..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Ertuðrul UZUN




5 Mart 2002
Köprü  
Ertuðrul UZUN
ÝKÖ ile AB arasýnda ilk defa direk bir köprü kuruldu. Bu köprünün mimarý olma þerefi de Türkiye'nin oldu. Acaba bu ne anlama geliyor?


:BDII:
Geçen hafta içinde, 12-13 Þubat 2002 tarihlerinde Ýstanbul'da bir toplantý yapýldý. Gerçi bu toplantý basýnda yer aldý ama o kadar az üzerinde duruldu ki hayret etmemek mümkün deðil. Halbuki bu toplantý, eðer arkasý getirilebilirse Türkiye'nin geleceði için son derece önemli bir toplantýydý.

Bu toplantý, ÝKÖ (Ýslam Konferansý Örgütü) ile AB (Avrupa Birliði) dýþiþleri bakanlarýnýn ilk defa bir araya gelmesi ve birinci elden görüþ alýþveriþinde bulunmalarý için tertiplenmiþti. Ev sahibi ve organizatör Türkiye idi. Bu toplantýya 44 dýþiþleri bakaný ve 51 bakan katýldý, toplam 71 ülke temsil edildi. Toplantýnýn önemine deðinmeden önce kýsaca ÝKÖ hakkýnda bildiklerimizi gözden geçirelim.

Yýllarca Ýslam ülkeleri arasýnda bir dayanýþma platformu kurma çabalarý sürdürülmüþ ancak bir sonuç alýnamamýþtý. 1969 yýlýnda Ýsrail iþgalindeki Al-Aksa Mescidinin yakýlmasý ortak bir infiale yol açtý. Suudi Arabistan ve Fas'ýn öncülüðünde 1969 yýlýnda Rabat'ta ilk dýþiþleri bakanlarý toplantýsý yapýldý. Türkiye bu toplantýya dýþiþleri bakaný ile katýlmýþtý.

Bu güne kadar yapýlan toplantýlarda genelde Ýslam ülkelerinin yaþadýðý siyasi sorunlar ele alýnarak ortak hareket kararlarý alýnmaya çalýþýlmýþtýr. Üye sayýsý 56 ya, bu üyelerin toplam nüfusu 1,2 milyar kiþiye ulaþmýþ durumdadýr. Tüm üyeler, az geliþmiþ ekonomik yapýsý ve genelde kalabalýk nüfusu ile dikkat çekmektedir. Dünya petrol rezervinin büyük bir kýsmýnýn yine üye ülke topraklarýnda olduðu bilinmektedir. Bu anlamda aslýnda büyük bir pazar olarak da deðerlendirilebilir.

Üyelerin siyasi görüþleri ve konferanstan beklentileri de farklýlýklar arz etmektedir. Bu anlamda, daimi bir güç birliði saðladýklarýný söylemek pek mümkün deðildir. Konferansýn genel görüþleri Baðlantýsýz Ülkeler görüþlerine büyük paralellik göstermektedir.

Avrupa Birliði ise önceki yazýlarýmýzda da belirttiðimiz üzere, geliþmiþliðin, üretimin ve refahýn yeni adresi konumundadýr. Sürekli yeni pazar arayýþlarý devam etmektedir. Ayrýca siyasi nüfuz alanýný geniþleterek dünyanýn yeni güç odaðý olma çabasýndadýr.

Demokratik yönetim biçimi ve batýlý yapýsýyla Ýslam ülkelerinin tepkisini çeken ve bölge liderliðine oynayan bazý ülkelerin sürekli çabalarý sonucu Ýslam dünyasýndan dýþlanmaya çalýþýlan Türkiye, yine aday olarak kapýsýnda beklediði AB karþýsýnda elini güçlendirmek için bu toplantýyý organize etmiþtir.

Ýlk defa Türkiye'nin organizatörlüðü ile bir araya gelen bu iki grup arasýnda köprü görevini Türkiye üstlenmiþtir. Burada Türkiye iki yönlü bir rol oynamaktadýr. Büyük bir pazar, petrol zengini ve Uluslararasý Platformda siyasi güç olabilen Ýslam ülkelerinin Avrupa Birliði içindeki sözcüsü, bir anlamda elçisi olmakta, ayný zamanda ekonomik güç ve paranýn merkezi Avrupa'nýn Ýslam ülkeleri arasýnda öncülüðü rolünü üstlenmektedir.

Bu ne anlama gelmektedir ? Türkiye, Ýslam ülkeleri arasýnda kendisine karþý çýkan ve gerek bölge, gerek grup liderliði için kendisini dýþlamaya çalýþan ülkeler karþýsýnda çok önemli bir kazaným elde etmiþtir. Artýk Avrupa ile aradaki köprü konumunda olan Türkiye ile baþ etmek hiç de kolay deðildir. Diðer tarafta henüz kapýsýnda beklediði Avrupa'ya karþý da elini güçlendirmiþtir. Dev bir pazarýn, önemli bir siyasi gücün, doðal zenginliklerin sözcüsü Türkiye'yi dýþlamak artýk AB için oldukça zordur.

Toplantýnýn seyrini ve sonuçlarýný incelediðimizde de, baþarýlý geçtiðini söylemek mümkündür. Oluþan diyalog havasý "Ýstanbul Ruhu" adýyla þimdiden anýlmaya baþlanmýþtýr. Katýlýmcý ülkeler, bu toplantýlarýn devam etmesinde fayda gördüklerini dile getirmiþlerdir. Kýsa vadede uzman ekipler arasýnda görüþmelerin devam etmesi beklenmektedir.

Þunu unutmamak lazýmdýr ki, henüz bu iþin baþýndayýz. Yukarýda kýsaca özetlenen konumunu Türkiye iyice pekiþtirmeden bu kazanýmlardan bahsetmek mümkün deðildir. Bu sebeple "eðer devamý getirilebilirse" tabiri kullanýlmýþtýr. Unutulmamalýdýr ki Türkiye'nin bu konuma yükselmesini her iki taraftan pek çok ülke engellemeye çalýþacaktýr. Yine de ilk raundun zaferle sonuçlandýðýndan bahsedebiliriz.

Son birkaç yýldýr gerçekten inanýlmaz bir performans gösteren dýþ iþlerimizi yürekten kutlamak gerekir. Bu faydalý giriþimin devamýný da getireceklerini umuyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþirete Gelin Gitmek
Komþum ve 3 kýzý
Garp Yýldýzý Rüyasý


Ertuðrul UZUN kimdir?

Ülkemizin dünyadan, dünyanýn ülkemizden nasýl göründüðünü merak ederim


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ertuðrul UZUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.