..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Birkan ASKAN




14 Nisan 2002
Alabros traþlý çocuk  
Sen ki,/Alabros traþlý çocuk,/Güneþ yarýsý,/Ay parçasý..

Birkan ASKAN


Sen benim gibi olma sevdadan yana.Býrak ben yazayým yine içimde tepinen her kelimeyi sana. Yaslanýp gökgürültüsü büyüten gecelerde uykularýna, býrak ben kendimi yine kandýrayým bana yakýn olmayan her uzaklýðýna...


:BHAE:
Duvar yoksa da,bir duvar ol taþlarýný dizemediðin hayatýnýn kaldýrýmlarýna.Penceresini kapatamazsýn açamadýðýn gökyüzünün.Topsuz alanda çýkartma yapan komþularýn gürültüsü var þimdi bahçelerini örümcek aðý gibi ören sarmaþýklarýn ardýnda. Bowling turnuvalarýnda hep sonuncu olma benim gibi. Durdukça tozlanýrsýn sende arka mahallenin yokuþ yollarýnda.Kapýþmalýyýz seninle ayný saate denk düþen iki ayrý filmin giriþ jeneriðinde.Sen yaðmur olup yaðmalýsýn,bende güneþ olup yaslanmalýyým daðlarýn en yüksek tepesine.

Konuþurken,unutmadan söylemek istediðim dediðin, renkli mandallarýn çamaþýr iplerinde iþgöremezlik içerisinde durmalarý ve yaylarýnýn paslanmasý ise eðer haklýsýn. Çamaþýrlara vuran izler belki bundandýr. Reklamlarý seyret sende o zaman geceyarýsýndan sonra,mutlaka çýkaracaktýr.

Saatin sensizlik olduðu akþamlarda rüzgarý nefeslenmek kadar yaþamakta hayatýn bir parçasýdýr. Ne güzeldir oysa yaþamak adýný andýkça sevdanýn, sevdanýn adýna kanatlandýkça uçsuz bucaksýz gökyüzünde ve baharý yakalamak bir ucundan,bir ucundan bahar olmak dudaklarýnýn kokusunda.

Benim gibi olduðun için ve benim gibi düþündüðün için mi seviyorsun beni.Beni aðlayan çocuklarýn gözlerine dalýp gittiðim için mi özlüyorsun uzaklardan. Uzaklar demiþken, nedir paylaþýlmayan ve dünyanýn kimsesizliðe uzanan bu sahte fýrtýnalara boyun eðmeyeceðim diyen umudun macerasý.Bir haziran sýcaðýnýn gölgesinde, kasabanýn ýþýklarýna vuran sessizlik mi aramýzdaki uzaklýk,kimsenin hayatýna iliþmeyen,elinde þiir kitaplarý yaðmur altýnda beklemek mi saatlerin ardýnda. Boþver çarpar bizi bu havalar,kimseyi çarpamadýðý kadar.Yüzleþelim o zaman. Yüzleþelim hayata.Bizi biz kadar kim anlar.

Bekleyelim ki akþam nasýl sa yine gelecek,yine sabah saçlarýný ay aydýnlýk geceden geçirecek.
Kuduracak mý bu deniz þafaktan. Kýyýdan uçuracak mý dersin yüreklerimizi o bilinmeyene.Bu kentin sokaklarýna aldandýk desene yine. Hani sevdasýna ateþ düþürene yazýlan dizeler,hani kimseyle paylaþmadýðýn hikayeler.Yine kývranacak mý yalnýzlýk yoksa avcumuzdaki uzaklýktan.

Yazýlmýþ sana iþte yüreðimden,/Okurmusun yine bilemem,/Kaç zamandý avcumda/Kuþlarla yitip giden,/Yangýn baþlar yüreðimde,/Ölüm küskün bana,/Ölüm hüzün bana...

Herþeyin uzaklýðý kendi yakýnlýðýnda saklý aslýnda. Düþününce,hani günaydýn anneciðim diyemediðim zamanlar,hani sevgili babacýðým diyemeden geçip gittiðim yollar savrulur önüme. Sevdim dedim se herþeyden çok,bir seni sevdim, gerisi yalan sende anlamsýzlaþan tüm kelimelerime.

Bilmek istemem dersen bilme sende,kalem tutmaktan yorulmayan ellerimi,þu þafaktan demir almaya çalýþan yorgun yüzümü,rüzgarýna çarparak yön deðiþtiren ruhumu,eðer görmek istemezsen görme sende.Nasýl sa birgün gökyüzü,hergün denizim bende. Þafak yalnýzlýðý tüketen ömrüme.

Deðiþirken görmek hep bu þehri,hep deðiþirken zamanla öðrenebilmek yürekleri,karýþarak kalabalýðýn uslu hayallerine, sinema önlerinde bekleþen ifadelerden anlam çýkartmak için gülümsemek sinema afiþlerine,vitrinlerin ýþýltýsýnda yýldýz kovalamak, sanki umut etmek adý konulmamýþ birþeyleri.Mesela,darda büyüyen bir sevdayý, geniþliðinde sahnede kalmayý,egzos dumanýnda býrakmayý elele tutuþmayý,gözbebeklerinde saklanan hayatýn türküsüne kapýlmak sanki umut olmak. Düþünmeden anlaþýlýp anlaþýlmamayý.

Gün gelir de,yolumu bulamazsýn deme bana.Bir duvar yoksa þayet düþlerimde,düþerim aðaçlar altýnda gülüþen sevdalýlarýn uzaklýðýna.Akþam üzerleri sabýrsýzlýðýna kanayan bir yara gibi gökyüzü býrakýrým uykularýna.Kimse anlamaz alabros traþlý çocuklarýn utangaçlýðýný,kaybedilmiþ bir günün hakedilmemiþ bir hediyesi gibi, dizlerinin dibinde, kardeþinin saçlarýný okþayan yüreðin açlýða saldýrýþýný.

Kimse anlamaz doðar doðmaz ölüme yazýlan yüreklerin haykýrýþýný.Üþüyorum tren raylarý üzerinde yürürken dediðim zamanlarý.Biliyor musun,yokluðun hüznü sarýyor geceyi.Bir yokluk ki anlatýlýr gibi deðil, uzayýp gidiyor yollar iþte.Senin anlattýðýn ve benim anladýðým gibi hiç deðil.Bir yerinde, kapatýyorsun alnýna biriken ter damlacýklarýný elinin tersiyle.Yamalý ayakkabýlarýyla kesiyor önünü bowling nedir bilmeyen, bir bardak sýcak süte canýmý veririm diyen mahallenin minik yürekleri.Hayatýn çocuklarý.Ben severim sen sevmesende bu sokaklarý.

Acýyý kovmak için gün bitmedi daha,yarýna uçurtma uçuracaðýz,topraðýn üzeri taþ,ve semada güneþi bekleyen mis gibi bir hava.Düzeltimeden kaðýda yapýþan kelimelerin ardýndan el sallama bana.Beni anlamak için benim gibi olman gerekmiyor.Benim gibi yaþaman ve zamanýný benim gibi harcaman.Beni anlamak için,benim gibi çocuk kalman gerekmiyor asla.Bir sonrakinin yerini alana dek sende çocuksun, çok zor deðil bunu kavraman.Biliyorum ne bu kent,ne bu dað yamaçlarýnda çam kokusu barýndýran,ne de bu deniz martýlarýný benden saklayan, seni bana unutturamaz.

Sen benim gibi olma sevdadan yana.Býrak ben yazayým yine içimde tepinen her kelimeyi sana. Yaslanýp gökgürültüsü büyüten gecelerde uykularýna, býrak ben kendimi yine kandýrayým bana yakýn olmayan her uzaklýðýna.

Sen ki,/Alabros traþlý çocuk,/Güneþ yarýsý,/Ay parçasý,/Suskunluk kalan geceden,/Duvarlara tutunan aþk acýsý....

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kalemin konuþmasý
Gönderen: özlem özcan / Ýstanbul/Türkiye
7 Þubat 2007
bir yazýyý defalarca okumak istediðim çok nadir oluyor...bu yazýyý neredeyse ezberlemek üzereyim...bilmem ki anlatabiliyor mu bu cümle düþüncelerimi...yazdýðýnýz her yazýnýn ayrý güzel olduðunu söylemeliyim...elinizden kalem eksik olmasýn...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstasyon
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk
Yasal bir intihar
Subject.. -> Bir düþe düþmek varsayalým (02)
Omuzlarýmda binlerce kuþ çýðlýðý..
Bal köpüðü
Olmayan kýrlangýçlar mevsimi
Subject.. -> Bir düþe düþmek varsayalým.. (01)
Düþlerim beni vurursa..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Kendimi elde ettiðim gün
Ölümü sana yakýþtýramýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.