..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Ýnci Fügen Yýlmaz




23 Mart 2002
Yýlandan Daha Çok Yalandan Kork  
Ýnci Fügen Yýlmaz
Yalanýn dolanýn ihanetin, acýmasýzlýðýn altýnda artan korkular mý saklý?. Doðruyu söylemekten korktukça yalan, kaybetmekten korktukça ihanet, ezilmekten korktukça þiddet, kaçýnýlmaz mý oluyor acaba?


:BGJG:
Benim bir alýþkanlýðým var. Her sabah uyanýr uyanmaz, üzerime spor birþeyler geçirip sokaða fýrlarým. Sabah serinliðinde yaklaþýk bir, birbuçuk saatlik bir yürüyüþ beni hem kendime getirir hem de yürürken o günü planlarým kafamda. Genelde deniz kenarýnda yürüyorum. Benim oturduðum semtte, yani KARÞIYAKA’da belediyenin yaptýðý çok güzel bir yürüyüþ yolu var. Bostanlý vapur iskelesinden Maviþehir’e kadar uzanan bu yol üzerinde; Çocuk parký, basketbol, voleybol sahalarý, tenis kortu, kaykay pisti, squash sahasý ne ararsanýz var. Keþke böyle yerler çok daha fazla olsa..

Bu sabah, yine bu yolda yürürken ortalýk mavi önlüklü, beyaz yakalý bir sürü çocuk kaynýyordu. Baþlarýnda öðretmenleri pikniðe gelmiþler. Uzun bir sure çocuklarý izledim. Çocuk parkýnda eðlendiler, yerlerde çimlerin üzerinde yuvarlandýlar, koþuþtular, itiþip kakýþtýlar. ‘’Örtmenim örtmenim’’ diye baðrýþtýlar… Nasýl masum, nasýl özgür ve mutluydular..

Ben ne zaman yeþillik, çimenlik bir geniþ alan görsem, içimden çimlerde yuvarlanmak ve taklalar atmak gelir ama etraftan bir gören olur da alay eder diye utanýr, yapamam. Oysa çocukluk öyle mi? Çocukluk, özgürlüðün ve masumiyetin doya doya yaþandýðý yýllardýr.

Ýstediðiniz gibi koþar oynarsýnýz, canýnýz mý yandý avaz avaz baðýrýr, aðlarsýnýz, Düðünlerde, niþanlarda ortalýða fýrlayýp kimseye aldýrýþ etmeksizin dansedersiniz.Yalan, dolan, ihanet yoktur çocuklukta. Kýzar, küser, beþ dakika sonra barýþýr çocuk. Tüm duygularý saf ve temizdir. Tüm sözcükler, düþündüðü gibi dökülür dudaklarýndan. Peki sonra?… Sonra ne oluyor da saflýðý kaybediyor insan?Yalaný, talaný dolaný ihaneti nasýl öðreniyor?

Çocukluk çaðýmýzda içimizden geldiði gibi koþup oynayýp gülerken, dilimiz, gönlümüzdekini, aklýmýzdakini anlatýrken, neler oluyor da deðiþiveriyoruz?

Yalaný, ihaneti, yüze gülüp arkadan konuþmayý, fesatlýðý, hasetliði zorbalýðý kim öðretiyor bize?

Çocukluðumuzda donatýldýðýmýz sevgi kalkaný, her yalanda, her ihanette biraz daha incelip, aþýnýyor ve büyüdükçe güçlendiðimizi sanýrken, aslýnda BÜYÜDÜKÇE KÜÇÜLÜYORUZ. Bizi sevenleri ve sevdiklerimizi özensiz tavrýlarýmýzla kaybediyor sonra da sevmek için harcayacaðýmýz çabadan daha fazlasýný unutmak için harcýyoruz..

Bu sabah parkta gördüðüm çocuklar aklýma getirdi bunlarý. Neden çocukluktaki masumiyeti, saflýðý kaybeder insan büyüdükçe diye düþündüm. Bir de ne düþündüm biliyormusunuz?. Çocuklar çok cesur, gözüpek ve korkusuz. Acaba büyüdükçe korkularýmýz mý artýyor?. Yalanýn dolanýn ihanetin, acýmasýzlýðýn altýnda artan korkular mý saklý?. Doðruyu söylemekten korktukça yalan, kaybetmekten korktukça ihanet, ezilmekten korktukça þiddet, kaçýnýlmaz mý oluyor acaba?


Sevgi kalkaný inceldikçe, sevgiye olan ihtiyacýmýz arttýkça, gücümüz azalýyor. O zaman da daha bir korkak daha bir ürkek oluyoruz yaþam karþýsýnda. Doðruyu söylemekten korkmayan asla yalan söylemez. Keþke yýlandan korktuðumuzdan daha çok yalandan korksak.

Ýnci Fügen Yýlmaz
Mart 2002














Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýskançlýðýmý Seviyorum...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hergele Meydaný
Ýki Sevgili
Ýyiliðim Kötülüðüme Denk Mi?
Kendimi Oldukça Güzel Buluyorum
Anýlara Uçmak
Yalnýzlýk
Hayallerinizin Resmini Çizin...
Mutlulukla Ýlintili Þeyler
Öðrencinin Kulaðý Kapalý Olamaz
Renkler Ruhumda Böyle Yansýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masal [Þiir]
Dört Erkek Bir Böcek [Öykü]
Hayalde Aþk [Öykü]
Ýlk Kitabým Tüm Kitapçýlarda [Öykü]
Babadan Oðula Atatürk Sevdasý [Öykü]


Ýnci Fügen Yýlmaz kimdir?

Araþtýrarak, gözlemleyerek ve deneyimleyerek yaþadýklarýmý, düþünce duygu ve anýlarýmý yazýp biriktirmeyi seviyorum. Birike birike bir gün taþacaklarý günü hayal ediyorum. Umarým olur.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk edebiyatýndan etkileniyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýnci Fügen Yýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.