..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




31 Temmuz 2006
Cumadan Pazara Ýkinci Çocuk Tacizi Haberi  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Cumadan pazara ikinci pedofili haberi


:CBFD:

Kimse bana bu ülkede amntýklý bir adalet sistemi var demesin artýk! Cumadan pazara ikinci pedofili haberi. Bunlar sadece duyduklarýmýz...Devamý ne yazýk ki gelecek.

Hürriyet Gazetesi,30 Temmuz 2006 ,
Þermin TERZÝ'nin haberi

Adý Gönül Iþgýn, 29 yaþýnda. Beþ yýl önce gazetelerde adý sadece G.I. olarak geçmiþti. Adýný saklamasýna sebep, bir utancýn hayatýný altüst etmesiydi. Minicik bir bebekken ona þefkatle dokunan babasýnýn elleri, büyüdüðünde þehvetle tenini acýtmaya baþlamýþtý. Kimseyle bunu paylaþamýyordu çünkü o babasýydý ve bu çarpýklýða aklý ermiyordu. 24 yaþýna geldiðinde artýk o soðuk gerçek, her gün içine saplanan bir býçaktý. Kendince acýlarýna son verdiðinde tarih 21 Ocak 2002'yi gösteriyordu.

Bir gün o býçaðý aldý ve acýlarýnýn kaynaðýna sapladý. Babasýný öldürmekten 20 yýl hapis cezasý aldýðýnda çýðlýk attý. Çünkü hiç beklemiyordu bu cezayý: "Hakimin aferin demesini, beraat etmeyi bekliyordum. Neden bu suç yüzünden bu kadar yatacaktým ki? Yýllarca bunun acýsýný çeken ben deðil miydim? Þimdi üstüne bir de ceza mý alacaðým!"

O günün gazetelerinde polislerin kolunda baþý önde yürürken fotoðrafý yayýmlanan genç kýz, beþ yýl sonra baþarýsýyla, dimdik duruþuyla bambaþka bir habere konu oldu. 2006 ÖSS sýnavýna cezaevinde girip ham puanda Türkiye 33'üncüsüydü.

Çanakkale E Tipi Kapalý Cezaevi'ndeki Gönül Iþgýn'la röportaj yapmak için Adalet Bakanlýðý'na baþvurdum. Ýzin yazýsýndaki koþul dikkat çekiciydi: "Geçmiþi ve suçu ile ilgili bilgilerin gizli kalmasý kaydýyla ve gerekli güvenlik önemleri altýnda." Yani böylesine akýllý ve baþarýlý bir genç kýzýn neden hapse girdiðini öðrenemeyecek, sadece ÖSS ile ilgili sorular sorabilecektim.

Gri ve mavi olmasýný beklediðim cezaevi koridorlarýndan, tam aksine pembeler, turuncular arasýndan geçip Gönül Iþgýn ile tanýþtým. Bakanlýðýn dediði gibi röportaj sýrasýnda yanýmýzda görevliler vardý. Ne olduysa Gönül birden "Ben cinayetten yatýyorum, öz babamý ensest yüzünden öldürdüm" diye anlatmaya baþladý. Bir gazetede cinayeti annesiyle iþlediði yazýlmýþ, buna korkunç içerlemiþti. Sýrf annesinin uðradýðý haksýzlýðý anlatabilmek için bakanlýðýn ikazýný biraz ihlal etti.

Iþgýn'ýn cezasý 20 yýl hapis. Ama Ýnfaz Kanunu ve yeni TCK'daki indirimlerle 6 yýla düþtü. Koðuþunu üçü cinayet suçundan, biri cinayete yardým, yataklýk, gasp suçundan yatan mahkûmlarla paylaþýyor. Cezasýnýn bitimine 1 yýl 5 ay var. ÖSS'deki baþarýsýyla kadere baþkaldýrdý. Hukuk okumak istiyor, ama avukat olmak için deðil. Hukuk donanýmýyla siyasete girip, kendisi gibi ensest kurbanlarýnýn sesi olmak ve haklarýný sonuna kadar savunmak için.

Gazetelerdeki "Burs yaðýyor" haberlerinin tam aksine, ne devlet üniversitelerinden ne de özel üniversitelerden burs alabildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu sabýkalýlara burs vermiyor. Henüz özel üniversitelerden de hiçbiri elini taþýn altýna sokmuyor. O ise bütün bunlara þöyle cevap veriyor: "Vah vah tacize uðramýþ, babasýný da öldürmüþ, baþarýlý ve iyi bir kýz, þeklinde olayýn dramatize edilmesini istemiyorum. Elimden geleni yaptým, yaþadýklarýma raðmen sapasaðlam ayakta durmaya çalýþtým. Duygu sömürüsü yapmýyorum. Okuyamazsam yýkýlmam ama çok üzülürüm."

Gönül'ün hem hikayesi, hem hayata bakýþý, onun cümleleriyle, onun kelimeleriyle o kadar çarpýcýydý ki, röportaj sorularýnýn hepsini attým. Sadece o anlatsýn istedim. O size samimiyetiyle her þeyi anlattý. En korktuðu þey, bu röportajdan sonra ailesinin üstüne gidilmesi. Bu yazýyý siz de onu anlamaya çalýþarak okuyun lütfen.

ÖZ BABAMI BENÝ 11 YIL TACÝZ ETTÝÐÝ ÝÇÝN ÖLDÜRDÜM

Cinayetten yatýyorum, öz babamý ensest yüzünden öldürdüm. Ortaokuldan beri tacize uðruyordum. Mahkûmiyetimle ilgili hiçbir þey söylemeyecektim ama bir gazetede annemi çok zor durumda býrakan bir haber yayýnlandý. Cinayeti iþlediðim sýrada annem yanýmdaydý, ama sonra uzaklaþtý. Annem o sýrada uzaklaþmasa ona da zarar gelecekti. Üniversite kazanmamla ilgili haber yapan gazetelerden biri, annemle bir olup babamý öldürdüðümü yazmýþ. Annem kendi halinde biridir, kendini savunamaz. Eminim haberi okuyanlar üstüne çok fazla geliyordur. Evet benimle birlikte cezaevine girdi ama iki ay sonra olaya karýþmadýðý kanýtlanýp beraat etti. 4 yýl 7 aydýr cezaevindeyim, o kadar olay gördüm ama hálá ne kadar safým ki, sýnavda böyle bir baþarý kazandýðýmda, geçmiþimin gündeme geleceðini hiç tahmin etmedim. Sadece baþarýmýn konuþulacaðýný düþünüyordum.

HAKÝM BANA AFERÝN DÝYECEK SANDIM 20 YIL CEZA ALDIM

Ortaokuldan sonra yavaþ yavaþ bana yapýlanýn ne olduðunu anlamaya baþladým. Psikolojik problemlerim arttý. Çare olacaðýný düþünerek alkolle tanýþtým, durum daha da kötüye gitti. Babamý öldürdüðümde ceza alacaðým aklýma bile gelmemiþti. 20 yýl cezayý duyduðumda çýðlýk attým. Kan baðý olmasýndan dolayý bu kadar yüksek ceza almýþtým. Halbuki kan baðým olan kiþinin bunu yapmasý indirim sebebi olmalý, diye düþünüyordum. Tebrik alacaðýmý, hakimin aferin diyerek beraat ettirmesini bekliyordum. Ýnanýn bu saflýktaydým. Neden bu suç yüzünden bu kadar yatacaktým? Yýllarca bunun acýsýný çeken ben deðil miydim? Þimdi üstüne bir de ceza mý alacaktým? Çok büyük bir haksýzlýða uðradýðýmý düþündüm. Bana bunu yapan babam deðil de bir baþkasý olsaydý aklým erer, baþkalarýyla paylaþýr çareler arardým. Ama kimseyle paylaþamýyordum, tek baþýmaydým. Ýki erkek kardeþim var, bu olaylarýn tekrar gündeme gelmesine üzülüyorlar. Biz bugüne kadar bir aile olmayý baþaramadýk. En büyük idealim tekrar bir arada olmak. Ben buradan çýktýðým gün tekrar aile olmaya çalýþacaðýz.

CEZA ALDIÐIM GÜN SINAVA GÝRMEYE KARAR VERDÝM

Cezamý aldýðým gün þok geçirdim ama hemen kendimi toparladým. Olan oldu, bu süreyi en iyi þekilde deðerlendireceðim, elimden gelenin en iyisini yapacaðým, dedim. Üniversite sýnavlarýna girmeye o gün karar verdim.

Ortaokulda beþ takdir, bir teþekkürüm vardý ama yaþadýklarým yüzünden liseyi zor bitirmiþtim. Ýlk sýnavýma ancak iki yýl sonra girebildim. Ýstanbul Üniversitesi Turizm Ýþletmeciliði'ni kazandým. Kaydýmý yaptýrdým ama problemlerimin artýk dayanýlmaz noktaya geldiði bir dönemdi.

Bir yýl sonra kaydým silindi. Af çýktý tekrar kaydýmý yaptýrdým ama 2001'de yine kaydým silindi.

2002'de kararlýydým, bu kez kazanacaktým. Dershaneye kaydýmý yaptýrdým, hatta þubeler arasýndaki yarýþmada ikinci oldum. Ama sýnava birkaç ay kala artýk cezaevindeydim.

BURASI CEZAEVÝ BURADA BU KADAR, DEDÝLER

Ýlk sýnava Ýnebolu Cezaevi'nde girdim. Fakat 1 saat geç alýndým. Sebebini sorduðumda, "Merak etme bu süre eklenecek" dediler. Süre dolduðunda kaðýtlarýmýzý toplayýp, "Burasý cezaevi, burada bu kadar" dediler. Bu söz kulaklarýmda hep yankýlandý. Hýrslandým. Oldukça hýrslýyýmdýr zaten. Bir þeyi çok istediðimde, büyük bir performans yakalayabileceðimi, neler yapabileceðimi biliyorum. Potansiyelimin farkýndayým. Hak ettiðim yerde olmak istiyorum. Cezaevinden çýktýðýmda hayatýndan vazgeçmiþ, kaybetmiþ bir insan olmak istemiyorum.

Çanakkale Cezaevi'ne nakledildiðimde, geçen yýl ikinci kez sýnava girdim. Ama sýnavda çok gerildim, 28. Matematik sorusunda kilitlendim, heyecanlandým, panik yaptým. Sýnavdan çýkmamak için çok direndim ama çýktým. Ýnebolu Cezaevi'nin aksine, Çanakkale Cezaevi yönetimi çalýþmam için çok yardýmcý oldu. Benden bir baþarý bekliyorlardý. Sýnavý terk ettikten sonra müdür beyle konuþmak istediðimde, "Gönül þimdi çok kýzgýným sonra konuþalým" dedi. 91 soru yapmýþtým. 90'ý doðruydu. Bu kadar doðru cevap, cezaevi yönetiminden ikinci þans istememi saðladý.

DÖRT AY KARANTÝNA KOÐUÞUNDA ÇALIÞTIM

Kaldýðým altý üstlü koðuþlarda ders çalýþmama imkán yoktu. Orada kimse sizin üniversiteye girip girmemenizle ilgilenmez, umurlarýnda deðildir. Herkesle bir aradasýnýz. Tek baþýna onlarla mücadele etmeye kalksanýz bütün gününüz gider zaten. Her an kavga, televizyon bangýr bangýr.

Cezaevi müdürü çalýþamadýðýmý görünce, sýnava dört ay kala beni dört kiþilik karantina koðuþuna aldý. Orada tek baþýma kaldým. Ne çalýþtýysam orada çalýþtým.

Cezaevi öðretmenim Ünsal Ünal beni çok iyi çalýþtýrdý. Ýki haftada bir deneme sýnavý yaptý. Sorularý birlikte inceledik. Ama her þeyden önce beni hep dinledi, inandý, heyecanýmý paylaþtý.

Sporu hiç aksatmadým. Yemek yiyor, banyo yapýyor, sadece ders çalýþýyordum. Televizyonu hiç açmadým. Kenan (Iþýk) Bey'i de yarýþmanýn içeriðini de çok sevdiðim için sadece Kim Beþ Yüz Milyar Ýster yarýþmasýný izledim.

SINAV SONUCUNU VOLTA ATARAK BEKLEDÝM

Sonuçlar saat 10.00'da CNN Türk'te açýklanacaktý. Volta atarak sonuçlarý bekledim. Ýlk yüzde kendimi görmeyi umuyordum ama ilk yüzde deðildim. Çok üzüldüm. Sonuçlar yerleþtirme puanýna göre açýklanmýþtý ve 672. sýradaydým.

Lisedeki problemlerim yüzünden liseyi 2.09 puanla bitirdiðim için yerleþtirme puaným çok düþüktü. Düþük olmasaydý ilk 15'te olabilirdim. Ama ham puanlar açýklanýnca Türkiye 33'üncüsü olduðumu gördüm.

Koðuþtakilere ukalalýk olur diye beklediðim sonuçtan fazla bahsetmemiþtim. Dalga geçilmesinden ve aksi sonuçta rezil olmaktan korkuyordum. Sonucu açýklayýnca onlar da çok mutlu oldu. "Koðuþ hazýrola geç, aramýzda 33. var" diye eðlenceli anonslar yaptýlar. Telefonla ailelerine anlattýlar. Gururlandým. Sonucu anneme telefonla söylediðimde mutluluktan delirdi.

PUANIMIN GEREKTÝRDÝÐÝ HAKKIM OLAN BURSU ÝSTÝYORUM

Hukuk okumak istiyorum. Avukat olmak için deðil, hukuk bilgisine ihtiyacým olduðu için. Aslýnda siyaset bilimi okumak istiyordum. Siyasete atýlmak istiyorum. Biliyorum, yaþadýklarým ayaðýma dolanacak. O yüzden de hukuktan sonuna kadar faydalanmak istiyorum. Burslu olmadýðým sürece hukuk okuma þansým yok. Yine ayný gazetede benim aðzýmdan "Ekonomik yardým yapýldýðý takdirde avukat olacaðým, bu benim en büyük idealim" gibi laflar yazýlmýþ. Hayýr. Ben hiç kimseden ekonomik yardým istemiyorum. Annem iþçi emeklisi, o bana bakar. Sadece puanýmýn gerektirdiði, hakkým olan bursun verilmesini istiyorum. Ama sabýkalý olanlara burs verilmediðini öðrendim.

ÇANAKKALE CEZAEVÝ KAZANMAM ÝÇÝN HER ÞEYÝNÝ ORTAYA KOYDU

Devletin bir kuruluþu olan cezaevi, üniversiteyi kazanmam için her þeyini ortaya koydu. Devletin diðer kuruluþu, Kredi ve Yurtlar Kurumu okumam için burs vermiyor. Birkaç üniversite cezaevini arayýp burs vermek isteðini söylemiþ. Daha sonra arayýp "veremeyeceðiz" demiþler. Kiþisel yardým talepleri, prosedür gereði, cezaevi yönetimince Adalet Bakanlýðý Eðitim Dairesi'ne yönlendirilmiþ. Ama cezaevini arayanlar nedense oraya baþvurmamýþ. Eðitim bursu veren vakýflar destek saðladýðý takdirde, üniversiteyi bitirdikten sonra verdikleri bursu çalýþarak geri ödeyebilirim. Olayýn "Vah vah tacize uðramýþ, babasýný da öldürmüþ, baþarýlý, iyi bir kýz" þeklinde dramatize edilmesini istemiyorum. Elimden geleni yaptým, yaþadýklarýma raðmen sapasaðlam ayakta durmaya çalýþtým. Duygu sömürüsü yapmýyorum.

BÜTÜN BU ACI VE SIKINTILARI BOÞUNA YAÞAMIÞ OLMAK ÝSTEMÝYORUM

Çok sýkýntý yaþadým, kimseye sesimi duyuramadým. Cezaevindeyken kadýn haklarý kuruluþlarýndan yardým istedim, ilgilenen olmadý. Anladým ki bu konuda kimse bir þey yapmýyor. Sivil toplum örgütlerine katýlýp mücadele etmek yerine, siyaset kanalýyla daha yetkili bir aðýz olabilmek istiyorum. Cezaevinde beþ yýl geçirdim. Benzer durumda çok kiþiyle tanýþtým, dertlerimizi paylaþtýk. Ýçimdeki birikimi dönüþtürüp, bir þeyler yapmak istiyorum. Bütün bu acý, sýkýntýlarý boþuna yaþamýþ olmak istemiyorum. Bir sonucu olmalý. Bunu yapabileceðime eminim.

BU RÖPORTAJI OKUYAN KARDEÞLERÝMÝN UZUN UZUN DÜÞÜNMESÝNÝ ÝSTERÝM

Cezaevinde deðiþmedim, dönüþtüm. Bambaþka bir insan oldum. Kendimle ilgili yanlýþ bildiðim ne varsa sýyrýldým, önyargýlarýmdan kurtuldum. Kendimi ortaya koyabiliyor, özüme inebiliyorum artýk. Önceleri doðrunun ne olduðunu göremiyordum ama en azýndan hatalarýmýn neler olduðunu biliyordum. Doðruyu bulmak için gayret ettim. Egomdan kurtulmaya çalýþýyorum, artýk insanlardan özür bile dileyebiliyorum. Saldýrgandým, koðuþta kavgalar ederdim. Þimdi daha yumuþak oldum. Artýk o kavgalarý uzaktan izleyebiliyorum. Olgunlaþtýðýmý hissediyorum ve bu çok hoþuma gidiyor. Ýnançlý biriyim, çok dua ederim. Þu aralar Kuran-ý Kerim mealleri okuyorum. Tasavvuf felsefesine meraklý olduðum için annem Mesnevi'yi hediye etti. Ben cezaevinde baþarýlý olmuþ bir mahkûmum. Dýþarýda rahat þartlar altýnda üniversiteye hazýrlananlara, "Çok çalýþýn, azmedin" gibi mesajlar veremem. Sadece bu röportajý okuyan arkadaþlarýmýn, kardeþlerimin uzun uzun düþünmesini ve daha derine bakmasýný isterim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pedofili (Çocuk Tacizi) Vakalarý Hakkýnda Detaylý Bir Çalýþma
Sinirlerinizi Bozmaya Devam Ediyorum, Edeceðim
Londra'dan Gerçek Bir Haber
Çocuklara Dokunmak Ýçin Yaptým Herþeyi
Çocuk Tacizine Karþý Sivil Hareketimiz Baþladý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hristiyanlýðýn Roma'nýn Yýkýlýþýndaki Etkileri
Ýspanya Bir Baþka Avrupa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.