..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Seval Deniz Karahaliloðlu




25 Aðustos 2006
Yücel Aþkýn, Yazýbaþý Kültür Þenliðinde Halkla Söyleþti  
Bu yýl, 6. gerçekleþtirilen Yazýbaþý Kültür Þenlikleri kapsamýnda, Yazýbaþý Beldesine davet edilen Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi Rektörü Yücel Aþkýn, ‘Türkiye ve Üniversitelerimiz’ konulu bir söyleþi gerçekleþtirdi.

Seval Deniz Karahaliloðlu


‘Sizin yaþlarýnýzda bize, eðitimden önce ailemizin bize verdiði öðreti, ‘bu topluma karþý borçlarýmýzýn olduðu yolundaydý’. Bu toplum, bizi sýnýrlý kaynaklarýyla var etmiþtir. Sizin de buna karþýlýk, bu topluma vermeniz gereken þeyler vardýr. Bu resmi bir politika olmuþtur. Bunu evde de, ilkokulda da söylemiþlerdir. Ben sizin sorduðunuz soruyu hayatýmda kendime hiç sormadým. Benim için yurt dýþýna gidip yerleþmek imkaný vardý. Ama ben kalkýp Ýstanbul’dan 16000 km. ilerde Van’a gittim ve oradan geriye dönmek bana ‘ihanet’ gibi geldi. Bu bir seçim, bir yaþama tarzý. Biz hiçbir þeyi baþkalarýndan beklemedik. Toplumun tümünün belli bir noktaya gelmesi için çalýþmayý amaç edindik. Bana sorarsanýz ben bunu yapýn derim.’


:BFGA:
Yücel Aþkýn, Yazýbaþý Kültür Þenliðinde Halkla Söyleþti

Seval Deniz Karahaliloðlu

Bu yýl, 6. gerçekleþtirilen Yazýbaþý Kültür Þenlikleri kapsamýnda, Yazýbaþý Beldesine davet edilen Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi Rektörü Yücel Aþkýn, ‘Türkiye ve Üniversitelerimiz’ konulu bir söyleþi gerçekleþtirdi. Söyleþiye, Yazýbaþý Belediye Baþkaný Ýbrahim Cinkýlýç, çeþitli sendikalarýn ve sivil toplum kuruluþlarýnýn yöneticileri, kalabalýk bir öðrenci topluluðu ile çok sayýda vatandaþ katýldý. Büyük bir sevgi gösterisiyle karþýlanan Yücel Aþkýn, Yazýbaþýlýlar ile yaptýðý söyleþide, Türkiye’nin içinde bulunduðu durumu ve üniversiteleri deðerlendirdi.

Türkiye’nin çok zengin yeraltý ve yer üstü kaynaklarýna sahip olduðu halde, bu kaynaklarý yeterince kullanamadýðýna iþaret eden Aþkýn, Türkiye’nin dýþarýdan gelen müdahaleler doðrultusunda yönetildiðini vurguladý. Stratejik bir konuma sahip olan ve kritik bir coðrafyada bulunan Türkiye’nin içinde bulunduðu bu hassas konumu iyi deðerlendiremediðine dikkat çekti. Sürekli dýþ müdahalelere açýk tarým politikalarý ile Türkiye’de tütün, fýndýk, pamuk, þeker pancarý, turunçgiller, hayvansal ürünler ve buðdayýn bilinçli olarak bitirildiðini ve þimdi sýranýn zeytin yetiþtiricilerine ve zeytinyaðý sektörüne geldiðini söyledi. Uzmanlýk alaný Ziraat Mühendisliði olan Yücel Aþkýn, dýþa baðýmlý tarým politikalarý ile Türk Tarýmýnýn bilinçli olarak çökertildiðini savundu.

Türkiye’nin çok ciddi bir gençlik potansiyeline sahip olduðunu ve buna karþýn bu genç nüfus için yeterli istihdam alanlarýnýn yaratýlmadýðýný kaydeden Yücel Aþkýn, resmi rakamlara göre kaydedilen %8’lik iþsizlik oranýnýn gerçekte %73 oranýnda olduðunu söyledi. Dengesiz gelir daðýlýmýna dikkat çeken Aþkýn, Türkiye’de insanlarýn ancak yaþayacak kadar bir gelire sahip olduðunu ve kendi topraklarýnda kiracý durumuna düþürüldüklerini sözlerine ekledi.

Gelir daðýlýmda, en ciddi darbeyi üniversitelerdeki bilim adamlarýnýn yediðine dikkat çeken Yücel Aþkýn, bilimsel araþtýrmalara ayrýlan fonlarýn büyük ölçüde azaltýldýðýný söyledi. Yaratýlan bu olumsuz koþullardan en çok araþtýrmacýlarýn etkilendiðine ve bilim adamlarýnýn yurt dýþýna gitmeye zorlandýklarýný kaydetti. Komik olarak nitelenebilecek ücretlere mahkum edilen bilim adamlarýnýn insanca yaþayabilmek ve daha iyi koþullarda araþtýrma yapabilmek için yurt dýþýna çýktýðýný ve sonuçta ciddi bir beyin göçü yaþandýðýna dikkat çekti.

Söyleþi sýrasýnda halktan ve öðrencilerden gelen çok sayýda soruyu yanýtlayan Yücel Aþkýn, bir öðrencinin beyin göçü ile ilgili ne düþündüðü sorusuna þöyle cevap verdi. ‘Sizin yaþlarýnýzda bize, eðitimden önce ailemizin bize verdiði öðreti, ‘bu topluma karþý borçlarýmýzýn olduðu yolundaydý’. Bu toplum, bizi sýnýrlý kaynaklarýyla var etmiþtir. Sizin de buna karþýlýk, bu topluma vermeniz gereken þeyler vardýr. Bu resmi bir politika olmuþtur. Bunu evde de, ilkokulda da söylemiþlerdir. Ben sizin sorduðunuz soruyu hayatýmda kendime hiç sormadým. Benim için yurt dýþýna gidip yerleþmek imkaný vardý. Ama ben kalkýp Ýstanbul’dan 16000 km. ilerde Van’a gittim ve oradan geriye dönmek bana ‘ihanet’ gibi geldi. Bu bir seçim, bir yaþama tarzý. Biz hiçbir þeyi baþkalarýndan beklemedik. Toplumun tümünün belli bir noktaya gelmesi için çalýþmayý amaç edindik. Bana sorarsanýz ben bunu yapýn derim.’

Ortadoðuda yaþanan savaþla ilgili olarak Türkiye’nin almasý gereken tavýr hakkýnda ise ‘Korkarým, bu sorduðunuz sorunun cevabýný dýþiþleri bakanlýðý da bilmiyor’ diyen Aþkýn, sorunun cevabýnýn 1930’lu yýllarda istikrarlý bir dýþ politika izleyen Türkiye’nin o günkü siyasi tavrýnda aramak gerektiðini söyledi. ‘Mustafa Kemal Atatürk o dönemde, hiç yurt dýþýna seyahat yapmamýþtýr. Kurduðu iki tane uluslararasý pakt vardýr. Bir Sadabad Paktý. Öteki de Balkan Paktýdýr. Özet olarak, Atatürk’ün o dönemde yaptýklarýna iyi bakmak lazým..’ dedi.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yüreðine saðlýk Seval
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
28 Aðustos 2006
Ýnsanýn umudu kendisidir. Baþkalarýndan beklenilen umut ülkemizi bu hallere getirdi. Söyleþin bu konuda baþka bir anlam içeriyor bence. Bu yazýyý herkes okumalý bence, okuduktan sonra da kendince, kendisini ve ülkesinin içinde bulunduðu durumu sorgulamasý gerekir. Yüreðine kalemine saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Ali Poyrazoðlu : Ne Ýþimiz Var Tanýmadýðýmýz Adamlarla?
Tiyatro Topluluklarýna Yeni Bir Seçenek : Tepekule Sahnesi
Ýnsana Yatýrým Yapan Yazýbaþý Kültür Þenliði

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter
Ýlhan Berk"in Þiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.