün, savaþsa savaþ…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ablasý Olan Þanslýlar
Her Gün Kül Yangýný, Sen Ýçimde Kývýlcým.
Ýlle Dost Ýlle Yaðmur
Mevsimsiz Uçurumlar
Yaz Yaðmuru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Noktalama Ýþaretleri [Þiir]
Dedik ki: [Þiir]
Carpe Diem [Þiir]
Kaleci [Þiir]
Saçlarýnýn Saçaklý Þairi [Þiir]
Nuriyem Öldü [Þiir]


Yürüyen Adam kimdir?

Ýçinde kendinden baþka kaç "kendi" olduðunu kendine anlatamayan adam. Yazmaktan baþka yol yürüyemeyen bir yolsuz. Baþka deyiþlerle; "Özgürlük probelemli yürüyen adam. " Giyotin sözcükler süngercisi. Bir martýnýn irtifa tutkusu. Dibe vurma masalcýsý.

Etkilendiði Yazarlar:
Kafka, Vedat Türkali, Orhan Pamuk, Dostoyevski, Balzac, Yaþar Kemal, Oruç Aruoba, M.Mungan, Küçük Ýskender...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yürüyen Adam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.