..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Varsýllar ve Yoksullar > Ersen Yoldaç




21 Ocak 2007
Okyanus Balýðýyla Röportaj  
Yazdýklarý için kýrýlmýþ 62 kalemin son sözleri..

Ersen Yoldaç


Burasý Tanzanya deyip geçmek çok kolaydý belki; ya da mühim büyüklerimizin yaptýklarý gibi "þiddetle" kýnamak þiddeti. "Uðurlar olsun," diyerek gönderdiðimiz gözlüklü amcayý dün gibi hatýrlarým. Çocuktum.. Yýllar geçti, büyüdüm ama yine de anlayamadým bir türlü: Bir kalem- hem de yazan bir kalem.. Hatta yazdýðý için bir kalem.. Neden?


:BFHD:
    Öylesine bir yazýydý aslýnda ilk baþta. Balcalý otobüslerinden birinde öylesine karalamýþtým. Aklýmýn bir köþesinde o tanýdýk soru cümlesi: "Neden yazýyorsunuz?" Yazýnýn bulunmasýný takiben kurulmuþ ilk soru cümlesi budur sanýyorum. O sýralar okuduðum kitabýn giriþ bölümünde de birçok yazarýn bu soruya verdiði yanýtlar vardý. Çok deðil birkaç ay sonra Ýsveç Kraliyet Akademisi'nde bir adam, þöyle baþlýyordu merakla beklenen konuþmasýna:

"Ýçimden geldiði için yazýyorum! Baþkalarý gibi normal bir iþ yapamadýðým için yazýyorum. Hepinize neden o kadar çok kýzdýðýmý belki anlarým diye yazýyorum. Onu ancak deðiþtirerek gerçekliðe katlanabildiðim için yazýyorum. Bir türlü mutlu olamadýðým için yazýyorum."

   Ve çok deðil bundan iki gün önce, baþýna iki kurþun sýkýlýp susturuldu yazmaktan baþka suçu olmayan baþka bir adam. Neden yazdýðýný bilseydi katili, bilseydi ondan kardeþim diye söz ettiðini, yine çeker miydi acaba o tetiði? Susturmak için kapýsýnda beklediði adama "NEDEN?" diye sormak hiç mi aklýna gelmedi?

   Aklýmda bunlar yokken öylesine karaladýðým bu yazý, yazdýklarý için kýrýlan 62 kalemin son sözleridir. (Ya da bana öyle gelmiþtir..) Yazýyla gören tüm gözlerin affýna sýðýnarak paylaþmak istedim:


   Neden mi yazýyorum? Tüm yaptýðým, anlayamadýðým þeyleri cümle içinde kullanmak sadece. Yine de nedeni çok önemliyse eðer sizin için þöyle söyleyeyim: gözlerimdeki küçük bir sorun yüzünden. Ne yazýk ki görüyorum, hem de o kadar çok görüntü ayný anda geçiyor ki gözlerimden, sýrf bu aðýrlýktan kurtulmak için harflere döküyorum gördüklerimi.

   “Hoþ geldiniz yeryüzünün huzursuz çocuklarý!” diyorlardý arada bir toplandýðýmýz meydanda. Sessiz harflerle yazýlýrdý yeryüzünün sözleri. Evet, gizli bir örgüt üyesiyim bir nevi; “Yazýyla Lanetlenenler Örgütü”. Kendini bildiðinden beri bu laneti taþýyanlardaným ben de her “huzursuz karalayýcý” gibi. Gözlerimde kalem uçlarýyla açýlmýþ yaralarla geçiyorum zamaný. Kanserli hücreler gibi alýndýkça kendini tekrar eden, küçüldükçe büyüyen, ve asla kapanmayan..

   Sanýlanýn aksine yazý, hiçbir zaman tedavi aracý olmamýþtýr bizim için, çünkü yazý hastalýðýn ta kendisi. “Ýyi ki..” diye baþlayarak anlatabildiðimiz tek hastalýk belki.. Acýsýna aldýrmadan kabuklarýný koparttýðýmýz yaramýz, yaralarýmýzla bilediðimiz tek silahýmýz, her zihnin içinde bir þekilde dolaþan ve ortaya çýkmak için uyanmayý bekleyen tehlikeli bir virüs gibi.. Bu yüzden zaten “uyanmakla” baþlýyor birçok þey; gören bir göz bir daha asla kapanmaz, çünkü aslýnda bütün aðýr yaralar tedavi ile baþlar..

   Neden mi yazýyorum? Neden yüzdüðü sorulur mu hiç akvaryuma atýlmýþ okyanus balýðýna? Yazýyorum çünkü kendimi vuracak bir karam bile yok þu þeffaf aldatmacada (Sizin var mý sanki?). Her denememde görünmez bir duvar kesiyor önümü ve bu saydam dekor bile yeterince rahatsýz edici (Hangi dekor deðil mi?).

   Yazýyorum, çünkü böyle renkli çakýl taþlarý yok okyanusun dibinde; biliyorum. Þu kendine dönen deðirmen de okyanusa ait deðil, þu içinden kabarcýklar çýkan parlak hazine sandýðý da.. Sýkmak istemem canýnýzý ama siz de yoksunuz orada. Her gün yukarýdan atýlan ve kapmak için birbirinizi ezdiðiniz o renkli yemler var ya; var dediðime bakmayýn onlar da yok tabi ki. (Kafanýz karýþtý, farkýndayým.)

   Ýyisi mi gelin þöyle yapalým; bu kadar çok þeyi birden yok edip sizi yoksul býrakmak yerine, izin verin ben yok olayým. Her þey rüyaydý farz edin, bu konuþma hiç olmadý. Üç deyince gözlerinizi açýp akvaryum sakinleri arasýndaki huzurlu yaþamýnýza dönün. Soran olursa eðer: “Okyanustaydým rüyamda; kafasý karýþýk bir balýkla konuþtum,” dersiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uyku Perisi [Þiir]
Def (Arasý) Ter [Þiir]
Tavþan [Öykü]
Gölgeme [Deneme]
Uyandým [Deneme]
Yol Üstü [Deneme]
Aynalarla Yaþamak [Deneme]
Önce O Çizdi! [Ýnceleme]


Ersen Yoldaç kimdir?

Takvimin 83. noktasýnda yer_yüzüne_düþtü. . Giderayak lüzumsuz cümleler kurma uzmaný. Yeterince büyüdüðünde çocuk olmak istiyor. .

Etkilendiði Yazarlar:
Sað omzumdaki melek.. Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Murthan Mungan, Franz Kafka, O. Henry


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ersen Yoldaç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.