..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > FATÝH YALÇIN




20 Þubat 2006
Zaman  
FATÝH YALÇIN
Pencereye doðru yürüdü. Çocukluðundan kalma bir alýþkanlýkla bahçedeki ceviz aðacýna odaklandý gözleri. Sanki o günlerden bu günlere her þey deðiþmiþ ama bu bahçe, bu ceviz aðacý ve bu aðacýn üzerinden cilveli ýþýltýlar yayan güneþ hiç deðiþmemiþti. Bazen saçlarýndaki beyazlýklar ve yüzündeki kýrýþýklýklar dýþýnda kendisinde bile çok þeyin deðiþmediðini düþünüyor ama bu düþünce onu fazlaca meþgul edemeden her þeyin deðiþtiði fikrine teslim oluyordu. Aslýnda bu onun gerçeklerden kaçýþýydý. Þu ceviz aðacýnýn altýna sýðýndýðý çocukluk günlerinde büyüttüðü hayallerinin hiçbirinin gerçekleþmesinin tek sebebi hayatýn deðiþmesi olunca kendini daha iyi hissediyor ve bu alýþkanlýðýndan kurtulup gerçeklerle yüzleþmek istemiyordu.


:BJIJ:
Pencereye doðru yürüdü. Çocukluðundan kalma bir alýþkanlýkla bahçedeki ceviz aðacýna odaklandý gözleri. Sanki o günlerden bu günlere her þey deðiþmiþ ama bu bahçe, bu ceviz aðacý ve bu aðacýn üzerinden cilveli ýþýltýlar yayan güneþ hiç deðiþmemiþti.
Bazen saçlarýndaki beyazlýklar ve yüzündeki kýrýþýklýklar dýþýnda kendisinde bile çok þeyin deðiþmediðini düþünüyor ama bu düþünce onu fazlaca meþgul edemeden her þeyin deðiþtiði fikrine teslim oluyordu. Aslýnda bu onun gerçeklerden kaçýþýydý. Þu ceviz aðacýnýn altýna sýðýndýðý çocukluk günlerinde büyüttüðü hayallerinin hiçbirinin gerçekleþmesinin tek sebebi hayatýn deðiþmesi olunca kendini daha iyi hissediyor ve bu alýþkanlýðýndan kurtulup gerçeklerle yüzleþmek istemiyordu. O gün hayalleri vardý bugün ýstýraplarý. Bu ýstýraplar aslýnda gerçekleþmeyen hayallerinin yüreðinde býraktýðý tortulardý. Her hayal böyle deðil midir zaten diye geçirdi içinden. Gerçekleþmeyen her hayalden geriye kalan ýstýrap verici bir tortu deðil de nedir.
Gözü duvardaki saate iliþti. Geç kalmýþtý. Her geç kalýþ daha önceki geç kalýþlara bir pencere açýyordu yüreðinde. Nelere geç kalmamýþtý ki. Ellerinden uçup gidenlerin hesabýný hiç yapmamýþtý. Belirli saat aralýklarýna sýkýþtýrdýðý ve yetiþtiremediði o kadar çok þey vardý ki bunlarýn listesini çýkarmak korkunç bir þey gibi görünmüþtü ona. Bu anlamsýz düþünmelerin sonunda yine zamana yenik düþeceðini hatýrladý ve aceleyle odadan çýktý.
Dolmuþta her zamanki yerine oturdu. Etrafýnda yola kilitlenmiþ bir sürü boþ gözü fark etti. Bütün bu gözler sabahýn verdiði mahmurluðun dýþýnda bir boþluðu doðru bakýyordu. Evet hepsinin bir acelesi vardý. Hepsinin yüreðinde sakladýðý, hayattan çalmaya çalýþtýðý bir þeyleri vardý,. Hiçbiri zamana karþý yenik düþtüðünü fark etmemiþti ya da herkes onun gibi bütün bu koþuþturmacanýn içinde bir de yenilgi duygusunu hazmedemeyeceklerini farkýnda idi. Hepsi hayattan ve zamandan çalmaya çalýþtýklarý þeylerin aslýnda kendi haklarý olduðuna inanýyor, fakat kendileri dýþýndaki bir yýðýn olumsuzluðun neticesinde bu haklarýnda mahrum býrakýldýklarýný düþünüyordu. Bütün bu düþünüþler onlara problemlerinin dayatmasýyla saplandýklarý bataklýklardan kolayca kurtulmalarýný saðlýyordu. Hiçbiri onlarý bu bataklýklara sürükleyen hayat hikayelerinin þekilleniþinin onlarýn yaptýklarý tercihler sonucunda gerçekleþtiðini düþünmek istemiyordu. Evet, bu bir kaçýþtý. Ama bu kaçýþýn sonu yoktu. Hayatlarýnýn her kavþaðýnda mutlaka yüzleþmeleri gereken bu gerçekleri olmamýþ gibi kabul etmek onlara kýsa süreli mutluluklar verse de sonucunda çekecekleri ýstýraplar katlanarak büyüyordu. Ellerinde avuçlarýnda hayata dair ne varsa acý veriyordu. Hayatýn onlarýn eline býraktýðý miras yenilgilerle dolu bir enkazdý. Bu enkazý kaldýracak ne cesaretleri ne de güçleri vardý. Onlar için en kolay yol bu enkazý varlýðýný inkar etmekti. Onlar da öyle yapýyordu.
Hayatýn bütün yönleriyle tatmin edebildiði bir insan var mýydý? Böyle bir þey mümkün olabilir miydi? Hayýr! Kesinlikle hayýr. Böyle bir þeyin olmasý mümkün deðildi. Gerçekten hayatýn bütün ihtiraslarýný tatmin ettiði bir insanýn varlýðýna ikna olsa yaþayamazdý. Onun için en önemli liman bu inançtý. Bir taraftan da bütün bu beklentilerinin gerçekleþmesi adýna gereken her þeyi yapýp yapmadýðýný da düþünüyordu. Hayýr, keyfine düþkün bir adamdý. Öyle zora gelecek cinsten bir mizaca sahip deðildi. Bunu kendi kendine itiraf ettiði zamanlarda birazcýk rahatlýyordu. Ama bu rahatlýk varlýðýnýn gereksizliði konusundaki düþüncenin çýkmazýna saplanýp kalýyordu.
Tekrar saatine baktý. Geç kalmýþtý. Ve büyük bir ihtimalle yine asýk bir suratla karþýlanacaktý. Ýnsan her þeye alýþýyor diye geçirdi içinden. En ýstýrap veren acýya, aþaðýlanmaya. Hatta mutluluða bile. Sizi en fazla mutlu edeceðini düþündüðünüz bir hadise gerçekleþtikten sonra artýk eski önemini yitiriyor, sizi kendine alýþtýrýyor. Bazý yönleriyle kötü gibi görünse de insanoðlunun sahip olduðu bu kabiliyet hayatý yaþanýlýr kýlýyordu aslýnda.
Yüzündeki bezginlik birden siliniverdi. “Evet, bugün benim için tarihi bir gün olmalý. Hayatýmý her þeyiyle gözden geçirmeliyim ve ihmal ettiðim her ne varsa onlar için mücadele etmeliyim. Tabi iþe zamana yenik düþmemekle baþlamalýyým. Bugün zamaný son kaçýrýþým olsun. Elimden geldiðince beklentilerimi hayattan koparýp almalýyým. Önümde uzun bir zaman var. Þu koltuklara yýðýlmýþ insanlar gibi pes etmemeliyim” dedi kendi kendine. Muavin son durak diye seslendi. Herkes kapýya doðru koþuþturmaya baþladý. Ýlk defa acele ederek bir an önce dolmuþtan inmek için ön sýraya geçti. Yýllardan beri ilk defa bir dolmuþtan ilk inen kiþi olacaktý. Az önce aldýðý kararlarýn bir neticesi olduðuna hükmetti. Kapý koluna heyecanla indirdi ve ilk adýmýný attý. Araçlara kýrmýzý ýþýk yanýyordu ama dolmuþun durduðu yerde yaya geçidi yoktu. Yirmi metre ilerde bir üst geçit vardý. Üst geçide doðru hareketlendi fakat vazgeçti. Zaman kaybetmeye tahammülü yoktu. Kýrmýzý ýþýkta durmuþ olan kamyonun önünden aceleyle geçti. O anda karþýdan gelen otobüsü gördü. Yeþil ýþýk yanmýþtý ve yolun ortasýndaydý. Ellerini havaya kaldýrarak son bir hamleyle otobüse iþaret verdi.
Gözlerini açamýyordu. Yanaklarýndan aþaðýya bir sýcaklýk süzülüyordu. Ellerini yüzüne getirmeye çalýþtý. Yapamadý. Baþýna büyük bir kalabalýk toplanmýþtý. Nefes almakta güçlük çekiyordu. Zorlukla bir nefes aldý: Bir nefes daha. Bir nefes…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Firavun Mezarý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Abla Ben Burdayým Sen Nerdesin
Pimi Çekilen Hayatlar
Sen Ben ve Sensizlik
Perdeleri Çekersem Biliyorum Hayat Daha Güzel Olacak
Yüzleþme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þirezesi Kayan Zihinlerimize Format Atmak [Deneme]
Modernizmin Kurbanlarý [Deneme]
Afrika Nasýl Kurtulur? [Deneme]


FATÝH YALÇIN kimdir?

En baþta kendini tanýtmaktan hoþlanmayan birisi. Þehrin gürültüsünden, hayatýn ve insanlarýn sýradanlýðýndan bunaldýkça kaleme ve kaðýda delirmemek için sarýlan bir adam. Öðretmen. Bilinçaltýný yazmayý seviyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Kemal Tahir, Yaþar Kemal, Oðuz Atay, Nazan Bekiroðlu, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Sebahattin Ali, Ahmet Turan Alkan, Nihat Genç, ,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © FATÝH YALÇIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.