..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Mehmet Sinan Gür




5 Mart 2002
Müzik - Abba Efsanesi  
Mehmet Sinan Gür
Onlar bir efsanedir. Bana inanmýyorsanýz bir ABBA albümü dinleyin. Göreceksiniz.


:BHHB:
1971 yýlýnda, The Beatles daðýldýktan bir yýl sonra, Ýsveç’te dört kiþi sessiz sedasýz bir araya gelerek bir grup kurdu. Besteleri erkekler, vokalleri kýzlar aðýrlýklý olmak üzere dördü de yapýyordu. Ýki sevgili çiftten oluþan dört kiþi, müzik yaþantýlarýnýn ilk yýllarýnda bir efsaneye dönüþeceklerini belki de bilmiyorlardý. Ancak þüphesiz ki bu umudu içlerinde taþýyorlardý.

Ýlk albümlerini 1973 yýlýnda çýkardýlar. 1974’te Waterloo ile Eurovision müzik yarýþmasýný kazandýlar. Yarýþma sýrasýnda o kadar rahat, kendilerinden o kadar emindiler ki sanki birincilik kendiliðinden gelen sýradan bir þeydi. Sahnede iki erkek üye, Björn Agnetha’yý, Benny Frida’yý öperek birinciliklerini kutladýlar.

Müziklerini yaparken kullandýklarý dil Ýngilizce’ydi. Dünya çapýnda efsane olmak için gerekliydi tabi. Yarýþmadan sonra albümler ve baþarýlar birbirini takip etti. Ýlk kez bir Ýsveçli topluluk Ýngiltere müzik listelerinde birinci sýraya kadar çýkýyordu. Avustralya turnesi sýrasýnda Agnetha dünyanýn en güzel popolu þarkýcýsý seçildi. :) Birkaç yýl her þey çok iyi gitti. Ancak sonraki yýllarýnda sevgililerin arasý bozuldu. Buna karþýn anlaþmalar gereði birlikte çalýþmak zorundaydýlar. Böyle çalýþmak özellikle Björn’e çok aðýr geldi. Canlý yayýnlarda, çýktýklarý turnelerde ve özellikle yaptýðý bestelerde elinde olmadan iç dünyasýný belli ediyordu. Müzik zaman zaman deklere edilmeyen bir aðýta benziyordu. Öyle ki bazý parçalarýnda bir Ýsveç arabeskinden söz etmek çok yadýrgatýcý, aykýrý olmazdý. Bununla birlikte birçok bestelerinde de aldýklarý klasik müzik eðitimi kendini belli ediyordu.

Yaptýklarý müzik pop(üler) müzik olarak adlandýrýlmakla birlikte, görüldüðü gibi Ýsveç arabeskinden klasik müziðe kadar çok geniþ bir yelpazeye yayýlmýþtýr. Dinleyicisini zamanýn gençliðinde (o zaman ben de gençtim) bulmasýný bilmiþtir. Pop türünde bir müzikten ne bekleniyorsa onu vermiþlerdir.

1973 yýlýndan 1981 yýlýna kadar birbirinden güzel 8 albüm yaptýlar.

*Ring! Ring! (1973)
(Acemilik ve ilk heves)
*Waterloo (1974)
(Isýnma turlarý, Gonna sing you my love song)
*Abba (1975)
(olgunlaþmaya doðru, S.O.S. Intermezzo No.1)
*Arrival (1976)
(Hit müzik, Dancing Queen)
*The Album (1977)
(Kaliteli, I wonder)
*Voulez-Vouz (1979)
(Ortalama, Chiquitita)
*Super Trouper (1980)
(Kaliteli, hangi birini saysam? Andante andante, Happy New Year ve diðerleri )
*Visitors (1981)
(Kaliteli, bu da önceki gibi. Soldiers, One of us, Head over heels)

Bunlardan baþka albümlerde olmayan çok güzel tek melodileri oldu. Bazýlarý daha sonra çýkarýlan Singles'ta yer aldý

Her sanatçýya olduðu gibi, onlarýn da tüm yaptýklarý ayný düzeyde güzel deðildi. Çok iyilerin yanýnda ortalamalar da vardý tabi. Zamanla müzikleri daha da geliþmesine, güzelleþmesine raðmen dinleyicilerin zevkleri deðiþime uðradý. Albümleri eskisi kadar satmamaya baþladý. Zaten çiftler çoktan ayrýlmýþlardý. 1981’de gruba son noktayý koydular. Bir basýn toplantýsý ile ayrýlýklarýný açýklarken Björn aðlayacak gibiydi. Agnetha ise hala gülüyordu.

Üyeler daha sonra ayrý ayrý müzik yaþantýlarýna devam ettiler. Sarýþýn güzel Agnetha, iki albüm yaptýysa da baþarýlý olamadý. Esmer güzel Frida, Phil Collins ile iyi bir albüm yaptý fakat devamýný getiremedi. Erkek üyeler, grubun bestecileri, aralarýna büyük müzikallerin söz yazarý Tim Rice’ý da alarak CHESS (Satranç) isimli iki CDlik çok güzel bir albüm yaptýlar. Bu albüm kadýn vokalistleri dýþýnda tam bir ABBA albümüydü. Çünkü kökleri çok önceye dayanýyordu. Yalnýzca bu çalýþma efsanenin biraz daha sürmesine neden oldu. Bu albümden ‘I Know him so well’ birçok Amerikalý þarkýcý tarafýndan söylendi. (Chess ile ilgili ayrý bir yazým var)

Arkalarýnda 8 albüm, albümlere girmemiþ fakat bitirilmiþ birçok beste ve stüdyo çalýþmalarýndan bant kayýtlarý býraktýlar. Bugüne kadar bir ABBA daha gelmedi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Barýþ Danslarý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu
Cola Turka Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.