..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Yücel Dönmez




19 Aðustos 2006
Resim Piyasasýnda Çin Furyasý...  
Yücel Dönmez
Þimdilerde Çin’den fabrikasyon tuval resimleri ülkemize ithal edilmeye baþlandý. Toptan 10 dolara alýnabilen bu resimler Çin’de fabrikasyon olarak üretiliyor ve ülkemizde Çin’li ressamlarýn sanat þaheserleri(!) diye pazarlanýyor.


:CAIA:
Eskiden Suriye’den kaçak olarak yurda sokulan ipek duvar halýlarý ile, evlerimizin duvarlarýný süslerdik… Cihat Burak, Ýbrahim Safi’ gibi ressamlarýmýzýn eserleri bugünkü deðerleri bulmazdý. Kimseleri de, Türkiye’de bir gün tek bir resmin, 5 milyon dolar civarýnda satýlacaðýna inandýramazdýnýz…

Rusya daðýldýktan sonra bavul ticareti ile Rus resmi ülkemize girdi. Bir takým sanat tacirlerimiz Rusya’ya sýk sýk seyahat ederek, beþ on dolara topladýklarý amatör Rus resimlerini ülkemize taþýdýlar ve þaþaalý kokteyller ile bu resimler koleksiyon amaçlý olarak yok pahasýna pazarlandý…

Þimdilerde Çin’den fabrikasyon tuval resimleri ülkemize ithal edilmeye baþlandý. Toptan 10 dolara alýnabilen bu resimler Çin’de fabrikasyon olarak üretiliyor ve ülkemizde Çin’li ressamlarýn sanat þaheserleri(!) diye pazarlanýyor. Ucuz olduðu için de alýcý bulabiliyor.

Las Vegas’ta izlediðim ‘General Merchandise’ adlý bir fuarda bu tür resimleri pazarlayan üç firma ile görüþtüm. 50 adet sipariþ verdiðim taktirde bana 150X110 cm. Ebadýndaki yaðlýboya tuval resimlerinin tanesini, 10 dolara verebileceklerini açýkladýlar. Resimler ilk bakýþta albenileri var gibi gözükse de, kimlerin bu resimleri nasýl yaptýðýný sorguladýðýnýzda size, fabrikasyon olarak üretildiðini belirtiyorlar.

Hangar gibi bir fabrika binasý ve peþpeþe dizilmiþ onlarca masalar. Resimler tuval üzerine ana hatlarý basýlmýþ olarak, masalardaki eli fýrça tutan amatörlerin önüne geliyor ve her ressam kendisinin boyayacaðý kýsma müdahale ediyor, bir diðerine aktarýyor. Sonuçta tuval diðer taraftan bitmiþ resim olarak çýkýyor. Resmin üzerine de genellikle ya Batý’lý veya uyduruk bir isim yazýlarak imza iþlemi tamamlanýyor. Poster satýþlarý eskisi gibi raðbet göremediði için de bu tür resimler, baþka ülkelere poster fiyatýyla satýlýyor.

Çinli satýcýya sorduðunuzda gerçeði saklamýyor fakat, bu tür resimleri diðer ülkelerde koleksiyon parçasý gibi pazarlamak isteyenlerin davranýþý ise etik deðil.

Bu resimlere bilgisiz koleksiyoncular gibi, mobilyacýlar ve duvarýna kelepir resim asmak isteyenler ilgi gösteriyor.

Ülkemizde bu tür resimlerin sanki koleksiyon eseriymiþ gibi pazarlanmaya çalýþýlmasý ise, yeni koleksiyoncularýn yetiþmesi açýsýndan, Türk resmine zarar veriyor.

Bu resimlerin alýcýlarý þunu bilmiyorlar: bu tür resimlerin kesinlikle yarýna kalma þanslarý yoktur.

Rusya daðýldýktan sonra Amerika’da önemli Rus ressamlarýnýn yer aldýðý bir sergi açýlarak, Amerikalý ve Batý Avrupalý eleþtirmenlerce deðerlendirildi ve sadece 3 ressam kayda deðer bulundu. Þimdilerde Rusya’da çaðdaþ anlamda önem taþýyan ressamlar yetiþiyor, Rus resmi geliþme gösteriyor fakat, önemli Rus ressamlarýnýn eserlerini Türkiye’ye ucuz taþýma þansý yok. Çin’de ki önemli ressamlarýn eserlerini de ucuza kapatma þansý yok…

Çin’den getirtilen uyduruk resimlerle duvarlarýmýzý dolduracaðýmýza, yarýna kalabilecek genç Türk ressamlarýnýn eserlerini uygun fiyatlarla alarak, biriktirmek daha mantýklý. Bu þekilde yatýrýmýmýzýn yarýna kalma þansý olabilir: ülkemizde sanat ve sanatçýmýzýn geliþmesine katkýda bulunmuþ ve kendimizi de gerçek koleksiyoncu konumuna sokmuþ oluruz.

yuc111@aol.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatta Kavramsallýk ve Türkiye…
Art Ýstanbul 2002 ve Türk Resminin Dünyaya Açýlabilmesi...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler...
Çaðdaþ Sanatlar Müzesi Olmayan Ülke Çaðdaþ Sayýlamaz...
Bir Ödülün Düþündürdükleri...
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...
Sanat mý Yoksa Ayýrýmcýlýk Sanatý mý Yapýlýuor...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suçlular Serbest Tecavüze Uðrayan 13 Yaþýndaki Kýz Çocuk Sor
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...
Rektör Baþkanlýðýnda Bilimsel Kitaplar Nasýl Yakýldý?
Amerika'dan Türkiye'ye Bakmak...
Ýzedebiyat Tatili ve Týklanma Þampiyonlarý2

Steve ile Mahmud'un Kaderi...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çaresizler Senfonisi [Þiir]
Aþkýn Nefrete Dönüþtüðü Aný Yaþattýn... [Þiir]
Yokluðundaydým... [Þiir]
Neden Kocan Kadar Konuþ? [Þiir]
Seni Yalnýzlýðýmda Tanýmýþtým... [Þiir]
Yangýnlarýnda Kül Olurum Aþkýmýzýn... [Þiir]
Ölsem Benimle Gelir Miydin... [Þiir]
Bilemezdim ki Gerçek Sevgiydin... [Þiir]
Kalbimi Yüreðine Göm... [Þiir]
Susuzluðumsun Yaþamým... [Þiir]


Yücel Dönmez kimdir?

Ressam-Gazeteci-Yazar ve þair. Sanal ortamýn günlük yaþamýmýzý her þeyiyle kapsadýðýný düþünüyor ve bir profesyönel olarak bu konuda atýlým gösteren her projeyi desteklemek istiyorum. 1969 yýlýnda Ararat yayýnevinin Oba Çocuk Yayýnlarýnda çýkan þiir kitabýmýn dýþýnda kitap yayýnlamadým fakat bir bitmiþ ve üzerinde çalýþtýðým projelerim var. Bu sayfada kendi yazýlarýmýn yaný sýra, genç sanatçý arkadaþlarýma da yardýmcý olmaya çalýþmak isterim. Sanat çalýþmalarýmý 1980 yýlýndan beri ABD\'de sürdürüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Her yazarý severek okur, hemen her sanatçýnýn bir özelliði olduðunu düþünerek yorumumu yaparým. Ýsim vermek bir diðerine haksýzlýk olmasýn...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yücel Dönmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.